Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Emil Constantinescu, precizări despre Institutul Levantului

Comunicat de presă al fostului preşedinte Emil Constantinescu despre înfiinţarea Institutului de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului la Bucureşti.

Articol de Radiojurnal, 09 Martie 2017, 17:43

Fostul preşedinte Emil Constantinescu susţine că ideea sa de înfiinţare a Institutului de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului la Bucureşti a dorit să dea un impuls cercetării rădăcinilor culturii, ştiinţei, religiei şi democraţiei occidentale şi relaţiilor create timp de milenii între culturile popoarelor din această zonă.

Importanţa iniţiativei, subliniază fostul şef de stat, este confirmată de succesul a numeroase conferinţe internaţionale şi de susţinerea de care se bucură din partea unor personalităţi academice din ţară şi din străinătate, parlamentari din Consiliul Europei, secretarul general al ONU şi directorul UNESCO.

Recent, academicianul Victor Spinei a afirmat că oportunitatea înfiinţări unui astfel de institut nu este este justificată, ţinând cont de nivelul actual al potenţialului ştiinţific naţional.

În ce priveşte faptul că Ministerul Educaţiei va susţine financiar unele din activităţile derulate în plan extern de fostul preşedinte Emil Constantinescu, comunicatul primit la redacţie menţionează că aceste fonduri vor acoperi doar costul biletelor de avion şi al cazării.

Alte tipuri de cheltuieli vor fi suportate de fostul preşedinte sau de organizatorii acţiunilor la care acesta va participa, subliniază comunicatul.

Citiți aici comunicatul integral

COMUNICAT

În perioada 8 – 12 martie 2017 preşedintele Emil Constantinescu participă la activităţile Academiei de Diplomaţie Culturală din Berlin, pe care o conduce în calitate de preşedinte. Academia de Diplomaţie Culturală din Berlin desfăşoară primul program complex de educaţie superioară (masterat, doctorat) pe plan mondial în domeniul diplomaţiei culturale. În cadrul Academiei funcţionează din 2014 un campus al Universităţii Babeş Bolyai din Cluj şi din 2015 un campus al Universităţii din Bucureşti, deschise în prezenţa rectorilor celor două universităţi. La programul de educaţie superioară în diplomaţie culturală participă universităţi din Italia, Germania, Marea Britanie şi studenţi de pe şase continente.

Având în vedere că în acest moment preşedintele Emil Constantinescu nu se află în ţară şi că în ultimele zile s-a creat o imagine denaturată asupra Institutului de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului prin omisiunea unor adevăruri, Cabinetul preşedintelui Emil Constantinescu doreşte să facă unele precizări şi să prezinte o serie de informaţii necesare pentru o mai bună cunoaştere a realităţii:

1. Ideea înfiinţării unui Institut de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului la Bucureşti a fost propusă iniţial de prof. Emil Constantinescu Boardului World Academy of Art and Science pentru a crea un centru permanent de excelenţă al WAAS, care să dea un impuls cercetării rădăcinilor culturii, ştiinţei, religiei şi democraţiei occidentale şi relaţiilor create timp de milenii între culturile popoarelor din această zonă (anexa 1). Importanţa acestei iniţiative a fost confirmată de succesul conferinţei „Levantul, leagănul diplomaţiei culturale. Redescoperind Mediterana” organizată la Bucureşti, cu sprijinul Parlamentului României, care s-a bucurat de prezenţa unor prestigioase personalităţi academice din ţară şi din străinătate (vezi anexa 2). De acelaşi succes s-au bucurat conferinţele organizate la sediul ONU din New York şi la sediul UNESCO din Paris, la care preşedintele Constantinescu a fost invitat în calitate de chairman şi autor al Levant Initiative for Global Peace. La invitaţia preşedintelui Emil Constantinescu au răspuns importanţi lideri ai religiilor abrahamice, iudaice, creştine, musulmane şi din elita academică mondială. Apelul pentru O nouă cultură a Păcii bazată pe reevaluarea tradiţiilor din zona Levantului, lansat de preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor din Parlamentului României cu ocazia Conferinţei de la Bucureşti a fost preluat de Coaliţia Inter-Parlamentară pentru o Etică Globală, susţinut prin semnăturile a 38 parlamentari din Consiliul Europei reprezentând toate orientările politice. Secretarul general ONU, directorul UNESCO, preşedinta Adunării Parlamentare UNESCO au participat personal la manifestările conferinţelor Levant şi au acordat susţinerea lor acestui proiect. Conferinţele s-au bucurat de prezenţa ambasadorilor României la ONU, Simona Miculescu şi Ion Jinga şi ambasadorului României la UNESCO, acad. Nicolae Manolescu.
2. Din Consiliul Ştiinţific al ISACCL fac parte, conform anexei 3, personalităţi academice prestigioase din România şi din conducerea Academiei Mondiale de Artă şi Ştiinţă. Membrii Consiliului Ştiinţific nu sunt salarizaţi.
3. Numărul de posturi aprobate prin Legea de înfiinţare reprezintă minimul legal pentru a putea funcţiona sub conducerea unui director executiv. Posturile de cercetare precum şi cele administrative vor avea caracter contractual şi se vor ocupa prin concurs.
4. La dezbaterea din cadrul Comisiei pentru Învăţământ, Ştiinţă, Tineret şi Sport, preşedintele Academiei Române, dr. Ionel Valentin Vlad, a prezentat susţinerea oficială a proiectului de către conducerea Academiei Române (vezi şi lista de susţinători, anexa 4).
5. În forma votată de plenul Senatului, în ziua de 6 martie 2017 s-a ţinut cont de observaţiile din cererea de reexaminare a preşedintelui României.
6. Referitor la Memorandumul aprobat de Guvern pentru susţinerea de către Ministerul Educaţiei a activităţii derulate pe plan extern de către preşedintele Emil Constantinescu, în cadrul forurilor de conducere a Academiei Mondiale de Artă şi Ştiinţă, a World University Consortium şi a Academiei de Diplomaţie Culturală din Berlin, aceasta are în vedere exclusiv acoperirea costului biletelor de avion şi a cazării, pentru fiecare deplasare se prezintă rapoarte de justificare şi decont. Cotizaţia de membru al Boardului WAAS şi orice alte cheltuieli sunt acoperite personal de prof. Emil Constantinescu.
7. În ceea ce priveşte activitatea de diplomaţie publică şi culturală pe care preşedintele Emil Constantinescu o desfăşoară pentru promovarea intereselor României, vezi anexa 5. Toate cheltuielile sunt suportate de organizatorii respectivelor manifestări.
8. Prin crearea Institutului de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului şi participării universităţilor din România la educaţia superioară în domeniul diplomaţiei culturale, prof. Constantinescu doreşte să transfere rodul activităţilor sale în elita universitară şi academică mondială din ultimii 27 de ani actualei generaţii de cercetători români din domeniul ştiinţelor umaniste şi să contribuie la sporirea prestigiului ştiinţific al României pe plan european şi mondial. Aceste acţiuni nu au nicio legătură cu disputele politice sau cu diferite grupuri de interese şi orice interpretare în acest sens nu poate decât să le coboare în derizoriu.
9. La întoarcerea de la Conferinţa de la Berlin, ce se desfăşoară între 8 – 12 martie şi de la Forumul de la Baku, din 14 – 18 martie 2017, preşedintele Emil Constantinescu va organiza o conferinţă de presă pentru a furniza toate informaţiile necesare celor interesaţi.

9 martie 2017
Alina Stan, consilier


Cabinet prof. dr. Emil Constantinescu
Preşedintele României 1996-2000
Splaiul Independenţei nr. 17, bloc 101, parter, Bucureşti 050093
tel. 021.316.03.97
fax 021.316.03.99
www.constantinescu.ro

Klaus Iohannis vrea soluţii rapide, pe cale diplomatică, pentru disfuncţionalităţile care au apărut în Air Schengen
România 17 Aprilie 2024, 23:55

Klaus Iohannis vrea soluţii rapide, pe cale diplomatică, pentru disfuncţionalităţile care au apărut în Air Schengen

Declaraţia a fost făcută înaintea summitului european de la Bruxelles.

Klaus Iohannis vrea soluţii rapide, pe cale diplomatică, pentru disfuncţionalităţile care au apărut în Air Schengen
România 17 Aprilie 2024, 23:47

O explozie a avut loc la un bloc de locuinţe din municipiul Craiova

Trei persoane au fost afectate, dintre care una este inconştientă. Circa 50 de persoane au fost evacuate din imobil.

O explozie a avut loc la un bloc de locuinţe din municipiul Craiova
Cătălin Cîrstoiu este susţinut în continuare de alianţa PSD-PNL
România 17 Aprilie 2024, 21:56

Cătălin Cîrstoiu este susţinut în continuare de alianţa PSD-PNL

Medicul Cătălin Cîrstoiu este susţinut în continuare de alianţa PSD-PNL pentru funcţia primar general al...

Cătălin Cîrstoiu este susţinut în continuare de alianţa PSD-PNL
Cadrele didactice și cercetătorii sunt nemulțumiți, mai ales, de munca tot mai multă
România 17 Aprilie 2024, 21:26

Cadrele didactice și cercetătorii sunt nemulțumiți, mai ales, de munca tot mai multă

Profesorii şi cercetătorii din universităţile din România sunt nemulţumiţi, în principal, de nivelul de...

Cadrele didactice și cercetătorii sunt nemulțumiți, mai ales, de munca tot mai multă
Marcel Ciolacu consideră că medicul Cătălin Cîrstoiu trebuie să explice bucureștenilor acuzațiile care i se aduc
România 17 Aprilie 2024, 20:20

Marcel Ciolacu consideră că medicul Cătălin Cîrstoiu trebuie să explice bucureștenilor acuzațiile care i se aduc

Marcel Ciolacu a declarat la Doha, în Qatar, că doctorul Cătălin Cîrstoiu trebuie să explice bucureștenilor...

Marcel Ciolacu consideră că medicul Cătălin Cîrstoiu trebuie să explice bucureștenilor acuzațiile care i se aduc
MAE urmărește situaţia românilor rămaşi blocaţi pe Aeroportul Internaţional din Dubai
România 17 Aprilie 2024, 19:46

MAE urmărește situaţia românilor rămaşi blocaţi pe Aeroportul Internaţional din Dubai

Mai multe curse aeriene au fost anulate în Emiratele Arabe Unite, unde şi circulaţia rutieră este afectată de furtuni şi...

MAE urmărește situaţia românilor rămaşi blocaţi pe Aeroportul Internaţional din Dubai
CFR Călători neagă zvonurile privind anularea unor trenuri din lipsă de personal
România 17 Aprilie 2024, 19:40

CFR Călători neagă zvonurile privind anularea unor trenuri din lipsă de personal

CFR Călători respinge afirmaţiile apărute în presă cu privire la anularea unor trenuri din lipsă de personal sau de...

CFR Călători neagă zvonurile privind anularea unor trenuri din lipsă de personal
Summit dedicat inovării digitale la București
România 17 Aprilie 2024, 19:34

Summit dedicat inovării digitale la București

Experţi în inovare digitală din întreaga lume şi oficialităţi se reunesc, în aceste zile, la Palatul...

Summit dedicat inovării digitale la București