Ascultă Radio România Actualitaţi Live

”Avem acum dosare cu sechestre aplicate de peste 600 de milioane de euro”

"Apel matinal" - Invitat: Crin Bologa, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție.

”Avem acum dosare cu sechestre aplicate de peste 600 de milioane de euro”
Foto: Agerpres.

Articol de Florin Lepădatu, 03 Februarie 2023, 10:34

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Emisiunea: "Matinal" - Rubrica: "Apel matinal" - Realizatori: Daniela Petrican și Cătălin Cîrnu
Cătălin Cîrnu: Este ora 8:32 și vă spunem încă de pe acum că vom afla, sperăm noi, și sportul preferat al șefului Direcției Naționale Anticorupție, procurorul-șef Crin Bologa, invitatul "Apelului matinal".
Daniela Petrican: Procurorii anticorupție au trimis în judecată anul trecut peste 400 de cauze, cu 779 de inculpați. Conform conducerii Direcției Naționale Anticorupție, prejudiciul în aceste dosare a fost estimat la 247 de milioane de euro, cu peste 100 de milioane mai mult față de anul trecut.
Cătălin Cîrnu: În 2022 au fost trimise în judecată peste 70 de dosare în legătură cu pandemia, iar anchetele, multe dintre ele încă în lucru, privind achizițiile din pandemie, vizează și demnitari. Sunt doar câteva repere din bilanțul activității instituției și tocmai de aceea la "Apel matinal" îl avem invitat pe procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, Crin Bologa. Bună dimineața!
Daniela Petrican: Bună dimineața!
Crin Bologa: Bună dimineața!
Cătălin Cîrnu: A fost bilanțul apropiat și de finalul mandatului la conducerea DNA. Sunteți mulțumit de toate întâmplările colegilor dumneavoastră din ultima vreme?
Crin Bologa: De toate întâmpările nu sunt mulțumit, dar de colegii mei și de activitatea lor sunt foarte mulțumit.
Cătălin Cîrnu: Cum ați caracteriza tot ceea ce s-a întâmplat?
Crin Bologa: O activitate susținută, o activitate susținută în timp de pandemie. Mult profesionalism, multă voință și cred că colegii mei, procurori, polițiști, grefieri, toate celelalte categorii de personal și-au înțeles misiunea și au făcut eforturi mari în ultimii 3 ani pentru a face față luptei împotriva corupţiei la nivel înalt și mediu.
Cătălin Cîrnu: Cât de coruptă este România, domnule Crin Bologa?
Crin Bologa: Asta nu pot să spun eu cât de coruptă este România? Eu pot doar să vă dau datele de care dumneavoastră ați adus aminte, dar sunt și rapoarte care arată că cel puțin percepția de corupţie în România este destul de ridicată și cu atât mai mult este important rolul Direcției Naționale Anticorupție.
Daniela Petrican: Înțelegem că s-au pierdut competențe, ce le lipsește acum procurorilor în activitatea lor? Cu bugetul actual, DNA poate face față provocărilor?
Crin Bologa: Cu bugetul actual, poate face față procurorul cu actuala alcătuire, poate face față provocărilor, dar este nevoie de o lărgire a competenței, pentru că, începând de la înființare până în ziua de astăzi, în fiecare an aproape am pierdut din competențe - și și în ultimii 3 ani s-a pierdut foarte mult din competență. Or, este păcat ca Direcția Națională Anticorupție, care este instituție și completă și complexă, să nu aibă o competență lărgită, nu numai pe pe infracțiunile de corupție și asimilate, dar și pe macro-criminalitate economico-financiară.
Cătălin Cîrnu: Cum a afectat DNA-ul deciziile Curții Constituționale privind, de exemplu, prescrierea faptelor?
Crin Bologa: Deciziile din ultimul timp ale Curții Constituționale au afectat și activitate Direcției Naționale Anticorupție, ca și alte domenii de activitate. Noi respectăm acele decizii. Eu am făcut trimitere doar la efectele acestor decizii. Decizia referitoare la prescripție, deciziile referitoare la prescripție afectează dosarele pe care noi le avem în lucru sau pe care noi le-am trimis în judecată. Așa cum am mai făcut trimitere, cred că în peste 500 de cauze este posibil să se constate prescripția răspunderii penale.
Daniela Petrican: Vorbim despre recuperarea prejudiciilor, cum se realizează aceasta? Mai pot fi ele recuperate?
Crin Bologa: În multe dintre cauzele noastre și mai ales în ultimii ani prescripţiile sunt recuperate, sunt recuperate prejudiciile atât în cursul urmăririi penale, dar este asigurată recuperare acestor prejudicii și în cursul judecății, pentru că noi instituim sechestrul asigurator asupra bunurilor persoanelor cercetate. Cred că în lucru avem acum dosare cu sechestre aplicate de peste 600 de milioane de euro.
Cătălin Cîrnu: Da. Banii se recuperează mai greu. La nivelul lotului, mă exprim plastic evident, pentru că știu că există și o națională de fotbal a procurorilor, vin procurori tineri, nu știu, sunt seduși de DNA, își doresc să ajungă?
Crin Bologa: Este îmbucurător acest fapt, noi până în luna iunie trebuie să ajungem la un procent de ocupare a schemei de personal pentru procurori de 85%, este o condiție în PNRR. În cei trei ani de când eu conduc Direcția Națională Anticorupție au venit 95 de procurori. Toată schema de personal, de funcții personal pentru procurori este de 195. Deci, asta înseamnă că Direcția Națională Anticorupție este atractivă și este atractivă prin munca pe care procurorii o prestează la noi, pentru că salariile nu sunt mai mari, dar provocările profesionale sunt extraordinare.
Daniela Petrican: Ministrul justiției spunea că, citez, "va exista întotdeauna tentația, mai ales din partea anchetaților, de a interpreta activitatea DNA în cheie politică". Ați resimțit presiuni politice?
Crin Bologa: Presiunile politice se resimt în permanență, și când am fost procuror, presiunile politice se resimt în toate domeniile de activitate. Acestea pot fi pozitive și negative. Numai că procurorii DNA rezistă la aceste presiuni. Nu sunt presiuni punctuale pe dosare penale, dar sigur că în statul român, ca în celelalte state, există mai multe puteri și se influențează reciproc. Procurorii DNA sunt foarte buni profesioniști, sunt și curajoși și rezistă la orice tip de presiune.
Cătălin Cîrnu: Au fost și rateuri ale DNA-ului, apropo de bilanț?
Crin Bologa: Sigur că dacă numim /.../ de rateuri, au fost și rateuri, dar am ajuns la un procent absolut rezonabil, zic eu. Am ajuns la un procent de 11% inculpaţi arestaţi din alte cauze decât dezincriminarea faptelor. 11%, la nivelul de competențe pe care îl avem, cred că este un procent rezonabil, dar noi vom face tot ceea ce este posibil ca să trimitem în judecată numai dosare bine probate.
Daniela Petrican: Veți candida pentru un nou mandat la conducerea Direcției Naționale Anticorupție?
Crin Bologa: Având în vedere aceste rezultate, cred că este o obligație pentru mine să mă înscriu la o nouă procedură, având în vedere cum înțeleg colegii să își facă datoria și ceea ce înseamnă lupta anticorupție în România și proiectele de țară pe care noi le avem în legătură cu lupta anticorupție. Da, o să candidez.
Cătălin Cîrnu: Bun, v-ați consultat și cu familia, eram curioși totuși, că mă gândesc că nu aveți un program fix?
Crin Bologa: M-am consultat cu familia și sunt împărțit așa între familie, dar și între obligațiile profesionale pe care le-am.
Cătălin Cîrnu: Da, să aveți spor, să nu dați niciun rateu. Și avem o curiozitate, pe final de interviu, pentru că i-am întrebat pe toți ascultătorii noștri, aminteam mai devreme că există și o națională de fotbal a procurorilor, dumneavoastră ce sport preferați, să vă uitați la el sau, eventual, chiar dacă practicaţi?
Crin Bologa: Există şi o selecționată de fotbal a procurorilor DNA și există și procurori DNA care joacă șah la competiții. Eu, de mic, fiind de la țară, sigur că joc fotbal și în ultimii ani joc și tenis. Eu sper că selecționata de fotbal a procurorilor DNA va fi din ce în ce mai bună. Avem turnee între procurori și judecători și sper ca să fim foarte buni şi performanţi și în sport.
Cătălin Cîrnu: Da, poate vom face un amical, și noi aici la Radio România avem o echipă de fotbal, nu ne despart foarte mulți metri. Mult succes și mulțumim.
Crin Bologa: Mulțumesc. Mulțumesc tare mult. O zi frumoasă!
Cătălin Cîrnu: Zi frumoasă și însorită tuturor celor care ne ascultă! Șeful Direcției Naționale Anticorupție, procurorul-șef Crin Bologa, a fost invitatul de astăzi al "Apelului matinal". Am primit multe informații, dar și o confirmare că domnia sa vrea să continue la șefia DNA.

O victorie mai rapidă împotriva Hamas
România 15 Iunie 2024, 10:28

O victorie mai rapidă împotriva Hamas

O nouă estimare a sistemului militar israelian susține că luptele din Rafa și cucerirea orașului nu vor dura mai mult de...

O victorie mai rapidă împotriva Hamas
Traficul rutier pe DN 67, în zona Tomșani, este blocat
România 15 Iunie 2024, 09:28

Traficul rutier pe DN 67, în zona Tomșani, este blocat

În urma unui accident, un autocar cu 51 de persoane a ajuns în afara părții carosabile.

Traficul rutier pe DN 67, în zona Tomșani, este blocat
RRI şi Radiocom şi-au îmbunătăţit şi optimizat modul de transmitere a semnalului de radio digital
România 15 Iunie 2024, 00:03

RRI şi Radiocom şi-au îmbunătăţit şi optimizat modul de transmitere a semnalului de radio digital

Radiocom este societatea naţională care asigură transmiterea semnalului programelor radio în România.

RRI şi Radiocom şi-au îmbunătăţit şi optimizat modul de transmitere a semnalului de radio digital
PSD şi PNL vor avea candidați proprii la alegerile prezidenţiale din acest an
România 14 Iunie 2024, 23:56

PSD şi PNL vor avea candidați proprii la alegerile prezidenţiale din acest an

De ambele părţi a fost exprimată dorinţa ca guvernarea să continue în actuala coaliţie.

PSD şi PNL vor avea candidați proprii la alegerile prezidenţiale din acest an
Campanie de mesaje false transmise în numele ANAF
România 14 Iunie 2024, 23:16

Campanie de mesaje false transmise în numele ANAF

Fiscul atenţionează că mesajele sunt transmise de la o adresă de email care nu aparţine ANAF-ului şi îi îndeamnă pe...

Campanie de mesaje false transmise în numele ANAF
Uniunea Elevilor Reprezentanţi nu este de acord cu proiectul de modificare a Statutului Elevului
România 14 Iunie 2024, 23:14

Uniunea Elevilor Reprezentanţi nu este de acord cu proiectul de modificare a Statutului Elevului

Organizaţia susţine că nu există nicio reglementare nouă care să schimbe semnificativ în bine statutul.

Uniunea Elevilor Reprezentanţi nu este de acord cu proiectul de modificare a Statutului Elevului
Întârzierea reformelor și a absorbției fondurilor europene, „un factor de risc la adresa stabilității financiare”
România 14 Iunie 2024, 22:14

Întârzierea reformelor și a absorbției fondurilor europene, „un factor de risc la adresa stabilității financiare”

Elemente din cel mai recent raport al BNR privind reformele și absorbția fondurilor europene.

Întârzierea reformelor și a absorbției fondurilor europene, „un factor de risc la adresa stabilității financiare”
Salina Praid se redeschide de sâmbătă pentru turişti
România 14 Iunie 2024, 21:09

Salina Praid se redeschide de sâmbătă pentru turişti

Salina Praid, închisă timp de o lună din cauza infiltraţiilor de apă în subteran, se va redeschide pentru turişti...

Salina Praid se redeschide de sâmbătă pentru turişti