Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Apel matinal - Invitat: prof. dr. Alexandru Rafila

Apel matinal - Invitat: prof. dr. Alexandru Rafila
Alexandru Rafila. Foto: Radio România Oltenia

Articol de Radio România Actualităţi, 12 August 2020, 10:58

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (12 august, ora 8:30:54) - Emisiunea: "Matinal" - Realizator: Daniela Petrican - Organizația Mondială a Sănătății a primit cu prudență vestea că Rusia a înregistrat primul vaccin împotriva COVID-19 și a semnalat că acest vaccin, la fel ca celelalte, trebuie să urmeze etapele de precalificare și evaluare stabilite de această organizație - relatează agențiile Reuters și EFE. Președintele Vladimir Putin a anunțat ieri că Rusia este prima țară din lume care a autorizat un vaccin împotriva COVID-19, după mai puțin de două luni de teste clinice pe oameni. În legătură directă cu noi este acum invitatul "Apelului matinal" de astăzi, profesor doctor Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și reprezentantul României în Comitetul Executiv al Organizației Mondiale a Sănătății. Bună dimineața!

Alexandru Rafila: Bună dimineața!

Realizator: Concurența pentru realizarea unui vaccin este aprigă la nivel internațional. Rusia deja a făcut anunțul oficial, cum spuneam. Este posibilă realizarea altuia până la finalul anului?

Alexandru Rafila: Acum aș vrea să fac o scurt comentariu legat de concurență. Concurența nu este pentru obținerea cu orice preț a unui vaccin, ci a unui vaccin care are două calități. În primul rând, trebuie să fie sigur și al doilea, trebuie să fie eficace împotriva acestei afecțiuni și majoritatea persoanelor care vor fi vaccinate să dezvolte un răspuns imun care să le protejeze de infecție. În ceea ce privește perspectivele apariției unui vaccin, în afara celui pe care l-a anunțat președintele Putin ieri, este evident că sunt multe companii europene sau din Statele Unite care sunt în studii clinice avansate, studii de fază trei. Se pare că acest vaccin care a fost anunțat că fiind disponibil nu a trecut această fază trei a studiilor, care înseamnă testarea pe un număr de circa 30.000 de subiecți a vaccinului, voluntari, bineînțeles, și acest lucru încă nu s-a petrecut. Și, din această cauză, astfel de produse nu pot fi autorizate în Uniunea Europeană sau în Statele Unite decât după ce parcurg toate etapele de verificare a eficacității și a siguranței. Companiile europene, vă spuneam, sunt implicate în producerea unor vaccinuri. E vorba de compania AstraZeneca, compania Sanofi, compania Janssen, și, după cum știți, și România face parte dintr-un mecanism al Uniunii Europene care practic va avea alocată o importantă cantitate de vaccin în cazul în care ele se vor dovedi utile și vor fi aprobate de EMA, care este agenția specializată a Uniunii Europene, Agenția Europeană a Medicamentului.

Realizator: Adică putem spera și la posibilitatea realizării unui vaccin eficient în România, la prețuri accesibile, mă gândesc, pentru majoritatea.../eradu/asalar

Alexandru Rafila: Teoretic, orice este posibil. Cum vă spuneam, dacă un vaccin nu este testat complet pe subiecți umani, în cele trei faze, că ele implică un număr crescând de persoane, de la câteva zeci la câteva sute și ulterior câteva zeci de mii de persoane, care demonstrează siguranța și eficacitatea, atunci nu putem discuta de apariția unui vaccin. În momentul în care o să avem informații legate de o astfel de evoluție a unui vaccin produs în România, sigur că ar fi îmbucurător, dar necesită nu numai foarte multă muncă, ci și foarte multe investiții. Uniunea Europeană chiar a investit foarte mult în cercetarea acestor vaccinuri, tocmai pentru a avea acces precoce la o eventuală producție.

Realizator: Tot în spațiul public există o discuție legată de eficiența unui vaccin versus tratament pentru SARS-CoV-2. Spre ce credeți că ar trebuie îndreptate eforturile cercetării, spre vaccin sau un tratament adecvat sau, de ce nu, spre ambele?

Alexandru Rafila: Spre ambele, în mod evident, este răspunsul. Cât timp există transmitere a acestei boli și există cazuri complicate, cazuri grave, chiar și cazurile medii necesită în mod evident un tratament specific, etiologic. Până în momentul de față avem o singură moleculă care a fost autorizată pentru așa ceva, este vorba de Remdesivir. Știți că și România a primit deja o anumită cantitate pentru 1.200 de pacienți, urmează să mai primim în funcție și de evoluția situației epidemiologice, dar, în mod evident, trebuie dezvoltat și un tratament și un vaccin, pentru că nu se exclud. Gândiți-vă că pentru gripă avem, pe de o parte, vaccinul gripal, pe de altă parte, avem tratamentul cu Oseltamivir. E clar că prin vaccinare nu putem să evităm toate cazurile de îmbolnăvire și, atunci, cu atât mai mult un tratament etiologic este necesar.

Realizator: Se pot produce și distribui în timp util suficiente doze pentru imunizarea zonelor extinse, unde sunt foarte multe cazuri?

Alexandru Rafila: Păi, să vedem ce înseamnă în primul rând producerea acestui vaccin, când va fi disponibil și autorizat pentru producție un astfel de vaccin în Uniunea Europeană și în Statele Unite, unde sunt... de ce dau aceste exemple? Pentru că sunt cele mai serioase, cele mai eficiente, dacă vreți, și riguroase agenții de autorizare a medicamentelor și a vaccinurilor. Și în momentul în care va fi un vaccin produs, atunci sigur că o să fie o problemă legată de multiplicarea la nivelul sutelor de milioane sau chiar miliardelor de doze a acelui vaccin, condiționarea lui, adică înfiolarea ca să fim, așa, mai clari, și ulterior distribuția./cmorozanu/asalar/ Distribuția, de asemenea, poate să reprezinte o problemă sensibilă, pentru că aceste produse de obicei se distribuie fie refrigerate, fie congelate, depinde de tipul de vaccin. Și, atunci, cum vă spuneam, va fi o competiție și, cu siguranță, toate necesitățile la nivel global nu vor putea fi acoperite, într-o primă fază. Organizația Mondială a Sănătății pledează pentru echitate în distribuția acestor vaccinuri, în momentul în care vor deveni disponibile, dar, cu siguranță, țările producătoare sau cele care au finanțat dezvoltarea lor vor avea o opțiune în plus față de alte state. OMS-ul va sprijini, sigur, distribuția la nivel global, dar, repet, va fi un proces de durată, nu cred că mai repede de jumătatea anului viitor vom avea într-adevăr un vaccin disponibil în Europa și la nivel global probabil că va mai dura puțin mai mult.

Realizator: Bine, mai există și întrebarea dacă va putea fi accesibil financiar acest nou vaccin și pentru populația cu venituri mici.

Alexandru Rafila: Da, eu cred că va fi disponibil, pentru că acolo se vor pune la punct mecanisme care să facă disponobil acest vaccin și ăsta este unul din rolurile Organizației Mondiale a Sănătății - să găsească și resurse financiare încât țările mai sărace să beneficieze de vaccin. Pe de altă parte, vaccinurile acestea care sunt finanțate de țări sau de Uniunea Europeană vor fi oferite, din câte am înțeles eu, la un preț de cost, deci un preț apropiat de prețul de producție, iar companiile care își dezvoltă pe cont propriu vor oferi vaccinul la prețuri care vor însemna probabil în jur de 20-30 de dolari o doză, față de restul, care vor fi 2-3 dolari o doză. Deci este o diferență destul de mare. Sigur că aceste costuri de cercetare trebuie acoperite și, atunci, ele trebuie acoperite fie din surse guvernamentale, și vaccinul va fi mai ieftin, fie din surse private, și atunci, în mod natural, vaccinul va fi mai scump.

Realizator: În încheiere vă întreb dacă odată cu vaccinarea este posibilă în mod real reducerea pericolului reprezentat de pandemie.

Alexandru Rafila: Evident. Ăsta este motivul pentru care se încearcă obținerea unui vaccin. Ăsta este primul aspect, chiar dacă infecția nu va dispărea, căci cu siguranță ea nu va dispărea, va rămâne, evident, prezentă, așa cum este și infecția gripală, cu siguranță vaccinarea pe scară largă va întrerupe transmiterea și zonele cele mai afectate sau grupurile cele mai vulnerabile, dacă ne referim las persoane care au afecțiuni cronice, vor putea fi protejate - împreună, bineînțeles, cu personalul medical care este esențial în gestionarea acestei pandemii, și nu numai.

Realizator: Domnule profesor, vă mulțumim mult pentru prezența în cadrul "Apelului matinal" de la Radio România Actualități! A fost profesor doctor Alexandru Rafila, preşedintele Societății Române de Microbiologie și reprezentantul României în Comitetul Executiv al Organizației Mondiale a Sănătății.

(PH)

Proiectul de lege privind Codul Silvic, adoptat în Senat
România 29 Aprilie 2024, 20:17

Proiectul de lege privind Codul Silvic, adoptat în Senat

Proiectul a fost adoptat astăzi, în Senat, ca prima cameră sesizată.

Proiectul de lege privind Codul Silvic, adoptat în Senat
CGMB: Proiect pentru microciparea și sterilizarea gratuită a până la 10.000 de câini
România 29 Aprilie 2024, 20:12

CGMB: Proiect pentru microciparea și sterilizarea gratuită a până la 10.000 de câini

Programul se va aplica în ordinea solicitărilor pentru câini de rasă comună, cu deținător, cu domiciliul sau reședința în...

CGMB: Proiect pentru microciparea și sterilizarea gratuită a până la 10.000 de câini
Situaţia de la Slănic Prahova se înrăutăţeşte
România 29 Aprilie 2024, 18:20

Situaţia de la Slănic Prahova se înrăutăţeşte

Situaţia de la Slănic Prahova pare să se înrăutăţească. După cum transmit ştirile TVR, craterul care a apărut pe o...

Situaţia de la Slănic Prahova se înrăutăţeşte
Premiile cinematografiei din România sunt decernate în această seară
România 29 Aprilie 2024, 18:15

Premiile cinematografiei din România sunt decernate în această seară

Actrița Rodica Mandache va fi onorată, în cadrul galei cu Premiul Gopo pentru întreaga carieră.

Premiile cinematografiei din România sunt decernate în această seară
Ajutorul de stat pentru TAROM de peste 95 de milioane de euro, aprobat
România 29 Aprilie 2024, 17:08

Ajutorul de stat pentru TAROM de peste 95 de milioane de euro, aprobat

Subvenţiile vor permite companiei TAROM să îşi restabilească viabilitatea pe termen lung.

Ajutorul de stat pentru TAROM de peste 95 de milioane de euro, aprobat
Cei mai mulți dintre părinţii români care lucrează în străinătate nu vor ajunge acasă de Paşti
România 29 Aprilie 2024, 16:37

Cei mai mulți dintre părinţii români care lucrează în străinătate nu vor ajunge acasă de Paşti

Cele mai invocate motive sunt lipsa banilor pentru drum şi faptul că nu reuşesc să îşi ia zile libere sau concediu în această...

Cei mai mulți dintre părinţii români care lucrează în străinătate nu vor ajunge acasă de Paşti
Recomandări pentru cei care vor participa la concertele de la mare
România 29 Aprilie 2024, 16:27

Recomandări pentru cei care vor participa la concertele de la mare

Pe litoral sunt programate numeroase evenimente în minivacanţa de 1 mai şi Paşti, iar în zonă vor fi şi comisarii...

Recomandări pentru cei care vor participa la concertele de la mare
Măsuri pentru asigurarea ordinii publice în următoarele zile
România 29 Aprilie 2024, 14:42

Măsuri pentru asigurarea ordinii publice în următoarele zile

Ministerul de Interne ia măsuri suplimentare pentru asigurarea ordinii şi siguranţei publice în minivacanţa prilejuită...

Măsuri pentru asigurarea ordinii publice în următoarele zile