Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Creşterea porcilor în gospodăriile populaţiei "nu va fi oprită"

"Apel matinal". Invitat: Ministrul agriculturii, Petre Daea.

Creşterea porcilor în gospodăriile populaţiei "nu va fi oprită"
Ministrul Petre Daea, ministrul Agriculturii, invitat la Radio România Actualități (Arhivă)

Articol de Cătălin Cîrnu, 26 Octombrie 2018, 09:45

Presa franceză scrie că "România vampirizează piața europeană a porumbului", adică o domină; iar pentru investitorii din România profitul mare din cerealele galbene este rezultat din export, scrie publicația "Le Monde".

Sunt vești bune din agricultură, cea care anual salvează, așa cum știm, economia, dar sunt și probleme.

Pesta porcină africană se extinde, fiind confirmată într-o gospodărie din localitatea Ieud, judeţul Maramureș. Între timp, poliția a declanşat o anchetă, în contextul în care există suspiciuni că virusul a fost introdus prin transportarea și traficul ilicit cu animale, un aspect menționat chiar și la nivel guvernamental.

Un motiv în plus pentru noi ca invitatul "Apelului matinal" de astăzi să fie ministrul agriculturii, Petre Daea. Bună dimineața!
Petre Daea: Bună dimineața, dumneavoastră și ascultătorilor dumneavoastră.

Realizator: Înainte de toate, care mai este situația pestei porcine africane la nivel național?
Petre Daea: Bun, văd că a rămas în agenda zilei, deși sunt multe lucruri de spus în agricultura țării și de precizat, în așa fel încât interesul dumneavoastră pentru a informa corect opinia publică să fie la el acasă. Într-un cuvânt, putem discuta și despre pesta porcină, dacă interesul este major, cum de altminteri putem discuta și despre alte probleme ale zilei din agricultură, care sunt extrem de importante și care prind agenda timpului, înțelegând aici însămânțările din toamna aceasta, pentru a pune bazele unui an agricol pentru anul care urmează, 2018-2019. În câmp se lucrează la semănat într-un sol aspru, lipsit de umiditate. Fermierii sunt obligați să execute lucrări suplimentare, treceri numeroase pe unitatea de suprafață. Viteza de înaintare la semănat este mică, costurile sunt mai mari și de aceea preocuparea a noastră, a tuturor, inclusiv a administrației centrale, pentru a da subvențiile la timp, în așa fel încât fermierii să aibă forța financiară necesară pentru a pune în sol sămânță pentru anul viitor. Iată preocupările momentului și, evident, suntem pe ultimele suprafețe la recoltat de floarea-soarelui și la porumb. Ne apropiem de finalul recoltării florii-soarelui și, evident, de terminarea recoltării la porumb.

Realizator: Vorbeam de performanțele înregistate, evident, la producția de porumb. Cum stăm la floarea-soarelui, dacă tot ați amintit?
Petre Daea: Bine, și de la porumb, eu vă spuneam de anul trecut, v-am spus-o și o repet, România s-a așezat pe un piedestal pe care îl merită, datorită efortului pe care îl fac fermierii și datorită condițiilor climaterice pe care le-am avut; evident și apropierea administrației centrale și locale de fermieri, dându-le subvențiile la timp. Spuneam că, urcându-se pe piedestal, e greu de dat jos în România, în momentul în care își valorifică toate posibilitățile pe care le are, iar fermierii au devenit cunoscuți la nivelul Europei ca fiind fermieri puternici și capabili să realizeze randamente sporite la unitatea de suprafață. Așa se face că "Le Monde" preciza, într-o stare, zic eu, normală, situația din agricultura țării românești, remarcând rezultatele pe care le obțin fermierii și pe care merită să le spunem și să le prezentăm țării ca pe un act de mândrie pentru efortul pe care îl fac fermierii români și pentru rezultatele pe care le obțin. Bravo lor și cinste nouă! Bravo lor, pentru că ei au realizat aceste producții constante de doi ani zile. Spuneam că și anul trecut, și anul acesta România va fi pe primul... A fost anul trecut pe primul loc la cultura porumbului și la floarea-soarelui și anul acesta păstrează aceste poziții, urmând ca la finalizarea recoltatului să anunțe producțiile exacte pe care le-au obținut fermierii, în așa fel încât opinia publică să cunoască ce s-a realizat în domeniul agriculturii. Iată de ce preocuparea noastră pentru a pune în brazdă sămânța pentru anul viitor, înțelegând culturile de toamnă, cerealele păioase, pentru a avea o perspectivă agricolă pe care ne-o dorim cu toții, și anume aceea de a obține producții pe măsura efortului pe care îl fac fermierii și a interesului pe care îl avem cu toții față de agricultura țării, efortul pe care îl face guvernul pentru a acorda din bugetul statului subvenţiile la timp pentru fiecare fermier în parte. Până la această dată, am dat la peste 400.000 de fermieri subvenţiile. În fiecare zi se operează de către APIA pe baza normelor stabilite cu acordarea de subvenţii, în aşa fel încât până la data de 1 decembrie să putem să dăm toate sumele ca avans fermierilor, urmând ca de la data de 1 decembrie să acordăm şi sumele care revin ca sumă finală, înţelegând aici plata regulară sau lichidarea, cum spunem noi mai direct, pentru înţelesul fiecăruia.

Realizator: Apropo de performanţe, evident că orice om care circulă prin ţară a sesizat totuşi că ogoarele sunt îngrijite. Foarte multe tractoare eu, personal, am văzut şi totuşi, pentru ultima întrebare, întrucât suntem la "Apel matinal": mai este o problemă acută această pestă porcină africană?
Petre Daea: Sigur, este o problemă şi va fi o problemă şi este o problemă în Europa şi nu numai în Europa. Apar, e adevărat, şi evident că nu ne convine şi este o situaţie pe care o procesăm ca atare cu simţul responsabilităţii maxime de sus până jos, înţelegând, de sus până jos, de la crescătorul de porcine, până la instituţia centrală a statului, care într-un efort conjugat şi acţiuni sinergice acţionează pentru stăpânirea acestui fenomen. Pe de o parte, mai apar, din nefericire, anumite focare, cum aţi spus dumneavoastră, în Maramureş, din cauza nesăbuinţei unui cetăţean care nu a înţeles conduita pe care trebuie să o aibă în această perioadă şi să o avem toţi şi iată că a creat prim mâna omului încă un focar acolo, dar stingem alte focare, cum am făcut-o în Bihor, în Satu Mare, în Brăila, în Buzău, unde am spus de fiecare dată că am trecut la faza a doua de acţiune, şi anume repopularea cu porci santinelă, pentru a urmări care este, dacă mai există în zonă posibilitatea contaminării; dacă nu, să reluăm activitatea în gospodăriile populaţiei, pentru că nu vom opri creşterea porcilor în gospodăriile populaţiei, urmărind evident în perspectivă o creştere a atenţiei şi o sporire a atenţiei privind aplicarea normelor sanitar-veterinare, în aşa fel încât lucrurile să poată să fie stăpânite în perspectiva realizării unor efective numeroase din această specie, atât de necesară la nivelul ţării, având în vedere pe de o parte resursele de care dispune şi tradiţia în domeniu, ştiindu-se că am fost şi vom stărui să redevenim o ţară cu efective importante la această specie.

Realizator: Şi un jucător, exact, pe piaţa europeană privind carnea de porc.
Petre Daea: Din ce în ce mai mult şi mai bine, în respect faţă de ţară, în respect faţă de fermieri, în respect faţă de resursele şi condiţiile pe care le avem în România. Am spus-o şi o repet, România va deveni o forţă agricolă în Uniunea Europeană. În domeniul cerealier, vom confirma şi trebuie să confirmăm în fiecare an potenţialul pe care îl avem, condiţiile climatice şi de sol atât de favorabile pentru cultivarea cerealelor.

Situația pacienților cu boli cronice este tot mai gravă
România 19 Aprilie 2024, 10:17

Situația pacienților cu boli cronice este tot mai gravă

Situația pacienților cu boli cronice este tot mai gravă, atrage atenția președintele Alianței Pacienților Cronici din...

Situația pacienților cu boli cronice este tot mai gravă
”România este țara cu 43% dintre copii în situație de risc, și este un risc continuu și permanent”
România 19 Aprilie 2024, 09:33

”România este țara cu 43% dintre copii în situație de risc, și este un risc continuu și permanent”

"Apel matinal" - Invitat: directorul executiv al Fundației World Vision România, Mihaela Nabăr.

”România este țara cu 43% dintre copii în situație de risc, și este un risc continuu și permanent”
Un avion care a plecat din Polonia spre Egipt a aterizat de urgenţă pe aeroportul din Timişoara
România 19 Aprilie 2024, 09:25

Un avion care a plecat din Polonia spre Egipt a aterizat de urgenţă pe aeroportul din Timişoara

Un avion care efectua un zbor din Polonia spre Egipt a aterizat de urgenţă noaptea trecută pe Aeroportul Internaţional...

Un avion care a plecat din Polonia spre Egipt a aterizat de urgenţă pe aeroportul din Timişoara
Informaţii din trafic
România 19 Aprilie 2024, 08:53

Informaţii din trafic

Un nou punct de trecere a frontierei între România şi Ungaria ar urma să fie deschis la Beba Veche, în judeţul Timiş.

Informaţii din trafic
Riscurile și consecințele consumului de droguri
România 19 Aprilie 2024, 08:10

Riscurile și consecințele consumului de droguri

Riscurile și consecințele consumului de droguri constituie tema unei campanii organizate de postul Radio România Actualități...

Riscurile și consecințele consumului de droguri
Primul centru de consiliere și informare antidrog destinat adolescenților
România 19 Aprilie 2024, 08:07

Primul centru de consiliere și informare antidrog destinat adolescenților

Primul centru de consiliere și informare antidrog destinat adolescenților funcționează în mall-ul Grand Arena din București.

Primul centru de consiliere și informare antidrog destinat adolescenților
Spitalele din Timişoara se confruntă cu grave probleme financiare
România 19 Aprilie 2024, 07:48

Spitalele din Timişoara se confruntă cu grave probleme financiare

Marile spitale din Timişoara se confruntă cu grave probleme financiare, iar soluţiile se lasă aşteptate.

Spitalele din Timişoara se confruntă cu grave probleme financiare
Admiterea României în Programul "Visa Waiver" reprezintă un obiectiv strategic național, informează executivul
România 19 Aprilie 2024, 07:45

Admiterea României în Programul "Visa Waiver" reprezintă un obiectiv strategic național, informează executivul

Admiterea României în Programul Visa Waiver reprezintă un obiectiv strategic național, iar țara noastră este tot mai aproape...

Admiterea României în Programul "Visa Waiver" reprezintă un obiectiv strategic național, informează executivul