Campania "Stop diagnostic pe net. Mergi la cabinet"
Medicii trag un semnal de alarmă în legătură cu pericolele generate de folosirea informaţiilor luate de pe internet şi reţelele de socializare.

Articol de Florin Lepădatu, 11 August 2017, 09:10
Medicii trag un semnal de alarmă în legătură cu pericolele generate de folosirea informaţiilor luate de pe internet şi reţelele de socializare, precum şi diverse aplicaţii de telefonie mobilă în scopul diagnosticării unei afecţiuni sau administrarea unui tratament.
Ei susţin ferm că toate aceste informaţii nu pot lua locul consultaţilor de specialitate.
În acest sens, Colegiul Medicilor a lansat campania de interes public "Stop diagnostic pe net. Mergi la cabinet".
Discutăm la "Apel matinal" despre acest subiect împreună cu preşedintele Colegiului Medicilor din România, domnul Gheorghe Borcean. Bună dimineaţa, bine aţi venit la "Matinal".
Gheorghe Borcean: Bună dimineaţa.
Realizator: Spuneaţi ieri că, spre deosebire de personalul din sănătate care are o răspundere penală, civilă, disciplinară şi administrativă cu privire la actul medical, cei care dau informaţii medicale prin mediul virtual nu îşi asumă nicio răspundere.
Care sunt riscurile la care ne expunem dacă ne tratăm de pe internet?
Gheorghe Borcean: Prima dată ar fi întârizerea unui diagnostic şi întârzierea prezentării la un tratament conform.
A doua ar fi faptul că oamenii aceştia care aleg să acceseze medicină complementară, alternativă, mijloace neconvenţionale, aceştia de obicei şi proliferează această informaţie şi îi învaţă şi pe alţii să facă acelaşi lucru, şi impun şi altora, adică ridică şi altora posibilitatea de risc.
Cam asta ar fi ceea ce se vede acum şi, în principal, întârzierea la stabilirea unui diagnostic corect şi a unei terapii corespunzătoare.
Realizator: Şi putem vorbi şi despe aspectul financiar.
Practic, plătim nişte sume de bani pentru tratament despre care nu ştim că ar funcţiona.
Gheorghe Borcean:... ne informăm unii pe alţii, ne cerem consult unii pe alţii, chiar dăm consulturi pacienţilor noştri, dacă noi, medicii, hotărâm că ne punem datele şi el facem publice, suntem identificabili.
Asemenea lucruri trebuie să se întâmple şi cu site-urile şi cu firmele care vând pe internet.
Adică, dacă un medic doreşte să dea sfaturi pe internet şi consultaţii, el se poate identifica.
Spune: eu sunt Popescu Ion, am numărul meu de înregistrare atât, sunt înregistrat în Registrul Unic al Medicilor din România, al Colegiului, cineva poate să intre şi să vadă pe registru, corespunde medicul acela cu prezentarea pe care şi-a făcut-o şi nu este nicio problemă ca el să dea o consultaţie.
Problema noastră este ca el măcar o dată să fi văzut, să apuce să vadă acel pacient, să-l consulte.
Realizator: Asta e în primul rând.
E necesar.
Gheorghe Borcean: Apoi poate să-şi dea sfaturile în continuare, dar după ce l-a consultat cel puţin o dată, după ce l-a văzut, după ce ştie despre cine este vorba.
Nu virtual.
Pericolul este că te adresezi unui anonim, unui neidentificabil şi care adesea nu este medic şi adeseori este chiar un computer.
Realizator: Aţi avut curiozitatea să intraţi pe forumuri din astea unde fiecare îşi spune părerea acolo...
Cam câţi sunt medici?
Gheorghe Borcean: Nu am avut astfel de... nici timpul şi nici curiozitatea să aflu.
Ştiu că se întâmplă.
Generaţii mai tinere, feciorul meu, prietenii săi fac lucrul acesta.
Sunt mămicile care discută pe internet.
Am auzit despre lucrurile..., mi s-au transmis citate, accesări şi link-uri, like-uri de pe acestea care sunt, cum să spun, în opinia unui medic profesionist, nu neapărat în opinia mea sau a unui conducător de spital sau de cea de spitale ş.a.m.d.
Nu.
În opinia unui medic oricare sunt, cum să spun, de o naivitate debordantă.
Este surprinzător cum oameni care au posibilitatea să acceseze mijloacele acestea moderne, oameni care au şi timpul şi banii şi mijloacele la îndemână şi instrucţia şi abilitatea să facă au astfel de naivitate încât, pe de o parte, gândesc foarte transparent şi în timp real, pe de altă parte nu înţeleg la ce se expun când îşi dau toate datele lor cu caracter medical spre a putea fi folosite în orice fel de scop, altul decât acela medical pentru care au fost puse acolo.
Asta este surprinzător pentru oricine.
Realizator: Am înţeles.
Deci mergem la medic.
Gheorghe Borcean: Asta este decizia.
Realizator: Singurul practic sfat care ne-ar putea rezolva problemele de sănătate clar.
Mulţumesc pentru prezenţă şi pentru comentarii.