Ascultă Radio România Actualitaţi Live

"Apel matinal"- invitat: ministrul educaţiei și cercetării, Sorin Cîmpeanu

"Apel matinal" - invitat: ministrul educaţiei și cercetării, Sorin Cîmpeanu.

"Apel matinal"- invitat: ministrul educaţiei și cercetării, Sorin Cîmpeanu
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Foto: gov.ro.

Articol de Florin Lepădatu, 23 Martie 2021, 09:14

Apel matinal - invitat: ministrul educaţiei și cercetării, domnul Sorin Cîmpeanu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Emisiunea: "Apel matinal" - Realizator: Cătălin Cârnu - Simularea examenului de Bacalaureat a început în această săptămână cu proba scrisă la Limba și Literatura Română. Astăzi, simularea examenelor va continua cu proba obligatorie a profilului, Matematică sau Istorie. Regulile sunt aceleași cu cele de la examenele propriu-zise, iar rezultatele obținute la simulările naționale nu se contestă, nu se afișează, nu sunt făcute publice și nu vor fi trecute în catalog. Procesul de simulare a Bacalaureatului s-a reluat în acest an, după ce în 2020 probele nu au mai fost susținute din cauza pandemiei, dar se desfășoară în condiții speciale. Mai multe amănunte aflăm chiar acum de la invitatul de astăzi al "Apelului Matinal" ministrul educației și cercetării, profesorul universitar Sorin Cîmpeanu. Bună dimineața.


Sorin Cîmpeanu: Bună dimineaţa.


Realizator: Domnule ministru, care ar fi primele concluzii după simularea examenului la Limba și Literatura Română de ieri?


Sorin Cîmpeanu: În primul rând, participarea a fost peste așteptări. Am avut peste 112.000 de elevi de clasele XII-a și XIII-a care au participat la aceste simulări, dintr-un total de 147.000, deci am avut aproape 80% procentul de participare la aceste simulări. Sunt extrem de importante pentru pregătirea elevilor în vederea susținerii examenului de Bacalaureat, mai ales acum când, după un an de predare online, în mare măsură, să spunem că există o problemă din perspectiva obișnuinței de a susţine examene cu prezenţă fizică.


Realizator: Au putut participa toți liceenii, chiar dacă se aflau în localități carantinate, pentru că mă gândesc că pot apărea situații deosebite, mai ales în preajma Bucureștiului. Sunt liceeni care locuiesc în județul Ilfov și învață la liceele din capitală și, știm bine, sunt foarte multe localităţi carantinate.


Sorin Cîmpeanu: Sunt 78 de licee în localități carantinate care nu au putut participa la această simulare. În aceste 78 de licee învaţă aproximativ 8.000 de elevi de clasa a XII-a şi a XIII-a. Pentru aceştia am emis un ordin de ministru special pentru a putea susține examenele de simulare deîndată ce vor ieși din carantină. Nu este stabilită o dată unică la nivel național, pentru că ieşirea din carantină se va face, e ușor de înțeles, în mod eşalonat, deci nu vor putea să susțină toţi la aceeași dată. Susţinerea acestor examene de simulare pentru cei care ies din carantină, din cele 78 de licee care nu au organizat examene de simulare, se va putea face până pe data de 15 mai, la decizia Inpectoratului Şcolar Judeţean. În ceea ce-i privește pe elevii care locuiesc în zone carantinate, dar învaţă în zone care au organizat examenul de simulare care sunt deschise, aceştia au participat. Fac obiectul unui ordin al comandantului acțiunii Centrului Național de Coordonare și Intervenție care, în mod expres, precizează faptul că aceşti elevi, care locuiesc în zone carantinate, pot participa la simulările pentru Bacalaureat și vor putea participa și la simulările pentru Evaluarea Naţională.

Realizator: Apropo de Evaluarea Națională, evident, iarăși sunt foarte, foarte mulți școlari. Credeți că totul va merge conform graficului? Pentru că vreau întâi de toate să reamintesc o afirmație pe care ați făcut-o: "Educația nu te îmbolnăvește".


Sorin Cîmpeanu: Da, este foarte adevărat. În sprijinul acestei afirmații mă bazez pe faptul că în școli se respectă regulile de protecție sanitară mult mai riguros decât în alte locuri, decât în multe alte locuri. Pe de altă parte, în mod surprinzător, concluzia unui studiu Reuters ne arată că elevii care au învățat online au avut o rată de infectare mai mare, în mod surprinzător, mai mare decât elevii care au mers cu prezenţă fizică la școală. Este un studiu Reuters făcut în şcoli în care învață 2,2 milioane de elevi. Sunt convins că aceste concluzii pot fi valabile și pentru elevii și profesorii din România.


Realizator: Apropo de țara noastră, de ce se testează totuși atât de puțin în școli, în licee? Ştim bine, avem și teste și cu toate acestea sunt foarte puține realizări în acest domeniu.


Sorin Cîmpeanu: Din păcate, sunt două motive. Testarea este un lucru esențial alături de vaccinarea cadrelor didactice și cred că știți că deja de săptămâna trecută personalul din învățământ vaccinat a depăşit 40%, se aproapie de jumătate. Alături de vaccinare, testarea este un element foarte important. Motivele pentru care nu se testează sunt două: 1. testele antigen rapide, care au fost distribuite pentru a fi utilizate de către elevi și cadre didactice, necesită personal pentru administrare. Personalul medical este deficitar în şcolile din România. Acesta este primul motiv. Al doilea motiv - aceste teste antigen rapide distribuite sunt considerate invazive de către mulți dintre părinți. Pe această bază, părinții nu își dau acordul pentru testare. După aproape o lună și jumătate de când au fost distribuite 1.150.000 de teste, conform ultimelor raportări ale Ministerului Sănătăţii - le-am văzut ieri - au fost utilizate 19.000. 19.000 din 1.150.000. Deci, este clar, în mod evident, că aceste teste nu sunt acceptate de către părinți și nu sunt administrate din cauza lipsei de personal medical din şcolile din România. Soluția ar fi utilizarea unor teste rapide care să fie non invazive. Sunt exemple în școlile din Europa în care se utilizează astfel de teste. Pe de o parte, aceste test non invazive nu mai necesită personal medical pentru administrare - e vorba de acele teste pe bază de salivă, spre exemplu - și, pe de altă parte, sunt convins că ele vor fi considerate ca fiind acceptabile mult mai ușor de către părinți şi aceştia îşi vor da acordul. Testarea este un element important, foarte important în şcoli, alături de vaccinare.


Realizator: Da, evident, testare în număr cât mai mare, așa cum ne dorim cu toții, și, până la urmă, sunt peste un milion de teste, iată!, e drept invazive, care stau undeva blocate...


Sorin Cîmpeanu: Mă rog, invazive e o noţiune...


Realizator: Da, cam dură.

Sorin Cîmpeanu:... discutabilă cât de invazive sunt. Aceste teste ar putea fi folosite în cazul adulților. Sunt convins că sunt mult mai ușor de acceptat pentru adulți. Nu se pierd aceste un milion de teste care sunt la DSP-urile din județe pentru a fi folosite în școli.


Realizator: Pe final de interviu, schimbăm un pic registrul, dar rămânem tot în școli, pentru că și astăzi am avut un reportaj din județul Mehedinți cu două fete, două eleve, nu erau nici măcar la liceu, care s-au bătut sub privirile admirative ale colegilor, colegii le și filmau, le mai dădeau și câte o indicație. Credeți că astfel de probleme pot fi eradicate în şcoli, în licee?


Sorin Cîmpeanu: Da, cu siguranță trebuie să fie permanent în atenție aceste lucruri. Măsurile pe care le încurajăm sunt din cele exemplare, care să oprească astfel de manifestări, dar, pe de altă parte, aș vrea să vă spun că această criză care a făcut ca elevii să nu poată merge la școli, pe de o parte, au generat pierderi în educaţie, pe de altă parte, au generat tulburări de socializare și altfel de tulburări în rândul elevilor.


Realizator: La noi în România, scuze, s-a vorbit foarte puțin; în străinătate sunt deja studii pe această chestiune.


Sorin Cîmpeanu: Este un lucru care se află în atenția Ministerului Educației. Tocmai de aceea susțin în continuare principiul conform căruia școlile trebuie să fie închise ultimele, doar dacă situația epidemiologică o impune. Nu suntem pregătiți, din multe perspective, pentru a intra integral în online. Şcoala este un element esențial. Absenţa din școală generează foarte multe pierderi pe toate palierele, inclusiv pe acesta despre care tocmai ce-am vorbit.


Realizator: Vom mai discuta despre toate întâmplările. Deocamdată închei cu aceeași afirmație: "educația nu te îmbolnăvește!". Vă mulțumesc pentru prezența la Apel matinal.


Sorin Cîmpeanu: Vă mulţumesc şi eu.

Etichete : sorin cimpeanu
MAI: Între 1 şi 6 mai serviciile publice comunitare nu lucrează cu publicul
România 28 Aprilie 2024, 15:43

MAI: Între 1 şi 6 mai serviciile publice comunitare nu lucrează cu publicul

MAI le recomandă cetăţenilor ca, înainte de a merge la ghişeele care eliberează documentele respective, să consulte programul...

MAI: Între 1 şi 6 mai serviciile publice comunitare nu lucrează cu publicul
Legea „păcănelelor” care interzice sălile de jocuri de noroc în localităţile mici, a intrat în vigoare
România 28 Aprilie 2024, 14:03

Legea „păcănelelor” care interzice sălile de jocuri de noroc în localităţile mici, a intrat în vigoare

Însă criticii actului normativ spun că este insuficient în condiţiile în care marea majoritate a dependenţilor ar fi în...

Legea „păcănelelor” care interzice sălile de jocuri de noroc în localităţile mici, a intrat în vigoare
Carnea de miel, comercializată la prețuri din ce în ce mai mari
România 28 Aprilie 2024, 13:45

Carnea de miel, comercializată la prețuri din ce în ce mai mari

În multe zone din ţară kilogramul de carne de miel se vinde cu 50-55 de lei, dar poate ajunge chiar şi la 60 de lei.

Carnea de miel, comercializată la prețuri din ce în ce mai mari
Semnificaţia ramurilor de salcie în satul tradiţional românesc
România 28 Aprilie 2024, 13:13

Semnificaţia ramurilor de salcie în satul tradiţional românesc

Credincioşii care au participat astăzi la Liturghie au primit ramuri de salcie sfinţite printr-o rugăciune specială, rostită...

Semnificaţia ramurilor de salcie în satul tradiţional românesc
CJ Prahova cere studiile geotehnice şi geologice ale localității Slănic Prahova
România 28 Aprilie 2024, 12:44

CJ Prahova cere studiile geotehnice şi geologice ale localității Slănic Prahova

În urma surpării de teren care a afectat o stradă din Slănic Prahova autorităţile au decis evacuarea a 42 de persoane.

CJ Prahova cere studiile geotehnice şi geologice ale localității Slănic Prahova
Preţul motorinei a continuat să scadă
România 28 Aprilie 2024, 12:37

Preţul motorinei a continuat să scadă

În București motorina a ajuns să coste mai puţin decât benzina.

Preţul motorinei a continuat să scadă
Aeroportul Tuzla, redeschis după modernizare I FOTO
România 28 Aprilie 2024, 11:46

Aeroportul Tuzla, redeschis după modernizare I FOTO

Adrian Vasilache, comandantul aeroportului "Alexandru Podgoreanu": În primă fază sperăm să devenim un paradis al avioanelor...

Aeroportul Tuzla, redeschis după modernizare I FOTO
Târgul de Paşti de la Braşov
România 28 Aprilie 2024, 11:23

Târgul de Paşti de la Braşov

Toți producătorii sunt din Brașov sau din împrejurimi, iar toate produsele sunt făcute artizanal.

Târgul de Paşti de la Braşov