Ascultă Radio România Actualitaţi Live

"Apel matinal" - Invitat: Ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă

"Apel matinal" - Invitat: Ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă.

"Apel matinal" - Invitat: Ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă
, Ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă. Foto: gov.ro

Articol de Florin Lepădatu, 24 Martie 2021, 09:12

"Apel matinal" - Invitat: Ministrul apărării naţionale, Nicolae Ciucă

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI - Realizator: Ministerul Apărării asigură, în prezent, locuri pentru vaccinarea populației generale în 56 de centre de vaccinare proprii, organizate în cadrul spitalelor militare, sedii ale armatei și în unități militare din capitală și din țară, deservite de aproximativ 1.000 de angajați ai ministerului, adică peste 250 de medici, 500 de asistenți medicali și peste 200 de registratori. Suplimentar, conform conducerii Ministerului Apărării Naționale, în sprijinul autorităților locale, MApN poate organiza centre de vaccinare mobile proprii sau poate asigura echipe medicale care să deservească astfel de centre înființate de autoritățile locale, pentru a putea susține efortul național pentru campania de vaccinare a persoanelor din comunitățile aflate în zone izolate sau greu accesibile. Sute de militari mai susțin, totodată, programarea la vaccinare, asigurând în ture serviciile de call center. Iar de luna viitoare, Ministerul Apărării Naționale își va suplimenta centrele de vaccinare și capacitățile proprii de vaccinare. Discutăm pe această temă alături de invitatul "Apelului matinal de astăzi", chiar ministrul apărării naționale, Nicolae Ciucă. Bună dimineața!


Nicolae Ciucă: Bună dimineața!


Realizator: Domnule ministru, MApN va crește numărul de centre de vaccinare? Să le reamintim ascultătorilor, sunt 56 în acest moment.


Nicolae Ciucă: Sunt 56 active și suntem în măsură să creștem până la 92, așa cum a fost repartizat slotul acesta pentru MApN în cadrul planificărilor care au loc la nivelul CNCAV și vă pot spune că suntem în măsură să creștem numărul de persoane vaccinate, până la aproximativ 3.500 pe zi, în felul acesta reușind să încheiem partea de vaccinare a personalulului din Ministerul Apărării Naționale în prima decadă a lunii aprilie, concomitent cu continuarea vaccinării populației civile, așa cum ați prezentat și dumneavoastră, urmând ca din 5, nu mai târziu de 10 aprilie să deschidem tot fluxul din centrele de vaccinare pentru populația civilă, putând astfel, totodată, mărind și numărul centrelor de vaccinare, să ajungem să vaccinăm în jur de 14.000 de oameni. Pentru că toate elementele de analiză pe care le-am efectuat împreună cu specialiștii de la Direcția Medicală și, sigur, ne-am coordonat cu Ministerul Sănătății, există o singură măsură care este viabilă pentru tot ceea ce înseamnă lupta împotriva virusului SARS-CoV-2 și anume, o campanie coerentă și cât mai dinamică de vaccinare.


Realizator: Da, îmi amintesc și de ceea ce ne spunea, tot aici, la "Apel matinal", colonelul Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare la nivel național, undeva la jumătatea lunii aprilie ar trebui să avem inoculate zilnic 100.000 de doze. Sunt curios dacă Ministerul Apărării Naționale a primit solicitări de sprijin de la autoritățile locale, apropo de această campanie de vaccinare.

Nicolae Ciucă: Vreau să menționez că toate aceste solicitări sunt gestionate de către CNCAV, de către Centrul Național de Coordonare a Vaccinării și noi vom acționa în deplină corelare și coordonare cu Direcțiile de Sănătate Publică județene și cea a municipiului București, desigur, fiind în măsură ca acolo unde este nevoie să putem acționa cu echipele mobile. De altfel, și creșterea numărului de doze şi a personalului civil care urmează să se vaccineze în centrele MApN este coordonat cu direcțiile de sănătate publică.


Realizator: Aveți idee însă, în acest moment, personalul MApN, Armata României, militarii, veteranii de război cam în ce proporție au fost vaccinați?


Nicolae Ciucă: Noi estimăm că am atins o proporție de aproximativ 50%, fiind în măsură, aşa cum spuneam, odată cu creșterea numărului de doze și intensificarea ritmului de vaccinare, să finalizăm până pe 5 aprilie.


Realizator: Un centru de vaccinare, m-am uitat şi eu atent pe listă, funcționează inclusiv la Institutul Cantacuzino. Și acum, cred că e întrebarea pe care orice ascultător ar lansa-o, vom putea produce și noi, la un moment dat, nu știu, un vaccin anti-Covid românesc?


Nicolae Ciucă: Este prematur să dau un răspuns la această întrebare. Vă pot spune în schimb că la Cantacuzino s-a repus în funcțiune și s-a verificat linia de producere a vaccinului gripal, obținându-se un produs care se găsește în continuare, în procesul de verificare și testare, urmând ca, atunci când tot acest proces va fi finalizat, specialiştii să ia o decizie. Nu vreau să induc speranțe deşarte, pentru că aici ne găsim în acest moment.


Realizator: Apropo de acest moment, foarte mulți bolnavi sunt internați la Terapie Intensivă. Ştiu că Academia Tehnică Militară a proiectat un ventilator mecanic non invaziv, un aparat de care România are nevoie. Cunoașteți dacă proiectul a fost finalizat, când va fi omologat?


Nicolae Ciucă: Da, săptămâna trecută am participat la o activitate de prezentare a prototipului la Academia Tehnică Militară, nu este proiectul doar al Academiei. S-a lucrat cu o companie privată, care are specialiști și au putut să-și coordoneze efortul în acest sens. S-a obținut prototipul s-a obţinut certificatul ISO și, de asemenea, s-a obținut un acord de la companii din Cehia și Germania pentru intrarea în procesul de omologare a acestui ventilator.


Realizator: Apropo de acest al treilea val de infectări cu Covid-19, cunoaștem și acest amănunt, a crescut considerabil presiunea pe toate unitățile ATI din țară. Ştiu că armata, generic vorbind, a instalat deja module la Timișoara, spuneați de tot personalul dislocat în această campanie de vaccinare. Sunteți pregătiți să interveniți cu tehnică și personal acolo unde va fi nevoie?


Nicolae Ciucă: În acest moment doresc să subliniez că Ministerul Apărării Naționale, rețeaua medicală a Ministerului Apărării Naționale a organizat și puse în funcțiune trei spitale ROL 2 unde activează personal din spitalele militare, reușind să adaptăm toate elementele pe cerință pentru a putea să facem față la combaterea acestei pandemii. În acest moment, împreună cu Ministerul Sănătății vom lua măsurile care se impun și sigur, dacă este nevoie și suntem solicitați, vom acţiona ca atare.

Realizator: Schimbăm un pic registrul, profit acum, pentru că vă avem invitat la "Apel matinal". Apropo de baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu, din județul Constanța, am citit recent că se vor investi mulți bani pentru un proiect de modernizare. Aveţi ceva amănunte?


Nicolae Ciucă: Da, imediat. Aș dori totuși să mai fac o precizare.


Realizator: Vă rog!


Nicolae Ciucă: Pentru că dumneavoastră aţi menționat că militarii, personalul militar asigură preluarea apelurilor în call center-urile organizate la nivelul Ministerului Apărării Naționale. Acolo îşi desfăşoară activitatea începând din 15 martie 600 de astfel de posturi telefonice şi totodată, am reuşit să punem în funcțiune 180 de posturi live-chat care vin să sprijine tot acest efort și mărirea ritmului de planificare, sperând ca astfel să putem să dăm mai multă anvergură campanie de vaccinare. Revenind la întrebarea dumneavoastră, da, începând din acest an se va intra în prima etapă de modernizare a bazei de la Kogălniceanu. Discutăm de o investiție de aproximativ 400 de milioane de euro în următorii cinci ani. Proiectul se va derula pe o perioadă mai mare de timp, dar în tot acest interval vom identifica elementele de coordonare și cooperare cu aliaţii noştri din NATO şi partenerul nostru strategic.


Realizator: Da, ştiu că agricultorii din zonă așteptau un semnal, apropo de baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu. Despre ce era vorba? Citisem de terenuri ceva, nu?


Nicolae Ciucă: Da, am avut o întâlnire vinerea trecută cu reprezentanţi ai fermierilor din zona Mihail Kogălniceanu. Au venit cu o idee foarte bună, pe care am îmbrățișat-o. O dată ce am preluat aceste terenuri, sigur că ele au fost, la prima vedere, scoase de sub activitatea de producție agricolă și atunci dumnealor au venit şi au zis că intenționează să folosească și să fructifice în continuare terenul, pentru că este fertil și ar fi păcat să rămână nelucrat. O idee pe care încă o dată am îmbrăţişat-o, mi-a plăcut foarte mult, am discutat cu reprezentanții de la nivelul Ministerului Apărării Naționale și începând de luni s-a lucrat la partea aceasta de reglementare, astfel încât fermierii să poate să continuie munca pe terenul respectiv și atunci când se va ajunge la termenele de începere a lucrărilor să putem să eliberăm terenul şi să îl redăm activității specifice ministerului.


Realizator: Suntem pe final de interviu. Din câte am sesizat, se aude zgomot, ca și când vă aflați în mașină. Vă deplasați undeva? Îmi permit să fiu curios.


Nicolae Ciucă: Da, ne deplasăm către localitatea Dăbuleni, unde astăzi - așa cum am fost anunţat - are loc începerea campaniei de împădurire, pentru că acolo discutăm despre o zonă afectată de procesul de deșertificare. Fiind senator de Dolj, cred că este o activitate foarte importantă să conștientizăm că nu s-a oprit aici acest fenomen. Sunt 130.000 de hectare afectate şi dacă nu se iau măsuri, procesul de degradare va continua.


Realizator: Da, specialiştii au spus, într-adevăr, că este un proces de deșertificare, mai ales în sudul Olteniei. Mulțumesc şi drum bun!


Nicolae Ciucă: Vă mulțumesc! De asemenea, o zi bună.


Realizator: Nicolae Ciucă, ministrul apărării naționale, a fost invitatul de astăzi al "Apelului matinal".

Etichete : nicolae ciuca
Restricţii de trafic în Bucureşti
România 24 Aprilie 2024, 15:20

Restricţii de trafic în Bucureşti

Vor fi restricţii de trafic la noapte în Bucureşti pentru pasajele Unirii şi Piaţa Presei Libere.

Restricţii de trafic în Bucureşti
Economii importante la bugetul CNAS datorită medicamentelor generice
România 24 Aprilie 2024, 14:49

Economii importante la bugetul CNAS datorită medicamentelor generice

Previziunile pentru următorii cinci ani sunt şi mai bune, economiile fiind estimate la o jumătate de miliard de euro.

Economii importante la bugetul CNAS datorită medicamentelor generice
Doar în jur de 350 de blocuri din capitală mai sunt fără apă caldă
România 24 Aprilie 2024, 14:47

Doar în jur de 350 de blocuri din capitală mai sunt fără apă caldă

Doar în jur de 350 de blocuri din Bucureşti mai sunt, la această oră, fără apă caldă, dar şi situaţia acestora se va remedia...

Doar în jur de 350 de blocuri din capitală mai sunt fără apă caldă
În România se deschide un nou aeroport, la Tulcea
România 24 Aprilie 2024, 14:43

În România se deschide un nou aeroport, la Tulcea

Se deschide Aeroportul Internaţional "Delta Dunării" din Tulcea.

În România se deschide un nou aeroport, la Tulcea
Primul tren nou pentru Magistrala Eroilor - Drumul Taberei, în depoul Metrorex
România 24 Aprilie 2024, 14:38

Primul tren nou pentru Magistrala Eroilor - Drumul Taberei, în depoul Metrorex

Trenul nou de metrou va începe testele pentru punerea în circulaţie.

Primul tren nou pentru Magistrala Eroilor - Drumul Taberei, în depoul Metrorex
Sumele confiscate de la infractori, folosite în beneficiul victimelor
România 24 Aprilie 2024, 14:20

Sumele confiscate de la infractori, folosite în beneficiul victimelor

Secretarul de stat în Ministerul Justiției, Roxana Momeu, spune că fondurile confiscate și recuperate de la infractori vor fi...

Sumele confiscate de la infractori, folosite în beneficiul victimelor
România și Coreea de Sud, memorandum de cooperare în domeniul energiei nucleare
România 24 Aprilie 2024, 14:09

România și Coreea de Sud, memorandum de cooperare în domeniul energiei nucleare

Delegația oficială a României a făcut o vizită la complexul Doosan Enerbility din Busan, lider mondial în producția de energie.

România și Coreea de Sud, memorandum de cooperare în domeniul energiei nucleare
Târgul de Carte Gaudeamus Radio România și-a deschis porțile la Cluj-Napoca
România 24 Aprilie 2024, 13:44

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România și-a deschis porțile la Cluj-Napoca

Cel mai mare eveniment de carte din Transilvania revine în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca.

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România și-a deschis porțile la Cluj-Napoca