Ascultă Radio România Actualitaţi Live

EXCLUSIV RRA: Secretarul de stat Alexandru Rogobete, despre noutățile din strategia națională de sănătate și din cea de vaccinare

În ședința de guvern de la sfârșitul săptămânii trecute, de vineri mai exact, a fost adoptată strategia națională de sănătate pe următorii șapte ani și cea de vaccinare până în 2030.

EXCLUSIV RRA: Secretarul de stat Alexandru Rogobete, despre noutățile din strategia națională de sănătate și din cea de vaccinare

Articol de Radio România Actualităţi, 23 Octombrie 2023, 20:52

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (23 octombrie, ora 13:20) - Emisiunea: "Probleme la zi" - Realizator: Sorin Croitorescu - Bună ziua tuturor! În ședința de guvern de la sfârșitul săptămânii trecute, de vineri mai exact, a fost adoptată strategia națională de sănătate pe următorii șapte ani și cea de vaccinare tot până în 2030. Discutăm în ediția de astăzi despre cele două documente, pentru că sănătatea ne interesează pe toți. Orice urare începe sau se termină cu acest cuvânt sau cu un cuvânt din familia sa: "Sănătate!", "Să fii sănătos!", "Sănătate, că-i mai bună decât toate!" Să vedem ce aduc nou cele două documente și în ce fel își propun să contribuie la o stare de sănătate mai bună în rândul populației. Discutăm cu secretarul de stat Alexandru Rogobete, medic de profesie, cred că unul dintre cei mai tineri secretari de stat din Guvern. Are doar 31 de ani, este medic. Este din Timișoara. Bună ziua, domnule secretar de stat!
Alexandru Rogobete: Bună ziua!
Realizator: Bun venit la noi, la Radio România Actualități! Sper să mai colaborăm și în viitor, pentru că cele două documente adoptate vineri o să se întindă pe cel puțin șapte ani. Am văzut o noutate, cred, o abordare a... centrarea programelor de sănătate pe cetățean, și nu neapărat pe pacient. Cred că e vorba mai mult de prevenție, nu?
Alexandru Rogobete: Da. Este vorba de o abordare comprehensivă a sănătății, centrată într-adevăr pe cetățean și nu pe pacient, pentru că, de fapt, nu toți sunt pacienți. Și mai important decât să tratăm - și cred că asta ne-au dovedit toți indicatorii din ultimii ani -, mai important decât să tratăm este să prevenim. Iar în noua strategie de sănătate pentru următorii ani acest lucru și-l propune; să încercăm la nivel național să prevenim cât se poate de mult, să prevenim anumite boli, să prevenim internarea nenecesară, dacă pot să-i spun așa, în spital. Tocmai din acest motiv, majoritatea direcțiilor de acțiune din Strategia națională de sănătate 2023-2030 se bazează pe asistență medicală prespitalicească. Și aici mă refer la ambulatoriile de specialitate, la medicina de familie, la centrele comunitare integrate și așa mai departe.
Realizator: Acum, pentru prevenție, domnule secretar de stat, cred că ar trebui implicat oarecum și factorul educațional.
Alexandru Rogobete: Cu siguranță, da. Și există un proiect la nivelul Ministerului Sănătății care se desfășoară în colaborare cu Ministerul Educației pentru educație pentru sănătate în școli, pentru că este absolut necesar ca încă de la nivelul gimnazial, de ce nu, să învățăm copiii, să le aducem în față elementele necesare pentru prevenția anumitor boli.
Realizator: Da, și strategia de vaccinare tot despre prevenție cred că este vorba și în cazul ei. Observăm că unul dintre obiectivele majore este aducerea unei rate de vaccinare la 90% pentru populație pentru anumite boli care sunt considerate eradicate. Dar trebuie continuată această campanie de vaccinare, nu?/abranescu/ilapadat
Alexandru Rogobete: Sigur că da, această campanie de vaccinare trebuie continuată, pentru că, spre deosebire de alte campanii, dacă pot să le spun așa, din trecutul nu foarte îndepărtat, prin această campanie informăm. Este foarte important să informăm oamenii despre vaccin, despre efectele lui, despre beneficiile lui, despre riscurile lui, atunci când este cazul. Și sigur că cele două strategii se întrepătrund, pentru că, până la urmă, prevenția înseamnă nu doar diagnostic din timp; înseamnă și anumite acțiuni pe care trebuie să le luăm ca cetățeni, ca oameni, pentru a nu ajunge în punctul respectiv. Și aici mă refer în special la HPV, de exemplu, dar și altele pot fi discutate, și altele, cu siguranță.
Realizator: Dar vedeam printre obiectivele Strategiei Naționale de Sănătate creșterea duratei de viață în România; este cam ceea ce își dorește toată lumea, dar sigur că nu putem merge până la limită, nu putem să mergem la viață veșnică. Ce prevede Strategia pentru persoanele în vârstă? Pentru că organismul uman se uzează, asta este legea firii. Cum se poate asigura o stare de sănătate mai bună pentru persoanele în vârstă și o viață mai confortabilă, să spunem?
Alexandru Rogobete: Sigur că da, în special se referă la calitatea vieții. Știți, e important și acest lucru de menționat, pentru că în momentul de față în România serviciile de paliație, respectiv, serviciile de îngrijire la domiciliu sau serviciile de îngrijire pe termen lung pentru pacienții cu boli cronice, aici nu mă refer doar la vârstnici, neapărat, pentru că, din păcate, sunt și tineri cu boli cronice care au nevoie de acest gen de îngrijiri, deci, practic, ne propunem să dezvoltăm acest segment de recuperare, de îngrijiri paliative, de îngrijiri pe termen lung și îngrijiri la domiciliu, pentru a crește confortul, dacă pot să spun așa, al pacienților cronici și, din păcate, al pacienților în stare terminală.
Realizator: Domnule secretar de stat, ce credeți că ar trebui din punct de vedere legislativ pentru a duce la bun sfârșit, pentru, știu eu, a face ca aceste strategii într-adevăr să fie eficiente?
Alexandru Rogobete: E un mixt, este un mixt. E nevoie atât de... evident că sunt necesare modificări legislative pe anumite segmente, care trebuie să se realizeze în paralel cu investițiile.
Realizator: Dar mai degrabă trebuie măsuri legislative, sau fonduri, sau, nu știu, idei bune pentru o perioadă mai lungă? Cam ce ar ce ar trebui strategiei ca să devină într-adevăr concretă?
Alexandru Rogobete: Da, părerea noastră este că trebuie, evident, debirocratizat cât se poate de mult, pentru a putea atrage fondurile și a utiliza în timp util fondurile europene existente în momentul de față. Trăim totuși o perioadă istorică din acest punct de vedere. Este perioada în care sănătatea primește cei mai mulți bani, cel mai mare buget de la Revoluție încoace, iar acest lucru se poate face, o dată, prin debirocratizarea procesului de atragere a fondurilor europene, lucru care s-a întâmplat deja. Ministerul Sănătății a debirocratizat tot ce înseamnă PNRR cât se poate de mult, și acest lucru se vede, se semnează contracte în fiecare săptămână. Este nevoie și de o modificare legislativă în sensul de a crește accesul pacienților la servicii de sănătate, în anumite situații./asalar/ Este un cumul de factori, de fapt, dar eu cred că cel mai important este să informăm oamenii corect, să realizăm parteneriate concrete cu autorităţile locale, căci, până la urmă, autoritatea locală are grijă de cetăţenii pe care îi reprezintă. Noi putem veni de la Ministerul Sănătăţii cu sprijin, cu o politică publică naţională, dar concret lucrurile se fac în cadrul autorităţii locale. Iar avem până acum câteva exemple foarte bune de colaborare excelentă cu autoritatea locală, de exemplu, la Bistriţa sau la Timişoara, unde lucrurile se întâmplă într-un ritm rapid.
Realizator: Și mai e o vorbă, domnule Rogobete, 'omul sfinţeşte locul'. Sunt medici foarte, foarte căutaţi, sunt medici recunoscuţi ca fiind foarte buni, lumea se îngehsuie la ei, obţii cu greu o programare. Spuneţi-mi, ce prevede strategia pentru profesioniştii în domeniu?
Alexandru Rogobete: Există mai multe linii, dacă pot să spun aşa, în ceea ce priveşte resursa umană şi dezvoltarea performanţei resursei umane, căci despre aceasta este vorba. O parte din aceste activităţi se întâmplă, în momentul de faţă, prin PNRR, în cadrul unei reforme din Programul pentru Sănătate, prin care ne propunem să creştem semnificativ competenţele, dacă pot să spun aşa, profesionale ale resursei umane, şi aici vorbesc nu doar de medici, ci de întreg aparatul sistemului de sănătate, atât de personalul care lucrează direct cu pacientul, cât şi cel administrativ; pentru că nu putem să-i separăm, trebuie luat sistemul la pachet, cu tot ce înseamnă acest lucru. Și, sigur, vom identifica...
Realizator: Sigur, medic fără echipă nu prea este eficient, sigur.
Alexandru Rogobete: Da, nu există, şi asta trebuie să se înţeleagă foarte clar. Medicina este o muncă de echipă. Nu este munca unei persoane, sau a unui manager, sau a unui ministru, sau a unui secretar de stat; este munca unei echipe compexe, care are în centru poate cel mai sensibil şi cel mai important lucru, şi anume: viaţa unui om şi sănătatea unui om.
Realizator: Eu vă mulţumesc foarte mult. A fost secretarul de stat Alexandru Rogobete, medicul Alexandru Rogobete de la Ministerul Sănătăţii. (PH)

Bărbatul care a provocat un incendiu la Palatul Parlamentului, prins de polițiști
România 18 Septembrie 2024, 07:59

Bărbatul care a provocat un incendiu la Palatul Parlamentului, prins de polițiști

DGPMB: Bărbatul care a incendiat o încăpere din Palatul Parlamentului a fost depistat şi reţinut pentru 24 de ore.

Bărbatul care a provocat un incendiu la Palatul Parlamentului, prins de polițiști
Ursula von der Leyen a prezentat noua Comisie Europeană
România 18 Septembrie 2024, 07:49

Ursula von der Leyen a prezentat noua Comisie Europeană

României i-a revenit, în premieră, o funcție de vicepreședinte al Comisiei Europene.

Ursula von der Leyen a prezentat noua Comisie Europeană
Județul Galați: În 10 școli și grădiniţe activitatea este oprită
România 18 Septembrie 2024, 07:46

Județul Galați: În 10 școli și grădiniţe activitatea este oprită

Marți, Ministerul Educației a anunțat că încă 17 unități de învățământ își vor relua cursurile astăzi.

Județul Galați: În 10 școli și grădiniţe activitatea este oprită
Premierul Marcel Ciolacu susţine că Bucureștiul are nevoie de un plan integrat și coerent de rezolvare a problemelor și de dezvoltare
România 17 Septembrie 2024, 21:23

Premierul Marcel Ciolacu susţine că Bucureștiul are nevoie de un plan integrat și coerent de rezolvare a problemelor și de dezvoltare

Trei din cele patru CET-uri ale Bucureștiului vor fi modernizate.

Premierul Marcel Ciolacu susţine că Bucureștiul are nevoie de un plan integrat și coerent de rezolvare a problemelor și de dezvoltare
Guvernul alocă primul sprijin financiar direct pentru populația afectată de inundațiile din estul țării
România 17 Septembrie 2024, 21:19

Guvernul alocă primul sprijin financiar direct pentru populația afectată de inundațiile din estul țării

În cele mai afectate județe, Galați și Vaslui, a fost declarată starea de alertă.

Guvernul alocă primul sprijin financiar direct pentru populația afectată de inundațiile din estul țării
Voluntari au venit în sprijinul familiilor din zonele afectate de viituri
România 17 Septembrie 2024, 18:38

Voluntari au venit în sprijinul familiilor din zonele afectate de viituri

Voluntari din județele învecinate și din țară au organizat colecte de alimente, pături și obiecte de igienă personală.

Voluntari au venit în sprijinul familiilor din zonele afectate de viituri
Imagini cu bărbatul căutat pentru incendiul de la Palatul Parlamentului
România 17 Septembrie 2024, 18:31

Imagini cu bărbatul căutat pentru incendiul de la Palatul Parlamentului

Au fost plasate în trafic echipaje specializate pentru găsirea acestuia.

Imagini cu bărbatul căutat pentru incendiul de la Palatul Parlamentului
Peste 170 de militari intervin și astăzi în județul Galați
România 17 Septembrie 2024, 18:03

Peste 170 de militari intervin și astăzi în județul Galați

Armata României continuă și marți, 17 septembrie, să desfășoare misiuni de intervenție în sprijinul populației afectate de...

Peste 170 de militari intervin și astăzi în județul Galați