Arderea miriştilor are efecte grave
Specialiştii în agricultură atrag atenţia că arderea miriştilor are efecte grave, în timp, asupra calităţii solului.

Articol de Radiojurnal, 10 Iulie 2019, 21:59
Arderea miriştilor are efecte grave, în timp, asupra calităţii solului, atrag atenţia specialiştii în agricultură. Ei recomandă interzicerea totală a acestei proceduri care, în prezent, este sancţionată cu amenzi. Florin Firu transmite.
Reporter: Legiuitorul trebuie să intervină cât de curând posibil în a interzice arderea miriştilor - este mesajul ferm transmis de directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Dolj, Adrian Popa.
Adrian Popa: Un centimetru de humus se formează între 100 de ani, iar noi, prin neştiinţă, îl putem distruge în câţiva ani, fără niciun fel de problemă. Suntem una din puţinele ţări care mai avem, să zic aşa, aceste zone virgine. Dacă nu avem grijă de ele, în câţiva ani, vom mânca tomate pe straturi hidroponice, pe acel rumeguş, şi vom începe să consumăm foarte multe pilule şi foarte multe lucruri care nu au legătură cu ceea ce înseamnă natural.
Reporter: Potrivit legislaţiei actuale este interzisă arderea vegetaţiei uscate şi a miriştilor fără un accept scris din partea Autorităţii pentru Protecţia Mediului şi informarea prealabilă a primăriei în vederea emiterii permisului de lucru cu foc deschis, a precizat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Oltenia, Tania Vîlceanu.
Tania Vîlceanu: Acest permis poate fi emis de către şefii Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă, cadrul tehnic cu atribuţii în domeniul apărării împotriva incendiilor sau de o altă persoană desemnată în acest sens. Permisul de lucru cu focul este valabil o singură zi, iar la terminarea lucrului se predă de către executor emitentului.
Reporter: Cei care nu se conformează riscă amenzi cuprinse între 1.000 şi 2.500 de lei.