Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Apel matinal- Şeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat

Apel matinal- Şeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat
Raed Arafat. Foto. gov.ro

Articol de Radio România Actualităţi, 31 Iulie 2020, 10:21

Emisiunea ,,Apel matinal,,

Realizator: Evoluţia epidemiei de COVID-19 și modul în care trebuie gestionată au fost discutate ieri de președintele Klaus Iohannis, cu principalii actori cu atribuțiuni în domeniu: ministrul Afacerilor Interne Marcel Vela, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat și secretarul de stat în Ministerul de Interne, chestorul șef de poliție Bogdan Despescu.

Şi Comitetul Național pentru Situații de Urgență s-a reunit pentru a stabili care sunt zonele cu risc epidemiologic ridicat, iar invitatul Apelului matinal astăzi este chiar șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne. Bună dimineața!

Raed Arafat: Bună dimineața!

Realizator: Ştim cu toții întâmplările nefericite din ultimele zile, când am avut de fiecare dată peste 1.000 de cazuri.

Ca medic, acum, ca specialist, cum credeți că va decurge această epidemie, pandemie?

Raed Arafat: Cum va decurge ea, depinde foarte mult de noi și de respectarea regulilor de bază, de protecție și de oprire a răspândirii virusului.

Deci clar că în zonele în care se înregistrează un număr mare, există o parte din populație, poate că e o parte mică chiar, dar care nu respectă regulile de distanțare, nu respecta regulile de port al măştii, nu respectă poate chiar unele reguli de bază a igienei şi din cauza asta de aici ajungem la situația în care suntem.

Noi am sfătuit de la început că cea mai bună soluție pentru a opri răspândirea acestui virus este spălarea, dezinfectarea mâinilor, frecvent, mai ales după ce atingi anumite suprafeţe, portul măştii în toate spaţiile aglomerate, închise, transportul public în comun și bineînțeles, evitarea contactelor cu persoanele cu care nu stăm, fără aceste mijloacele de protecție și mai ales, fără măsurile de distanțare.

Se pare că totuși nu în toate zonele se respectă acest lucru, şi virusul continuă să aibă un impact și să continue să crească chiar, în unele zone.

Realizator: Da.

Cred că aici stă problema.

Cu toții știm despre toate aceste măsuri de precauție și cu toate acestea, problemele continuă.

Președintele României Klaus Iohannis spunea că sunt necesare măsuri foarte ferme.

Ce s-a mai discutat?


Raed Arafat: Deci despre măsurile ferme este clar că noi nu putem să spunem că vina o are întreaga populație.

Populația în mare parte respectă, toţi indicatorii arată că în mare parte populaţia respectă regulile și chiar sunt atenţi la aceste aspecte.

Acolo unde regulile nu sunt respectate, acolo unde se încalcă aceste reguli, atunci măsurile coercitive trebuie să fie aplicate.

Deci altfel nu putem opri răspândirea virusului şi nu putem opri creșterea numărului cazurilor.

Plus zonele care sunt afectate, acolo unde avem zone afectate care depășesc o anumită cifră, atunci va trebui poate să luăm măsuri suplimentare de izolare, de carantinare a zonei ca să putem să limităm răspândirea virusului în afara zonei respective.

Deci astea pot fi măsurile principale, ferme care pot să fie luate.

Realizator: Au fost deja luate mai multe măsuri de către unele prefecturi din țară, de la Constanța, și la Constanța, înțeleg că de astăzi purtarea măştii de protecție devine obligatorie și în spațiu deschis, mai ales în zonele aglomerate.

Credeți că s-ar putea extinde portul măștii de protecție sau ne vom limita doar la zonele unde există focare sau transmitere comunitară accentuată?

Raed Arafat: Deci aici a fost lansat acest aspect la îndemâna autorităților județene, la comitetelor județene de sănătate publică care pot analiza situația în diferite zone din, mai ales din orașe sau din anumite zone în care este o aglomeraţie mare și atunci într-adevăr să se împună portul măştii în spaţiul public, deschis, chiar în anumite intervale orare, nu pe tot timpul, nu porți mască la o anumită oră în care spaţiul respectiv are puţini oameni, dar dacă se aglomerează intens acest spațiu, poţi impune portul măştii, nu suntem singura țară care face acest lucru şi există multe ţări care au impus.

Realizator: Da, spuneam și eu mai devreme.

Spania de exemplu este una dintre ele.

Apropo însă de o declarație a ministrului sănătății, Nelu Tătaru, urmează două săptămâni grele.

Există mai multe scenarii la care v-aţi gândit în lucru în acest moment?

Raed Arafat: Asta era încă o discuție avut loc și cu domnul prim-ministru și cu domnul președinte, în sensul creșterii capacităţii de primire a pacienţilor de terapie intensivă.

De altfel, ieri am fost personal la Mureș şi la Cluj pentru a discuta creșterea capacității de primire a pacienților de terapie intensivă pentru a sprijini şi zonele limitrofe sau alte zone care au creșteri și pot să ajungă la un anumit moment să nu mai aibă locuri.

Deci, la Mureş, de exemplu, va creşte capacitatea în cursul următoarelor zile cu 20 de paturi de terapie intensivă și 30 pentru terapie intermediară.

La Cluj, s-a desemnat spitalul de recuperare care are mai multe locuri, deci pentru primirea cazurilor intermediare, iar numărul paturilor de terapie intensivă va crește și el cu peste 20 de paturi, vreo 21, 22 de paturi de terapie intensivă.

Primele creșteri vor fi chiar în weekendul ăsta, sâmbătă-duminică, unde la Mureş vor fi zece patru, la Cluj, 11 paturi activate, noi, de terapie intensivă suplimentare.

Şi acest lucru...

Şi dl ministru Tătaru merge în unele zone ca să vadă că se poate să fie implementate aceleași soluţii şi în alte zone.

Deci intenţia noastră este creşterea capacităţii de terapie intensivă în următoarea perioadă.

Realizator: Să sperăm că vor scădea până la urmă cazurile.

Vă așteptați să se mențină acest număr de 1.000, de peste 1.000 de cazuri de persoane depistate?

Raed Arafat: Dacă nu continuă creșterea și ajungem la un platou în câteva zile și după asta la o scădere, este foarte bine, dar totuși numărul care a apărut până acum va avea presiunea lui, pentru că acest număr, până se vindecă oamenii, totuşi o parte dintre ei ajung să aibă nevoie de îngrijiri mai avansate și atunci e clar că trebuie să punem în acțiune tot sistemul și mai ales materialele care sunt în depozitele strategice, gen ventilatoare, monitoare etc, să vedem unde putem să le amplasăm ca să putem să creștem capacitatea.

Realizator: Da.

Să sperăm că lumea va deveni atentă, mai responsabilă - apropo de toate aceste conspirații care au existat, nu numai la noi, ci și la nivel mondial - dar în acest moment, ca ultimă întrebare, domnule doctor, legislația în vigoare în acest moment este clară și suficientă pentru reglementarea acestei situații legate de cazurile celor cu SARS-CoV- 2?

Raed Arafat: Deci legea, așa cum este acum, ne permite să luăm măsuri.

Ideea este să rămânem stabili cu ea și să fie respectată și să fie implementată.

Sunt unele lucruri care se implementează poate mai greu ca înainte, dar totuși putem să luăm măsuri de izolare, de carantinare, de distanțare.

Deci singurul lucru este să le respectăm și să fie respectată legislaţia şi măsurile care sunt recomandate de Comitetul Național sau prin hotărârile de guvern ş.a.m.d.

Realizator: De multe ori aici, la Matinal, am stat de vorbă atât cu medici sau, în fine, cu asistente, cadre medicale, dar și cu bolnavi, cei care au trăit această experiență extrem de dureroasă.

Dumneavoastră ce le-ați spune celor care nu cred în existența acestui coronavirus?

Raed Arafat: Eu singurul lucru pe care l-aş zice este să se informeze mai corect, să se uite în jurul lor, să se uite ce au pățit alte țări.

Faptul că unii vin și comentează că ei nu cred sau că nu văd că acest virus există sau cei cu teoriile conspiraţiei și negaţioniştii, cum zicem, pe partea celor care nu recunosc, eu sper să nu încerce sau să nu vadă ce înseamnă acest lucru chiar pe pielea lor, pentru că, nerespectarea regulilor și considerarea că ești mai presus decât recomandările și să nu respecţi recomandările care există, înseamnă că te face să devii aproape victimă sigură a acestui virus, iar cei care zic că nu cred, dar în spate poartă mască şi fac tot ce trebuie ca să se protejeze, acolo înseamnă că avem de-a face cu unele manipulări și unele dezinformări care au poate alt substrat mult mai periculos.

Deci oamenii ar trebui să fie atenţi nu numai la ce zicem noi, să fie atenţi la ce se întâmplă în jur, la ce a fost în Italia, în Franța, în Spania și în mai multe țări și unde acum România riscă să ajungă să treacă prin astfel de situații.

Realizator: Îmi mai amintesc de un răspuns pe care ni l-a oferit Dorel Săndesc, cel mai cunoscut poate medic ATI din România: pentru cei care nu cred, ar fi de ajuns să arunce doar o privire într-o secție de terapie intensivă.

Să rămânem optimiști și responsabili înainte de toate, apropo de această pandemie de COVID-19.

Mulțumesc pentru prezența la Apel matinal.

Raed Arafat: Şi eu mulţumesc.

Etichete : raed arafat (ph)
Proiectul bugetului de stat pe 2023 va fi publicat pe site-ul Ministerului de Finanţe
România 05 Decembrie 2022, 23:43

Proiectul bugetului de stat pe 2023 va fi publicat pe site-ul Ministerului de Finanţe

Surse guvernamentale au declarat că bugetul de anul viitor se construieşte pe o creştere cu 11% a PIB-ului nominal faţă...

Proiectul bugetului de stat pe 2023 va fi publicat pe site-ul Ministerului de Finanţe
ICCJ a decis încetarea procesului penal împotriva omului de afaceri, Dorin Cocoș
România 05 Decembrie 2022, 21:34

ICCJ a decis încetarea procesului penal împotriva omului de afaceri, Dorin Cocoș

Printre cei care au scăpat de condamnări în acest dosar se mai numără: fosta șefă a Autorității Naționale pentru...

ICCJ a decis încetarea procesului penal împotriva omului de afaceri, Dorin Cocoș
Proiectul de buget pentru 2023 va intra pe ordinea de zi a şedinţei de guvern de joi
România 05 Decembrie 2022, 20:12

Proiectul de buget pentru 2023 va intra pe ordinea de zi a şedinţei de guvern de joi

Proiectul de buget pentru 2023 va intra pe ordinea de zi a şedinţei de guvern de joi
Virgil Popescu: Embargoul asupra ţiţeiului rusesc nu va afecta România
România 05 Decembrie 2022, 19:01

Virgil Popescu: Embargoul asupra ţiţeiului rusesc nu va afecta România

Într-o conferinţă de presă susţinută astăzi, ministrul energiei a precizat că încă de săptămâna trecută,...

Virgil Popescu: Embargoul asupra ţiţeiului rusesc nu va afecta România
Suceava: Ajutor pentru cele 28 de familii evacuate din blocul afectat de o explozie puternică
România 05 Decembrie 2022, 17:40

Suceava: Ajutor pentru cele 28 de familii evacuate din blocul afectat de o explozie puternică

Administraţia locală va suporta, de asemenea, cheltuielile cu utilităţile ale persoanelor evacuate, care vor primi şi...

Suceava: Ajutor pentru cele 28 de familii evacuate din blocul afectat de o explozie puternică
Liderii coaliției de guvernare discută despre legea bugetului de stat pentru anul viitor
România 05 Decembrie 2022, 17:03

Liderii coaliției de guvernare discută despre legea bugetului de stat pentru anul viitor

Dacă se va ajunge la o concluzie, bugetul ar putea să fie pus în transparenţă decizională pe site-ul Ministerului de...

Liderii coaliției de guvernare discută despre legea bugetului de stat pentru anul viitor
Ministrul energiei, Virgil Popescu, și-a amânat conferința de presă de la minister
România 05 Decembrie 2022, 13:45

Ministrul energiei, Virgil Popescu, și-a amânat conferința de presă de la minister

Ministrul nu s-a prezentat pentru că liderul AUR, George Simion, era prezent în sală.

Ministrul energiei, Virgil Popescu, și-a amânat conferința de presă de la minister
Jumătate din bugetul noii etape a Programului Rabla pentru Electrocasnice a fost epuizat în prima oră
România 05 Decembrie 2022, 13:31

Jumătate din bugetul noii etape a Programului Rabla pentru Electrocasnice a fost epuizat în prima oră

Președintele Administrației Fondului de Mediu, Laurențiu Neculaescu, spune că până la ora 11:00 fuseseră deja...

Jumătate din bugetul noii etape a Programului Rabla pentru Electrocasnice a fost epuizat în prima oră