Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Codul Muncii scoate la lumină mii de contracte

Odată cu intrarea în vigoare a noului Cod al Muncii, autorităţile locale de control au aplicat amenzi de mii de lei pentru munca la negru.

Codul Muncii scoate la lumină mii de contracte
Foto: Arhivă Agerpres.

Articol de Ionuţ Dragu, 11 Mai 2011, 12:22

De săptămâna trecută, guvernul a stabilit un plan comun pentru Inspecţia muncii, poliţie, jandarmerie şi Garda financiară, cu scopul combaterii cazurilor de muncă nedeclarată.

Campania coincide cu intrarea în vigoare a noilor prevederi ale Codului Muncii, care sancţionează drastic munca la negru.

Potrivit corespondentului Radio România la Brăila, Gina Bahor, campania declanşată la nivel naţional cu scopul de a descoperi cazurile de muncă la negru şi a descuraja evaziunea fiscală prin această practică a scos la iveală şapte noi firme care foloseau la muncă persoane fără a le întocmi acte de angajare.

În cadrul controalelor au fost verificate în total 81de firme.

Pentru aceste cazuri amenzile aplicate s-au ridicat la suma de 80.000 lei, echivalentul a aproape 20.000 euro.

Domeniile de activitate pe care s-au concentrat controalele comune sunt construcţiile şi prestările de servicii.

În judeţul Botoşani, potrivit corespondentului Radio România, Gina Poenaru, de la intrarea în vigoare a noului Cod al Muncii, Inspectoratul Teritorial de Muncă Botosani a înregistrat 1.549 de contracte de munca în numai o săptămână.

Cele 33 de controale efectuate de echipele mixte de control s-au soldat cu amenzi în valoare de 66.500 de lei şi 99 de sancţiuni contravenţionale, aplicate pentru nerespectarea prevederilor privind relaţiile de muncă, sănătatea şi securitatea muncii.

Potrivit corespondentului Radio România din Caraş Severin,Mario Balint, inspectorii de muncă şi cei de la garda financiară, însoţiţi de poliţişti şi jandarmi, au început verificările încă de săptămîna trecută, odată cu intrarea în vigoare a noilor prevederi din Codul Muncii.

Conducerea ITM Caraş-Severin a anunţat că în intervalul 2-7 mai în cazul celor 22 de angajatori verificaţi "s-au depistat 82 de deficienţe, pentru care s-au stabilit 90 de măsuri cu termene scurte de finalizare.

De asemenea, au fost aplicate 33 de sanctiuni, din care patru amenzi şi 29 de avertismente".

Mai mult, Ioan Jura, şeful ITM Caral Severin a precizat că "valoarea totală a amenzilor a fost de 20.000 de lei, 13.000 de lei pentru muncă fără forme legale şi 7.000 de lei pentru încălcarea altor prevederi“.

De asemenea, Ioan Jura a subliniat că în doar opt zile, numărul contractelor de muncă încheiate au ajuns la 1.405.

Corespondentul Radio România din Maramureş, Adrian Marchiş spune că la primele controale efectuate în societăţile comerciale din judeţ de către inspectorii de muncă s-au aplicat trei amenzi în valoare de 10 mii de lei fiecărui angajator care practica munca la negru.

De asemenea, tot în acest judeţ au fost controlate 37 de societăţi, din care în patru au fost găsiţi muncitori fără forme legale.

Cele mai multe nereguli identificate se referă la instructajul incorect în securitatea muncii şi neefectuarea periodică a controalelor medicale.

Potrivit corespondentului Radio România, Laura Stoican, la Inspectoratul Teritorial de Muncă Olt s-au înregistrat, în doar câteva zile, o avalanşă de contracte noi, dupa intrarea în vigoare a noului Cod al Muncii, aproape jumătate dintre patronii controlaţi primind sancţiuni.

Purtătorul de cuvânt al ITM Olt, Daniel Ghiţă, a spus că, în prima saptamâna din luna mai, la nivelul judeţului Olt, au fost intensificate controalele privind munca la negru şi au fost înregistrate peste 1.300 de contracte individuale de muncă.

Inspectorii de muncă din Olt au controlat, de la începutul lunii pâna acum, peste 50 de societăţi comerciale, identificând nereguli la aproape jumătate dintre acestea.

Au fost sancţionate aproape jumătate din societăţi comerciale verificate, fiind aplicate 3 sancţiuni contravenţionale şi aproximativ 30 de avertismente, în valoare de aproape 42.000 lei, potrivit purtătorului de cuvânt, Daniel Ghiţă.

Tot acum, au fost dispuse aproape 200 de măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate în domeniul relaţiilor de muncă.

În judeţul Prahova Inspectoratul Teritorial de Muncă Prahova, în colaborare cu Poliţia Jandarmeria şi Garda Financiară din Prahova au desfăşurat mai multe acţiuni de verificare a respectării prevederilor legale cu accent pe depistarea şi sancţionarea muncii nedeclarate.

Astfel, au fost efectuate controale la un număr de 97 de angajatori, depistându-se 349 de deficienţe pentru care au fost aplicate 229 de sancţiuni, în cuantum total de 171.500 RON. Sancţiunile contravenţionale aplicate au vizat în principal munca la negru şi alte deficienţe majore.

La angajatorii verificaţi au fost depistate 24 persoane care lucrau fără forme legale. În ceea ce priveşte noile prevederi referitoare la munca la negru, între societăţile verificate a fost identificat un angajator care a primit la muncă 16 persoane fără încheierea prealabilă a unui contract individual de muncă, fapt pentru care au fost sesizate organele de urmărire penala. Angajatorul respectiv riscă închisoarea de la unu la 2 ani sau amendă penală.

În perioada 3.05- 11.05, la nivelul judeţului Prahova au fost înregistrate 6.110 noi contracte de muncă, din care 2.196 pe durată determinată şi 3.914 pe durată nedeterminată, informează corespondentul Radio România, Simona Uţă.

În judeţul Sibiu, pâna la sfârşitul lunii mai, echipe mixte ale autorităţilor locale vor face câte 8-12 controale pe zi pentru a depista şi sancţiona firmele şi angajaţii care lucrează la negru.

Potrivit şefului ITM Sibiu, Francisc Torok, pentru primirea la muncă a până la 5 persoane, fără încheierea unui contract individual de muncă, amenda este de la 10.000 la 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată, iar pentru prestarea muncii de către o persoană, fără încheierea unui contract individual de muncă, amenda este de la 500 la 1.000 lei.

Potrivit datelor prezentate şeful ITM Sibiu, în primul trimestru al acestui an au fost efectuate 758 de verificări în urma cărora au fost găsite 152 de persoane care lucrau fără forme legale, au fost sancţionaţi 95 de angajatori, iar valoarea amenzilor a ajuns la suma de 456.000 lei.

În judeţul Suceava, potrivit corespondentului Radio România, Mihaela Buculei, inspectorii de muncă au aplicat amenzi în valoare de 70.000 de lei după intrarea în vigoare a noului Cod al Muncii la data de 1 mai.

Au fost verificate 66 de societăţi comerciale, fiind aplicate 39 de sancţiuni contravenţionale.

În urma verificărilor au fost aplicate amenzi în valoare de 70.000 de lei din care 50.000 lei pentru munca fără forme legale şi 20.000 lei pentru încalcarea altor prevederi legale în domeniul relaţiilor de muncă.

Inspectorii ITM din Bistriţa-Năsăud au aplicat, într-o săptămână, două amenzi în valoare de 30.000 de lei pentru munca la negru şi nerespectarea prevederilor legale în domeniul securităţii în munca.

De asemenea, corespondentul Radio România din acest judeţ, Cristiana Sabău, a mai precizat că inspectorii au înregistrat 1454 de noi contracte de muncă.

De la începutul lunii mai, în registrul general de evidenţă a salariaţilor de la nivelul judeţului Mureş s-au înregistrat 2.159 de contracte de muncă noi, cu peste 50% mai mult decât au fost în cursul lunii aprilie.

Potrivit şefului ITM Mureş, Andrei Mureşan, citat de corespondentul Radio România Raul Matiş, în perioada 2-6 mai, inspectorii ITM au efectuat 59 de controale în urma cărora au sancţionat 8 angajatori pentru muncă fără forme legale, fiind depistate 8 persoane care lucrau la negru.

În acest judeţ valoarea totală a amenzilor aplicate pentru muncă fără forme legale a fost de 62.500 lei, iar numărul de angajatori sancţionaţi în urma efectuării acestor controale s-a ridicat la 21, fiind aplicate 10 amenzi şi 14 avertismente.

Alte 47 de controale au fost efectate pentru verificarea securităţii şi sănătăţii în muncă, în urma cărora s-au aplicat 24 sancţiuni contravenţionale, respectiv 18 avertismente şi 6 amenzi, în valoare totală de 32.000 lei.

În judeţul Vâlcea, potrivit corespondentului Radio România, Ana Maria Cârstea, în urma celor 45 de controalelor realizate de către inspectorii ITM s-au aplicat amenzi în valoare de 36.000 de lei pentru cinci persoane care îşi desfăşurau activitatea la diferiţi angajatori fără a avea forme legale încheiate.

În alte 52 de controale pe domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă s-au constatat 137 de probleme pentru care s-au şi dat termene clare pentru remedierea acestora, însă nu fără a se aplica anumitor angajatori 107 sancţiuni în valoare totală de 21.000 de lei.

În perioada 2-9 mai, la ITM Vâlcea a înregistrat 4892 de noi contracte individuale de muncă, dintre acestea 3428 fiind pe durată nedeterminată, iar restul pe perioada determinată.

Premierul Marcel Ciolacu se află într-o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii
România 03 Decembrie 2023, 09:11

Premierul Marcel Ciolacu se află într-o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii

Șeful executivului are reprogramate zilele următoare mai multe întâlniri cu înalți oficiali americani.

Premierul Marcel Ciolacu se află într-o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii
Primul tren electric nou cumpărat de autoritățile române în ultimii 20 de ani a ajuns în România
România 03 Decembrie 2023, 09:06

Primul tren electric nou cumpărat de autoritățile române în ultimii 20 de ani a ajuns în România

Garnitura de tren de mare viteză a sosit din Polonia în cursul serii în Punctul de Control și Trecere a Frontierei Curtici...

Primul tren electric nou cumpărat de autoritățile române în ultimii 20 de ani a ajuns în România
Doi oameni au murit în urma exploziei centralei termice într-o locuință din județul Olt
România 02 Decembrie 2023, 17:53

Doi oameni au murit în urma exploziei centralei termice într-o locuință din județul Olt

Într-un incident separat, în municipiul Giurgiu un bărbat și două femei au ajuns la spital cu arsuri, vineri noapte, în urma...

Doi oameni au murit în urma exploziei centralei termice într-o locuință din județul Olt
O navă specializată în lupta contra minelor marine, cumpărată de Armata Română, este în drum spre Constanța
România 02 Decembrie 2023, 15:23

O navă specializată în lupta contra minelor marine, cumpărată de Armata Română, este în drum spre Constanța

Nava a aparținut Marinei Regale Britanice și este prima dintre cele două prevăzute să fie livrate de Regatul Unit țării noastre.

O navă specializată în lupta contra minelor marine, cumpărată de Armata Română, este în drum spre Constanța
Examenul trichineloscopic, necesar pentru porcii sacrificați în gospodării
România 02 Decembrie 2023, 15:19

Examenul trichineloscopic, necesar pentru porcii sacrificați în gospodării

Carnea trebuie examinată de către un medic veterinar, în special pentru trichineloză.

Examenul trichineloscopic, necesar pentru porcii sacrificați în gospodării
Premierul Ciolacu, vizită de lucru în SUA
România 02 Decembrie 2023, 15:10

Premierul Ciolacu, vizită de lucru în SUA

Premierul Marcel Ciolacu pleacă într-o vizită de lucru în SUA, împreună cu o delegație guvernamentală.

Premierul Ciolacu, vizită de lucru în SUA
O persoană cu cetățenie israeliană și română, răpită de palestinieni, „a decedat în Fâșia Gaza”
România 02 Decembrie 2023, 11:09

O persoană cu cetățenie israeliană și română, răpită de palestinieni, „a decedat în Fâșia Gaza”

Autorităţile israeliene au informat MAE de la București în legătură cu decesul unei persoane cu dublă cetățenie, israeliană...

O persoană cu cetățenie israeliană și română, răpită de palestinieni, „a decedat în Fâșia Gaza”
Pentru reducerea emisiilor, „România se bazează pe energia nucleară”
România 02 Decembrie 2023, 11:05

Pentru reducerea emisiilor, „România se bazează pe energia nucleară”

România se bazează pe energia nucleară pentru reducerea emisiilor și pentru a garanta securitatea energetică, a declarat...

Pentru reducerea emisiilor, „România se bazează pe energia nucleară”