Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Deputatul PNL, Matei Dobrovie, invitat la Apel Matinal

Deputatul PNL, Matei Dobrovie, invitat la Apel Matinal
Matei Dobrovie. Foto: facebook.com/MateiDobrovieDeputat

Articol de Radio România Actualităţi, 20 Februarie 2019, 09:28

AUDIO: Deputatul PNL, Matei Dobrovie, invitat la Apel Matinal.

Realizator: Autorităţile din România şi Republica Moldova trebuie să acorde o atenţie suplimentară creării unui spaţiu cultural informaţional comun dar şi întăririi prezenţei mediatice româneşti în Republica Moldova în beneficiul integrării europene - o spun diplomaticii politicieni, insistând pe necesitatea înfiinţării unui nou fond de cooperare pentru sprijinirea proiectelor instituţiilor de presă independente din Republica Moldova. Subiectul a fost abordat şi într-o recentă dezbatere la Parlament, organizată de grupul liceral. Invitatul "Apelului matinal" de astăzi, este deputatul PNL Matei Dobrovie, membru al Comisiei pentru Politică Externă din Camera Deputaţilor. Bună dimineaţa!
Ce oferă acest spaţiu cultural informaţional gândindu-mă, evident, şi cât de util ar fi pentru informarea corectă a publicului pentru că ne apropiem şi de alegerile de duminică din Republica Moldova?

Matei Dobrovie: În primul rând, într-adevăr, oferă o informaţie corectă şi creşterea interesului celor două părţi, să spun, interesul este reciproc, una pentru alta, pentru că, chiar dacă împărtăşim aceeaşi limbă, chiar dacă avem o istorie comună, o cultură comună din păcate, peisajul mediatic de la Chişinău este foarte populat de propagandă rusească, de propagandă oligarhică locală iar România este cumva absentă din peisaj. Din păcate, având o prezenţă mediatică foarte slabă, să spun aşa, ar fi datorită faptului sau din cauza faptului mai degrabă că nu s-a investit, nu s-au înlăturat acele blocaje care împieidcă, de exemplu, televiziunile româneşti să intre pe clablu în Republica Moldova, nu s-au făcut reglementări legislative astfel încât să se uniformizeze cadru legal. Am avut o iniţiativă foarte bună a fostului departament pentru relaţia cu românii de pretutindeni, Consiliul Consulativ mass-media România - Republica Moldova îşi propunea practic să interconecteze mediatic cele două ţări, dacă vreţi, să spunem aşa, în sensul că jurnaliştii să aibă o platformă în care să se întâlnească, să facă proiecte comune, să aplice la finanţări, de ce nu chiar şi europene, să facă proiecte editoriale comune. Problema este că această idee bună nu a fost dusă până la capăt şi atunci m-am hotărât să lansez această dezbatere, aş spune eu, de o importanţă strategică, mai ales în anul acesta şi aş fi dorit ca acest lucru să se întâmple în an centenar, să avem această structură de implementare a spaţiului informaţional comun pentru că vedeţi, vorbim de foarte mulţi ani despre această temă şi acum la alegeri iată că contează foarte mult în ce măsură media reflectă corect campania electorală. De exemplu, vedem ce propagandă puternică antiromânească şi antieuropeană este dusă de către anumite trusturi de presă puternice de la Chişinău şi din nou, din păcate aceste dezinformări, aceste manipulări, acest, practic război hibrid informaţional la care sunt supuşi cetăţenii Republicii Moldova pe de-o parte prin propagandă oligarhică locală, pe de altă parte prin propagandă rusească se reflectă şi se vor reflecta din păcate, cu siguranţă în rezultatul alegerilor de duminică.

Realizator: Vorbeaţi ceva mai devreme de faptul că nu sunt televiziuni în limba română, în Chişinău. Eu unul, şi noi cred, ne mândrim pentru că Societatea Română de Radiodifuziune, Radio România, cum ştim toţi, chiar în acest moment postul regional Radio Chişinău destinat informării cât mai corecte a publicului este doar o oază până la urmă gândindu-mă la rolul pe care trebuie să-l joace presa independentă, corectă ş.a.m.d.?

Matei Dobrovie: Da, cu siguranţă Radio Chişinău este un exemplu de bune practici şi mă bucur că reprezentantul radioului public a fost prezent la această dezbatere şi că va continua la rândul său această temă extrem de importantă. Este, într-adevăr, o oază într-un ocean, din păcate de dezinformare, chiar dacă legislaţia în Republica Moldova s-a mai schimbat, Codul audiovizul a a fost schimbat, totuşi din păcate rămân problemele majore care sunt legate în primul rând de oligarhizarea presei, de controlul aproape total al presei de către doi actori politici. Mă refer aici la Plahotniuc şi Dodon şi dacă ne gândim doar la acel episod cu TVR, ştiţi foarte bine discuţia legată de licenţa de frecvenţă de faptul că TVR în momentul de faţă nu are acoperire în toată Republica Moldova ci este pe cablu dar nu acoperă tot teritoriul. Toate aceste lucruri arată că au existat nişte blocaje, chiar pentru statul român, să fie mai activ aici, să fie mai prezent dincolo de Prut. Ca urmare, trebuie să vedem în ce măsură putem să îndepărtăm aceste blocaje. Cred că primul mecanism pe care ar trebui să-l folosim ar fi acest fond, cum i-am spus eu, de cooperare și coeziune mass-media în România-Republica Moldova, care ar urma să funcționeze în cadrul Agenției RoAid, agenția pentru Dezvoltare. Știm foarte bine că România acordă asistență de dezvoltare în primul rând Republicii Moldova și, ca urmare, în cadrul acestui fond, ar putea să... Adică, acest fond ar putea să funcționeze ca un administrator de granturi și să poată, presa independentă și de calitate, să aplice foarte direct pentru finanțări. Am propus două instrumente de finanțare, unul pentru redacții mari care, bineînțeles au nevoie de dotări, televiziuni și așa mai departe, de echipamente, de /.../.

Realizator: De sume mari, în principiu.

Matei Dobrovie: Sume mari, exact, și un instrument de finanțare mai mic, care să fie destinat, să spun așa, freelancerilor, jurnaliștilor de investigație, adică unor redacții mai mici sau unor posturi de radio sau unor oameni care fac investigații într-un climat extrem de complicat, care trebuie, totuși, să supraviețuiască. Nu trebuie ascuns faptul că în Republica Moldova, jurnaliștii independenți și care mai încearcă să facă presă de calitate, sunt supuși denigrărilor și intimidărilor de tot felul și acest lucru iarăși se reflectă asupra activităților, în sensul că e, pe de-o partte, o presiune legată de finanțări, de acces la publicitate. Pe de altă parte, este chiar o încercare de a restrânge, de a-i împiedica să-și facă meseria în anumite contexte, gen investigarea unor averi ale unor oficiali sau funcționari ai statului. Ca urmare, în acest context complicat cred că România are o datorie morală, în primul rând, față de Republica Moldova, să încurajeze informarea corectă, să contracareze propaganda rusească și oligarhică locală, pentru că nu e doar rusească, pentru că, dacă nu o vom face, vedeți dumneavoastră, n-avem nicio, cum să spun, n-avem nicio scuză să ne plângem apoi, după alegeri, că de ce forțele proruse sau fals proeuropene /.../.

Realizator: Au avut câștig de cauză.

Matei Dobrovie: Adică, este un, practic, cumva, în aceste alegeri, din păcate, aș spune că decontăm o politică păguboasă a României față de Republica Moldova.

Realizator: Da, cred că ne-ați creionat exact starea de spirit și starea generală din Republica Moldova. Sper să aveți succes în demersul la care ne alăturăm și noi. Vă mulțumesc pentru prezența la 'Apel matinal'.

Invitatul de astăzi a fost deputatul PNL, Matei Dobrovie. Vă reamintesc, am discutat despre un spațiu cultural informațional comun și despre înființarea unui nou fond de cooperare pentru sprijinirea proiectelor instituțiilor de presă independente din Republica Moldova, doar o oază într-un ocean.

Transcriere realizată de Agenția de presă RADOR.

Klaus Iohannis vrea soluţii rapide, pe cale diplomatică, pentru disfuncţionalităţile care au apărut în Air Schengen
România 17 Aprilie 2024, 23:55

Klaus Iohannis vrea soluţii rapide, pe cale diplomatică, pentru disfuncţionalităţile care au apărut în Air Schengen

Declaraţia a fost făcută înaintea summitului european de la Bruxelles.

Klaus Iohannis vrea soluţii rapide, pe cale diplomatică, pentru disfuncţionalităţile care au apărut în Air Schengen
România 17 Aprilie 2024, 23:47

O explozie a avut loc la un bloc de locuinţe din municipiul Craiova

Trei persoane au fost afectate, dintre care una este inconştientă. Circa 50 de persoane au fost evacuate din imobil.

O explozie a avut loc la un bloc de locuinţe din municipiul Craiova
Cătălin Cîrstoiu este susţinut în continuare de alianţa PSD-PNL
România 17 Aprilie 2024, 21:56

Cătălin Cîrstoiu este susţinut în continuare de alianţa PSD-PNL

Medicul Cătălin Cîrstoiu este susţinut în continuare de alianţa PSD-PNL pentru funcţia primar general al...

Cătălin Cîrstoiu este susţinut în continuare de alianţa PSD-PNL
Cadrele didactice și cercetătorii sunt nemulțumiți, mai ales, de munca tot mai multă
România 17 Aprilie 2024, 21:26

Cadrele didactice și cercetătorii sunt nemulțumiți, mai ales, de munca tot mai multă

Profesorii şi cercetătorii din universităţile din România sunt nemulţumiţi, în principal, de nivelul de...

Cadrele didactice și cercetătorii sunt nemulțumiți, mai ales, de munca tot mai multă
Marcel Ciolacu consideră că medicul Cătălin Cîrstoiu trebuie să explice bucureștenilor acuzațiile care i se aduc
România 17 Aprilie 2024, 20:20

Marcel Ciolacu consideră că medicul Cătălin Cîrstoiu trebuie să explice bucureștenilor acuzațiile care i se aduc

Marcel Ciolacu a declarat la Doha, în Qatar, că doctorul Cătălin Cîrstoiu trebuie să explice bucureștenilor...

Marcel Ciolacu consideră că medicul Cătălin Cîrstoiu trebuie să explice bucureștenilor acuzațiile care i se aduc
MAE urmărește situaţia românilor rămaşi blocaţi pe Aeroportul Internaţional din Dubai
România 17 Aprilie 2024, 19:46

MAE urmărește situaţia românilor rămaşi blocaţi pe Aeroportul Internaţional din Dubai

Mai multe curse aeriene au fost anulate în Emiratele Arabe Unite, unde şi circulaţia rutieră este afectată de furtuni şi...

MAE urmărește situaţia românilor rămaşi blocaţi pe Aeroportul Internaţional din Dubai
CFR Călători neagă zvonurile privind anularea unor trenuri din lipsă de personal
România 17 Aprilie 2024, 19:40

CFR Călători neagă zvonurile privind anularea unor trenuri din lipsă de personal

CFR Călători respinge afirmaţiile apărute în presă cu privire la anularea unor trenuri din lipsă de personal sau de...

CFR Călători neagă zvonurile privind anularea unor trenuri din lipsă de personal
Summit dedicat inovării digitale la București
România 17 Aprilie 2024, 19:34

Summit dedicat inovării digitale la București

Experţi în inovare digitală din întreaga lume şi oficialităţi se reunesc, în aceste zile, la Palatul...

Summit dedicat inovării digitale la București