Dan Suciu: România nu a mai avut acest nivel de incertitudini
Dacă vom avea răspunsuri la nivel politic, vom avea și un echilibru privind cursul și dobânzile, a declarat la RRA purtătorul de cuvânt al BNR.

Articol de Daniela Petrican, 07 Mai 2025, 09:09
Ne pregătim în curând pentru o discuție cu Dan Suciu, purtător de cuvânt al Băncii Naționale a României, despre evoluția cursului valutar, dar și perspectivele economice, în actualul context politic. După cum bine știm, moneda națională s-a depreciat ieri, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României la 5,03 lei, fiind un maxim istoric. Analiștii spun că această depreciere a leului este cauzată de tensiunile de pe scena politică. În plus, indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat la 6,08% pe an, de la 5,9% în ședința precedentă, conform Băncii Naționale a României. Cum spuneam, invitatul Apelului matinal este Dan Suciu, purtător de cuvânt al Băncii Naționale a României. Bună dimineața!
Bună dimineața!
Este cazul ca această evoluție a cursului să ne îngrijoreze? Deprecierea leului va continua?
Avem o serie de ieșiri de capital, de bani, din țară și puține intrări.
Sigur că trecerea pragului de 5 lei a creat ceva emoții și ceva îngrijorare, dar aș spune că, cel puțin dacă e să ne raportăm la ziua de ieri, deprecierea în termeni procentuali nu a fost mare, a fost de 2%. Ce ne preocupă, într-adevăr, este faptul că avem o perioadă de instabilitate electorală, politică, în care o serie întreagă de întrebări la care trebuia să răspundem la nivel politic nu-și găsesc răspuns, în contextul în care pe piețe se întâmplă următorul lucru: avem o serie de ieșiri de capital, de bani, din țară și puține intrări. În perioada de dinainte, situația stătea invers, aveam intrări semnificative de capital, mai mari decât ieșirile și în consecință, Banca Națională putea să mizeze pe o stabilitate a cursului /.../. Până când nu vom reveni la un flux asemănător, e greu de spus că vom avea stabilitatea pe care am avut-o la nivelurile de curs pe care le-am avut. Ce încearcă Banca Națională să facă acum este să găsească un optim, un nivel de echilibru, atât între creșterea dobânzilor, cât și între creșterea cursului, fără ca să fie cifre semnificative nici de o parte, nici de alta, dar în așteptarea răspunsurilor pe care politicul trebuie să le ofere unei situații economice și așa complicate. Şi înainte de această situație, de aceste zile, din punct de vedere economic, existau multe semnuri de întrebare.
Dar la ce să ne așteptăm după această depreciere? Costurile pentru România vor crește?
Este o creștere de costuri. Împrumuturile sunt mai scumpe.
Da, evident. Este o creștere de costuri. Împrumuturile sunt mai scumpe. Este o situație inevitabilă în contextul dat. Dacă am şti sa o apreciem exact, am putea să o preîntâmpinăm, dar putem doar să intervenim, în măsura în care echilibrele se pot regăsi și vom regăsi aceste echilibre în zilele următoare. E drept, la un alt nivel față de cele pe care le-am avut acum.
BNR are resursele necesare pentru a ține sub control situația? Ministerul Finanțelor, de exemplu, va putea să mai atragă bani de la bănci?
Sunt costuri suplimentare pe care statul român trebuie să și le asume.
Eu cred că da. Trebuie să găsească la rândul lui care este costul corect, cel puțin din partea celor care împrumută, adică să crească dobânzile. Sunt costuri suplimentare pe care statul român trebuie să și le asume. Banca Națională are resurse. Avem, pe baza fluxurilor de capital de care vorbeam înainte, o creștere numai în ultimul an de zece miliarde. Am depășit 60 de miliarde. Şi da, suntem încrezători că vom găsi noul echilibru pe care să se bazeze atât cursul, cât și dobânzile. Dar asta e doar o amânare pentru răspunsurile pe care, la nivel politic, trebuie să le obținem în ceea ce privește rezolvarea deficitelor bugetare, orientarea spre absorbție de fonduri europene și miza pe investiții, așa cum a fost și până acum.
Este clar că este o perioadă de incertitudine. România s-a mai aflat în situații similare?
Incertitudini de nivelul acesta nu. Sunt niște întrebări fundamentale la care trebuie să răspundem și, în același timp, să găsim un guvern stabil. Nu avem nici măcar acest lucru.
Dacă vom avea niște răspunsuri la nivel politic, probabil că vom avea și un echilibru mai ușor de găsit în ceea ce privește cursul și dobânzile.
Sunt multe probleme la care investitorii se uită și atunci reacționează, din păcate, cum am văzut, prin ieșirile acestea de capital pe care le înregistrăm în ultimele zile. Eu aș vrea să spun că, chiar dacă ieri a fost o zi mai grea, aceste ieșiri de capital sunt de o mai lungă perioadă de timp. Sunt din ultima perioadă de timp ceva mai semnificative. Dar, sigur, având alte stabilități la nivel politic și o altă orientare, nu s-au simțit chiar atât de puternic. De aceea spun, dacă vom avea niște răspunsuri la nivel politic, probabil că vom avea și un echilibru mai ușor de găsit în ceea ce privește cursul și dobânzile.
Vă îngrijorează evoluția indicilor bursieri?
E un domeniu care, sigur, nu-ți face nicio plăcere să-l vezi roșu. Ea are un impact ceva mai mic în economie, dar are un impact mare în ceea ce privește, de exemplu, fondurile de pensii. Și acolo s-a văzut o scădere semnificativă, pilonul 2 și pilonul 3. Acolo s-a văzut o scădere semnificativă și, da, este preocupantă, nu este deloc încurajatoare, cum să fie...
Sunt foarte mulți care ne ascultă acum și probabil se gândesc, dacă au și credite, cum va evolua dobânda cheie și care va fi evoluția indicelui ROBOR în continuare?
Banca Națională va face eforturi și face deja eforturi pentru a nu avea evoluții semnificative, majore.
Îmi cereți să dau niște profeții, pentru că în acest moment nu pot să fac niște prognoze curate și corecte. Pot să spun că în zile următoare se va regăsi un echilibru pe care să putem baza o construcție viitoare, dar nu știu la ce nivel va fi acel echilibru și cred că n-are rost să insist de ce suntem în situația aceasta. Banca Națională va face eforturi și face deja eforturi pentru a nu avea evoluții semnificative, majore. Cum spuneam, ieri am avut o depreciere de 2%. Asta nu e neapărat o cifră mare, chiar dacă înțeleg impactul psihologic și preocuparea oamenilor este îndreptățită. Dar în cifre financiare, 2% nu e neapărat mult. Încercăm să păstrăm echilibru prin evoluții care să nu iasă, să nu ducă la îngrijorări mai mari decât ce avem în acest moment.
Mulțumim pentru toate aceste precizări. Invitatul "pelului matinal a fost Dan Suciu, purtător de cuvânt al Băncii Naționale a României.