Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Președinta Fundației pentru Tineret a capitalei, Doina Oprea: Voluntariatul îi face pe tineri și mai responsabili

"Apel matinal" - Invitată: Doina Sorina Oprea, președinta Fundației pentru Tineret a Municipiului București.

Președinta Fundației pentru Tineret a capitalei, Doina Oprea: Voluntariatul îi face pe tineri și mai responsabili
Foto: Agerpres/arhivă

Articol de Radio România Actualităţi, 02 Mai 2025, 08:57

Realizator: Cătălin Cîrnu

Dragi prieteni, astăzi e 2 mai și oficial, e Ziua Națională a Tineretului. Dar dincolo de formulările din lege și de lista de evenimente și activități culturale, artistice și sportive bifate prin diferite orașe, astăzi e o zi în care ar fi bine să ne amintim că tinerețea nu înseamnă doar vârstă, e un fel de a fi și o stare de spirit, o privire curajoasă spre viitor, o mintă care întreabă, care nu se mulțumește cu "așa se face". E pofta de nou, dorința de schimbare, entuziasmul care nu s-a tocit, creativitatea care uimește. Azi îi sărbătorim pe tinerii care nu doar cresc, ci construiesc, pe cei care, deși trăiesc într-o lume agitată și uneori confuză, își caută vocea, sensul și drumul. Și tocmai despre ei vorbim în această dimineață, la "Apel matinal", cu Doina Sorina Oprea, președinta Fundației pentru Tineret a Municipiului București. Bună dimineața și bine ați venit la "Matinal"!

Bună dimineața și "La mulți ani!" tuturor tinerilor noștri minunaţi și vă mulțumesc pentru invitație!

Cu drag. Noi vă mulțumim. La mulți ani! Şi aș vrea să discutăm despre ce îi inspiră pe tinerii de azi, ce îi preocupă și cum pot fi susținuți real. Dar înainte de toate, v-aș întreba cum arată, din perspectiva dumneavoastră, tânărul de azi, dincolo de clișee și de statistici?

Păi, dincolo de tot ce credem noi că vor tinerii, pentru că noi încercăm să fim foarte aproape de ei, ei își doresc... Noi încercăm să facem proiecte pentru ei, dar cel mai mult își doresc să-și facă ei singuri proiectele, pentru că ei au o inițiativă și o creativitate fantastică, care de multe ori și pe noi, profesioniștii, cum vrem noi să credem, ne uimesc. Sunt o forță, care construiesc idei, pe care și le pun în practică și au niște visuri mărețe și noi îi susținem să poată să realizeze aceste visuri.

Ce visuri au, ce își doresc tinerii cel mai mult în momentul de față, ce-i motivează, ce-i preocupă?

Este complicat, pentru că sunt atât de diferiți, cu inițiative atât de diferite și preocupări atât de diferite. Își doresc să fie ascultați, își doresc să fie băgați în seamă.

Da, mulți tineri spun că nu sunt ascultați suficient.

Exact.

Oare ce lipsește totuși cel mai mult? Încredere, spații de exprimare, susținere reală?

Cred că susținerea reală, pe care nu o primesc - nu aș vrea să ajungem din așa zi frumoasă să facem politică, dar din păcate, pe care nu o primesc din partea autorităților locale, nu au spațiu unde să-și desfășoare activitățile.

Mediul politic este foarte important din acest punct de vedere, pentru că sunt foarte multe provocări și temeri cu care se confruntă tinerii de astăzi. Dar pentru că e sărbătoare, e Ziua Tineretului și pentru că se spune adesea că tinerii nu mai sunt cum eram noi, dar poate că exact în asta constă frumusețea fiecărei generații. Ce observați că aduce nou generația actuală, cei pe care i-ați cunoscut, cu care stați de vorbă frecvent?

Un entuziasm și o deschidere mult mai mare.

Și sunt foarte multe proiecte care se fac. Care a fost cel mai interesant sau cel mai fain proiect cu și pentru tineri la care ați lucrat până acum și ce l-a făcut special? Dacă ne puteți da detalii.

Am avut un proiect care a fost Şcoala de vară pentru copii - pentru părinți și copii, părinții tineri. A avut la bază educația non-formală. L-a făcut special, pentru că noi chiar am văzut că este nevoie de educație non-formală și au fost foarte entuziasmaţi tinerii părinţi să vadă cum pot fi copiii educați altfel și decât mediul clasic de învățământ.

Chiar așa, ce rol are această educație non-formală sau implicarea în proiecte de voluntariat în formarea unui tânăr activ și responsabil?

Ați punctat foarte bine, voluntariatul îi face pe tineri și mai responsabili. Ați punctat foarte bine. Da, noi în proiectele noastre de voluntariat, noi avem voluntari la Fundația pentru Tineret a Municipiului București care participă la proiectele noastre, dar mai mult decât atât, au și ei proiectele lor pe care și le fac singuri. Noi doar îi susținem în mod financiar și cu spații să poată să își facă aceste aceste proiecte și idei pe care pe care ei le au.

Și concret, cum putem să susținem tinerii? Ce lipsește în acest moment în ecuația sprijinului real? Cu ce dificultăți vă confruntați în sprijinirea tinerilor? Revenim iarăși la teme grele, complicate, ştiu, da.

Da, păi e greu, că de aceea e greu să abordăm subiectul în această zi de sărbătoare.

Ajungem să discutăm despre bani, despre decizii. Sigur că da.

Exact, exact. Și ca să nu intrăm foarte în detaliu pe tema aceasta, v-aş spune că din punctul nostru de vedere, noi avem și un centru pentru copii și tineret unde punem spații la dispoziție în mod gratuit organizațiilor pentru tineri și tinerilor, şi vă spun că deja sunt mai sunt locuri puține. Adică ei au nevoie de spații în care să-și desfășoare activitățile. Și noi, doar Fundația pentru Tineret, nu putem acoperi tot ce are nevoie... Vorbesc acum la nivel de București, dar sunt convinsă că în toate județele din țară este aceeași problemă. Nu putem acoperi tot ce au ei nevoie cu spații.

Oricum, în fiecare an, de vreo şapte ani încoace, cred, este desemnată o capitală a tineretului, anual, da.

Corect.

În acest an titlul i-a revenit municipiului Vaslui.

Da.

Cum vedeți impactul unui astfel de program asupra comunităților locale și ce oportunități reale poate aduce pentru tinerii din orașe mai mici, cum e Vasluiul de această dată?

Oportunitățile pe care le aduce acest proiect sunt în special faptul că în acest proiect nu poate să câștige un oraș capitala tineretului dacă nu sunt implicate și autoritățile locale. Și aici este frumusețea, că în momentul în care un oraș este Capitala tineretului, sunt implicați toți factorii, inclusiv firmele, autoritățile locale care acolo se...În anul în care orașul este Capitala Tineretului se alocă mai mulți, o sumă mai mare pentru pentru proiecte și pentru activități pentru tineri.

Ca o paranteză, să spunem că astăzi, la Vaslui, începe o serie de evenimente care mai de care mai interesante, dedicate tinerilor: concerte, competiții sportive, Dance Battle Vaslui și inaugurarea Centrului de Tineret din Vaslui. De mâine, ateliere vocaționale ACCED, un acronim pentru domeniile Antreprenoriat, Civism, Cultură, Ecologie și Digital, în care tinerii își pot descoperi pasiunile. Ziua Națională a Tineretului are de ani buni un cadru legal, dar dumneavoastră, personal, simțiți că are și greutatea simbolică meritată în societate? E sărbătorită așa cum merită sau s-ar putea face mai mult?

S-ar putea face mai mult. Tot timpul este loc de mai bine.

Sunt curios ce v-a emoționat sau ce v-a dat speranță cel mai mult, în ultimul timp, în lucrul cu tinerii?

Sincer, faptul că ei sunt foarte entuziasmați și atunci noi, care suntem de mult timp în acest domeniu, parcă pe alocuri ne mai pierdem speranța, ne mai pierdem entuziasmul. Când vin tinerii, atunci ne ajută și pe noi să luptăm în continuare pentru ei.

Ați stat să vă imaginați așa, cum ar arăta o lume creată și condusă de tineri? Cum ar fi?

Mai dinamică.

Mai dinamică, mai plină de energie. Pe final, dacă ați putea transmite un mesaj scurt tuturor tinerilor din România astăzi, care ar fi acela?

Continuați să credeți în voi şi construiţi lumea pe care v-o doriți și la care ați visat.

Vă dorim să aveți parte de tot ceea ce e nevoie pentru a oferi sprijin real tinerilor. Mulțumim pentru invitația de astăzi! Succes în continuare! La mulți ani!

Şi eu vă mulțumesc și la mulți ani tuturor tinerilor!

Am stat de vorbă cu Doina Sorina Oprea, președinta Fundației pentru Tineret a Municipiului București./editor Florin Lepadatu/

Turneu al Corului Madrigal în Kazahstan
România 02 Mai 2025, 16:27

Turneu al Corului Madrigal în Kazahstan

Corul Național de Cameră Madrigal "Marin Constantin" pornește vineri, 2 mai, într-un turneu de zece zile...

Turneu al Corului Madrigal în Kazahstan
Sâmbătă, 3 mai, se încheie campania electorală
România 02 Mai 2025, 16:23

Sâmbătă, 3 mai, se încheie campania electorală

În ţară este ultima zi de campanie electorală începută în urmă cu 30 de zile. Aceasta se încheie...

Sâmbătă, 3 mai, se încheie campania electorală
Burduja: Nu există un risc de pană de curent generalizată în România
România 02 Mai 2025, 12:32

Burduja: Nu există un risc de pană de curent generalizată în România

Ministrul energiei, Sebastian Burduja, a transmis că nu sunt probleme în sistemul energetic naţional.

Burduja: Nu există un risc de pană de curent generalizată în România
O minoră de 12 ani a bătut şi agresat verbal o fată de 16 ani, în Alba Iulia
România 02 Mai 2025, 10:25

O minoră de 12 ani a bătut şi agresat verbal o fată de 16 ani, în Alba Iulia

Oamenii legii s-au sesizat din oficiu în acest caz, după apariţia pe o reţea de socializare a unui videoclip în care se...

O minoră de 12 ani a bătut şi agresat verbal o fată de 16 ani, în Alba Iulia
79 de persoane trimise în judecată pentru mită la proba teoretică a examenului auto
România 02 Mai 2025, 10:20

79 de persoane trimise în judecată pentru mită la proba teoretică a examenului auto

Anchetatorii spun că sumele cerute pentru comunicarea răspunsurilor corecte ajungeau şi la câteva mii de euro.

79 de persoane trimise în judecată pentru mită la proba teoretică a examenului auto
Un colaborator irlandez al televiziunii ruseşti Russia Today a fost reţinut la intrarea în România
România 02 Mai 2025, 09:30

Un colaborator irlandez al televiziunii ruseşti Russia Today a fost reţinut la intrarea în România

Acesta a fost informat de situaţie şi i s-a înmânat un formular privind măsura dispusă, motivul acesteia şi modul în care o...

Un colaborator irlandez al televiziunii ruseşti Russia Today a fost reţinut la intrarea în România
Jandarmeria a suplimentat în minivacanţă efectivele prezente în stradă
România 02 Mai 2025, 09:26

Jandarmeria a suplimentat în minivacanţă efectivele prezente în stradă

Zilnic acţionează peste 4.500 de jandarmi, iar misiunea lor este de a asigura un climat de linişte şi siguranţă publică.

Jandarmeria a suplimentat în minivacanţă efectivele prezente în stradă
Informații din trafic
România 02 Mai 2025, 09:18

Informații din trafic

Poliţiştii rutieri atrag atenţia că şi vineri sunt în vigoare interdicţii de circulaţie pentru maşinile grele pe câteva...

Informații din trafic