Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor este acuzată că nu respectă legislația pentru gestionarea câinilor fără stăpân

"Apel matinal" - Invitat: Ana Măiță președintele asociației "Inițiativa pentru Responsabilitate Civică"

Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor  este acuzată că nu respectă legislația pentru gestionarea câinilor fără stăpân
Zona Lacul Morii este situată între București și suburbiile din județul Ilfov. Foto: captură Google Maps

Articol de Daniela Petrican, 23 Ianuarie 2023, 09:11

Realizator: Parchetul București și Serviciul Omoruri din cadrul Poliției Capitalei au deschis o anchetă penală după ce o femeie a fost atacată și ucisă de câinii fără stăpân, în zona Lacului Morii. Victima, în vârstă de 43 de ani, mai fusese atacată de o haită de câini și în aprilie anul trecut, chiar în același loc. Însă între timp, autoritățile, deși au fost sesizate, se pare că nu au făcut nimic pentru a face zona mai sigură, iar acum își pasează responsabilitățile. Ce se putea face pentru a preveni această tragedie, dar și cum pot fi evitate astfel de drame, discutăm la "Apel Matinal" cu Ana Măiță, președintele asociației "Inițiativa pentru Responsabilitate Civică". Bună dimineața!

Ana Măiță: Bună dimineața!

Realizator: Nu este singurul caz de acest fel, din păcate, și în orice moment se poate repeta un astfel de atac. Cunoașteți cazul și chiar persoana care a căzut victima atacului. Putea fi prevenită această tragedie?

Ana Măiță: Da, putea fi prevenită. Este una dintre acele morți anunțate, dacă vreți. Pur și simplu am știut la finalul anului trecut că autoritățile nu fac ceea ce ar trebui să facă. L-am prevenit pe primar, pe însuși primarul Capitalei, în iulie. Deci, dacă Ana Oroș Daraban a fost atacată în aprilie, și a fost o minune ca a supraviețuit și atunci să știți, pentru că a fost atacată într-un mod extrem de brutal, de o haită care ar ar fi ucis-o de atunci dacă nu treceau doi bicicliști. Am văzut care este starea acestui serviciu public care ar trebui să ne mențină în siguranță. Și mă refer la ASPA, la serviciu de gestionare a câinilor fără stăpân, care aparține de Primăria Capitalei. Am văzut că nu își fac treaba, am văzut că se direcționează fondurile destul de mari. Au avut unul dintre cele mai mari bugete ale acestei instituții. Se direcționează către activități neesențiale, cum ar fi tot felul de campanii de conștientizare sau de PR pe facebook, în loc să se direcționeze către echipajele de prindere și către activitatea de capturare. Și atunci când l-am întâlnit pe primarul Bucureștiului, pe Nicușor Dan, i-am spus că dacă nu va schimba conducerea de la ASPA, urgent, va avea o tragedie, o persoană ucisă în București în mandatul său. I-am spus asta în iulie 2022. Ghinionul face ca la şase luni de la acest avertisment extrem de serios și de precis, uitați-vă că, chiar Ana Oros Daraban, victima din aprilie, a fost ucisă.

Realizator: Bun, dar în acest caz, care este rolul poliției locale sector 6? Este locul unde s-a întâmplat tragedia.

Ana Măiță: Doamnă, trebuie să înțelegeți că legislația este foarte clară. În București, pentru că avem aceste sectoare, singura entitate care are dreptul să înființeze un serviciu de gestionare a câinilor fără stăpân este Primăria Capitalei. Dacă și sectoarele ar avea astfel de servicii, atunci s-ar dubla, practic, finanțarea pentru același serviciu public pe aceeași arie și asta nu permite legea. Deci, Primăria Capitalei și-a asumat prin lege că se ocupă de această problemă. Faptul că pasează la primăria de sector este un abuz și este evident o încercare de a se disculpa. Într-adevăr, poliția locală pe care o are și Primăria Capitalei. Poliția locală poate să vină cu echipajele de capturare atunci când există probleme cu cetățenii din zona unde dorește ASPA să captureze.

Realizator: Păi și până la urmă, acei câini din zona Lacului Morii sunt fără stăpân sau aparțin unor proprietari din zonă care i-au lăsat liberi pe câmp?

Ana Măiță: Cel mai probabil, marea lor majoritate sunt câini fără stăpân. Evident că un număr de animale pot fi și animale care nu sunt ținute corespunzător de stăpânii lor în curți sau în case, fără posibilitatea de a ieși afară. Eu nu contest asta, dar marea lor majoritate sunt câini sălbăticiți. Este o zonă cu areale întinse, unde s-au format haite. Și, dacă o să vă uitați la pozele pe care le-au făcut chiar bicicliștii care au salvat-o pe Ana în aprilie 2022 și care frecvent, pedalau acolo, să vedeți că nu sunt câini de rasă, nu sunt câini de luptă. Astea sunt toate mistificări care se fac tocmai pentru a încerca să scoată primăria cu basma curată, Primăria Generală. Asta s-a întâmplat și s-a încercat și la moartea lui Ionuț Anghel în 2013. Să fim induși în eroare și duși pe pista asta greșită, că au fost câini de luptă. Nu au fost câini de luptă, nu au fost câini cu stăpân. Aceste haite sunt haite sălbăticite, cunoscute de oamenii de acolo, da, care negestionate, da, neluate de pe spațiul public, fac ceea ce fac animalele când când sunt în haită. Nu este vina lor, să ne înțelegem. Nu este vina animalelor niciodată, animalele sunt perfect nevinovate și inocente. Este vina exclusivă a oamenilor care aveau în fișa postului să strângă aceste animale. Acești oameni, în frunte cu primarul Nicușor Dan, care, repet, știa cu exactitate problema și cum s-o soluționeze și că această conducere de la ASPA, și în special coordonarea făcută de city managerul său, domnișoara Diana Punga, un fel de eminență cenușie, dacă vreți, din această poveste și care avea o aplecare, să spunem, specială către ASPA și către a distorsiona activitatea acestei instituții, nu a schimbat primarul această persoană și conducerea și direcția pe care o luase instituția, iar ăsta este rezultatul.

Realizator: Da, din câte înțeleg, ASPA spune că nu mai sunt locuri în adăposturi.

Ana Măiță: Da, nu mai sunt locuri în adăposturi, tocmai pentru că ASPA nu respectă legea. Legea pe care am obținut-o cu mare greutate și cu o tragedie, cea din 2013, moartea copilașului de patru ani. Eu personal m-am dus la primarul Oprescu și l-am întrebat cum de s-a întâmplat o asemenea oroare, să moară un copil mâncat de câini în crucea zilei, într-o capitală europeană și mi-a spus atunci n-avem lege, nu ne ajută legea, adăposturile sunt pline, legea nu mă lasă să eutanasiez, să fac locuri în adăposturi pentru a putea să preiau de pe străzi. Și atunci am fost în parlament și am reușit să conving parlamentarii să voteze Legea lui Ionuț, o lege civilizată, eficientă, pentru gestionarea câinilor fără stăpân, care cuprinde și măsura eutanasiei. Pentru că ce se întâmplă? Românii adoptă, dar adoptă foarte puține animale din adăpost.

Realizator: Da, după îi adoptă, pui ajung pe stradă.

Ana Măiță: Exact! Şi atunci adăposturile se aglomerează.

Realizator: În cazul ăsta, ce spune legea? Cine o mai respectă?

Ana Măiță: În cazul acesta, în România, din păcate, foarte puține primării mai respectă legea, tocmai pentru că există această, dacă vreți, o lipsită de rațiune din partea unor organizații așa-zise pentru drepturile animalelor, care hărțuiesc primăriile să nu mai eutanasieze. Dar, în schimb, nu-şi înființează adăposturi, pentru a prelua aceste animale din adăposturile publice. Rolul adăpostului public, care este finanțat prin banii contribuabililor, nu poate să fie să țină animalele pe toată durata vieții lor naturale, pentru că așa s-ar cheltui foarte mulți bani publici, care sunt luați de undeva, sunt luaţi de la spitale, de la școli, de la servicii sociale. Rolul adăpostului public este să prindă animalul de pe stradă, ca să nu mai fie un pericol pentru cetățeni, să-l țină în adăpostul public o perioadă de determinată de timp, care în lege este timp de 14 zile, în care oamenii pot să meargă să adopte, ONG-urile pot să meargă să adopte câinii. Dacă în acest răstimp, animalul nu este adoptat, primăria trebuie să facă în permanență loc în adăpost, ca să poată să preia în continuare de pe stradă și asta înseamnă să dispună eutanasierea animalului, ori asta nu face asta București. De aceea și-a supraaglomerat adăposturile și de aceea s-a întâmplat această tragedie, pentru că asta București a refuzat să eutanasieze în adăposturi, ca să-și mențină o imagine, cum să vă spun, bună în fața ONG-urilor pentru drepturile animalelor, dar vedeți că acest lucru s-a răsfrânt în mod direct asupra vieții umane și s-a pierdut o viață de om.

Realizator: Din păcate. Mulțumim pentru această discuție. Invitata "Apelului matinal" a fost Ana Măiță, președintele Asociației Inițiativa pentru Responsabilitate Civică.

Biserica de lemn din Ghioncani, monument istoric, a ars în noaptea de Înviere
România 06 Mai 2024, 08:21

Biserica de lemn din Ghioncani, monument istoric, a ars în noaptea de Înviere

Primele date indică faptul că ar fi vorba de o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată.

Biserica de lemn din Ghioncani, monument istoric, a ars în noaptea de Înviere
Grindină în unele regiuni din vestul şi centrul ţării
România 06 Mai 2024, 08:12

Grindină în unele regiuni din vestul şi centrul ţării

Au căzut bucăți mari de gheață care au afectat serios grădinile, livezile și gospodăriile oamenilor.

Grindină în unele regiuni din vestul şi centrul ţării
Începe exercițiul multinațional Swift Response 24
România 05 Mai 2024, 17:15

Începe exercițiul multinațional Swift Response 24

România participă cu 2.300 de militari și 220 de mijloace tehnice și pune la dispoziție mai multe baze aeriene.

Începe exercițiul multinațional Swift Response 24
Semne de stabilizare a terenului la Slănic Prahova
România 05 Mai 2024, 15:50

Semne de stabilizare a terenului la Slănic Prahova

Prefectul județului spune că tasarea prezintă urme de stabilizare.

Semne de stabilizare a terenului la Slănic Prahova
Cod galben de ploi în mai multe județe din ţară
România 05 Mai 2024, 15:48

Cod galben de ploi în mai multe județe din ţară

În unele zone va cădea grindină.

Cod galben de ploi în mai multe județe din ţară
Dorințele de Paște ale copiilor
România 05 Mai 2024, 13:24

Dorințele de Paște ale copiilor

Însă copiii nu au nevoie doar de lucruri materiale.

Dorințele de Paște ale copiilor
Sărbătoarea Paştelui modifică programul serviciilor medicale
România 05 Mai 2024, 13:15

Sărbătoarea Paştelui modifică programul serviciilor medicale

Cei care întâmpină probleme de sănătate vor putea apela doar la ambulanţă şi la camerele de gardă din marile spitale.

Sărbătoarea Paştelui modifică programul serviciilor medicale
MAI: Niciun incident major în noaptea de Înviere
România 05 Mai 2024, 13:12

MAI: Niciun incident major în noaptea de Înviere

Ministerul Afacerilor Interne a vegheat la respectarea ordinii și siguranței publice în proximitatea lăcașelor de cult.

MAI: Niciun incident major în noaptea de Înviere