Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Cătălin Apostolescu, managerul Institutului Matei Balș: Vaccinul antigripal este mult mai puternic decât ce am avut în trecut

"Apel Matinal" - Invitat: Cătălin Apostolescu, managerul Institutului Matei Balș

Cătălin Apostolescu, managerul Institutului Matei Balș: Vaccinul antigripal este mult mai puternic decât ce am avut în trecut
Foto: Arhiva

Articol de Daniela Petrican, Cătălin Cîrnu, 20 Septembrie 2023, 09:48

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (20 septembrie, ora 8:30) - Emisiunea: "Matinal" - Rubrica: "Apel matinal" - Realizatori: Daniela Petrican şi Cătălin Cîrnu
Realizator - Daniela Petrican: Avem în jur de 2.000 de cazuri de COVID confirmate zilnic, anunță Ministerul Sănătății, după ce în ultimele săptămâni creșterea numărului de îmbolnăviri a fost constantă. Estimările specialiștilor din zona de sănătate publică în acest moment, arată, conform ministerului, că situația va mai dura aproximativ două săptămâni, după care ar putea urma un curs de descreștere a numărului de cazuri.
Realizator - Cătălin Cîrnu: În spitale sunt în acest moment suficiente locuri, dar în ce măsură tulpinile de SARS CoV-2 care circulă acum se seamănă cu cele precedente, ce se întâmplă cu toate gripele, guturaiurile, virozele, bronşitele, aflăm imediat de la invitatul Apelului Matinal, medicul Cătălin Apostolescu, managerul Institutului Matei Balș din Capitală. Bună dimineața!
Realizator - Daniela Petrican: Bună dimineața!
Cătălin Apostolescu: Bună dimineața!
Realizator - Cătălin Cîrnu: Suntem precauți înainte de toate, după toate întâmplările din timpul pandemiei de SARS CoV-2. Au trecut aproape trei sferturi din prima lună a toamnei, a început și școala. Care este, în primul rând, situația în spitale?
Cătălin Apostolescu: Sigur, în momentul de față asistăm la o creștere a numărului de cazuri de infecții respiratorii superioare, printre care se numără și infecția cu SARS CoV-2. Este un lucru oarecum firesc, pentru că este perioada din an când se termină vacanțele, oamenii se întorc în locurile de muncă, școlile au început, aglomerația revine. Din punct de vedere al aspectului clinic, cazurile din prezent seamănă cu cele din vară sau din primăvară, deși din punct de vedere genetic, virusul a suferit anumite mutații.
Realizator - Daniela Petrican: Şi care sunt simptomele, cum se manifestă acum boala?
Cătălin Apostolescu: Simptomele sunt cele pe care deja le știe lumea de trei ani. În formele ușoare, dureri în gât, usturimi la nivelul nasului, curs nasul, strănut. În formele medii începe să apară febra, tusea, durerea de muşchi, durerile de cap. Şi din nefericire, există şi un număr de cazuri care, fie datorită vârstei, fie datorită comorbidităților, evoluează sever.
Realizator - Cătălin Cîrnu: Sunt mai puține cazuri decât în perioada pandemiei?
Cătălin Apostolescu: Şi în pandemie am avut perioade în care aveam de-a face cu peste 10.000 de cazuri pe săptămână, dacă luăm pandemia per ansamblu. Dacă ne referim la valurile pandemice, da, sunt mai puține cazuri.
Realizator - Cătălin Cîrnu: Da, au existat mai multe mutații, e adevărat că au răspuns și corpurile altfel, dar în ce condiții ar trebui să ne îngrijorăm, raportându-ne la toate infecțiile respiratorii de care aţi amintit?
Cătălin Apostolescu: Păi, trebuie să folosim experiența pe care am acumulat-o în aceşti trei ani şi acele lecții pe care noi, doctorii, le tot spunem, dar pe care nimeni nu vrea să le înveţe, trebuie puse din nou în aplicare./bcodreanu/ Adică să evităm aglomerațiile inutile, să ne întărim igiena personală, să ne spălăm pe mâini, să ducem mâna la gură când tușim sau când strănutăm, să ne suflăm nasul în batistă, să purtăm mască dacă avem astfel de simptome, să ne prezentăm la medic și să ne investigăm de la primele simptome pentru a nu lăsa boala să evolueze către formele severe sau pentru a nu fi infectați și a răspândi în jurul nostru fără ca măcar să știm.
Realizator - Daniela Petrican: Dar cei care au această variantă de virus se pot trata și acasă?
Cătălin Apostolescu: Da, se pot trata și acasă. Dar, pentru a se putea trata acasă, trebuie să-i diagnosticăm, să știm că sunt infectați cu SARS-CoV-2. Deci, prin urmare, trebuie să fie testați, trebuie să fie evaluați, să vedem care este severitatea formei de boală și dacă forma este una ușoară sau medie, poate pacientul să rămână acasă și să se trateze.
Realizator - Cătălin Cîrnu: Au fost atâtea atât de multe discuții legate de imunizarea cu vaccin antigripal și mai apoi, în ultimii doi ani, cu SARS-CoV-2, Mulți merg pe mâna vaccinului antigripal, încă sunt reticenți. Dumneavoastră, ca specialist, ce le-ați recomanda persoanelor vulnerabile, mai ales că ușor, ușor va veni și iarna?
Cătălin Apostolescu: Gripa rămâne o boală severă prin definiție și, prin urmare, vaccinarea antigripală rămâne ca indicație fermă pentru toată populația și în special pentru grupele de risc. Mai mult decât atât, din acest an a început să fie disponibil un vaccin antigripal mult mai potent decât ce am avut în trecut. În primul rând, că este vorba de un vaccin tetravalent, care acoperă principalele patru tulpini de gripă care circulă și, în al doilea rând, doza este mai mare și determină un răspuns imun mai consistent. Și nu încape niciun dubiu că vaccinul antigripal a salvat și va salva în viitor foarte multe vieți.
Realizator - Cătălin Cîrnu: Da. Despre vaccinul anti-COVID, SARS-CoV-2, ce ce mai știți? Mai există doze sau mai primiţi?
Cătălin Apostolescu: Mai există doze. Recomandăm în continuare vaccinarea.
Realizator - Daniela Petrican: Deci ajută și la forma aceasta nouă de COVID.
Cătălin Apostolescu: Nu este un vaccin specific acestei noi forme de COVID, dar o ajută. Dacă nu previne boala, măcar previne o formă severă de boală.
Realizator - Daniela Petrican: Testele din farmacii rămân relevante pentru depistarea cazurilor noi?
Cătălin Apostolescu: Testele din farmacii rămân relevante pentru că sunt ușor accesibile și ușor de făcut, dar trebuie știut că dacă un test din farmacie este pozitiv, pacientul în mod sigur este infectat, dar un test din farmacie negativ în prezența simptomelor nu infirmă boala și trebuie confirmat cu un test făcut de specialiști.
Realizator - Cătălin Cîrnu: Da, am priceput. Știu că v-ați vaccinat atunci când a fost cazul. Medicul Cătălin Apostolescu, de exemplu, înaintea acestui sezon de toamnă-iarnă se va vaccina cu vreun antigripal sau, în fine...?
Cătălin Apostolescu: Categoric!
Realizator - Cătălin Cîrnu: Da, probabil cel mai bun exemplu este cel al medicilor infecționiști. Mulțumim! Altfel, estimați că se va întâmpla ceva spectaculos, dar gândindu-mă totuși că trebuie să rămânem prudenți?
Cătălin Apostolescu: Ţinând cont e faptul că vremea este caldă, ne așteptăm la o creștere moderată a numărului de cazuri de COVID până după 1 octombrie, cănd vor începe și facultățile și, de asemenea, vom avea un nou fenomen de adunare a oamenilor și rămânem precauți pentru momentul în care vremea se va răci, va deveni umedă și clar, circulația virusurilor respiratorii se va accelera.
Realizator - Cătălin Cîrnu: Da, rămânem și noi atent toate detaliile. Mulțumim și zi bună! Cu cât mai puțini pacienți, dacă ne permiteți.
Cătălin Apostolescu: Sigur!
Realizator - Cătălin Cîrnu: Medicul Cătălin Apostolescu, managerul Institutului Matei Balș din capitală.

Grindină în unele regiuni din vestul şi centrul ţării
România 06 Mai 2024, 08:12

Grindină în unele regiuni din vestul şi centrul ţării

Au căzut bucăți mari de gheață care au afectat serios grădinile, livezile și gospodăriile oamenilor.

Grindină în unele regiuni din vestul şi centrul ţării
Începe exercițiul multinațional Swift Response 24
România 05 Mai 2024, 17:15

Începe exercițiul multinațional Swift Response 24

România participă cu 2.300 de militari și 220 de mijloace tehnice și pune la dispoziție mai multe baze aeriene.

Începe exercițiul multinațional Swift Response 24
Semne de stabilizare a terenului la Slănic Prahova
România 05 Mai 2024, 15:50

Semne de stabilizare a terenului la Slănic Prahova

Prefectul județului spune că tasarea prezintă urme de stabilizare.

Semne de stabilizare a terenului la Slănic Prahova
Cod galben de ploi în mai multe județe din ţară
România 05 Mai 2024, 15:48

Cod galben de ploi în mai multe județe din ţară

În unele zone va cădea grindină.

Cod galben de ploi în mai multe județe din ţară
Dorințele de Paște ale copiilor
România 05 Mai 2024, 13:24

Dorințele de Paște ale copiilor

Însă copiii nu au nevoie doar de lucruri materiale.

Dorințele de Paște ale copiilor
Sărbătoarea Paştelui modifică programul serviciilor medicale
România 05 Mai 2024, 13:15

Sărbătoarea Paştelui modifică programul serviciilor medicale

Cei care întâmpină probleme de sănătate vor putea apela doar la ambulanţă şi la camerele de gardă din marile spitale.

Sărbătoarea Paştelui modifică programul serviciilor medicale
MAI: Niciun incident major în noaptea de Înviere
România 05 Mai 2024, 13:12

MAI: Niciun incident major în noaptea de Înviere

Ministerul Afacerilor Interne a vegheat la respectarea ordinii și siguranței publice în proximitatea lăcașelor de cult.

MAI: Niciun incident major în noaptea de Înviere
Iași: Expoziţia "Maria a României, regină şi artistă"
România 05 Mai 2024, 11:36

Iași: Expoziţia "Maria a României, regină şi artistă"

Muzeul Municipal "Regina Maria" din Iaşi organizează expoziţia "Maria a României, regină şi artistă".

Iași: Expoziţia "Maria a României, regină şi artistă"