Ascultă Radio România Actualitaţi Live

”Apel matinal” - Invitat: Mihai Ponea, vicepreşedinte ANSVSA

Apel matinal - Invitat: Mihai Ponea, vicepreşedinte ANSVSA.

”Apel matinal” - Invitat: Mihai Ponea, vicepreşedinte ANSVSA
Foto arhivă

Articol de Florin Lepădatu, 22 Noiembrie 2021, 09:36

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - "Apel Matinal" - Realizator: Cătălin Cârnu - Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) anunță controale șoc specifice perioadei sărbătorilor de Crăciun în toate zonele din țară unde se comercializează carne de porc. Reprezentanții instituției atrag atenția că unele persoane pot fi induse în eroare cumpărând carne de porc necontrolată sanitar veterinar pe motiv că achiziționează carne autohtonă cu gust, dar care poate fi contaminată cu parazitul trichinela spiralis. De la 1 decembrie medicii veterinari vor asigura permanența astfel încât oamenii să poate efectua examenul trichineloscopic al cărnii provenită din porcii sacrificați în gospodăriile proprii. Discutăm pe această temă alături de invitatul ''Apelului matinal'', doctor Mihai Ponea, vicepreședintele ANSVSA. Bună dimineața!


Mihai Ponea: Bună dimineața!


Realizator: Ne apropiem de Crăciun, trece și toamna, chiar dacă vremea încă este frumoasă. Mii de porci sunt sau vor fi vânduți în această perioadă mai mult sau mai puțin legal și prima întrebare este cum poate ANSVSA să controleze acest comerţ pentru a preveni atât răspândirea cărnii posibil contaminate cu diverşi paraziți, dar inclusiv răspândirea pestei porcine?


Mihai Ponea: În primul rând, Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor împreună cu medicii concesionari, cu medicii din cadrul Direcțiilor sanitar- veterinare au elaborat un plan încă de luna trecută și am intensificat controalele atât la carnea de porc, carne de pasăre provenită din alte state membre - și aici ați văzut că, în ceea ce privește carne de pasăre din Polonia, au fost extrem de multe alerte cu prezență de salmonela. În ceea ce privește carnea de porc, de la graniță, la intrarea în România, ne vom asigura, încă începând de săptămâna aceasta vom recoltat probe în ceea ce privește prezenţa de antibiotice în carne și prezenţa salmonelei. În următoarea perioadă, în toate pieţele, acolo unde avem organizată circumscripţie ANSVSA, va fi permanenţă și toți micii gospodari care îşi sacrifică porcul în gospodărie pot să efectueze acest examen trichineloscopic în pieţele agroalimentare unde sunt medicii veterinari. Vom posta pe site-ul ANSVSA, vom informa locurile unde aceștia își vor desfășura activitatea, program, număr de permanenţă şi, ce este foarte important, ca și consumatorii să știe să nu achiziţioneze carne de porc de pe marginea drumului, necontrolată sanitar veterinar, pentru că se expun unui risc uriaș acela, de a se infecta cu trichinela spiralis, un parazit ce poate provoca dureri musculare, daune pe ani de zile, va trebui să fie supuși unui tratament, dar, mai mult de atât, există și datorită lipsei de igienă, datorită lipsei măsurilor, există posibilitatea contaminării cu listeria monocytogenes, o bacterie extrem de periculoasă și agresivă care poate provoca toxiinfecții alimentare extraordinar de grave.


Realizator: Dar spuneaţi dvs că veți fi atenți la aceste detalii, dvs şi inspectorii, la carnea afișată, etalată la marginea drumului. De curiozitate am accesat acum internetul și am tastat doar atât: ''çumpăr carne de porc pentru sărbători'. Foarte, foarte multe mesaje pe care le-am descoperit, multe oferte. Ce puteți face?

Mihai Ponea: Aici vom interveni cu o procedură numită de noi clientul misterios, în care eu și colegii mei din țară vom încerca să facem pe cumpărătorul de bună credință, pe consumatorul care încearcă să-și cumpere carne de Crăciun pentru a descuraja aceste lucruri şi unde constatăm că se face ilegal și ilicit vom aplica sancțiuni și vom atrage atenția în ceea ce privește achiziționarea cărnii de pe internet de la persoane care se erijează a fi gospodari, mici fermieri, dar ei de fapt - aici avem noi marea problemă, că ei achiziționează de la micul fermier, micul gospodar, porcul, se erijează ei că l-au crescut în curte, dar de fapt sunt acei samsari care cumpără din Ardeal și vând în sudul țării, în vestul țării și astfel răspândesc virusul pestei porcine africane, lucru pe care noi încercăm să-l limităm.


Realizator: Ce riscă aceştia, dacă îi prindeţi?


Mihai Ponea: Aceştia riscă sancţiuni contravenţionale, iar, sperăm odată cu intrarea în vigoare sau, sperăm, noua lege a porcului, aceştia vor risca să li se confişte maşina, să fie confiscaţi porcii, în aşa fel încât să descurajăm aceste practici. Ce ne dorim noi este ca copiii noştri, părinţii, bunicii să ducă această tradiţie de a sacrifica în curte la noi porcul, de a mânca şoric înainte de Crăciun, dar pentru a avea aceste lucruri pe termen mediu şi lung trebuie să eliminăm aceşti samsari care, sub umbrela micului fermier, încearcă să-i şi păcălească pe aceştia şi să transmită virusul vânzând carne necontrolată sanitar-veterinar pe teritoriul României.


Realizator: Da, cred că putem vorbi şi despre ceva evaziune fiscală. Dar se discută de ceva vreme la noi despre posibilitatea apariţiei unei legi a cărnii de porc. Din punctul dvs de vedere, legislaţia ar trebui modificată?


Mihai Ponea: Da. Tocmai săptămâna trecută a fost adoptată de Comisia de agricultură de la Senat noua lege a cărnii de porc, legea porcului se numeşte, exact care prevede măsurile de combatere a pestei porcine clasice prin încurajarea şi încercarea de a salva porcul din gospodăria populaţiei, pentru a ne putea sacrifica de Crăciun acest porc şi de a elimina aceşti samsari, spunându-vă, prin confiscarea de maşini, prin confiscarea porcilor, în aşa fel încât să încurajăm ferma de familie, să încurajăm fermierul. ANSVSA a venit cu un punct de vedere în ceea ce priveşte reglementările europene pe această lege, dar Parlamentul este cel care va adopta sau nu această lege. Chiar astăzi cred că intră în plen sau săptămâna aceasta.


Realizator: Pentru că există acest risc al contaminării cu salmonella, printre altele, ANSVSA va continua controalele, nu ştiu, şi după Crăciun sau după sărbătorile de Anul Nou?


Mihai Ponea: ANSVSA are un program strategic afişat pe site, un plan naţional pe categorii de alimente. În fiecare zi a anului, ANSVSA efectuează controale, dar acolo unde găsim riscuri, cum a fost cazul cărnii de porc din Polonia, unde a crescut cu 30-40% incidenţa prezenţei de salmonella, am venit cu un program special, octombrie - decembrie, în care am crescut frecvenţa recoltării de probe şi iată că se observă o incidenţă extrme de crescută şi este o îngrijorare a noastră, iar, pe această cale, vreau să atrag atenţia marilor supermarketuri să-şi aleagă furnizorii extrem de bine, pentru că este obligaţia acestora să pună pe piaţă produse sigure.


Realizator: Este ceea ce ne dorim cu toţii. Suntem atenţi la detalii şi la apariţia acestei legi despre care ne-aţi spus, legea porcului. Cred că ar trebui să ne gândim să ne bucurăm în condiţii normale de pomana porcului, să nu avem nici o grijă în momentul în care vom degusta bunătăţile de Crăciun. Mulţumesc pentru prezenţa la "Apel matinal"...


Mihai Ponea: Şi eu vă mulţumesc mult!


Realizator: ... şi mult succes! Doctorul Mihai Ponea, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor a fost invitatul de astăzi al "Apelului matinal".

Etichete : microfon rra
România 30 Aprilie 2025, 23:42

Acţiune de ecologizare a râului Olt pe raza municipiului Sfântu Gheorghe

În cadrul Programului naţional "Cu Apele Curate" în 2024, Fundaţia Comunitară Covasna a mobilizat aproape 1.100 de voluntari,...

Acţiune de ecologizare a râului Olt pe raza municipiului Sfântu Gheorghe
Moaştele Sfintei Împărătese Elena sunt aduse în pelerinaj în România până pe 8 mai
România 30 Aprilie 2025, 23:37

Moaştele Sfintei Împărătese Elena sunt aduse în pelerinaj în România până pe 8 mai

Sfintele moaşte sunt aşezate la închinare la Mănăstirea Pantocrator din judeţul Teleorman, după ce au fost expuse la...

Moaştele Sfintei Împărătese Elena sunt aduse în pelerinaj în România până pe 8 mai
Bucureşti: asistenţa medicală de urgenţă la 9 spitale în minivacanţa de 1 mai
România 30 Aprilie 2025, 23:33

Bucureşti: asistenţa medicală de urgenţă la 9 spitale în minivacanţa de 1 mai

Acestea sunt Spitalele Floreasca, Universitar, Sfântul Pantelimon, Sfântul Ioan, Bagdasar-Arseni, Spitalul de Arsuri şi cel...

Bucureşti: asistenţa medicală de urgenţă la 9 spitale în minivacanţa de 1 mai
Aproape douăzeci de mii de secții de votare, pregătite pentru votul de duminică
România 30 Aprilie 2025, 20:28

Aproape douăzeci de mii de secții de votare, pregătite pentru votul de duminică

În România se va putea vota duminică în aproape 19.000 de secții de votare şi în 965 de secții din străinătate.

Aproape douăzeci de mii de secții de votare, pregătite pentru votul de duminică
Dezbaterile asupra legii privind pensiile magistraților, amânate
România 30 Aprilie 2025, 20:22

Dezbaterile asupra legii privind pensiile magistraților, amânate

Senatul a amânat cu două săptămâni dezbaterile asupra proiectului de lege privind pensiile magistraților.

Dezbaterile asupra legii privind pensiile magistraților, amânate
România este printre țările câștigătoare de finanțare europeană pentru proiecte de apărare
România 30 Aprilie 2025, 18:51

România este printre țările câștigătoare de finanțare europeană pentru proiecte de apărare

Comisia Europeană va distribui 910 milioane de euro din fondul european de apărare către proiecte care vin să elimine...

România este printre țările câștigătoare de finanțare europeană pentru proiecte de apărare
Închisoare cu executare pentru episcopul acuzat de viol
România 30 Aprilie 2025, 18:38

Închisoare cu executare pentru episcopul acuzat de viol

Fostul episcop ortodox al Hușilor, Corneliu Bârlădeanu, și fostul arhimandrit al Episcopiei Hușilor, Sebastian Jitaru, au...

Închisoare cu executare pentru episcopul acuzat de viol
Guvernul reduce termenele de avizare pentru documentaţiile de urbanism
România 30 Aprilie 2025, 18:35

Guvernul reduce termenele de avizare pentru documentaţiile de urbanism

Timpul de avizare a Planurilor Urbanistice Generale va fi, în medie, de șase luni, spune ministrul dezvoltării, Cseke Attila.

Guvernul reduce termenele de avizare pentru documentaţiile de urbanism