Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Eduard Hellvig și-a dat demisia din funcţia de director al SRI

Eduard Hellvig a anunţat, luni, că renunţă la funcţia de director al Serviciului Român de Informaţii.

Eduard Hellvig și-a dat demisia din funcţia de director al SRI
Foto: sri.ro

Articol de Florin Lepădatu, 03 Iulie 2023, 12:24

Eduard Hellvig a anunţat, luni, că renunţă la funcţia de director al Serviciului Român de Informaţii.

Declaraţii ale directorului SRI, Eduard Hellvig: ”Doamnelor şi domnilor, Serviciul Român de Informații a transmis pe 23 iunie, către Comisia de control, raportul de activitate aferent anului 2022. Este un document clasificat, până în momentul în care va fi discutat în comisie şi înaintat pe dezbaterea plenului reunit al Parlamentului. Raportul care a ajuns în Parlament prezintă inclusiv o sinteză a modului în care Serviciul Român de Informații s-a transformat din punct de vedere al instrumentelor de lucru, pentru a deveni mai flexibil și mai adaptabil schimbărilor de realitate geopolitică. Asupra acestor transformări aș vrea să insist.

Cred că este important ca societatea și cetățenii să știe că Serviciul Român de Informații s-a transformat major în acești ani, ca să poată acționa mai eficient și mai adaptat provocărilor actuale, pentru a proteja România. Suntem la finalul unui proces foarte important de reconfigurare a tuturor componentelor SRI, atât la nivel local cât și la nivel regional. A fost un proces menit să asigure instituții, un sistem conceptual de securitate integrat, precum și să-i sporească eficiența în prevenirea și contracararea amenințărilor la adresa securității naționale. Documentul detaliază și finalizarea cu succes a două proiecte majore - Regio şi Centrio - secondate de multiple etape de reașezare organizatorică. Prin aceste două proiecte de reorganizare Serviciul Român de Informații a devenit o instituție modernă, suplă şi debirocratizată.

Proiectul Regio a început în 2017 și a avut ca obiectiv reorganizarea teritorială a instituției pentru a ne adapta la realitățile actuale și la amenințările preponderente ale unei arii geografice particulare. Nu mai există astăzi 41 de servicii în miniatură aferent fiecărui județ sau al Capitalei. Acum vorbim de o nouă organizare regională, cu mai puține direcții, cu un lanț de comandă scurtat şi complexibilitate accentuată, care a produs deja rezultate foarte bune. Proiectul Regio a semnat pasul următor, adică transformarea din temelie a unităților centrale ale serviciului în raport cu o idee simplă: operațiunile pe primul loc. Împreună cu partenerii instituţionali importanţi, pe model euroatlantic, am reformulat concepţiile de lucru astfel încât resursele umane şi financiare, investiţiile şi priorităţile să fie direcţionate în raportare directă la obiectivele de securitate naţională. Acest lucru a implicat şi asigurări legate de menţinerea în matca legală şi constituţională, cu accent pe creşterea eficienţei şi consolidării bunului prestigiu creat în relaţia cu partenerii noştri din UE şi NATO. Rezultatele bune au apărut deja şi acest lucru nu poate decât să ne bucure. Personal, am satisfacţia de a constata că direcţiile strategice pe care le-am urmărit funcţionează cu succes în planul concret al activităţii SRI.

Prin ceea ce conține și confirmă, Raportul Serviciul Român de Informații îmi oferă sentimentul îndeplinirii tuturor obiectivelor în rolul public de director al Serviciului Român de Informații. Modernizarea instituției s-a făcut la pachet cu alți pași, care, în acești ani, au însemnat o separare de moștenirea vechii Securități, introducerea de cursuri despre totalitarism și democrație pentru noii angajați, predarea completă a arhivelor către CNSAS, într-un gest care am sperat să fie preluat și de alte instituții. Până acum nu s-a întâmplat acest lucru. Am mai vorbit de riscul securismului și nu îl voi mai repeta. Sper că suntem mai mulți cei care înțelegem mizele acestei clarificări a trecutului. Nu putem privi niciodată înainte, dacă mereu revenim în trecut pentru a rezolva problemele nerezolvate ale altor generații. Nu putem mereu cere generațiilor viitoare să rezolve problemele pe care noi nu le-am rezolvat.

Finalizarea proceselor de actualizare operațională a SRI mă obligă în egală măsură și la o analiză cu privire la viitor. Vorbesc despre viitor în raport cu valorile care mă definesc, cu lucrurile în care cred și sub auspiciile sistemului democratic pe care am ales să-l slujesc. Este momentul să constat că obiectivele profesionale pe care mi le-am propus la preluarea mandatului de director au fost îndeplinite.
Prin urmare, pot să închei etapa de viață pe care am parcurs-o în fruntea Serviciului Român de Informații. Încheierea mandatului meu este o decizie pe care am discutat-o deschis în ultimele săptămâni cu președintele României, căruia îi mulțumesc și cu acest prilej pentru susținerea constantă arătată de-a lungul acestor ani la conducerea serviciului. L-am informat și pe președintele Comisiei pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității SRI. Este o decizie ale cărei rațiuni au fost înțelese pe deplin și pe care vi le împărtășesc și dvs. și am să încerc să mă explic.

Este o cutumă greșită la noi că cei care dețin funcții de putere să nu plece din ele decât în ultima clipă, eventual forțați. Majoritatea celor care dețin puterea nu renunță la ea când își îndeplinesc obiectivele, din diverse motive. Personal, cred că este nevoie de un asemenea pas. Este în primul rând un gest de sănătate democratică, pe care l-am argumentat fără echivoc încă din primul an de mandat. Este sănătos pentru democrație, pentru echilibrul puterilor în stat ca un director de serviciu de informații să aibă un mandat limitat în timp. Pietrificarea în funcție nu este bună, ea poate conduce la setarea de obiective greșite pentru instituție, la pierderea contactului cu realitatea socială, la confundarea funcției cu persoana care o deține. Nu vreau acest lucru nici pentru mine, nici pentru o instituție care este mai valoroasă decât orice director pe care l-a avut. Nu vreau să evit abordarea frontală a unui subiect care este legitim dezbătut în spațiul public. Funcția de director al unui serviciu de informații oferă acces la un volum semnificativ de informații sensibile. Nu cred că este bine pentru democrație ca o persoană să concentreze expunerea la informație secretă pentru un timp îndelungat. Pur și simplu cred că și cetățenii și statul sunt mai bine slujiți dacă la conducerea serviciilor de informații se succed lideri la intervale de timp clare și stabilite. Consider că, din moment ce mi-am atins obiectivele propuse, nu există nicio rațiune pentru a continua să exercit această funcție. După cum spuneam, închei această etapă de viață cu satisfacția că am făcut lucruri bune pentru cetățeni, pentru România și pentru SRI. Am reușit restructurarea instituției pentru a fi mai eficientă. Am îndepărtat-o de politică și de moștenirea fostei Securități, am menținut și amplificat încrederea și respectorul partenerilor noștri externi, alături de care SRI luptă zi de zi pentru protejarea României. Am promovat o nouă generație în funcțiile de conducere și am pus la dispoziția societății informațiile extrase din arhivele fostei Securități.

Starea serviciului este acum semnificativ mai bună decât în urmă cu opt-nouă ani. Realizările publicabile, dar şi provocările mandatului se regăsesc în volumul II al Monografiei SRI, care acoperă perioada 2015-2023. Vreau să-mi exprim aprecierea faţă de profesioniştii din SRI, faţă de partenerii din conducerea executivă şi faţă de beneficiarii legali ai instituţiei, care i-au fost sprijin, dar şi resort critic, pozitiv în toţi aceşti ani. Rămân un susţinător deschis al valorilor de securitate naţională şi al profesioniştilor oneşti din domeniul informaţiilor. Cred că viitorul SRI va fi unul bun pentru România dacă instituţia se fereşte de greşelile şi abuzurile trecutului, dacă îşi menţine parcursul democratic şi de profesionalizare, care i-au adus în prezent admiraţia şi respectul partenerilor săi din ţară, din UE şi NATO
Îmi amintesc acum de ecea ce spunea un important lider politic european al secolului XX: "Singurul ghid al unui om este conştiinţa sa. Singurul scut al memoriei sale este verticalitatea şi sinceritatea acţiunilor sale. Este foarte imprudent să mergi prin viaţă fără acest scut, pentru că suntem atât de des luaţi în derâdere de eşecurile speranţelor noastre şi de nerealizarea planurilor noastre. Purtând acest scut vom fi mereu în rândul celor onorabili". Declaraţia de astăzi este ultima în calitate de director al SRI. Profesional şi sufleteşte voi fi marcat pozitiv pentru toată viaţa de această experienţă deosebit de onorantă. Emoţional şi raţional mă voi raporta totdeauna cu respect, consideraţie şi afecţiune la mottoul SRI: "Patria a priori". Mulţumesc!”

Etichete : sri eduard hellvig
Incendiu puternic la o hală dezafectată din Sectorul 1 al Capitalei I VIDEO
România 29 Aprilie 2024, 20:39

Incendiu puternic la o hală dezafectată din Sectorul 1 al Capitalei I VIDEO

Acoperişul arde pe o suprafaţă de aproximativ 650 metri pătraţi, precizează ISUBIF.

Incendiu puternic la o hală dezafectată din Sectorul 1 al Capitalei I VIDEO
Proiectul de lege privind Codul Silvic, adoptat în Senat
România 29 Aprilie 2024, 20:17

Proiectul de lege privind Codul Silvic, adoptat în Senat

Proiectul a fost adoptat astăzi, în Senat, ca prima cameră sesizată.

Proiectul de lege privind Codul Silvic, adoptat în Senat
CGMB: Proiect pentru microciparea și sterilizarea gratuită a până la 10.000 de câini
România 29 Aprilie 2024, 20:12

CGMB: Proiect pentru microciparea și sterilizarea gratuită a până la 10.000 de câini

Programul se va aplica în ordinea solicitărilor pentru câini de rasă comună, cu deținător, cu domiciliul sau reședința în...

CGMB: Proiect pentru microciparea și sterilizarea gratuită a până la 10.000 de câini
Situaţia de la Slănic Prahova se înrăutăţeşte
România 29 Aprilie 2024, 18:20

Situaţia de la Slănic Prahova se înrăutăţeşte

Situaţia de la Slănic Prahova pare să se înrăutăţească. După cum transmit ştirile TVR, craterul care a apărut pe o...

Situaţia de la Slănic Prahova se înrăutăţeşte
Premiile cinematografiei din România sunt decernate în această seară
România 29 Aprilie 2024, 18:15

Premiile cinematografiei din România sunt decernate în această seară

Actrița Rodica Mandache va fi onorată, în cadrul galei cu Premiul Gopo pentru întreaga carieră.

Premiile cinematografiei din România sunt decernate în această seară
Ajutorul de stat pentru TAROM de peste 95 de milioane de euro, aprobat
România 29 Aprilie 2024, 17:08

Ajutorul de stat pentru TAROM de peste 95 de milioane de euro, aprobat

Subvenţiile vor permite companiei TAROM să îşi restabilească viabilitatea pe termen lung.

Ajutorul de stat pentru TAROM de peste 95 de milioane de euro, aprobat
Cei mai mulți dintre părinţii români care lucrează în străinătate nu vor ajunge acasă de Paşti
România 29 Aprilie 2024, 16:37

Cei mai mulți dintre părinţii români care lucrează în străinătate nu vor ajunge acasă de Paşti

Cele mai invocate motive sunt lipsa banilor pentru drum şi faptul că nu reuşesc să îşi ia zile libere sau concediu în această...

Cei mai mulți dintre părinţii români care lucrează în străinătate nu vor ajunge acasă de Paşti
Recomandări pentru cei care vor participa la concertele de la mare
România 29 Aprilie 2024, 16:27

Recomandări pentru cei care vor participa la concertele de la mare

Pe litoral sunt programate numeroase evenimente în minivacanţa de 1 mai şi Paşti, iar în zonă vor fi şi comisarii...

Recomandări pentru cei care vor participa la concertele de la mare