Ascultă Radio România Actualitaţi Live

"Apel Matinal" - Invitat: Ministrul agriculturii, Petre Daea

"Apel Matinal" - Invitat: Ministrul agriculturii, Petre Daea
Foto: Arhivă/ CRISTIAN NISTOR/ AGERPRES

Articol de RADOR, 12 Iulie 2022, 09:42

Toate proiectele sunt proritare în agricultură, însă unul este vital. Mai exact, tot ceea ce înseamnă sistemul de irigații. Afirmația îi aparține ministrului agriculturii, Petre Daea. Prin sistemele de irigații, culturile sunt mai bune, mai rezistente, iar acest obiectiv va constitui o prioritate a activității noii conducere a Ministerului.

Despre aceste priorități, dar nu numai, discutăm chiar acum cu invitatul "Apelului Matinal", ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Petre Daea. Bună dimineața!

Petre Daea: Bună dimineața, dumneavoastră și radioascultătorilor dumneavoastră. Vă ascult cu plăcere. Vă rog!

Realizator/Cătălin Cîrnu: Din câte cunoaștem, v-ați întânit deja cu fermierii. Ce v-au spus? Cât este de gravă situația provocată de secetă și poate cât de mari sunt pierderile estimate?

Petre Daea: Un agronom simte câmpul înainte de a-l vedea, motiv pentru care după depunerea jurământului, când s-a împlinit formal și legal, conform Constituției, misiunea mea, am plecat în țară, pornind de pe drumul acesta al cunoașterii, având în portofoliul meu o parte din informațiile pe care le-am primit de la colegi. Știind unde precipitațiile au fost mai sărace și evident, mă așteptam că acolo culturile sunt suferinde, de aceea am plecat pe - spuneam - acest drum care a însemnat Călărașiul, apoi Brăila, după aceea, Galați, Vrancea, Vaslui, Iași, Botoșani, Neamț, Bacău și Buzău. Plecarea a fost vineri după-amiază și am venit la loc, adică în București, duminică noaptea sau luni dimineața, la orele 2. Acest drum al interesului mi-a scos în față o serie întreagă de secvențe pe care, sigur, fermierii le știu, iar dumneavoastră, prin acest culoar de comunicare publică, puneți Ministrul Agriculturii să informeze țara. Și o fac cu multă plăcere, cu mult interes și, în același timp, cu multă îngrijorare. Spun cu multă îngrijorare, pentru că am putut vedea în aceste zone și situații care nu trebuiau să apară, să le avem la această dată și ați început dumneavoastră cu sistemul de irigații, unde, în acest perimetru al țării, sistemele de irigații puteau fi valide și puteau fi operaționale dacă în perioada 2020 și 2021 se făcea ce trebuia. Cu alte cuvinte, se făcea ceea ce legea, prin vocea ei, instituia obligativitatea realizării Planului Național de Irigații, lege care a fost aprobată de Parlamentul României în unanimitate și care stabilea, pe de o parte, etapele de realizare, pe de altă parte, și sumele bugetare care trebuiesc acordate și, har Domnului, în fila de bugete au fost prevăzute aceste sume. Din nefericire, cadența realizărilor nu a fost cea normală și, evident, în așteptarea noastră și mai ales în interesul fermierilor, nu ne-am putut întâlni cu un confort hidric, datorită faptului că natura, anul acesta, a fost mai săracă, mai puțin prietenoasă cu fermierii și în general cu România.

Realizator: Domnule ministru, am o curiozitate, nu sunteți pentru prima oară în această postură de ministru al agriculturii, tot vorbim de sistemele de irigații: de ce ne mișcăm atât de greu?

Petre Daea: Pentru că nu facem ceea ce trebuie în fiecare moment și noi considerăm că, deși cel ce vă vorbește acum - pentru că mi-ați spus că sunt un combatant pe câmpul ţării - și interesul a pornit de fiecare dată din dorința de a înțelege și în același timp, a rezolva problemele pe care le are agricultura României - spuneam că pregătirea mea profesională mă îndeamnă în mod natural să mă îndrept spre factorii de vegetație, știindu-se că apa este factorul vital de care planta are nevoie și fără apă - și spuneam eu altădată - și fără îngrășăminte, producția nu poate exista. Însă am putut vedea în perimetrele irigate și posibil de irigat, dar care au fost irigate, culturile, plantele erau turgescente, aveau capacitatea de creștere și dezvoltare. În mod normal, exista o stare de vegetație care, pe de o parte, asigură producția în așa fel încât prin valorificarea ei, fermierii să poată să-și recupereze cheltuielile și efortul pe care-l fac, pentru că știm foarte bine că fermierii fac aceste culturi pe banii lor, pe buzunarul lor. Și evident că prin politicile statale și prin sprijinul pe care noi îl dăm la Guvern, instituim această legătură, spun eu, naturală și firească între producător și guvern, în interesul țării, pentru a putea asigura hrana populației./bcodreanu/dsirbu

Realizator: Ce proiecte aveți pentru a-i sprijini pe fermieri?

Petre Daea: Iată că v-am spus deja, punerea în acțiune și în activitatea zilnică și executarea etapă cu etapă a sistemului de irigaţie şi toate celelalte programe pe care le-a început ministrul și colegul meu Adrian Chesnoiu. Sunt acum în postura de a continua aceste programe, pentru că eu am spus-o de fiecare dată și trebuie să se rețină pentru totdeauna, cel mai mare rău /al/ agriculturii este atunci când se întrerup programele, ori aceasta nu este posibil, mai ales în agricultură efectul întreruperii este devastatator şi uite că vă dau concret, pentru că am pus în spațiul public această discuție cu sistemul de irigații. Acum, întârzierea de doi ani de zile nu poate fi recuperată în următorii doi ani de zile, pentru că ne confruntăm, pe de o parte, cu o degradare a lucrărilor, datorită faptului că ştim că aceste lucrări hidroameliorative se fac în câmp și ele pot fi... natura le distruge, iar acum ne confruntăm cu un alt preţ la materii și materiale, ceea ce presupune o muncă administrativă și un efort financiar mai mare. Ce ai făcut ieri cu un leu, astăzi faci cu patru lei.

Realizator: Exact cum se întâmplă în construcţii.

Petre Daea: De aceea nu trebuie să întrerupem niciodată de ce ne apucăm și se putem să continuăm cu bună credință și, în același timp, cu un efort extraordinar pe care îl face ţara, pentru că a pune la dispoziție bani din bugetul statului înseamnă un efort comun pentru binele țării, iar guvernul a realizat acest efort.

Realizator: Din câte ştiu, vor exista în continuare subvenții pentru fermieri. Sunt fonduri suficiente? Mă gândesc și la agricultură, și la legumicultură sau chiar la zootehnie.

Petre Daea: Sigur. Niciodată nu este suficient vis-a-vis de cerință, dar această situație o putem atenua și îmbunătăți prin comportamentul nostru, spuneam, prin muncă zilnică. Noi ne vindecăm când vom munci şi vom câştiga când producem, în așa fel încât să avem de unde da și acelora care așteaptă sprijinul cuvenit, dar spre surprinderea, zic eu, nu surprindere, ci prin ceea ce am văzut la faţa locului am putut constata, pe de o parte, munca deosebită pe care o fac fermierii, angajarea lor și efortul pe care îl desfășoară în câmp pentru a atenua efectele negative ale secetei. Ei s-au apucat să irige indiferent cât i-au costat, din orice sursă, în așa fel încât să se păstreze plantele în picioare și să le poate conduce până la rod. Sunt însă suprafețe care și-au încheiat vegetația. Indiferent de apa care ar putea fi administrată acum, fie din ploi, pe care le așteptăm, evident, și tot timpul le așteptăm, pentru că țara nu poate fi irigată în întregime. Ea se află sub această dependență a factorului natural, indiferent, spuneam, ce cantitate de apă vine din ploi sau din irigații, sunt suprafețe unde vegetația s-a oprit, plantele au murit, într-un cuvânt, am pierdut cultura și asta înseamnă un mod deosebit la culturile prășitoare. În această direcție...

Realizator: Deja este prea târziu...

Petre Daea: Vă rog.

Realizator: Nu, nu, nu. Este prea târziu. Spuneam, chiar dacă plouă, dar pe final de interviu mai am, totuși o întrebare...

Petre Daea: Vă rog.

Realizator: Pentru că mai devreme i-am auzit aici la Matinal pe câțiva crescători de oi din Banatul de munte care spuneau că nu mai este rentabil să crești oi, ei s-au reorientat spre creșterea vacilor și cred că în urmă cu ceva ani, dacă nu mă înșel, a existat programul "Alege oaia". Ce s-a întâmplat cu el?

Petre Daea: Sigur că va rămâne un program, pentru că ar fi imposibil să-l opresc eu, în momentul în care l-am... l-au oprit alții, eu o să-l continui. Și voi continua într-un interes deosebit pentru țară și dintr-un refelex al specialistului, care înțelege bine fenomemul și se așează la muncă în dorința de a face, nu împins de altcineva sub imperiul acțiunii momentane, ci din dorința de a continua și de face bine țării, pentru că România are resurse suficiente pe care trebuie să le valorificăm în așa fel încât să aprovizionăm țara, să ne asigurăm nevoile interne și, evident, să plecăm pe piața externă cu produsele pe care le fac românii, pentru că sunt produse de calitate pe care nu le poți găsi în altă parte decât în România, iar piețele europene sunt acum cu ochii pe România, datorită faptului că produsele sunt valoroase, iar gustul consumatorului îl îndeamnă să se îndrepte spre produsele românești.

Realizator: Să sperăm.

Petre Daea: Iată ce culoar favorabil avem și cu un interes general și cu o muncă, zic eu, perseverentă din partea fiecăruia putem să ne îndreptăm spre acest obiectiv și să-l realizăm.

Realizator: Da, ne dorim cu toții să prindem culoarul favorabil și să ne menținem acolo. Mulțumesc și spor la treabă!

Petre Daea: Sănătate tuturor! Și succes fermierilor îi îndemn să rămână în spațiul acesta al muncii, iar noi lângă ei. Și în perioada următoare vor intra în dispozitivul acesta de comunicare cu acţiuni pe care le face ministerul pentru a putea elimina starea de fapt, a atenua starea de fapt care există la această dată. Lucrăm, suntem în ședință de lucru în acest moment cu toți specialiștii de la minister, fiind în contact direct cu cei ce trebuie să beneficieze de munca noastră. Le urez succes şi sunt lângă ei, sau suntem lângă ei tot timpul, în așa fel încât împreună să putem izbândi.

Realizator: Ne vom reîntâlni, promit. Invitatul de astăzi al "Apelului Matinal" a fost Petre Daea, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale. Ca să îl parafrazez pe ministrul agriculturii, succese să avem noi toți!

Ședință de guvern la Timișoara
România 25 Aprilie 2024, 09:58

Ședință de guvern la Timișoara

Guvernul ar urma să aprobe deschiderea unui nou punct de trecere a frontierei cu Ungaria, la Beba Veche.

Ședință de guvern la Timișoara
"Târg de Florii" cu produse agroalimentare din zona montană a României la Ministerul Agriculturii
România 25 Aprilie 2024, 09:41

"Târg de Florii" cu produse agroalimentare din zona montană a României la Ministerul Agriculturii

Potrivit organizatorilor, toate produsele sunt obţinute exclusiv în zona montană a judeţelor Alba, Maramureş, Bistriţa,...

"Târg de Florii" cu produse agroalimentare din zona montană a României la Ministerul Agriculturii
Poşta Română a lansat un portal imobiliar pentru închirierea proprietăților sale nefolosite
România 25 Aprilie 2024, 09:32

Poşta Română a lansat un portal imobiliar pentru închirierea proprietăților sale nefolosite

Anul trecut compania a câştigat peste un milion de lei lunar din închirierea acestor spaţii.

Poşta Română a lansat un portal imobiliar pentru închirierea proprietăților sale nefolosite
Praful saharian poate inflama mucoasa respiratorie, atenționează medicul pneumolog Beatrice Mahler
România 25 Aprilie 2024, 09:22

Praful saharian poate inflama mucoasa respiratorie, atenționează medicul pneumolog Beatrice Mahler

Invitat: Beatrice Mahler, medic primar pneumolog, manager al Institutului de Pneunoftiziologie "Marius Nasta" din București....

Praful saharian poate inflama mucoasa respiratorie, atenționează medicul pneumolog Beatrice Mahler
Fostul premier Petre Roman a ajuns la Parchetul General
România 25 Aprilie 2024, 09:14

Fostul premier Petre Roman a ajuns la Parchetul General

Luna aceasta, preşedintele Klaus Iohannis şi-a dat avizul pentru punerea sub acuzare a lui Petre Roman şi Gelu Voican...

Fostul premier Petre Roman a ajuns la Parchetul General
APEL MATINAL – În direct cu.Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta din București
România 25 Aprilie 2024, 08:35

APEL MATINAL – În direct cu.Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta din București

Tema discuției: efectele valurilor de praf saharian asupra sănătății și cum ne protejăm.

APEL MATINAL – În direct cu.Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta din București
Cinci pasaje pietonale subterane vor fi construite la Popeşti-Leordeni, Jilava şi Bragadiru
România 25 Aprilie 2024, 08:33

Cinci pasaje pietonale subterane vor fi construite la Popeşti-Leordeni, Jilava şi Bragadiru

Proiectele pasajelor sunt în etapa licitaţiei pentru proiectare.

Cinci pasaje pietonale subterane vor fi construite la Popeşti-Leordeni, Jilava şi Bragadiru
Aproximativ 80.000 de turişti sunt aşteptaţi pe litoral, în perioada minivacanţei de 1 Mai şi Paşte
România 25 Aprilie 2024, 08:09

Aproximativ 80.000 de turişti sunt aşteptaţi pe litoral, în perioada minivacanţei de 1 Mai şi Paşte

Aproximativ 80.000 de turişti sunt aşteptaţi pe litoral, în perioada minivacanţei de 1 Mai şi Paşte. Peste 600 de...

Aproximativ 80.000 de turişti sunt aşteptaţi pe litoral, în perioada minivacanţei de 1 Mai şi Paşte