Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Aplauze pentru artiști români de etnie romă ai Filarmonicii din Roma

Patru artiști români de etnie romă ai Academiei Filarmonice din Roma aplaudați de mii de spectatori.

Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 07 Noiembrie 2015, 15:17

De la salsa la flamenco, de la muzica techno la cea lirică, de la blues la tango, până la exotice sonorități arabe și africane se regăsesc în spectacolul "Carmen" după Georges Bizet pus în scenă de Orchestra Piazza Vittorio de la 22 Octombrie până la 8 Noiembrie la Teatrul Olimpico din Roma.

În toate serile, sala - care are 1500 de locuri - a fost plină; public de toate vârstele: pensionari, dar și foarte foarte mulți tineri.

Interesant este că acest spectacol "Carmen" al Orchestrei Piazza Vittorio începe cu dansul a doi români de etnie romă: Ovidiu Toti și Adam Jozsef din Târgu Mureș.

"Pentru noi este o experiență nouă, pentru că sunt dansuri diferite de ceea ce facem noi.

Suntem mulțumiți de această colaborare și sper ca pe viitor să avem una și mai mare" îmi mărturisește Ovidiu, în vreme ce Adam îmi explică - foarte emoționat - că această colaborare cu Orchestra di Piazza Vittorio a început în urmă cu doi ani.

"Venim din România pentru spectacole și pentru repetiții, după care plecăm înapoi. Ne înțelegem foarte bine. Toata lumea ne respectă, noi ii respectăm pe ei și nu avem probleme cu nimeni" ține să mai precizeze Ovidiu.

Apreciați mai mult în străinătate decât în România

De la Adam am mai aflat că știe să danseze de la părinții lui: "Noi am lucrat și cu producții mai mari, cum ar fi orchestra de la Circque Du Soleil în Canada, cea mai mare companie de spectacole din lume și colaborăm și cu Piazza Vittoria.

Intervențiile celor doi tineri români sunt foarte apreciate de spectatori, care după fiecare moment de dans aplaudă cu patos.

"Aș vrea să precizez ca noi suntem apreciați mai mult afară decât în țara noastra. Asta e. Nu e nici o problemă. Bine și așa" îmi spune, amărât parcă, Ovidiu, completând însă că peste tot unde merg se mândresc cu faptul că sunt români: "Acesta este și motivul pentru care nu am plecat din România. Stam în România, facem spectacole în străinătate, după care mergem înapoi. Nu plecăm din Romania niciodată".

Secretul de a fi printre cei mai buni, potrivit lui Ovidiu Toti, este acela "de a fi foarte serios și creativ. Trebuie să-ți placă ceea ce faci și să fii tu însuți, să nu copiezi pe nimeni".

Violonistul din spectacol este Ion Stănescu, care are o experiență profesională de peste 35 de ani la Orchestra Filarmonicii din Craiova.

Foto: Violonistul Ion Stănescu și Marian Șerban.

Acesta a fost contactat – cu mulți ani în urmă - de două companii din Italia, una din Bologna unde a lucrat cu scriitorul, regizorul și actorul evreu Moni Ovadia, unul dintre marii artiști ai Italiei, "promotor al muzicii lăutărești în limba română", iar a doua companie este cea a lui Mario Tronco pentru Orchestra Piazza Vittorio, o orchestră multietnică.

Ion Stănescu îmi mărturisește că din păcate ”se câștigă mult mai mult aici decât în țară”, dar că de fiecare dată profită de ocazie pentru a oferi o imagine frumoasă despre români peste tot unde urcă pe scenă:

”Sunt mândru că pot să reprezint - în felul meu – România. Eu de obicei sunt foarte patriot. Deci oricât aș sta în străinătate, tot acasă-i mai bine! Sperăm doar ca situația socială să fie mai bună. Știți vorba: tot mai bună-i pâinea în țara mea! Dar, deocamdată, asta-i situația: lucrăm pe unde apucăm și important este că încercăm să schimbăm puțin mentalitatea celor de peste granițe despre noi românii. Majoritatea știm că ceea ce se întâmplă cu românașii noștri nu prea ne reprezintă pe noi”.

Contra prejudecăților

Ion Stănescu a ținut să mai precizeze că este foarte încântat de spectatorii români din Italia: ”Este o onoare și o deosebită plăcere să știu că în sală sunt și români și cânt mai cu patos decât de obicei. Ce pot să spun, mi-a făcut o deosebită plăcere, ca după primul spectacol din acest turneu să stau de vorbă cu ambasadorul României în Italia, Dana Constantinescu și cu secretarul de presă, Ovidiu Pufu, care mi-au mărturisit că au fost impresionați de spectacolul nostru”.

De altfel, Ambasada României de la Roma a suținut și sprijinit material inițiativa Orchestrei Piazza Vittorio de a avea pe scenă în spectacolul ”Carmen” și acești patru artiști români, ”pentru a evidenția astfel valoarea și talentul unor artiști care aparțin unei etnii - frecvent subiect de stereotipuri și prejudecăți”.

”Cultura și tradițiile etniei rrom reprezintă o bogăție”

Orchestra Piazza Vittorio a apărut în urmă cu 14 ani. ”De atunci prin această orchestră s-au perindat peste 50 de artiști și muzicieni de pe toate cele patru continente de 17 naționalități, de religii diferite” îmi povestește directorul artistic, Mario Tronco, subliniind că ”este ideea unei conviețuiri civile, folosind un limbaj comun – muzica”.

Orchestra a prezentat acest spectacol – ”Carmen” într-o formă mai extinsă anul trecut în Franța. Anul acesta pe scena urcă doar 22 artiști. ”Ideea spectacolului pleacă de la călătoria nomazilor făcută de aceștia mii de ani în urmă; de la această caravană de oameni care contamina cu propria cultură locurile prin care treceau, îmbogățindu-se de influențe din alte culturi diferite. Cultura și tradițiile etniei rrom reprezintă o bogăție. Acest proiect s-a născut de la ideea că a uni culturi diferite duce la o imensă bogăție” explică Mario Tronco.

Din spectacol nu putea sa lipsească nici țambalul - un instrument al cetățenilor de etnie rromă. ”Este ideea fantastică a lui Mario Tronco de a se apropia cât mai mult de originile spectacolului în sine, ideea de a autentifica cât mai mult posibil - să spunem - tradiția ”țigănească” pentru că țambalul face parte din tradiția "țigănească" și eu cred că are un mare succes la public, cel puțin eu am constat că place foarte mult” îmi mărturisește Marian Șerban din București. Românul a fost contactat de Mario Tronco, căruia i-a plăcut cum cântă la țambal și l-a folosit astfel în acest spectacol, dar și în altele pe care le-a coordonat.

Marian Șerban a învățat să cânte acasă, în familie. ”Este un instrument pe care îl înveți ca în orice familie de lăutari: te naști cu el în casă, la început te joci cu el, după care prinzi drag și dacă îți place într-adevăr începi să cânți și faci din acest instrument o meserie și mai mult țambalul ajunge să facă parte din viața ta”.

”Important este să fii om!”

Inițiativa de a colabora cu Orchestra Piazza Vittorio l-a încântat de la bun început pe Marian, asta și pentru a-i ajuta într-un fel pe conaționalii săi: ”Chiar dacă românii noștri au creat necazuri peste tot, important este să fii om, pentru că te vezi, te văd cei din jurul tău și numai așa poți schimba mentalitatea - în acest caz - a italienilor. Eu spun cu toată mândria și cu tot respectul că sunt român, eu mă mândresc oriunde, niciodată nu m-am ferit, eventual cum fac alții să spună că sunt români. Eu sunt român, vin din România și mai mândru-s că-s țigan, mie nu-mi place să spun că sun rrom. În toată lumea asta se spune țigan si nu cred că vreunul dintre noi ar fi dezapreciat dacă i s-ar spune țigan” mărturisește Marian Șerban.

”Trebuie să amintim lumii întregi că România nu este așa cum se vorbește uneori în Italia” completează muzicianul: ”Am fost cu colegii mei la Festivalul internațional de teatru de la Sibiu, pentru trei zile și au rămas foarte surprinși de ceea ce au văzut acolo. Nu poți vorbi rău de o țară până nu mergi să cunoști! Chiar colegii mei imi spuneau că este o mare diferență între românii din Italia – despre care cel mai adesea se aude câte ceva doar din știrile de cronică neagră - și cei din România”.

”Carmen” în interpretarea Orchestrei Piazza Vittorio poate fi urmărit până la 8 octombrie la Teatrul Olimpico din Roma, după care va începe un turneu în orașele mai importante din Peninsulă.

Federaţia "Solidaritatea sanitară" anunţă proteste suplimentare
România 29 Martie 2024, 13:28

Federaţia "Solidaritatea sanitară" anunţă proteste suplimentare

10% dintre medicii care fac gărzi pe lângă cele prevăzute în contractul individual de muncă au aderat la...

Federaţia "Solidaritatea sanitară" anunţă proteste suplimentare
Fragmente care par a fi provenite de la o dronă au fost identificate pe un teren agricol din Insula Mare a Brăilei
România 29 Martie 2024, 12:17

Fragmente care par a fi provenite de la o dronă au fost identificate pe un teren agricol din Insula Mare a Brăilei

Fragmente care par a fi provenite de la un dispozitiv exploziv aerian, posibil dronă, au fost identificate aseară pe un teren...

Fragmente care par a fi provenite de la o dronă au fost identificate pe un teren agricol din Insula Mare a Brăilei
Două persoane au fost salvate de către salvamontiştii din Prahova după ce au căzut într-o prăpastie pe Valea Coştilei din munţii Bucegi
România 29 Martie 2024, 11:24

Două persoane au fost salvate de către salvamontiştii din Prahova după ce au căzut într-o prăpastie pe Valea Coştilei din munţii Bucegi

Victimele au suferit multiple traumatisme.

Două persoane au fost salvate de către salvamontiştii din Prahova după ce au căzut într-o prăpastie pe Valea Coştilei din munţii Bucegi
"Apartenența României la NATO reprezintă o garanție de securitate pentru țara noastră"
România 29 Martie 2024, 09:47

"Apartenența României la NATO reprezintă o garanție de securitate pentru țara noastră"

"Apartenența României la NATO reprezintă o garanție de securitate pentru țara noastră", scrie premierul...

"Apartenența României la NATO reprezintă o garanție de securitate pentru țara noastră"
Mesajul Preşedintelui României cu prilejul aniversării a 20 de ani de la aderarea României la NATO
România 29 Martie 2024, 09:42

Mesajul Preşedintelui României cu prilejul aniversării a 20 de ani de la aderarea României la NATO

Textul INTEGRAL al mesajului transmis de Administraţia Prezidenţială.

Mesajul Preşedintelui României cu prilejul aniversării a 20 de ani de la aderarea României la NATO
Încep slujbele speciale de Paşti de la Basilica Papală Maria Radna
România 29 Martie 2024, 09:24

Încep slujbele speciale de Paşti de la Basilica Papală Maria Radna

În Vinerea Mare, credincioșii catolici refac Calea Crucii pe dealul din spatele basilicii, pe un traseu care datează din anii...

Încep slujbele speciale de Paşti de la Basilica Papală Maria Radna
O explozie a avut loc la rafinăria Petromidia din Năvodari
România 29 Martie 2024, 09:21

O explozie a avut loc la rafinăria Petromidia din Năvodari

Nu sunt decât pagube materiale - transmite Inspectoratul judeţean pentru situaţii de urgenţă.

O explozie a avut loc la rafinăria Petromidia din Năvodari
Începând de duminică, cetăţenii românii care călătoresc către sau dinspre statele membre Schengen nu vor mai trebui să treacă prin controlul de frontieră
România 29 Martie 2024, 09:21

Începând de duminică, cetăţenii românii care călătoresc către sau dinspre statele membre Schengen nu vor mai trebui să treacă prin controlul de frontieră

"Apel matinal" - Invitat: Cătălin Predoiu, ministrul de Interne.

Începând de duminică, cetăţenii românii care călătoresc către sau dinspre statele membre Schengen nu vor mai trebui să treacă prin controlul de frontieră