Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Când instituțiile europene nu pot răspunde, „trebuie să ne facem singuri dreptate”

Autoritățile de la Viena au reiterat răspunsul negativ pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen de liberă circulație. Invitat la "Apel matinal" este europarlamentarul Eugen Tomac.

Când instituțiile europene nu pot răspunde, „trebuie să ne facem singuri dreptate”
Foto: Arhivă/ Agerpres

Articol de Daniela Petrican, Cătălin Cîrnu, 27 Iulie 2023, 09:53

Autoritățile de la Viena au reiterat răspunsul negativ pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen de liberă circulație. Guvernul condus de Karl Nehammer a transmis un nou mesaj în acest sens, insistând că nu este vorba de o problemă partizană, ci de o problemă de securitate.

Atât Parlamentul, cât și Comisia Europeană susțin însă demersul țării noastre și sunt alături de România în procesul de la curtea de justiție a Uniunii Europene, după cum transmite și europarlamentarul Eugen Tomac, invitatul de astăzi al "Apelului matinal". Aveți vreun răspuns de la comisie în procesul deschis de dumneavoastră la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, în ceea ce privește aderarea României la Spațiul Schengen?

Eugen Tomac: Da, avem o veste bună primită din partea Comisiei Europene. Este, practic, o premieră când Comisia susține un demers individual inițiat de un deputat în Parlamentul European împotriva Consiliului Uniunii Europene, lucru pe care l-am făcut în acest an, pe 6 februarie. Practic, săptămâna trecută, președinta von der Leyen a împuternicit-o pe comisara pentru afaceri interne, Ylva Johansson, să-mi comunice oficial că în procesul pe care l-am deschis la Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru a reclama acest abuz de putere al Austriei în cadrul Consiliului JAI, prin îngrădirea dreptului nostru de a circula liber în Uniunea Europeană.

Comisia ne susține în totalitate toate revendicările și, de asemenea, a precizat pașii pe care i-a parcurs în acest an astfel încât să deblocheze această situație absurdă, pentru că ceea ce observăm, inclusiv în ultimele zile, că susține Guvernul de la Viena, exact acest guvern a încălcat în aceeași ședință această argumentație pe care o susține, pentru că pe 8 decembrie anul trecut, în aceeași ședință, s-a intrat cu o singură propunere, și anume ca România, Bulgaria și Croația să fie acceptate în Spațiul Schengen.

Croația a fost invitată în Spațiul Schengen, în schimb, România și Bulgaria nu. Prin urmare, toată această retorică este una cât se poate de falsă și de aceea noi trebuie să utilizăm acest instrument foarte agresiv, în sensul bun al cuvântului și eficient, de a ne face singuri dreptate, acolo unde, evident, instituțiile europene nu pot răspunde afirmativ în fața unei solicitări legitime pe care o are România, aceea de a se bucura de libera circulație a cetățenilor și, evident, a mărfurilor românești, pentru că discutăm și de aceste...

Realizator: Discutăm și de pierderi foarte mari, dar, ca o curiozitate, în România știm bine cât durează un proces. Vvă, așteptați, nu știu, estimați când va veni răspunsul pentru acest proces deschis la Curtea de Justiție a Uniunii Europene?
Eugen Tomac: După 12 ani de așteptare, nu cred că un proces care poate dura până la doi ani de zile este o problemă, având în vedere că negocierile politice sunt blocate, iar din toate estimările pe care le avem, până la alegerile parlamentare de anul viitor se pare că acest guvern își va menține punctul de vedere. Prin urmare, eu cred că nu este târziu ca inclusiv Guvernul României să se alăture acestui demers pe care l-am deschis, pentru că nu este pentru prima dată când mergem la Curtea de Justiție a Uniunii Europene și reclamăm Austria.

Vă amintesc că în 2017, Guvernul România a reclamat la Curte de Justiție a Uniunii Europene faptul că Viena îngrădea dreptul la alocaţie pentru copiii români din această țară și, evident, o măsură discriminatorie şi România a câștigat atunci la Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Fostul ministru Victor Negrescu, în prezent coleg europarlamentar cu mine, a făcut acest demers atunci și Austria a trebui să plătească peste 300 de milioane de euro copiilor români care au fost discriminați în această țară. Deci, există precedent și, prin urmare, eu cred că și acum trebuie să avem mai mult curaj să ne apărăm demnitatea și interesele, utilizând toate instrumentele pe care ni le pune la dispoziție Uniunea Europeană.

Realizator: Şi, practic, ce mai pot face România și Bulgaria, legal vorbind, împotriva Austriei, care se împotrivește constant aderării celor două state la Spațiul Schengen, deşi cam toată Uniunea Europeană îi spune Austriei că nu are dreptate?
Eugen Tomac: Trebuie să spună în fiecare zi, în fiecare săptămână, în toate reuniunile de la Bruxelles și nu numai că suntem profund discriminați, că este o abordare complet anti-europeană și incorectă, în condițiile în care piața unică europeană este definită de aceste libertăți, libertatea de circulație a cetățenilor, a bunurilor, a serviciilor, a capitalului. Ori Uniunea Europeană nu este completă fără România și Bulgaria în spațiul Schengen.

Realizator: Se poate face o estimare sau s-a făcut a pierderilor constante pe care le înregistrăm noi, România?
Eugen Tomac: Evident, evident, guvernul nostru a făcut o estimare cu privire la pierderile pe care le suferă România și sunt uriașe. Sunt peste 10 miliarde de euro pe care îi pierdem anual. Ca o comparație, de când am intrat în Uniunea Europeană, noi am primit de la Bruxelles peste 80 de miliarde de euro. Ori, dacă ne uităm strict la această cifră de peste 10 miliarde anual, ar însemna că noi am pierdut practic mai mult decât am primit de la Uniunea Europeană până în prezent, pentru că costurile pe care le fac companiile românești în plus față de cele occidentale, evident că sunt foarte mari. Una este să produci lucruri la Cluj, la Iași sau la Craiova și să le exporți în spațiul european fără niciun fel de barieră și, evident, alta este situația din prezent, când pur și simplu produsele românești stau zile sau săptămâni întregi în punctele de frontieră pentru a intra tot în Uniunea Europeană și evident că această chestiune este profund discriminatorie și nu poți concura pe piața europeană atât timp cât nu ești acceptat în spațiul unic european.

Realizator: Da, dvs. sunteți prezent la toate lucrările și de la Strasbourg și de la Bruxelles, dar curiozitatea noastră, a tuturor românilor, este de ce credeți că Austria se încăpățânează să-și mențină veto-ul?
Eugen Tomac: Nu are niciun argument rațional pentru care face acest lucru și tot ce pot să spun, fără a intra în teorii ale conspirației sau de altă natură, este că observăm, din păcate, că Austria în continuare face un joc dublu în Uniunea Europeană, este extrem de apropiată de Rusia, lucru inacceptabil în zilele noastre, când știm că Rusia a agresat un stat care nu l-a provocat cu nimic și evident că ne duce cu gândul inclusiv la această chestiune, că Austria ne discriminează pe noi și pe bulgari tocmai pentru că vrea să mențină și un anumit tip de dialog cu Moscova. Alt raționament nu vad pentru a ține România în acest blocaj inutil.

Realizator : Şi atunci, când credeți că avem șanse să fim primiți în Schengen?
Eugen Tomac: Sunt absolut convins că cea mai scurtă cale prin care putem intra în Spațiul Schengen este acest proces pe care l-am deschis la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, iar pe calea dialogului politic, cel mai devreme în anul 2025, pentru că anul 2024 va fi un an plin de alegeri în toată Europa și este foarte dificil ca în Consiliul JAI să se mai ia asemenea decizii cu impact politic atât de puternic pentru toate statele. De aceea, va fi foarte greu. Altfel, tehnic, oricând se poate realiza acest lucru la orice ședință a Consiliului JAI, pentru că este o formalitate. Practic, miniștrii de interne trebuie doar să-și dea acordul față de propunerea venită din partea Comisiei Europene și Parlamentului European.

Realizator: Dacă vom merge împreună cu Bulgaria, deocamdată nu sunt schimbări. Țările de Jos - Olanda și-a schimbat atitudinea față de țara vecină?
Eugen Tomac: Olanda a spus că nu va rămâne singura țară care va bloca extinderea spațiului Schengen. Între timp, a apărut Austria, care emite obiecte nejustificate faţă de România.

Președintele Klaus Iohannis se va pensiona din postul de profesor
România 30 Aprilie 2024, 18:36

Președintele Klaus Iohannis se va pensiona din postul de profesor

Administrația Prezidențială a confirmat că șeful statului a început demersurile legale în acest sens, întrucât în 13 iunie va...

Președintele Klaus Iohannis se va pensiona din postul de profesor
La sfârșitul acestei săptămâni începe exercițiul militar multinațional "SWIFT RESPONSE 24"
România 30 Aprilie 2024, 18:15

La sfârșitul acestei săptămâni începe exercițiul militar multinațional "SWIFT RESPONSE 24"

Începând de marți, 30 aprilie, militarii și tehnica de luptă însoțiți de echipaje de poliție militară se vor deplasa pe...

La sfârșitul acestei săptămâni începe exercițiul militar multinațional "SWIFT RESPONSE 24"
România 30 Aprilie 2024, 18:07

Marș al tăcerii din Vama Veche spre locul accidentului mortal din 2 Mai

În data de 2 mai, de la ora 17, de pe strada Ion Creangǎ din Vama Veche (strada principală), pornește un marş al...

Marș al tăcerii din Vama Veche spre locul accidentului mortal din 2 Mai
Trafic aglomerat la intrarea în București de pe A1
România 30 Aprilie 2024, 17:24

Trafic aglomerat la intrarea în București de pe A1

Traficul este aglomerat și la această oră la intrarea în București de pe Autostrada A1 București-Pitești. Coloana de...

Trafic aglomerat la intrarea în București de pe A1
Demersuri pentru extrădarea din Malta a prințului Paul de România
România 30 Aprilie 2024, 17:20

Demersuri pentru extrădarea din Malta a prințului Paul de România

Paul de România a fost condamnat definitiv la trei ani și patru luni de închisoare cu executare pentru cumpărare de influență...

Demersuri pentru extrădarea din Malta a prințului Paul de România
Braşov, Timişoara şi Oradea,  în competiție pentru "Destinaţia anului 2024 în România"
România 30 Aprilie 2024, 16:50

Braşov, Timişoara şi Oradea, în competiție pentru "Destinaţia anului 2024 în România"

Competiţia "Destinaţia anului" este un proiect de promovare a turismului intern, iar votul publicului se încheie pe 8 mai.

Braşov, Timişoara şi Oradea, în competiție pentru "Destinaţia anului 2024 în România"
Bilanţ îngrijorător al cazurilor de rujeolă, în ultima săptămână
România 30 Aprilie 2024, 16:44

Bilanţ îngrijorător al cazurilor de rujeolă, în ultima săptămână

Cel mai recent deces a survenit la un bărbat în vârstă de 42 de ani, care nu fusese vaccinat împotriva rujeolei.

Bilanţ îngrijorător al cazurilor de rujeolă, în ultima săptămână
CFR Călători suplimentează numărul trenurilor spre destinațiile de vacanță
România 30 Aprilie 2024, 15:01

CFR Călători suplimentează numărul trenurilor spre destinațiile de vacanță

Pentru a avea o predictibilitate a cererii de transport şi pentru a putea adapta cât mai bine capacitatea de transport la...

CFR Călători suplimentează numărul trenurilor spre destinațiile de vacanță