Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Comisarul-șef Angelo Badea: Legislația românească privind armele de foc este suficient de restrictivă

 "Apel matinal" - Invitat: comisar-șef Angelo Badea, ofițer specialist în cadrul Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din IGPR

Comisarul-șef Angelo Badea: Legislația românească privind armele de foc este suficient de restrictivă

Articol de Daniela Petrican, 12 Mai 2023, 10:53

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (12 mai, ora 9:30) - Realizatori: Daniela Petrican și Cătălin Cîrnu
Daniela Petrican: Spre deosebire de regimul din alte state, chiar al țărilor vecine, la noi, folosirea armelor de foc letale este foarte strict controlată, chiar gestionată. Ar fi puțin probabil ca în România, spre deosebire de Serbia sau alte țări din Occident, să se producă tragedii ca rezultat al uzului de armă de foc.
Cătălin Cîrnu: Da, mergem pe prevenție, iar invitatul „Apelului matinal” de astăzi este comisarul-șef Angelo Badea, ofițer specialist în cadrul Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din Inspectoratul General al Poliției Române. Bună dimineața!
Angelo Badea: Bună dimineața!
Cătălin Cîrnu: Din câte cunoaștem noi, ne-am documentat și am aflat că sunt peste 70.000 de persoane care dețin arme de foc. Înainte de toate, e corect numărul?
Angelo Badea: Da. Într-adevăr, sunt peste 70.000 de persoane autorizate să dețină arme de foc letale și, totodată, mai sunt aproximativ 45.000 de persoane autorizate să dețină arme neletale supuse autorizării.
Cătălin Cîrnu: Armele neletale sunt cele cu bile de mai aflăm din când în când...
Angelo Badea: Cele cu bile de cauciuc sau cu aer comprimat.
Cătălin Cîrnu: Dar armele letale sunt în general de vânătoare? Care este situația?
Angelo Badea: Avem 133.000 de arme de vânătoare, avem 7.200 arme scurte de apărare și pază, aproximativ 9.000 de arme de tir sportiv și 7.000 de arme de colecție.
Daniela Petrican: Ce condiții trebuie să îndeplinească o persoană pentru a obține un permis de port-armă?
Angelo Badea: În primul rând, trebuie să aibă vârsta împlinită de 18 ani, să nu fi fost condamnată prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă la pedeapsa detențiunii pe viață sau pedeapsa închisorii mai mare de 1 an cu executare, să nu fie inculpat în cauze penale pentru fapte săvârșite cu intenție, să fie aptă din punct de vedere medical și psihologic pentru a deține arme și muniții, să nu prezinte pericol pentru ordinea și siguranța publică, viața și integritatea corporală a persoanelor, să fi absolvit un curs de instruire teoretică și practică organizat de o persoană juridică autorizată pentru această activitate, să nu fi pierdut în trecut sau să nu le fi fost sustrase din motive imputabile arme letale sau neletale și în ultimii doi ani să nu a fi avut dreptul anulat, dreptul de deținere, port și folosire. Deci, considerăm că sunt niște condiții suficiente.
Daniela Petrican: Iar unui solicitant de permis de port-armă, ce fel de categorii de arme de foc cu impact letal pot fi admise?
Angelo Badea: Asta este în funcție de calitatea pe care o are persoana respectivă. De exemplu, pentru armele de vânătoare, obligatoriu trebuie să deții calitatea de vânător, pentru armele de tir sportiv, să fii sportiv de tir sau antrenor de tir, pentru armele de colecție, să fii colecționar, pentru armele de apărare și pază - magistrații, diplomații, militarii ș.a.m.d. Trebuie să îndeplinești niște funcții.
Cătălin Cîrnu: Da, aș vrea să-mi explicați mai clar ideea cu „să nu prezinte pericol„. Cine hotărăște acest lucru? Ați enumerat mai devreme.
Angelo Badea: Da. Pentru stabilirea acestui fapt se fac mai multe verificări specifice de către organele de poliție, verificări făcute în toate bazele de date, verificări la domiciliul solicitantului ș.a.m.d. Se face o cunoaștere generală a persoanei cu privire la comportament, la tot, tot...
Cătălin Cîrnu: Un profil, să îi spunem, un termen polițienesc.
Angelo Badea: Da, ceva de genul acesta.
Cătălin Cîrnu: Da, știm că toate armele trebuie obligatoriu depuse într-un seif special amenajat. Serviciul specializat al Poliției Române se ocupă de controlul armelor de foc letale aflate la deținători, la proprietari?
Angelo Badea: Da, condițiile de păstrare, la fel, sunt prevăzute în HG 11, în Hotărârea de Guvern nr.11 din 2018. Titularul dreptului de deținere, port și folosire este obligat să păstreze armele la domiciliu sau reședința menționată în permisul de armă, în dulapuri sau casete metalice special amenajate, care sunt foxate în perete sau pardoseală, încuiate și asigurate, astfel încât să nu permită accesul persoanelor neautorizate. Aceste dulapuri trebuie să fie prevăzute cu compartimente diferite, care să fie asigurate fiecare cu câte un sistem de închidere, pentru păstrarea muniţiei separat de arme.
Angelo Badea: În cazul în care se țin mai mult de 15 arme, deținătorul are obligația de a le asigura un spațiu special amenajat pentru depozitare, cu sisteme electronice de alarmare, avizate de către organe de poliție competente. Într-adevăr, structurile specializate ale poliției controlează condițiile de deținere a armelor la momentul autorizării, la momentul prelungirii valabilității permisului de armă și ori de câte ori sunt date că nu sunt respectate condițiile.
Daniela Petrican: În anumite medii de presă a fost vehiculată informația că în România s-ar fi importat cantități de arme de foc. Am fost înștiințați de fiecare dată de autorități despre capturi de țigarete de contrabandă sau de stupefiante, dar de arme nu. Ce răspuns aveți pentru cei care se arată totuși neîncrezători?
Angelo Badea: Dacă vorbim de armele importate în România - când vorbim de importate, vorbim despre arme deținute în mod legal - pot să vă spun că în anul 2022 au fost transferate, importate în România aproximativ 7.000 de arme letale, deci vorbim de arme deținute în mod legal, deci importate în România în mod legal. Iar cu privire la armele care au fost depistate pe teritoriul României și provin din străinătate, pot să vă spun că cifrele sunt foarte mici și majoritatea sunt arme neletale și provin din diferențele legislative la nivelul Uniunii Europene, în sensul că România are un regim restrictiv față de alte state europene, unde se pot duce și procura o armă neletală doar cu actul de identitate.
Cătălin Cîrnu: Citeam anul trecut un raport, în primele luni ale lui 2022, polițiștii de la Direcția Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au ridicat în vederea confiscării, peste 1.100 de arme de foc. E un număr impresionant. E adevărat, mă gândesc că nu toate au fost confiscate. De ce s-a ajuns la o astfel de situație?
Angelo Badea: Repet, după cum am precizat anterior, majoritatea sunt arme neletale supuse autorizării din acea cifră de 1.000 și sunt...
Cătălin Cîrnu: Mă scuzați, armă de foc se referă și la pistolul cu bile?
Angelo Badea: Da, arme de foc sunt și pistolul cu bilă și pistolul cu gaz iritant lacrimogen.
Cătălin Cîrnu: Da, să înțelegem.
Angelo Badea: Da, și v-am spus, majoritatea provin din diferențele legislative existente la nivel la nivel european.
Daniela Petrican: Un elev din Constanța, în vârstă de doar 7 ani, a fost prins la școală cu o armă. Poliția a fost anunțată, însă abia a doua zi. Este vorba despre o armă cu lunetă tip airsoft. Arma nu este considerată letală, dar nici de jucărie și o găsim pe site-uri. Se poate cumpăra foarte ușor.
Angelo Badea: Da, armele de airsoft nu sunt supuse reglementărilor Legii 295 privind regimul armelor și munițiilor în România. Acestea pot fi procurate la liber. Într-adevăr, trebuie să ai vârsta de 18 ani. Există niște restricții cu privire la port și folosire, adică trebuie purtate... să fie ascunse vederii, să nu fie la vedere și folosite în spații, astfel încât să nu pui în primejdie siguranța celorlalți. Dar într-adevăr pot fi procurate fără a fi necesară o autorizare anterioară prealabilă.
Cătălin Cîrnu: În acest moment în România credeți că mai trebuie umblat la legislație? Părerea dvs de expert.
Angelo Badea: Eu nu cred că trebuie umblat la legislație. Legislația este, v-am spus, restrictivă față de multe alte state europene și oamenii în general, să știți, deținătorii sunt responsabili.
Cătălin Cîrnu: Da, ceea ce ne dorim, evident, să rămânem cu toții responsabili, indiferent de domeniul în care activăm. Mulțumim pentru detalii.
Angelo Badea: Cu plăcere. La revedere.
Cătălin Cîrnu: Zi bună tuturor.

Biserica de lemn din Ghioncani, monument istoric, a ars în noaptea de Înviere
România 06 Mai 2024, 08:21

Biserica de lemn din Ghioncani, monument istoric, a ars în noaptea de Înviere

Primele date indică faptul că ar fi vorba de o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată.

Biserica de lemn din Ghioncani, monument istoric, a ars în noaptea de Înviere
Grindină în unele regiuni din vestul şi centrul ţării
România 06 Mai 2024, 08:12

Grindină în unele regiuni din vestul şi centrul ţării

Au căzut bucăți mari de gheață care au afectat serios grădinile, livezile și gospodăriile oamenilor.

Grindină în unele regiuni din vestul şi centrul ţării
Începe exercițiul multinațional Swift Response 24
România 05 Mai 2024, 17:15

Începe exercițiul multinațional Swift Response 24

România participă cu 2.300 de militari și 220 de mijloace tehnice și pune la dispoziție mai multe baze aeriene.

Începe exercițiul multinațional Swift Response 24
Semne de stabilizare a terenului la Slănic Prahova
România 05 Mai 2024, 15:50

Semne de stabilizare a terenului la Slănic Prahova

Prefectul județului spune că tasarea prezintă urme de stabilizare.

Semne de stabilizare a terenului la Slănic Prahova
Cod galben de ploi în mai multe județe din ţară
România 05 Mai 2024, 15:48

Cod galben de ploi în mai multe județe din ţară

În unele zone va cădea grindină.

Cod galben de ploi în mai multe județe din ţară
Dorințele de Paște ale copiilor
România 05 Mai 2024, 13:24

Dorințele de Paște ale copiilor

Însă copiii nu au nevoie doar de lucruri materiale.

Dorințele de Paște ale copiilor
Sărbătoarea Paştelui modifică programul serviciilor medicale
România 05 Mai 2024, 13:15

Sărbătoarea Paştelui modifică programul serviciilor medicale

Cei care întâmpină probleme de sănătate vor putea apela doar la ambulanţă şi la camerele de gardă din marile spitale.

Sărbătoarea Paştelui modifică programul serviciilor medicale
MAI: Niciun incident major în noaptea de Înviere
România 05 Mai 2024, 13:12

MAI: Niciun incident major în noaptea de Înviere

Ministerul Afacerilor Interne a vegheat la respectarea ordinii și siguranței publice în proximitatea lăcașelor de cult.

MAI: Niciun incident major în noaptea de Înviere