Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Apel matinal - invitat: Sorin Mierlea, preşedintele InfoCons

Apel matinal - invitat: Sorin Mierlea, preşedintele InfoCons
Foto: Grupul de Comunicare Strategică.

Articol de Radio România Actualităţi, 26 Noiembrie 2020, 09:31

Apel matinal - invitat: Sorin Mierlea, preşedintele InfoCons

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (26 noiembrie, ora 8:30) - Realizator: Daniela Petricani - Jumătate dintre măştile aflate pe piaţă nu ne protejează împotriva COVID, iar Ministerul Economiei va emite un ordin pentru a obliga comercianţii să precizeze acest lucru în cazul produselor neconforme.

Informaţia vine chiar de la ministrul economiei, care precizează că aceste produse se află în reţelele de distribuiţie, hipermarketuri, reţele de farmacii sau depozite la importatori.

Discutăm pe acest subiect cu invitatul de asţăzi al "Apelului matinal", Sorin Mierlea, preşedintele InfoCons, asociaţie naţională de protecţie a consumatorilor, membră fondatoare a Federaţiei Asociaţiilor de Consumatori din România. Bună dimineaţa!


Sorin Mierlea: Bună dimineata, dumneavoastră şi mai ales ascultătorilor dumneavoatră! Aş vrea să fac o precizare referitor la ceea ce aţi spus.


Realizator: Vă rog?!


Sorin Mierlea: Până la a se face o anumită precizare pe etichetele pentru maştile care se regăsesc pe piaţă, cred că înainte de toate ar trebui să discutăm, în momentul în care dacă găsim o brânză pe piaţă care nu are lapte şi se spune că este brânză, deci este un produs neconform, cred că trebuie de îndată confiscat, distrus, amendat, scos de la vânzare şi, totodată, în condiţiile în care suntem astăzi, să se ia şi măsura legală, care din păcate nu prea se ia în România, întreruperea activităţii şi suspendarea activităţii acelei firme.


Realizator: Bun. Domnule Mierlea, haideţi să ne lămurim şi noi ce înseamnă de fapt neconform în cazul acestor măşti? Nu protejează împotriva acestui virus, dar la ce să fim atenţi? Cum putem distinge o mască bună de una mai puţin bună?


Sorin Mierlea: În luna aprilie au apărut primele semne de tipuri de măşti neconforme la nivelul UE prin alerta rapidă. Noi am făcut de fiecare dată informarea, atât a autorităţilor, cât şi a publicului. Din aprilie şi până astăz s-a ajuns la 131 de tipuri de măşti neconforme, ceea ce este incredibil şi este efectiv şi tragic, putem spune.


Realizator: Este foarte mult!


Sorin Mierlea: În momentul în care discutăm despre o mască neconformă ar trebui şi consumatorul - am cumpărat o astfl de mască - ar trebui de îndată să se facă publice care sunt magazinele şi care sunt tipruile de măşti identificate pe teritoriul României, ca fiecare dintre noi care am cumpărat un astfel de produs să mergem să ne cerem banii înapoi, iar în momentul în care avem daune materiale sau morale, şi ne-am îmbolnăvit sau am îmbolnăvit pe alţii, ar trebui ca magazinul respectiv, producătorul rerspectiv sau importatorul respectiv să suporte tot ceea ce înseamnă costurile şi daunele aferente. Ce înseamnă o mască neconformă, înseamnă că un produs pe afară spune că 'este vopsit gardul şi înăuntru e leopardul'. Este ca şi cum ni s-ar spune că vrem să cumpărăm un televizor, dar ni se vindem mult mai ieftin un radio. La radio auzim emisiunea dumneavoastră, dar nu o vedem. Şi atunci, din această perspectivă, când discutăm de o mască neconformă sau un produs neconform, trebuie să fim foarte atenţi de fiecare dată când mergem şi cumpărăm un astfel de produs la următorele informaţii: etichetele produsului să fie neapărat în limba română; când discutăm de măşti care se vând la bucată ar trebui să fie ambalate separat şi cu etichetă foarte clară evidenţiată pentru acest produs şi nu vândute şi pusă mâna pe acele produse. Doi la mână, să aibe marcajul CE, marcajul de conformitate europeană, iar aici autorităţile trebuie să verifice dacă acel marcaj este pus doar să fie pus sau este un marcaj care a fost obţinut în urma tuturor evaluărilor preexistente pentru a avea avest marcaj clar de conformitate europeană. Pentru a avea, să spunem, conform legii pe care o avem astăzi în România, o mască pentru a putea fi purtată pentru ceea ce dorim acum în această pandemie este de preferat să fie o mască de uz medical sau de uz chirugical şi trebuie să fie precizat pe eticheta sau pe cutia produsului respectiv, iar totodată ar trebui să avem toate informaţiile cu privire la materilul şi materialele din care este formată acea mască, fiindcă acea mască fiind foarte aproape de piele trebuie să îndeplinească nişte condiţii care ar trebui să fie evaluate şi autorizate de Direcţia de Sănătate Publică. Intrând în contact direct cu pielea, răsuflăm, mai ales în perioada aceasta se încălzeşte acel aer, îl răsuflăm....


Realizator: Bun, domnule Mierlea, dar până la urmă eu la ce să mă uit? La etichetă sau să mă gândesc la faptul că mă protejează sau nu de virus?


Sorin Mierlea: Păi, ca să ne protejeze de virus mai întăi trebuie să fie o mască care ar trebui să îndeplineasc nişte condiţii minimale şi ca să îndeplinească nişte condiţii minimale, până vine autoritatea şi face vreun control sau idetifică produsul respectiv, ar trebui noi să fim comisari de protecţie a consumatorilor, cumpărând din spaţii autorizate, cumpărăm neapărat cu bon fiscal, uitându-ne după marcajul CE, uitându-ne ca eticheta să fie în limba română şi să scrie mască de uz chirurgical sau mască de uz medical.


Realizator: Da! Până un alta, prim primăvară, aşa, îmi aduc eu bine aminte, ni se spunea că dacă punem o simplă eşarfă la gură ne protejează. Acum constatăm că...


Sorin Mierlea: Este un plus. Doamnă, este un plus să punem şi o eşarfă doar la gură faţă de a nu pune nimic, dar în momentul în care vrem să cumpărăm o mască pentru ceea ce...
Realizator: Asta este clar.


Sorin Mierlea: Problema este următoarea: în momentul în care scrie pe etichetă ceva şi înăuntru este altceva, deja este o mare mizerie. Şi din această perspectivă trebuie să fie foarte clar ceea ce se vinde. Că se vând măşti care sunt doar exclusiv pentru a proteja de praf, că sunt măşti textile să te protejeze de frig, ok, nu este nicio problemă, problema este să nu fie vândute ca alt tip de măşti. În momentul acela devine o mare mizerie. Când discutăm de spitale care au achizitionat produse neconforme.

Sorin Mierlea: Când discutăm de spitale, care au achiziționat produse neconforme prin UNIFARM este o mare mizerie și un atentat la sănătatea publică.


Realizator: Vorbim despre aceste măști, catalogate, mă rog, unele dintre ele, ca produse neconforme. Dumneavoastră ați primit sesizări în acest sens?


Sorin Mierlea: Am primit sesizări și primim în continuare. Media sesizărilor pe acest segment este undeva în jur de 100 de sesizări zilnice, ceea ce este un număr extrem de mare. Oamenii au început să fie panicaţi. De cealaltă parte...


Realizator: Asta s-a întâmplat în ultima perioadă sau, nu știu, pentru că mă gândesc că această constatare vine la aproape un an de la declanșarea pandemiei, timp în care probabil că sute de mii de astfel de măști neconforme s-au vândut deja către populație?


Sorin Mierlea: Din declarațiile ministrului chiar milioane. Ideea este următoarea, problema s-a acutizat în ultima perioadă, iar controalele autorităților se întâmplă doar în ultima lună şi jumătate. În luna aprilie, noi ca InfoCons am sesizat primele apariţii de măşti neconforme. Uniunea Europeană a sesizat și s-a ajuns la 131 de tipuri de măşti neconforme care se regăsesc la vânzare și atunci putem discuta de o problematică majoră, iar pe cealaltă parte, până nu se vor lua măsuri clare, ca pentru mine ca și consumator, exact cum spuneaţi dumneavoastră - eu mă duc repede, intru într-o farmacie, intru într-un magazin, într-un supermarket sau intru online şi îmi cumpăr o cutie de măști sau doar două măşti sau doar trei măşti - îmi este poate destul de greu să identific conformitatea sau neconformitatea unei măşti. Dacă pe masca respectivă mi-a scris că este mască de uz medical și ea nu este înăuntru, doar prin analize de laborator autoritatea poate să identifice acest lucru. Şi atunci deja este o problemă majoră și gravă şi pentru acest lucru nu trebuie doar identificate aceste măşti și date amenzi, suspendarea activității și publicitatea agenților economici care vând astfel de produse, care eu, în calitatea mea de consumator, să post să sancţionez şi eu, să nu mai cumpăr de la acel agent economic astfel de măşti. Iar când discutăm de acele măşti care se vând online, ar trebui să fim foarte atenţi ce site este acela care vinde, iar la ceea ce vine să ne uităm foarte atent la etichetă. Avem poate şi noi această hibă de a cumpăra repede că ne grăbim, uitând să citim eticheta, uitând să fim atenți la niște lucruri minimale și cred că dacă fiecare dintre noi am fi puţini atenţi - eticheta în limba română, să ne dea neapărat un document fiscal, dacă este vândută la bucată să fie ambalată separat, să aibă marcajul CE pe ea şi să scrie mască de uz medical sau mască de uz chirurgical am fi, cred că cu 99%, mai feriți de a cumpăra produse poate suspecte sau poate produse sub semnul întrebării.


Realizator: Cine răspunde pentru că s-a creat o astfel de situație?


Sorin Mierlea: Autoritățile care sunt îndrituite şi sunt plătite din bani publici să facă această treabă. Pe de-o parte, Autoritatea Naţională a Medicamentului, care are atibuţii cu privire la avizarea și autorizarea măştilor care sunt de uz medical pe teritoriul României, Direcţiile de Sănătate Publică, care dau avize zonale şi care achiziționează produse, caietele de sarcini realizate de către autoritățile administraţiilor publice locale care au achiziționat astfel de produse, care unele dintre ele s-au dovedit a fi neconforme și, nu în ultimul rând, Autoritatea Națională de Protecția Consumatorilor care are atribuţii directe pe acest segment de a monitoriza, controla produsele care sunt puse în comercializare directă pentru consumatorul final. Iar aici, cred că este extrem de important și sesizările consumatorilor....


Realizator: Asta voiam să vă întreb, ce ar trebui să facem noi consumatorii? Unde putem afla detalii suplimentare?


Sorin Mierlea: 0219551, în momentul în care sesizăm un produs că este susceptibil sau mi se pare că ceva nu este în regulă să sunăm de îndată la ANAF în momentul în care nu ni se eliberează document fiscal, fiindcă documentul fiscal, pe lângă fiscalizare, este primul document care ne atestă nouă consumatorului, și este prima noastră probă că am cumpărat un astfel de produs și să deţinem acel documente și, practic, este o măsură de protecți a consumatorului înainte de a discuta de o măsură de fiscalitate, iar, pe cealaltă parte, cred că ar trebui ca autoritățile să facă publice controalele. Şi revin la această temă și discut de această temă de ani de zile şi autorităţile refuză să facă acest mesaj. Eu cred că în fiecare zi, toate controalele făcute de autorităţile publice care au atribuţii pe acest segment să facă publice ce au controlat, pe cine au controlat și în momentul în care a identificat un produs neconform, s-a dat o amendă, trebuie să facă public de îndată această măsură. Ca şi eu, ca și consumator, mâine, poimâine, să nu mă duc la agentul economic care a fost doar amendat și să mai cumpăr un produs neconform, şi aici că discutăm de brânză, de salam sau de muști. Dar când discutăm de măşti şi discutăm de un produs care ne poate pune în pericol chiar viaţa noastră şi a familiei noastre...


Realizator: Da, cu atât mai mult trebuie să fim atenţi.


Sorin Mierlea:... este o problemă majoră şi are autoritatea această măsură în care să nu mai spună că este un produs neconform, să se ascundă după perdea și să înțeleagă că este un produs fals şi când discutăm de un produs fals este un produs care încalcă legea penală, ceea ce înseamnă că trebuie sesizat deîndată autoritatea competentă pe segment, Parchetul, pentru a luat măsurile de demarare a tuturor măsurilor de urmat....


Realizator: Da, sperăm să se rezolve toate aceste probleme legate de...


Sorin Mierlea: Dar ceea ce este importan, sper ca aceea, după discuţiile care au fost ieri și în conferința de presă a președintelui României, ieşirile publice ale ministrului economiei, ieşirile și comunicările date de Autoritatea Naţională de Protecţia Consumatorilor să fie dublate de publicitatea agenților economici care au vândut şi care sunt acele tipuri de măști, şi cum arată acea mască, şi acea cutie, şi acea etichetă ca fiecare consumator să se poată feri să nu mai păţească ceea ce au pățit poate alţii.


Realizator: Vă mulțumim pentru toate aceste precizări

”Pot da asigurări că, până la jumătatea lunii decembrie, așa cum am discutat calendarul, vom avea bugetul aprobat în Parlament”
România 05 Decembrie 2022, 08:01

”Pot da asigurări că, până la jumătatea lunii decembrie, așa cum am discutat calendarul, vom avea bugetul aprobat în Parlament”

Proiectul de buget pentru anul viitor este pentru prima dată - spunea premierul Nicolae Ciucă - construit pe programe şi...

”Pot da asigurări că, până la jumătatea lunii decembrie, așa cum am discutat calendarul, vom avea bugetul aprobat în Parlament”
La parlament este şedinţă comună pentru revocarea din funcţia de vicepreşedinte al Curţii de Conturi a lui Niculae Bădălău
România 05 Decembrie 2022, 07:57

La parlament este şedinţă comună pentru revocarea din funcţia de vicepreşedinte al Curţii de Conturi a lui Niculae Bădălău

La parlament este anunțată o şedinţă comună, pentru revocarea din funcţia de vicepreşedinte al Curţii de Conturi a...

La parlament este şedinţă comună pentru revocarea din funcţia de vicepreşedinte al Curţii de Conturi a lui Niculae Bădălău
România 05 Decembrie 2022, 07:51

Ordonanța care prevede majorarea pensiilor și salariilor

Documentul elaborat de Ministerul Finanțelor prevede majorarea salariilor din sectorul bugetar cu 10% față de nivelul...

Ordonanța care prevede majorarea pensiilor și salariilor
România 05 Decembrie 2022, 07:47

Reprezentanţii medicilor de familie acuză o gravă subfinanțare

Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie arată într-un comunicat că necesarul funcționării cabinetelor...

Reprezentanţii medicilor de familie acuză o gravă subfinanțare
România 05 Decembrie 2022, 07:43

Explozie într-un bloc din Suceava

Trei persoane au fost duse la spital, iar 40 de locatari au fost evacuați.

Explozie într-un bloc din Suceava
Pârtia Olimpică din Borşa devine funcţională din acest sezon
România 04 Decembrie 2022, 14:19

Pârtia Olimpică din Borşa devine funcţională din acest sezon

Pârtia Olimpică din Borșa, finalizată după aproape 15 ani, este dotată cu o linie de telegondole și stație...

Pârtia Olimpică din Borşa devine funcţională din acest sezon
Un carambol s-a produs din cauza poleiului în judeţul Braşov
România 04 Decembrie 2022, 12:03

Un carambol s-a produs din cauza poleiului în judeţul Braşov

Au fost implicate 17 autovehicule, între care şi o ambulanţă fără pacient. Nu au fost persoane rănite grav.

Un carambol s-a produs din cauza poleiului în judeţul Braşov
Austria a rămas singurul stat membru al Uniunii Europene care se opune intrării României și Bulgariei în Schengen
România 04 Decembrie 2022, 09:49

Austria a rămas singurul stat membru al Uniunii Europene care se opune intrării României și Bulgariei în Schengen

Intrarea în Schengen presupune un vot în unanimitate pe 8 decembrie la reuniunea miniștrilor europeni de interne și...

Austria a rămas singurul stat membru al Uniunii Europene care se opune intrării României și Bulgariei în Schengen