Ascultă Radio România Actualitaţi Live

”Apel Matinal” - Invitat: ministrul economiei, Virgil Popescu

”Apel Matinal” - Invitat: ministrul economiei, Virgil Popescu
Ministrul Economiei, Virgil Popescu. Foto: Gov.ro.

Articol de Radiojurnal, 20 Mai 2020, 11:18

Oamenii de afaceri spun că în această perioadă, când economia a fost încetinită de criza coronavirusului, prioritatea zero pentru relansarea acesteia ar trebui să fie industria, pentru că din totalul locurilor de muncă cel mai dificil de recuperat sunt cele din industrie. Antreprenorii vor, de asemenea, politici clare de ajutor, de stimulare a producției și de susținere a sectorului agroalimentar. În legătură directă cu noi este Virgil Popescu, ministrul economiei, energiei și mediului de afaceri. Bună dimineața, domnule ministru!
Virgil Popescu: Bună dimineața!
Realizator: Care este pachetul de măsuri pentru relansarea progresivă a activităților economice?
Virgil Popescu: Așa cum ați spus și dumneavoastră în preambul, industria va fi principalul beneficiar al pachetului de relansare, pentru că, în acest moment, gândim un program de relansare economică bazat pe granturi. Și de ce vă spun asta, bazat pe granturi, pentru că eu cred că toate companiile care au fost afectate și companiile în general, în această perioadă, au nevoie de infuzie de capital. Dacă pe partea de creditare, cu acel IMM Invest, până la urmă se va ajunge la o creditare suficientă, eu cred că mai este nevoie de infuzie de capital în economie și în industrie și atunci venim cu pachete de granturi, și vă spun cum vor fi acestea alocate. Avem pachetele, avem axele operaționale regionale pe care le operaționalizează Ministerul Dezvoltării și acolo avem POR 2.1 și POR 2.2. POR 2.1 acordă granturi pentru microindustrializare până în 200 de mii de euro. POR 2.2 acordă două tipuri de granturi sau va acorda două tipuri de granturi în perioada imediat următoare pentru sume până în două milioane de euro, după care există POR 2.2 cu grantul peste două milioane de euro până în şase milioane de euro. Și aici vorbim, în total, probabil de un pachet estimat de un miliard de euro pentru întreprinderi mici și mijlocii. În paralel, Ministerul Economiei va operaționaliza alte tipuri de granturi, tot într-o valoare de aproximativ un miliard de euro, pentru microindustrializare până în 200 de mii de euro, granturi de 200 de mii de euro pe schemă de minimis și acolo vor intra industria alimentară în mod special, industria turismului, industria transporturilor, pentru că au fost industrii foarte afectate. Și, de asemenea, vom avea granturi de capital de lucru pentru acele companii care au fost lovite de COVID în această perioadă, capital de lucru care le va permite să se adapteze la noile condiții pe care această pandemie le-a creat, această pandemie ne impune ca să respectăm anumite standarde de siguranță pentru lucrători, pentru cei care vor veni, de exemplu, în industria hotelieră, în industria HORECA, să se cazeze, să meargă la restaurante, la terase și atunci e clar că au nevoie de capital pentru a se adapta. Deci, practic, putem vorbi pentru IMM-uri de o anvelopă totală de circa două miliarde, două miliarde și jumătate de euro.
Realizator: Domnule ministru, revenind la firmele mici, Asociația Oamenilor de Afaceri din România spune că aceste scheme de ajutor nu ar fi suficiente, pentru că firmele mari au o altă bonitate la creditare. Câte firme au creditat până acum băncile prin IMM Invest, dacă aveți aceste date?
Virgil Popescu: Am doar date publice, ca și dumneavoastră, pentru că una este pre-aprobarea de către fondul de garantare al întreprinderilor mici și mijlocii și alta este acordarea efectivă a creditelor de către bănci, care este un pic mai puțin transparentă./ahincu/ilapadat
Din informaţiile mele, ştiu că sunt în jur de 300 de credite, erau ieri 300 de credite aprobate, ceea ce este o sumă foarte mică. Dar eu cred că pe măsură ce se vor mai scurge câteva zile veţi vedea dintr-o dată o aprobare mult mai mare de credite, pentru că ele sunt în lucru la bănci şi mai trebuie aduse documente. Din informaţiile pe care le am şi vor fi din ce în ce mai multe credite aprobate. Dar întreprinderile mici şi mijlocii, aveţi dreptate, sunt mai greu bancabile. De aceea această anvelopă de două miliarde, două miliarde şi jumătate de euro pe care vrem să o operaţionalizăm în perioada imediat următoare va veni cu granturi, deci granturi nerambursabile, şi vor fi adresate doar către întreprinderile mici şi mijlocii. Realizator: Și se pot stimula anumite domenii prin comenzi directe, cum a fost, de exemplu, în criza măștilor sau a dezinfectanților?
Virgil Popescu: Trebuie să respectăm normele de licitație şi trebuie să respectăm legislația. Nu putem să spunem că vom face comenzi directe către anumite companii sau doar către companiile românești, dar putem stimula şi acorda granturi către anumite industrii prioritare şi v-am dat câteva exemple: industria hotelieră, industria agroalimentară, industria transportului, transportului de persoane, care au fost afectate și care noi credem că trebuie ajutate. Mai mult, dorim să stimulăm acele industrii care vor prelua din producţia internă o parte din produsele pe care noi le importăm în acest moment, tocmai pentru a scădea deficitul comercial şi a creşte cumva exporturile României.
Realizator: De la 1 iulie se liberalizează piața de gaze, însă foarte puțini dintre furnizori nici măcar nu și-au informat clienții că își pot negocia prețul. Ce ar trebui să facă acești consumatori casnici?
Virgil Popescu: Eu sunt foarte optimist că de la 1 iulie, odată cu liberalizarea, prețul la gaze naturale vă va scădea. Probabil că și furnizorii şi clienţii nu sunt încă informați, pentru că la ANRE se lucrează la acel /.../, este un program care va permite accesul la gaz mult mai facil şi la prețuri mult mai bune la prețul pieţei comparativ cu prețul european, care este foarte mic, care este mult mai mic decât în România. Şi după operaționalizarea acestui program, eu cred că veți vedea în perioada imediat următoare faptul că furnizorii îşi vor recalibra ofertele și le vor trimite către client, iar clienții vor avea de câștigat prin faptul că factura va fi... începând cu 1 iulie va fi mult mai mică. Practic, ce trebuie să știe clienții începând cu 1 iulie este că îşi pot alege furnizorul, furnizorul care va oferi cel mai mic preț nemaifiind tarif reglementat. Vă pot da un exemplu, ca să vă dați seama. În momentul de faţă, prețul la care un furnizor cumpără gazul de la producător şi îl revinde ulterior către clientul final este 65 de lei, să zicem, în jur de 65 de lei pe megawatt, ori pe piața externă prețul este undeva la 35 de lei pe megawatt. Gândiţi-vă că de la 1 iulie practic vom obliga producătorii să oferteze la prețul pieței, la prețul european al pieței, iar furnizorii vor putea cumpăra și absolut întreprinderile mici şi mijlocii şi întreprinderile mari vor putea cumpăra gazul în mod concurenţial începând cu acel preţ pe piaţa românească. Automat vor scădea şi prețurile către consumatorii casnici și către întreprinderile mici şi mijlocii crescându-le competitivitatea.
Realizator: Un alt domeniu pe care trebuie să îl atingem în discuția noastră este cel al turismului, pentru că bulgarii și grecii au anunțat că se va ridica măsura carantinării pentru cei care intră în aceste țări de la 1 iunie, practic și pentru turiști, începe așadar sezonul turistic, începe și competiția. Cum păstrăm turiștii români aici?
Virgil Popescu: Da. Unul din obiectivele mele ca ministru al turismului este ca să avem un număr cât mai mare de turiști care își petrecă sejururile în România, că sunt turişti români sau că sunt turişti străini, pentru noi este foarte important și pentru industria hotelieră şi a turismului românesc este ca să creştem numărul de turişti în România. Pe de altă parte și hotelierii trebuie să înțeleagă că trebuie să crească calitatea serviciilor, pentru că altfel evident turiştii români şi turiştii străini vor alege alte destinaţii, unde calitatea serviciilor poate fi mai bună. Am avut ieri o cvadrilaterală cu Bulgaria, Grecia și Serbia vizavi de crearea unei înţelegeri şi a unui parteneriat între cele patru ţări cu privire la alegerea ca destinaţie turistică a uneia din cele patru țări și neintrarea în carantină a turistilor care se duc sau se reîntorc în ţara respectivă, în ţara de destinaţie şi în ţara natală. Vom mai avea şi săptămâna viitoare. La noi lucrurile nu sunt foarte, foarte simple din simplu motiv că Parlamentul trebuie să aprope în continuare starea de alertă şi trebuie să vedem ce va ieşi din urma acestei aprobări, dacă hotărârea de guvern va fi modificată.
Realizator: Tocmai de aceea voiam să vă.... Da, că domnul Dragoș Răducan, prim-vicepreşedintele executiv al Federației Patronatelor din Turismul Românesc spunea ceva mai devreme că cei din industria ospitalității își doresc mai mult decât o promisiune, privind deschiderea sezonului turistic, și asta uitându-se şi ceea ce fac celelalte țări.
Virgil Popescu: Evident că trebuie să ne uităm şi în stânga şi în dreapta. Nu trebuie să uităm că Grecia și ţările din UE sunt cu două săptămâni și jumătate practic înaintea noastră. La ei pandemia a început cu două săptămâni și jumătate înainte. Noi trebuie să facem o evaluare a acestor două săptămâni de relaxare a măsurilor şi trebuie să vedem dacă numărul de cazuri se va menține în parametri normali, adică va fi o pantă descrescătoare, şi sper din tot sufletul să fie așa. La sfârșitul acestei săptămâni o să avem o primă evaluare a ceea ce s-a întâmplat săptămâna trecută, acel week-end în care lumea a ieşit foarte mult prin parcuri, chiar şi la terase, pe bună dreptate, încercând să se simtă un pic eliberaţi de faptul că au stat două luni în stare de urgenţă în casă, dar eu sper să nu avem o creştere în acest week-end. Acesta va fi un prim-semnal, iar dacă toate lucrurile sunt absolut în regulă din punct de vedere sanitar eu cred că începând cu începutul lui /.../ 1 iunie putem discuta de o nouă relaxare a măsurilor, putem discuta de deschiderea teraselor, apoi o nouă evaluare și cred că cu 15 iunie, așa cum ați văzut declaraţia premierului...
Realizator: ...să ajungem şi pe litoral...
Virgil Popescu: ...putem să ajungem şi noi pe litoral. Ddar repet, obiectivul meu este creşterea numărului de turiști în România, oricât pe mulți s-ar supăra unii, nu am nimic împotriva turismului extern, fiecare se poate duce oriunde îşi doreşte, dar eu ca ministru al turismului îmi doresc cât mai mulți turiști în România.
Realizator: Vă mulţumim pentru timpul acordat și pentru toate aceste explicații.

Cum îşi petrec românii minivacanţa de 1 Mai şi Paşte
România 01 Mai 2024, 09:41

Cum îşi petrec românii minivacanţa de 1 Mai şi Paşte

Care este destinația favorită a bistrițenilor.

Cum îşi petrec românii minivacanţa de 1 Mai şi Paşte
Noi drepturi pentru mamele minore
România 01 Mai 2024, 08:17

Noi drepturi pentru mamele minore

Mamele minore pot semna documente cu caracter medical sau administrativ care au legătură cu îngrijirea, creșterea și...

Noi drepturi pentru mamele minore
Restricții de circulație pentru camioane de 1 Mai
România 01 Mai 2024, 08:13

Restricții de circulație pentru camioane de 1 Mai

Până astăzi la ora 22:00, circulația camioanelor este interzisă pe trei troansoane de drumuri.

Restricții de circulație pentru camioane de 1 Mai
Surpare în Slănic Prahova: Persoanele evacuate nu se pot întoarce acasă
România 01 Mai 2024, 08:01

Surpare în Slănic Prahova: Persoanele evacuate nu se pot întoarce acasă

Rapoartele specialiștilor arată că surparea străzii ar fi efectul acțiunii apei care circulă prin subsol, pe sub stratul de...

Surpare în Slănic Prahova: Persoanele evacuate nu se pot întoarce acasă
Sute de radare vor fi folosite pe toate şoselele din ţară în minivacanţa de 1 mai şi Paşte
România 01 Mai 2024, 00:12

Sute de radare vor fi folosite pe toate şoselele din ţară în minivacanţa de 1 mai şi Paşte

Filtrele de poliţie vor avea în dotare şi aparate alcool test şi drug-test.

Sute de radare vor fi folosite pe toate şoselele din ţară în minivacanţa de 1 mai şi Paşte
Surparea de la Slănic Prahova nu a fost cauzată de seisme
România 30 Aprilie 2024, 23:16

Surparea de la Slănic Prahova nu a fost cauzată de seisme

Rapoartele specialiştilor arată că sunt excluse şi fenomenele de adâncime sau exploatarea de sare.

Surparea de la Slănic Prahova nu a fost cauzată de seisme
Traficul rutier a fost aglomerat, mai ales către destinaţiile turistice
România 30 Aprilie 2024, 23:10

Traficul rutier a fost aglomerat, mai ales către destinaţiile turistice

La nivel naţional 25.000 de poliţişti, jandarmi şi pompieri vor acţiona în aceste zile libere pentru siguranţa cetăţenilor.

Traficul rutier a fost aglomerat, mai ales către destinaţiile turistice
România are cel mai mare număr de companii de stat din Uniunea Europeană
România 30 Aprilie 2024, 22:05

România are cel mai mare număr de companii de stat din Uniunea Europeană

România are cel mai mare număr de companii de stat din Uniunea Europeană, ceea ce afectează bugetul, a atras atenția...

România are cel mai mare număr de companii de stat din Uniunea Europeană