EXCLUSIV: Interviu cu vicepreşedinta Comisiei Europene, Roxana Mînzatu
Roxana Mînzatu anunţă că săptamâna viitoare se va implica în negocierea Fondului Social European şi a Programului Erasmus+, de care vor beneficia şi românii.

Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 14 Iulie 2025, 15:30
Vicepreşedintele Comisiei Europene, Roxana Mînzatu, anunţă de la Roma că săptamâna viitoare se va implica în negocierea Fondului Social European şi a Programului Erasmus+, de care vor beneficia si românii.
Într-un interviu acordat corespondentei RRA Elena Postelnicu, demnitarul a precizat că anul viitor va lansa iniţiativa sa, intitulată "Strategiile Blue Book", prin care absolvenţii liceelor tehnice din Uniunea Europeană vor avea posibilitatea să efectueze stagii plătite la Comisie.
Sunt responsabilă cu aceste două programe şi cu dimensiunea socială a bugetului european. Trebuie să propunem europenilor un buget în care să arătăm ca ne preocupam si de interesele lor imediate. Pe de o parte, Fondul Social European Plus vine cu sprijin pentru masuri de identificare a locurilor de munca, subventionarea locurilor de munca, de exemplu, în unele cazuri, sprijinirea celor mai vulnerabili, masuri care duc la sprijinirea copiilor care sunt afectati de saracie, a persoanelor care au dizabilitati si au nevoie de suport pentru a gasi un loc de munca, dezvoltarea de servicii sociale, care sunt atât de importante, inclusiv zona medicala este sprijinita prin Fondul Social European, partea de instruire si formare nu o mai mentionez. Si, de asemenea, Erasmus, care parte din identitatea Europei. Evident ca vrem un Erasmus puternic, cu mobilitati mai multe, am propus o viziune, vreau sa sprijinim aceasta viziune - sigur, nu stiu daca reusim din acest buget sau din doua etape - Erasmus pentru toti, Erasmus ca drept. Ideea ca o data în viata, fiecare tânar din Europa ar trebui sa aiba o mobilitate Erasmus - în prezent, suntem departe de acest vis, dar daca Erasmus este rezervat doar anumitor tineri si anumitor zone, anumitor orase, anumitor universitati, anumitor scoli, nu e în regula, trebuie sa-l ducem catre toti. Si atunci, viziunea este sa crestem Erasmus catre acest vis, catre acest obiectiv. Asa încât, pâna miercuri, sigur, lucram în Comisie pentru a face propunerea de buget, dar propunerea se duce catre Parlament si Consiliu si continua negocierile si acolo.
Tot saptamâna viitoare se va vorbi despre Stagiile Blue Book, care vor fi deschise si absolventilor de licee tehnice profesionale din Uniunea Europeana, inclusiv si tinerilor români.
Asta este vestea cea mai frumoasa, pe care ma bucur sa pot sa o dau. E simbolica, dar, da, de la anul, Comisia Europeana spune ca, da, daca ai terminat un liceu profesional si tehnic, poti sa aplici pentru un stagiu la Comisie. Vorbim de 100 de locuri pentru început în cadrul Programului Blue Book. Înca lucram la rolurile pe care acesti stagiari le vor avea în cadrul Comisiei Europeane. Pe de o parte, sigur ca pot fi roluri legate de functiile administrative, logistice, IT, tehnice ale Comisiei. Pe de alta parte, mi-as dori sa-i avem implicati pe unii si în partea de elaborare a politicilor. E un pic mai dificil, dar as vrea, pentru ca, pâna la urma, vrem sa lucram pe masuri pentru îmbunatatirea învatamântului profesional si tehnic si, de ce nu, sa avem capacitatea sa implicam si stagiari din aceste forme de învatamânt. Asa încât îi invit pe toti cei care sunt interesati sa urmareasca. Sigur, undeva prin ianuarie, cred ca vom veni cu regulile pentru urmatoarea tura de înscrieri. Vor fi, probabil, stagiile tipice, de cinci luni, stagii platite, transportul este acoperit.
Mi-aș dori foarte mult să avem cât mai mulți români aplicanți și selectați. Până la urmă România - mai mult poate decât alte state membre - are nevoie să dea acest mesaj de încurajare a părinților, a copiilor să meargă către învățământul profesional, vocațional și cred eu că e simbolic: când Comisia Europeană va lucra cu stagiari din această formă educațională până la urmă sper că și părinții și mass-media vor reuși să înțeleagă cât de prețios, cât de valoros este pentru noi să avem copii care aleg aceste forme de învățământ, cei care au înclinație către anumite meserii și spre anumite vocații. Avem nevoie ca de aer de talentul lor și îi respectăm, îi prețuim, o să-i avem și la Comisie. Și Parlamentul European va avea stagiari din aceleași tipuri de învățământ, așa că ne îndreptăm spre o etapă chiar frumoasă.