Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Cardul de sănătate ar urma să fie integrat în noua carte de identitate electronică

"Apel matinal" cu ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete.

Cardul de sănătate ar urma să fie integrat în noua carte de identitate electronică
Alexandru Rogobete. Foto: Arhivă / Agerpres.

Articol de Cătălin Cîrnu, 15 Iulie 2025, 09:42

Premierul Ilie Bolojan declara săptămâna trecută că una dintre direcțiile esențiale din al doilea pachet de măsuri vizează reducerea risipei din sistemul de sănătate. Potrivit acestuia, fondurile gestionate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate au crescut constant în ultimii ani. Dacă în 2014-2015 cheltuielile din Sănătate reprezentau aproximativ 11% din veniturile curente ale statului, acum au ajuns la 14-16%. Despre reformă, eficiență și prioritățile din Sănătate vorbim chiar acum la "Apel matinal" cu ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete. Bună dimineața!
Bună dimineața!
Înainte de toate, aș începe cu o întrebare simplă, cred eu esențială: unde se pierd banii în Sănătate? Ați identificat?
Da, sunt mai multe zone în care nu neapărat că se pierd, dar nu sunt utilizați corespunzător, iar, deși bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate a ajuns anul acesta la 77 de miliarde de lei, în multe locuri încă din această țară, în multe spitale, nu se văd acești bani și calitatea serviciilor medicale încă lasă de dorit în multe locuri. Și atunci sau din acest motiv, din această cauză, s-a ajuns la această reformă importantă, reformă de care vorbim, de altfel, de peste 10 ani de zile, dar care nu s-a făcut până acum, și anume o reașezare corectă, adaptată nevoilor din anul 2025 a serviciilor de sănătate în spitalele publice și o reîncadrare, dacă doriți, a unităților sanitare și a tipului de servicii pe care acestea le oferă.
Ați anunțat recent că va fi introdusă validarea prin SMS a serviciilor medicale oferite de medicii de familie și de cei din ambulatorii. Sunt sau este o măsură pentru a preveni decontarea serviciilor efective și aici m-aș referi chiar și la numărul uriaș de concedii medicale.
Da, este o măsură simplă, spun eu, care ne va crea o claritate, dacă doriți, a numărului de servicii care se oferă per CNP, per pacient, în unitățile sanitare ambulatorii, respectiv în cabinetele medicilor de familie, atât în public, cât și în privat. De ce s-a ajuns la această măsură? Pentru că am identificat de-a lungul timpului o serie de situații în care au fost decontate servicii care nu au fost realizate fizic, efectiv, pacientului. Concediile medicale sunt un alt subiect, aș spune eu, unde putem discuta despre o eficientizare financiară, pentru că atunci când am preluat mandatul am cerut Casei Naționale de Asigurări de Sănătate o evaluare a numărului de concedii acordate în anul 2024 și am avut o surpriză neplăcută, în sensul în care exact înainte de zilele libere 1 mai, 1 iunie, concediile, sărbătorile legale sau acele perioade când se realizează punțile pentru un concediu prelungit numărul de concedii medicale din categoria de boală 1, boală obișnuită, cresc aberant, nejustificat. Am emis atunci un ordin de ministru pentru demararea unui Corp de Control comun cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate și evident că au fost identificate așa-numitele excepții, dacă doriți, nu este o regulă la nivelul sistemului de sănătate, dar sunt multe excepții care, mă rog, colegi care au eliberat concedii medicale mai mult decât le permite timpul fizic într-un program de lucru obișnuit.
Dar riscă ceva, aceștia?
Sigur, au fost date deja o serie de amenzi acolo unde, mă rog, s-au identificat aceste neclarități, dar mai important decât atât, au apărut deja modificări legislative în acest sens pentru a descuraja concediile medicale fictive, pe de o parte, iar, pe de altă parte, în pachetul 2 de măsuri vor veni alte măsuri legislative care cresc capacitatea de control administrativ al casei și al ministerului pentru această zonă.
Tot vorbim despre tehnologie, cardul de sănătate, însă, ne dă în continuare bătăi de cap tuturor. Când vom avea concret un sistem informatic performant în sănătate?
Cardul de sănătate ne dă bătăi de cap tuturor, pentru că vorbim de un sistem digital care are o vechime de peste 14 ani și care nu a mai fost actualizat de atunci. În momentul de față, cu bani din PNRR, mai exact 100 de milioane de euro, se lucrează deja la noua platformă integrată a asigurărilor de sănătate, este într-un stadiu de execuție bun; termenul de punere în funcțiune este anul viitor, în august. Sigur, el se va pune în funcțiune pe componente, dar în august, anul viitor, ar trebui să avem toate componentele unite din punct de vedere digital și sistemul complet funcțional. În ce privește cardul de sănătate, o idee discutată, şi mie mi se pare realizabilă și bună, ar fi să integrăm cardul de sănătate în noua carte de identitate electronică. Practic, oamenii să beneficieze de un singur document de identitate electronic, care să înregistreze și serviciile medicale, și istoricul medical și, mă rog, toate datele medicale.
Da, se poate face, așa cum și permisul de conducere poate fi înglobat, dar sunt multe castane, hai să le spunem fierbinți - mulți medici lucrează atât la stat, cât și în privat, este posibil, realist vorbind, să-și facă meseria la fel de bine în ambele locuri?
Este un subiect fierbinte, fierbinte, aș spune, nu castane neapărat - pe care mi l-am asumat încă din prima zi, înainte să depun jurământul. După audierile din Parlament, am ieșit public și am spus foarte clar și ferm că nu sunt de acord ca medicul să aleagă fie la public, fie la privat. Medicina este un domeniu cu particularitățile ei și eu nu pot îngrădi libertatea nimănui, ca după programul de la public să activeze dacă dorește și în sistemul privat. Tot ce am cerut și cer în continuare - și voi recurge și la controale în viitorul apropiat, controale neanunțate - a fost ca, colegii mei, ca medicii, să își respecte programul de lucru de la public. După acest program, sigur, fiecare este liber să facă ce vrea. Nu vreau să generalizez aici, pentru că există medici, în România, extraordinari care vin noaptea de acasă dacă apar urgențe, care fac mai multe gărzi decât este cazul pentru a acoperi normativul și necesarul, medici care stau peste program mai mult decât trebuie și nu îi plătim pentru acest lucru, dar sigur că există și excepții care nu ne fac bine, nici nouă ca sistem, nici pacienților și nici colegilor care stau peste program.
La capitolul plata contribuției la asigurările de sănătate cum stăm și dacă vă gândiți să revedeți lista categoriilor exceptate de la CASS?
Stăm puțin mai bine față de luna mai, dacă pot compara, pentru că atunci vorbeam despre un decalaj important, spun eu din punct de vedere financiar, și anume 6 milioane de oameni plăteau pentru 16 milioane de beneficiari. În momentul de față, în urma măsurilor, decalajul s-a diminuat, iar acum discutăm despre aproximativ 10 milioane de plătitori pentru 16 milioane de beneficiari. Sigur că lucrurile sunt în dinamică, poate că în anumite sau pentru anumite categorii s-au făcut erori, sunt pe masa discuțiilor anumite reorganizări sau, mă rog, cosmetizări ale ordonanțe ale pachetului legislativ. Pe scurt, nu se vor introduce alte categorii noi. Cam aceasta este capacitatea României de contribuție la Sănătate, din datele pe care le avem. Nu am informații noi aici.
TVA-ul la medicamente vă rămâne la valoarea minimală?
Da, TVA-ul la medicamente rămâne la valoarea minimală, atât pentru cele emise cu prescripție medicală, cât și pentru cele care se pot lua din farmacii fără prescripție medicală.
Vor scădea veniturile în sistemul sanitar sau poate vor crește? E o întrebare venită deja de la mai mulți ascultători, probabil medici.
Am văzut în spațiul public, sigur că întotdeauna când se anunță o măsură nouă, în zilele următoare apar tot felul de interpretări și de speculații de multe ori. Nu s-a pus problema niciodată de a reduce veniturile personalului medical din Sănătate. Discuțiile care au fost și pe care eu le susțin la fel de ferm sunt date de plata pe performanță, și anume de a reajusta plata medicilor și a personalului medical în general în funcţie de performanța unității sanitare și în funcție de numărul de pacienţi și în funcție de numărul de servicii pe care unitatea sanitară le oferă oamenilor.
La nivelul țării sunt spitale fără medici specialiști, dar cu aparatură, altele cu mai puțină aparatură, dar cu medici. V-ați gândit, nu știu, la o formă de reorganizare sau de îmbunătățire?
Exact, exact asta spuneam la începutul discuției noastre, a sosit momentul să reașezăm sistemul de sănătate și tipul serviciilor care se oferă în România. Mai mai mult decât atât, încadrarea spitalelor şi normativul atât de personal cât și de resursă de infrastructură nu a mai fost modificat de 15 ani. Imaginaţi-vă că în acest timp s-au întâmplat multe lucruri, multe spitale au fost dotate, alte spitale și-au pierdut resursa umană, alte spitale au fost extinse sau renovate sau reabilitate cu fonduri europene, deci ce îmi doresc în această perioadă și de ieri am dat deja un ordin, o dispoziție de serviciu prin care toate spitalele vor raporta până în 25 iulie Ministerului Sănătății situația exactă cu numărul de personal, vârsta personalului, pentru că vreau să facem o mapare la detaliu în ceea ce privește personalul medical, să știm exact câte persoane vor ieși la pensie, de exemplu, în următorii 5 ani, pentru a adapta și pentru a corela numărul de rezidenți pe care îl scoatem la concurs anul acesta și anul viitor, un exemplu, apoi vom analiza numărul de pacienți internaţi, capacitatea până la urmă a spitalului, dar și numărul de pacienți transferați în altă unitate sanitară, pentru că din păcate și aici se întâmplă un fenomen cu care nu am cum să fiu de acord: anumite spitale, deși au infrastructură, deși au medic, au echipă de anestezie, transferă în spitalele mai mari anumite cazuri care ar putea fi rezolvate din punct de vedere medical în unitatea sanitară unde s-au prezentat. Şi atunci vom încerca să limităm pe de o parte acest abuz, aș putea să-i spun, al transferurilor întotdeauna către un spital universitar sau către un spital județean pe de o parte, iar pe de altă parte de a reconverti anumite secții din anumite spitale în funcție de nevoile comunității unde se află spitalul.
Am promis 10 minute, dar totuși o singură întrebare, dacă îmi permiteți: care este stadiul construcției spitalelor prin PNRR?
În momentul de față sunt în construcție 14 spitale. Aceasta este capacitatea de construcție, dacă doriți, a României în momentul de față. Discutăm de 14 şantiere care se află în derulare. Două din ele vor fi date în folosință la finalul acestui an, alte două în ianuarie-februarie anul viitor, urmând ca diferența până la 12 să fie închise în iunie-iulie anul viitor și sigur că mai rămân altele patru, care sunt puțin întârziate, dar care au, conform discuțiilor cu constructorii, șanse să fie recuperate sau identificat mecanisme de accelerare, mă rog, și tot felul de alte mecanisme tehnice pentru a le închide în termen. Deci discutăm despre 14 şantiere prin PNRR, la care se adaugă trei spitale de arși grav, la Timișoara, la Târgu Mureș și la Grigore Alexandrescu, la Timișoara va fi dat în folosință anul acesta și va fi primul spital nou pentru arși grav din România. Urmează apoi la începutul anului viitor cel de la Târgu Mureș, undeva în vara anului viitor cel de la Grigore Alexandrescu.
Da. Să sperăm că vom fi o națiune din ce în ce mai sănătoasă și ne vom mai auzi cu siguranță, pentru că sunt multe alte subiecte. Succes, cu mulțumiri pentru prezența alături de noi!
Vă mulțumesc și eu. Zi ușoară!
Invitatul "Apelului matinal" de astăzi, 15 iulie, a fost ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete.

Etichete : alexandru rogobete
Avion de mici dimensiuni, prăbușit lângă Orăștie
România 15 Iulie 2025, 16:33

Avion de mici dimensiuni, prăbușit lângă Orăștie

La fața locului sunt două ambulanțe SMURD, o ambulanță a Serviciului de Ambulanță Județean și o autospecială de descarcerare.

Avion de mici dimensiuni, prăbușit lângă Orăștie
Ajustări de salarii la vârful companiilor Ministerului Dezvoltării
România 15 Iulie 2025, 15:16

Ajustări de salarii la vârful companiilor Ministerului Dezvoltării

Numărul membrilor din CA ale unităţilor subordonate ministerului va fi limitat la 5.

Ajustări de salarii la vârful companiilor Ministerului Dezvoltării
Mirela Călugăreanu este noua preşedintă a Curţii de Conturi
România 15 Iulie 2025, 15:10

Mirela Călugăreanu este noua preşedintă a Curţii de Conturi

Numirea a fost aprobată de Parlament cu majoritate de voturi.

Mirela Călugăreanu este noua preşedintă a Curţii de Conturi
Anchetă la Complexul Energetic Valea Jiului
România 15 Iulie 2025, 14:54

Anchetă la Complexul Energetic Valea Jiului

Ministrul Energiei a trimis Corpul de control pentru a investiga incendiul produs cu o săptămână în urmă.

Anchetă la Complexul Energetic Valea Jiului
CE la București. Miza: Opt miliarde de euro prin PNRR
România 15 Iulie 2025, 13:47

CE la București. Miza: Opt miliarde de euro prin PNRR

Responsabilii din Comisia Europeană sunt prezenţi la Bucureşti pentru discuţii cu premierul Ilie Bolojan în privinţa...

CE la București. Miza: Opt miliarde de euro prin PNRR
Măsurile de austeritate „ne subminează activitatea”
România 15 Iulie 2025, 13:30

Măsurile de austeritate „ne subminează activitatea”

Noi proteste în Piaţa Victoriei din București faţă de măsurile fiscale pentru care guvernul şi-a asumat răspunderea în...

Măsurile de austeritate „ne subminează activitatea”
Nouă şefi ai Direcţiei Regionale Antifraudă Fiscală Bucureşti au fost schimbaţi din funcţie
România 15 Iulie 2025, 13:16

Nouă şefi ai Direcţiei Regionale Antifraudă Fiscală Bucureşti au fost schimbaţi din funcţie

Nouă din cei 15 şefi ai Direcţiei Regionale Antifraudă Fiscală Bucureşti au fost schimbaţi din funcţie, anunţă ministrul de...

Nouă şefi ai Direcţiei Regionale Antifraudă Fiscală Bucureşti au fost schimbaţi din funcţie
Cod galben de inundaţii pe râuri din 17 județe
România 15 Iulie 2025, 12:13

Cod galben de inundaţii pe râuri din 17 județe

Populaţia este sfătuită să evite deplasările în zonele predispuse la inundaţii şi să nu traverseze râuri sau drumuri...

Cod galben de inundaţii pe râuri din 17 județe