Bogdan Chirieac: România are un nou președinte, urmează provocările economice și formarea guvernului
"Apel matinal" - Invitat: analistul politic și jurnalistul DCNews Bogdan Chirieac.

Articol de Cătălin Cîrnu, 19 Mai 2025, 09:49
Cunoaștem ce s-a întâmplat ieri: Nicușor Dan, candidat independent, a obținut 6.168.642 de voturi la cel de-al doilea tur de scurtin al alegerilor prezidențiale, conform site-ului Autorității Electorale Permanente. Pe locul al doilea s-a clasat, evident, George Simion, candidatul Alianței pentru Unirea Românilor, cu 5.339.053 de voturi. Procentual vorbind, 53,6 pentru Nicușor Dan, 46,4 pentru George Simion.
Au votat la cel de-al doilea tur de scrutin peste 11,6 milioane de români. Felicitările, evident, au curs pe numele noului președinte, printre care Ursula von der Leyen, cea care a venit și cu promisiunea că așteptă să lucreze imediat cu noului președinte al României.
Cum a arătat însă întregul proces electoral și ce urmează de acum încolo discutăm cu invitatul "Apelului matinal", jurnalistul Bogdan Chirieac, analist politic DCNews. Bună dimineața!
Bogdan Chirieac: Bună dimineața, domnule Cîrnu! Vă mulțumesc pentru invitație!
Nu, eu vă mulțumesc pentru că ați acceptat să stăm încă o dată de vorbă. Două reprize electorale diametral opuse, cu două fațete distincte. În final, cum vedeți și cum comentați acest rezultat?
Din Statele Unite încă n-am văzut felicitări
Bogdan Chirieac: În primul rând, salutăm faptul că s-a ales un președinte. România a reușit să-și aleagă un președinte, fără contestații. Diferența uriașă de voturi între cei doi, în turul doi, așa cum a fost și în turul întâi, dar în sens invers, nu lasă loc la speculații vizavi de fraude și alte lucruri de genul acesta, fiindcă la un moment dat ne temeam că nu vor fi recunoscute alegerile, că vor avea loc contestații, manifestații de stradă, și să pună astfel capăt unui proces electoral care durează de aproape un an și jumătate și care a epuizat economic România. A epuizat nu doar economic, ci și psihic, social, uman, dar, în primul rând, a epuizat economic România. Avem un președinte, este un președinte salutat de majoritatea liderilor europeni. Din Statele Unite încă n-am văzut felicitări. Sper să vină și sper ca relația cu Statele Unite - de fapt, relația cu administrația Trump - să nu aibă de suferit, fiindcă domnul Nicușor Dan provine dintr-un partid care nu este foarte agreat de administrația Trump în acest moment, și sper foarte mult ca prin numirea viitorului premier, probabil domnul Ilie Bolojan, să înceapă vindecarea economică a României, fiindcă problemele sunt uriașe.
Aminteați de Statele Unite ale Americii. Din câte cunosc, până la această oră, nici din Rusia nu a venit vreun mesaj, corect?
Bogdan Chirieac: Din Rusia, cinstit vorbind, domnule Cîrnu, nici nu așteptăm un mesaj. Nu ne interesează. Din Statele Unite ne interesează foarte tare...
O reacție, hai să fiu și eu diplomat, o reacție. Dar, pentru că aminteați deja de viitorul guvern, cum credeți că va arăta raportul putere-opoziție în parlament în actualele condiții? Și primul pas a fost făcut, cât de ușor sau cum va urma traseul de acum încolo?
PSD-ul nu știe ce are de făcut în acest moment
Bogdan Chirieac: Eu cred că orice guvern își va propune... orice prim-ministru propune Nicușor Dan, deși e clară situația, va fi domnul Ilie Bolojan, nu va avea probleme să-l treacă prin parlament. Singura întrebare este dacă PSD va alege să participe la guvernare sau să sprijine un guvern minoritar, PSD aflându-se în opoziție. Cred că nici PSD-ul nu știe ce are de făcut în acest moment. Trebuie să se consulte între ei. Înțeleg că weekendul viitor, la Sâmbăta, vor avea loc astfel de discuții; dar, atenție, până la acele consultări, vor avea loc consultările lui Nicușor Dan cu președinții partidelor politice. Deci se nominalizează premierul Ilie Bolojan, deja Europa este nerăbdătoare, cum ați spus și dumneavoastră că ne-a transmis doamna Ursula von der Leyen, dar este nerăbdătoare să renegociem ce avem de renegociat, fiindcă altfel intrăm în încetare de plăți. Și să vedem dacă PSD va participa la guvernare sau vom avea un guvern PNL-USR-UDMR, un guvern minoritar șchiop, 35% cel mult, sprijinit când și când din parlament de către PSD. Situația politică, sigur, s-a detensionat, dar nu e mai puțin complicată decât era ieri dimineață pe vremea asta.
Da, sunt probleme, e clar, și în ceea ce privește PSD-ul, poate că și în cadrul Partidului Social-Democrat va avea loc o reconfigurare, așa cum se va întâmpla, credeți, și pe scena politică românească?
PSD-ul va trece printr-o reformă
Bogdan Chirieac: E foarte posibil lucrul acesta. Premierul Marcel Ciolacu știți bine că a demisionat după în turul întâi, când candidatul susținut, domnul Crin Antonescu, nu a intrat în turul doi. Nu știu dacă va demisiona din funcția de președinte PSD, deși sunt presiuni mari ca domnia sa să demisioneze, dar Marcel Ciolacu e un supravețuitor politic, să știți. Când n-a intrat el în turul doi, în alegerile de noiembrie, a demisionat, dar apoi a câștigat alegerile cu PSD-ul, alegerile parlamentare, și atunci a rămas în funcția de președinte PSD și în funcția de premier. Deci cu siguranță și PSD-ul va trece printr-o reformă, toată lumea va trece printr-o reformă, iar motivul e simplu: s-au terminat banii. Când s-au terminat banii, și societatea, și statul, și odată cu statul, partidele politice, toate instituțiile intră în reformă. Să vedem cum va fi însă reforma, că poate fi o reformă cât de cât echilibrată, rațională, previzibilă, sau poate fi o reformă bruscă, cu sute de mii de oameni în stradă care sunt nemulțumiți sau nu-și primesc pensiile, salariile, sau mediul privat va suferi enorm dacă se majorează taxele. Deci reforma statului sigur începe. Întrebarea este cum va arăta ea.
Va fi un val cu amplitudine sau poate chiar un tsunami, nu? Asta, așa, ca să încercăm o metaforă...
Bogdan Chirieac: Mi-e teamă, domnule Cîrnu, de tsunami. În cel mai bun caz, cred că ne putem aștepta la un val uriaș, care ne va schimba, cel puțin pe termen scurt, viața. Fiindcă România a trăit pe datorie prea multă vreme, iar cheltuielile din ultimul an și jumătate își vor spune cuvântul.
Care credeți că va fi cea mai dificilă sarcină a mandatului noului președinte, mai ales acum, la început?
Economia este piatra de încercare a noului mandat prezidențial
Bogdan Chirieac: Categoric, categoric, să stabilizeze economia. O să spuneți: bine, dar nu e treaba președintelui. Nu e. Fiindcă în România președintele este în continuare considerat tătucul națiunii. Deci, dacă economia va fi stabilizată, și domnul Nicușor Dan își începe mandatul cât de cât în condiții mai bune. Dacă nu, el va fi unul dintre principalii responsabili, dacă nu principalul responsabil, dacă reforma și starea economiei nu vor fi în regulă. Dar eu sper că Europa în acest moment să participe activ, adică să nu dezangajeze opt miliarde de euro bani europeni la care aveam dreptul și pe care administrația din țara noastră nu i-a accesat, și trebuie să-i pierdem - după carte, după lege, după reguli, trebuie să-i pierdem - ei, să ne ajute să nu-i pierdem; de asemenea să ne sprijine, poate până renegocierea pe PNRR, să ne mărească termenele, ca să putem avea în continuare acces la bani și să nu ne downgradeze agențiile de rating. Deci economia este piatra de încercare, piatra unghiulară a noului mandat prezidențial, și asta să știți că privea pe oricine, și pe Nicușor Dan, și pe George Simion, dacă ajungea președinte, tot cu economia te loveai prima dată, adică duritate maximă.
Să mai punctăm un amănunt: George Simion, care a avut puterea să-l felicite pe câștigător.
Bogdan Chirieac: E un lucru în regulă, e un lucru european, e un lucru occidental, e un lucru care va arăta că AUR va desfășura, sperăm, o poziție civilizată în parlament, ceea ce ne dorim cu toți, mai ales după această campanie electorală unde s-a mers mult pe propaganda fricii. Adică oamenii erau amenințați că, dacă nu votează Nicușor Dan acum, dimineață, eram scoși din Europa. Nu s-a pus niciodată problema astfel, absolut niciodată. Dar fiecare a crezut și a considerat de cuviință.
Ce șansă dați, ca perioadă de timp, României să aibă un nou guvern? O estimare?
Bogdan Chirieac: Eu cred că săptămâna aceasta, până la sfârșit, am putea avea un nou guvern. Pe 4 iunie trebuie negociat la Bruxelles, au loc întâlnirile, plus că gândiți-vă că la Banca Națională Mugur Isărescu a făcut minuni. După primul tur, când a început atacul asupra leului, Isărescu a reușit să stabilizeze moneda națională. Problema e că, dacă o lași din mână, în acest moment, bagi țara în haos. Și înțeleg că FMI-ul, la care s-ar putea să apelăm, dacă ieșea domnul George Simion cu siguranță apelam, ne-a cerut devalorizarea monedei, pentru a veni și a discuta condițiile. Sigur, FMI-ul te ajută, știți bine că ne dă bani cu cea mai mică dobândă posibilă, dar are niște cerințe de reducere a cheltuielilor și creștere a venitorilor. Ei, eu sper ca domnul Bolojan și domnul Nicușor Dan să nu majoreze taxele și impozitele, fiindcă asta înseamnă moarte economică în țara noastră.
Sunteți foarte sigur că Ilie Bolojan va deveni premier sau va fi desemnat premier.
În acest moment nu i se poate refuza nimic lui Nicușor Dan
Bogdan Chirieac: Da. În momentul acesta nu i se poate refuza nimic lui Nicușor Dan, să știți. Nici în plan intern, partidele politice, nici în plan european. Aștept în continuare cu nerăbdare și cu preocupare un mesaj, cum ați spus dumneavoastră, din partea administrației Trump. E important ca relația cu America să rămână fluidă. Poate nu la cele mai înalte niveluri, cum a fost, dar fluidă e important să rămână, să circule mesajele, să circule capitalul, să avem în continuare militari americani pe teritoriul României, mai ales că se discută acum reduceri de militari americani pe continentul european din țările NATO. Deci aștept cu înfrigurare acest mesaj, în care să constate că totul a decurs perfect, că există un candidat legitim, că participarea a fost bună, că s-a reîntrunat democrația. Acum, de când am aflat că după ce noi am anulat primul tur al alegerilor, inclusiv la sugestia Statelor Unite, datorită Rusiei, care a intervenit în procesul electoral din noiembrie, și apoi am fost scoși din programul Visa Waiver, fiindcă nu mai suntem democrați, pentru mulți dintre noi a fost un șoc. Acum arătăm că procesul electoral a decurs absolut normal, fără incidente. Mă rog, poate că nu multă lume este atât de fană a domnului Nicușor Dan, gândiți-vă și la rezultatul din primul tur, nu doar cel din turul doi, când am ales între doi candidati, dar este în orice caz un președinte absolut legitim, domnul Nicușor Dan izvorât dintr-un proces democratic poate prea complex. Așa. Ei, relația cu America este importantă. Sigur că ți-e mai aproape cămașa, ți-e mai aproape Europa, dar fără America nu te simți în siguranță.
Cu siguranță, mai ales că așteptăm și noutăți legate de programul Visa Waiver. Din punct de vedere procedural, trebuie să aibă loc validarea noului președinte. Am o curiozitate însă: cum credeți că vor arăta alegerile pentru Primăria Capitalei? Poate e prea devreme, dar în 90 de zile, din câte știu, ar trebui declanșată procedura.
Bogdan Chirieac: Nu cred că vor face alegeri în 90 de zile, nu spun că nu se poate, dar cred că va dura mult mai mult. S-a mai întâmplat ca în București să rămână un primar interimar mai multă vreme. Nu cred că rezistă publicul, inclusiv bucureștenii, la o nouă rundă de alegeri. Iar m-ați întrebat cum arată, mă gândesc că un candidat propus de domnul Nicușor Dan are prima șansă în București.