Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Apel matinal - Invitat: ministrul educaţiei şi cercetării, Monica Anisie

Apel matinal - Invitat: ministrul educaţiei şi cercetării, Monica Anisie
Monica ANISIE. Foto: Arhiva/ Alexandru Dolea

Articol de Radio România Actualităţi, 26 Mai 2020, 11:41

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (26 mai, ora 8:30) - Apel matinal - Realizator: Cătălin Cîrnu - Calendarul examenului de bacalaureat a fost aprobat prin ordin al ministrului educației și cercetării, prima probă cea la Limba și Literatura Română urmând să aibă loc în data de 22 iunie. Elevii care se află în izolare sau cei confirmaţi pozitiv cu noul coronavirus, dar și cei care au diferite afecțiuni cronice, ori cei care prezintă un risc crescut de infecție vor susține probele conform unei proceduri speciale. În legătură directă cu noi este chiar ministrul educației și cercetării, Monica Anisie. Bună dimineața, doamnă!
Monica Anisie: Bună dimineața!
Realizator: Înainte de toate, care este procedura specială a examenului pentru elevii cu probleme medicale?
Monica Anisie: Procedura este în realizare de către specialiștii din cadrul Ministerului Educației și cei ai Ministerului Sănătății. Acum lucrăm la ea, în așa fel încât să nu existe niciun risc atât pentru elevi, cât și pentru cadrele didactice.
Realizator: În ultimele zile am stat de vorbă și cu elevi și cu profesorul Anton Hadăr. Elevii, până la urmă, sunt obligați să poarte măști de protecție în timpul examenului? - și vă întreb asta pentru că elevii, chiar ei ne-au spus că nu mai știu care este ultima variantă, cea viabilă, valabilă.
Monica Anisie: În cadrul procedurii şi, de fapt, ordinului comun pe care Ministerul Educației și Ministerul Sănătății l-a realizat, acel ordin comun prevede obligativitatea purtării măștii. În ceea ce privește referința pe care dumneavoastră ați făcut-o mai devreme, este vorba despre un ordin comun al Ministerului Afacerilor Interne și Ministerul Sănătății, un ordin care, iarăși, prevede obligativitatea purtării măștii în spații închise. În procedura pe care noi o elaborăm pentru examenul naţional, am solicitat Ministerului Sănătății un punct de vedere cu privire la faptul ca pe acea perioadă în care elevul susține examenul, deci numai în momentul în care elevul se află în sala de examen, să poată să își dea masca jos. Așteptăm punctul de vedere al Ministerului Sănătății și procedura pentru examen, în care atât Ministerul Educației, cât și Ministerul Sănătății va impune în modalitatea în care vom susține examenul.
Realizator: Cu mască sau fără mască, dar ce s-a întâmplat cu achiziția de măști?
Monica Anisie: Achiziția de măști inițială, cea pe care a realizat-o Ministerul Educației și Cercetării, a fost anulată. La acest moment, este o altă procedură în plină desfășurare... Mă auziți?
Realizator: Da, cum să nu, vă rog.
Monica Anisie: Mi s-a părut că s-a întrerupt. Deci spuneam că acea procedură de achiziție inițială, cea pe care am declanșat-o pe acea perioadă a stării de urgență a fost anulată. Astfel, având în vedere starea de alertă, termenul foarte scurt până la deschiderea unităților de învățământ, cât și faptul că produsele achiziționate trebuie distribuite elevilor, unităților de învățământ înainte de 2 iunie, Ministerul Educației a început o altă procedură de achiziție prin negociere, fără publicare prealabilă a unui anunț de participare.
Realizator: Sunteți optimistă, vor avea toți elevii măști de protecție până când vor veni la școală?
Monica Anisie: Sunt optimistă pentru că, în cadrul Ministerului Educației, colegii mei care lucrează la această procedură au deja în vedere faptul ca, până la finalul săptămânii, măștile să pornească către inspectoratele școlare județene.
Realizator: Președintele Colegiului Național al Elevilor ne spunea că şi-ar dori o comunicare mai exactă din partea ministerului, apropo de procedura de examen, și că școala online nu a funcționat așa cum trebuie. Intenţionaţi ca în această vară să consolidați acest segment al școlii online? - pentru că nici unii dintre profesori nu au fost pregătiți și au spus chiar ei./amirea/denisse
Monica Anisie: Bineînţeles că trebuie să ne concentrăm asupra unui plamn de intervenţie, atât la nivelul elevilor, cât şi la nivelul formării profesorilor, pentru că, dacă, aşa cum spun specialiştii, în toamnă voma vea un alt val al virusului, care, spun toţi epidemiologii că va fi mult mai virulent, noi trebuie să fim pregătiţi. Prin urmare, așa cum bine se știe, Guvernul României a alocat 150 de milioane de lei pentru achiziția de tablete, tablete care să meargă către copiii din mediile dezavantajate și, pe de altă parte, Ministerul Educației se pregătește pentru formarea profesorilor de a preda în sistem online. Totodată trebuie să vă spun că Ministerul Educației va elabora ghiduri metodologice pentru fiecare disciplină, în așa fel încât să-i ajute atât pe profesor, cât și pe elev pentru anul școlar următor. De asemenea, vom extinde parteneriatul cu Televiziunea Română, vom realiza canalul TVR educațional și acolo vom avea lecții filmate, în așa fel încât să nu mai existe nici o problemă în toamnă, dacă revine virusul.
Realizator: Da, să sperăm că nu. Cel puțin Organizația Mondială a sănătății a spus că în principiu n-ar mai veni. Dar apropo de situații inedite, tocmai ce am primit un mesaj: "Sunt profesor de matematică dar și părinte de elev de clasa a VIII-a. Din 2 iunie încep cursurile de pregătire cu elevii de a VIII-a. Profesorii care locuiesc cu persoane de peste 65 de ani nu vor veni la școală, dar noi, mai ales în cazul meu, repet profesor și părinte de elev din clasa a VIII-a, cum ne protejăm? Pentru că în cazul în care profesorul se infectează, copilul poate trata examenul". Sunt situații la care v-aţi gândit, în principiu, inedite?
Monica Anisie: În principiu, să știți că, alături de Ministerul Sănătății, ne-am gândit la tot felul de scenarii pentru că, într-adevăr, sunt multiple aceste probleme și trebuie să le găsim răspunsuri. Dar, trebuie să înțelegem că în spațiul școlii vor fi în siguranță. Deci, școala va lua toate măsurile în așa fel încât să fie în siguranță atât elevul, cât și profesorul. Vor fi dezinfectate toate sălile de clasă, toate pupitrele, scaunele, zilnic se va face această dezinfectare, igienizare, se vor realiza culoare pe care trebuie să le parcurgă, culoare dezinfectate, li se va lua temperatura la intrarea în școală, va fi asigurat un cadru medical în timpul acestor ore de pregătire și în timpul examenelor. Deci, școala, adică Ministerul Educației, prin inspectoratele școlare, cu toții vom lua măsurile care se impun în așa fel încât să fie în siguranță. Ceea ce se întâmplă până la a ajunge elevul sau profesorul la școală, trebuie să se protejeze și în spațiul acesta, pe parcursul drumului până la școală.
Realizator: Pe final de interviu, am o întrebare, dar aștept două răspunsuri de la dumneavoastră, primul dintre ele ca profesor, al doilea ca ministru. E nevoie, că se tot discută, despre o reformă consistentă a educației? Ca profesor, înainte de toate.
Monica Anisie: Ca profesor, vă pot spune că da, este nevoie de o reformă. Tocmai de aceea...
Realizator: Și ca ministru?
Monica Anisie: Şi ca ministru. Tocmai de aceea vă spun că ieri am pus în consultare publică o hotărâre de guvern prin care Ministerul Educației pune în practică ceea ce a existat în Lgea educației din 2011, și anume vom activa articolul 26, care prevede existența școlilor-pilot, școlilor de aplicații, în care putem pilota un alt fel de curriculum și, în felul acesta, putem să realizăm politici publice pentru viitor, pentru o școală modernă.
Realizator: Din 2011, aţi zis, suntem în 2020...
Monica Anisie: Din 2011.
Realizator: Să sperăm că lucrurile vor merge, așa cum ne dorim cu toții, Mulțumesc pentru prezența alături de noi la "Apel matinal".
Monica Anisie: Şi eu vă mulţumesc. O zi bună tuturor!
Realizator: Zi frumoasă! Invitata de astăzi a fost ministrul educației și cercetării, Monica Anisie.

(PH)

Marcel Ciolacu: Dorim extinderea cooperării cu partenerii emiratezi pentru Portul Constanța
România 19 Aprilie 2024, 14:07

Marcel Ciolacu: Dorim extinderea cooperării cu partenerii emiratezi pentru Portul Constanța

În cele patru zile ale vizitei premierului Marcel Ciolacu în Orientul Mijlociu, discuțiile cu oficialii din Qatar și...

Marcel Ciolacu: Dorim extinderea cooperării cu partenerii emiratezi pentru Portul Constanța
Ziua Mondială a Circului, sărbătorită la Aeroport
România 19 Aprilie 2024, 13:42

Ziua Mondială a Circului, sărbătorită la Aeroport

Ziua Circului se sărbătorește în toată lumea între 14 și 20 aprilie.

Ziua Mondială a Circului, sărbătorită la Aeroport
Valul de precipitații din aceste zile a venit la momentul potrivit pentru agricultură
România 19 Aprilie 2024, 13:41

Valul de precipitații din aceste zile a venit la momentul potrivit pentru agricultură

Valul de precipitații din aceste zile a venit la momentul potrivit în multe ferme din țară, unde campania de semănat s-a...

Valul de precipitații din aceste zile a venit la momentul potrivit pentru agricultură
Manifestări dedicate Zilei Forţelor Terestre Române
România 19 Aprilie 2024, 12:23

Manifestări dedicate Zilei Forţelor Terestre Române

Unităţile militare din toată ţara vor organiza o serie de manifestări destinate publicului, începând de sâmbătă şi până...

Manifestări dedicate Zilei Forţelor Terestre Române
Situația pacienților cu boli cronice este tot mai gravă
România 19 Aprilie 2024, 10:17

Situația pacienților cu boli cronice este tot mai gravă

Situația pacienților cu boli cronice este tot mai gravă, atrage atenția președintele Alianței Pacienților Cronici din...

Situația pacienților cu boli cronice este tot mai gravă
”România este țara cu 43% dintre copii în situație de risc, și este un risc continuu și permanent”
România 19 Aprilie 2024, 09:33

”România este țara cu 43% dintre copii în situație de risc, și este un risc continuu și permanent”

"Apel matinal" - Invitat: directorul executiv al Fundației World Vision România, Mihaela Nabăr.

”România este țara cu 43% dintre copii în situație de risc, și este un risc continuu și permanent”
Un avion care a plecat din Polonia spre Egipt a aterizat de urgenţă pe aeroportul din Timişoara
România 19 Aprilie 2024, 09:25

Un avion care a plecat din Polonia spre Egipt a aterizat de urgenţă pe aeroportul din Timişoara

Un avion care efectua un zbor din Polonia spre Egipt a aterizat de urgenţă noaptea trecută pe Aeroportul Internaţional...

Un avion care a plecat din Polonia spre Egipt a aterizat de urgenţă pe aeroportul din Timişoara
Informaţii din trafic
România 19 Aprilie 2024, 08:53

Informaţii din trafic

Un nou punct de trecere a frontierei între România şi Ungaria ar urma să fie deschis la Beba Veche, în judeţul Timiş.

Informaţii din trafic