Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Brexit - interviu cu europarlamentarul Iuliu Winkler

Brexit - interviu cu europarlamentarul Iuliu Winkler
Iuliu Winkler. Foto: eppgroup.eu.

Articol de Ianna Ioniţă, 31 Ianuarie 2020, 10:02

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (30 ianuarie, ora 22:30) - Realizator: Îi dăm legătură europarlamentarului Iuliu Winkler. Bună seara, domnule Winkler.
Iuliu Winkler: Bună seara.
Realizator: Ce ar putea face România ca să piardă cât mai puțin de pe urma ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană? Britanicii vor continua să atragă elitele pe viitor. Ne va afecta acest lucru?
Iuliu Winkler: Cu siguranță că va exista o afectare reciprocă, deci eu cred că fiecare stat membru și UE 27 de acum, vorbim de Uniunea Europeană a celor 27 în ansamblul ei va fi afectată, după cum și Marea Britanie va fi afectată, deci lucrurile se vor schimba. Eu cred că noi, dacă discutăm din punct de vedere economic, Marea Britanie este pe locul 10 al investitorilor străini în România, străini chiar dacă din Uniunea Europeană, dar investiții străine și cred că este pe locul 9 în ceea ce privește partenerii comerciali ai României. Deci evident că trebuie să gândim niște măsuri, trebuie să vedem care sunt acele aspecte bilaterale care trebuie rezolvate în lunile care urmează între guvernele de la Londra şi cel de la București. Şi dacă vorbesc de aspecte bilaterale cred că foarte, foarte important este faptul că noi avem un număr impresionant de cetățeni ai României care astăzi fie lucrează, fie învaţă, fie studiază, fie pur şi simplu sunt rezidenţi legali în Marea Britanie.
Realizator: Peste 450.000 de români.
Iuliu Winkler: 430.000 de români au depun deja până la 31 decembrie documentele pentru a obține reședința temporară sau reşedinţa definitivă în Marea Britanie, aşa cum ne-a comunicat ambasadorul nostru la Londra, deci este vorba despre grija pe care trebuie să o manifeste guvernul în acele negocieri bilaterale care urmează, pentru că cetățenia este un domeniu în care statele membre sunt competente și mai puțin Bruxelles-ul, deci vor trebui să existe, sunt în textul tratatului de ieșire al Marii Britanii anumite prevederi cu privire la drepturile cetățenilor Uniunii Europene, dar sunt și aspecte care vor trebui reglementate bilateral în lunile care urmează și sunt aspecte care nu țin neapărat numai de textul de lege, dar țin și de aplicare, țin de administrație, s-ar putea să avem, să aibă cetățenii români şi cei din alte state membre ale Uniunii Europene şi probleme administrative, probleme de aplicare a legii, deci toate aceste aspecte vor trebui reglementate. Şi, în fine, eu cred că trebuie spus un lucru foarte important: Marea Britanie este un partener extraordinar de important și de valoros pentru România, nu doar în economie, nu doar prin cetăţenii noştri acolo, dar şi prin aspecte strategice, prin aspecte culturale, prin aspecte care ne-au legat de-a lungul istoriei /gpodea/, dar şi prin aspecte strategice, prin aspecte culturale, prin aspecte care ne-au legat de-a lungul istoriei, de aceea eu cred că va trebui să avem o gândire comună, va trebui să avem niște reglementări clare și precise și să continuăm relația noastră bilaterală România - Regatul Unit, dar şi cealaltă relaţie bilaterală nouă, Uniunea Europeană 27 cu Regatul Unit.
Realizator: Sunteți de atâta timp europarlamentar. Cum credeți că va fi de acum înainte în Parlamentul European fără Marea Britanie, o voce atât de importantă?
Iuliu Winkler: Ei bine, sigur că se vor modifica anumite lucruri în Parlamentul European. Parlamentul deja s-a schimbat foarte mult după alegerile din luna mai 2019, pentru că grupurile politice mari au mai pierdut puțin din pondere și sunt grupuri noi, care sunt foarte vocale, nu toate dintre ele sunt favorabile - să spunem - unui viitor al Uniunii Europene. Sunt grupuri au venit în Parlamentul European ca să distrugă din interior sau ca să decompună din interior. Sigur că sunt aspecte, să spunem, în care probabil UE în ansamblul ei se va schimba puțin. De exemplu, britanicii au fost întotdeauna campionii comerțului liber și neîngrădit, fără prea multe reglementări. Acum probabil că protecţioniştii vor avea o voce mai puternică. Alt aspect este cel al politicii comune de apărare, care practic acum începe să se contureze cu adevărat, o politică europeană, ea este complementară sistemului NATO, dar totuși este o politică de apărare care întotdeauna a avut un oponent vehement în Marea Britanie. Acum, britanicii plecând, probabil că cei care doresc o politică de apărare independentă a Uniunii Europene, complementară cu NATO, dar independentă, vor avea mult mai multe de spus, vor avea o voce mult mai puternică. Şi putem continua cu aspecte legate de pieţele financiare, cu aspecte legate de cultură chiar sau de abordarea fenomenelor globale. Aici eu cred că vom avea parte și de competiție și trebuie să fim realiști. Marea Britanie nu a plecat din UE ca să devină cel mai bun prieten al nostru. Ei au plecat pentru a-şi urmări propriul interes, aşa cum este el perceput de Marea Britanie, care este un fost imperiu global, care este patria acelui excepţionalism britanic despre care noi poate că nu cunoaştem atât de multe, pentru că niciodată România nu a fost un imperiu colonial. Aceste lucruri din trecut încă trăiesc şi ele vor reveni, de aceea relaţia noastră amicală, eu sper, eu sunt un filobritanic, dacă se poate spune aşa, sper că va fi o relaţie amicală, sper că va fi o relaţie economică şi comercială consistentă, dar trebuie să fim conştienţi /schelaru/ că vom avea aspecte în care vom deveni competitori.
Realizator: Mai vreau să ating un aspect. S-a vorbit și de faptul că mulți dintre europarlamentarii britanici care regretă Brexitul au spus că tinerii încep să înțeleagă și cât de periculos este populismul și şi-au exprimat speranța că acești tineri vor intra în politică și vor cere la un moment dat o revenire a Marii Britanii în Uniunea Europeană. Vi se pare posibil acest lucru?
Iuliu Winkler: Da, categoric. Într-o perspectivă de 10, 15 sau 20 de ani, mi se pare perfect posibil să avem o reconfigurare europeană şi, totuşi, Marea Britanie, chiar dacă este o insulă, chiar dacă este altceva, e totuși Europa; și atunci mie chiar mi se par posibile orice fel de evoluții, chiar unele foarte surprinzătoare. Gândiţi-vă la imensul grad de volatilitate în care trăim cu toții în ultimul deceniu, să spunem, începând de la criza financiară din 2008-2009, gândiţi-vă la faptul cât de repede s-au schimbat atitudinile către Balcanii de Vest, de exemplu. Gândiţi-vă la tot ceea ce ne înconjoară, începând de la Turcia până la Moscova și atunci cred că veţi fi de acord cu mine că orice evoluție este posibilă. Este posibilă chiar şi o evoluție în sensul dezunirii Regatului Unit - şi ştiţi foarte bine că există forțe politice semnificative care lucrează în acest ...
Realizator: Susţin.
Iuliu Winkler: Nu numai susțin, și lucrează pentru asta, deci, iată, există foarte, foarte multe necunoscute în viitor și volatilitatea care va rămâne cu noi, pentru că așa sunt vremurile în care trăim, către acest lucru ne duce tehnologia, către acest lucru ne duce comportamentul liderului de la Casa Albă, care are șanse foarte consistente să își continue mandatul pentru încă patru ani, şi atunci toate aceste aspecte cu dezamăgiri sau cu împliniri de proiecte politice, pentru că, repet şi am mai spus-o, Brexitul este un proiect de țară pentru Marea Britanie. Foarte mulți cred în acest proiect și l-au promovat, iată, cu succes. Va fi el o reușită? Peste 10 ani vom putea spune acest lucru, după cum atunci vom putea spune dacă vom aveam un UE 27 sau un UE 29, eventual peste 10 ani, împreună cu Serbia, cu alte state din Balcanii de Vest şi dacă această Uniune Europeană va continua să fie un succes - eu sper foarte mult şi sunt convins că, construcția noastră comună europeană este o construcție și vizionară, şi economic şi, comercial vorbind, plantată în realitate. Dar, cine poate știi exact către ce ne vom îndrepta în viitor?
Realizator: Vă mulţumesc foarte mult.

Noi avertizări cod portocaliu de averse și vijelii
România 27 Mai 2023, 17:18

Noi avertizări cod portocaliu de averse și vijelii

Administrația Națională de Meteorologi a emis o serie de avertizări cod portocaliu de averse și vijelii, valabile pe raza...

Noi avertizări cod portocaliu de averse și vijelii
Atenționare cod galben de inundații pentru 17 bazine hidrografice, până la miezul nopții
România 27 Mai 2023, 15:03

Atenționare cod galben de inundații pentru 17 bazine hidrografice, până la miezul nopții

Vor fi frecvente descărcări electrice, averse torențiale, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și grindină în...

Atenționare cod galben de inundații pentru 17 bazine hidrografice, până la miezul nopții
FOTO: Sute de mii de oameni participă la pelerinajul de Rusaliile Catolice de la Șumuleu Ciuc
România 27 Mai 2023, 13:44

FOTO: Sute de mii de oameni participă la pelerinajul de Rusaliile Catolice de la Șumuleu Ciuc

Oamenii, majoritatea vorbitori de limba maghiară, au sosit din toate colțurile lumii, inclusiv din Australia și Statele...

FOTO: Sute de mii de oameni participă la pelerinajul de Rusaliile Catolice de la Șumuleu Ciuc
Expediţie românească în jurul Europei, pe apă #circumeuropa
România 27 Mai 2023, 13:33

Expediţie românească în jurul Europei, pe apă #circumeuropa

Călătoria Circumeuropa, care va dura șase luni, a pornit în această dimineață cu barca "Vulpea" din Timișoara, pe Canalul...

Expediţie românească în jurul Europei, pe apă #circumeuropa
Peste 90 de kilograme de droguri, confiscate de Poliția Română
România 27 Mai 2023, 12:24

Peste 90 de kilograme de droguri, confiscate de Poliția Română

Peste 90 de kilograme de droguri au fost confiscate în urma activităţilor desfăşurate, de pe 12 mai până joi,...

Peste 90 de kilograme de droguri, confiscate de Poliția Română
Cod galben de ploi și vijelii în aproape toată țara
România 27 Mai 2023, 11:32

Cod galben de ploi și vijelii în aproape toată țara

UPDATE: Administrația Națională de Meteorologi a emis o serie de avertizări cod portocaliu de averse și vijelii, valabile pe...

Cod galben de ploi și vijelii în aproape toată țara
Clădire din București, consolidată printr-o metodă inovativă, cu exoschelet
România 27 Mai 2023, 11:20

Clădire din București, consolidată printr-o metodă inovativă, cu exoschelet

Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic anunță că Bucureștiul a fost ales, alături de Avelino...

Clădire din București, consolidată printr-o metodă inovativă, cu exoschelet
300.000 de persoane sunt aşteptate la pelerinajul de la Şumuleu Ciuc
România 27 Mai 2023, 10:55

300.000 de persoane sunt aşteptate la pelerinajul de la Şumuleu Ciuc

300.000 de persoane din țară și străinătate sunt așteptate să participe la pelerinajul de Rusaliile catolice de la Șumuleu Ciuc.

300.000 de persoane sunt aşteptate la pelerinajul de la Şumuleu Ciuc