Caraș-Severin: Doar o treime din serviciile voluntare de urgență sunt funcționale
În Caraș-Severin, doar o treime dintre localități au servicii voluntare de urgență funcționale, deși acestea sunt obligatorii prin lege.

Articol de Radiojurnal, 27 Iulie 2025, 14:45
Serviciile voluntare pentru situații de urgență reprezintă prima linie de apărare în cazul apariției unei situații excepționale, iar conform legii trebuie înființate la nivelul fiecărei Unități Administrativ Teritoriale.
În Caraș-Severin, acestea sunt funcționale în aproximativ o treime din localități, iar pompierii militari se pot baza doar pe câteva dintre ele. Relatează corespondentul RRA, Mario Balint.
Reporter: Serviciile voluntare pentru situații de urgență sunt prea voluntare.
Locotenent-colonelul George Cozariuc, prim adjunct în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Semenic: La nivelul județului avem un număr de 77 de UAT-uri, din care în acest moment, 19 servicii voluntare pentru situații de urgență sunt constituite și avizate. Respectiv opt servicii private pentru situații de urgență sunt constituite și avizate, pe care ne bazam de fiecare dată în urma producerii evenimentelor.
Prefectul județului Caraș-Severin, Ioan Dragomir: În mod normal, aceste servicii ar trebui să funcționeze la toate poate UAT-urile. Noi ne bazăm pe acestea, ele sunt primele structuri care acționează în cazul unei situații de urgență.
Nici aparatul administrativ de la nivel local nu se prea omoară să deprindă tainele întrajutorării.
Primarii și secretarii primăriilor reprezintă primii factori de decizie în cadrul comitetelor locale pentru situații de urgență. Aceștia sunt obligați prin lege să participe la cursuri zonale de pregătire, lucrurile nu stau însă așa.