Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Apel matinal: Invitat, Avocatul Poporului, Renate Weber

Apel matinal: Invitat, Avocatul Poporului, Renate Weber
Avocatul Poporului, Renate Weber. Foto: Agerpres.

Articol de Radio România Actualităţi, 07 Mai 2020, 10:17

Rubrica: " Apel Matinal" - Realizator: Daniela Petrican - La "Matinal", continuăm să vorbim despre decizia Curții Constituționale, care ieri a analizat sesizările formulate de avocatul poporului, Renate Weber, referitoare la instituirea stării de urgență.

Mai exact, Avocatul Poporului a considerat că președintele României a avut transferate puteri legislative neprevăzute în Constituție.

Curtea a decis că amenzile aplicate pentru încălcarea măsurilor din ordonanțele militare date în timpul stării de urgență sunt neconstituționale. În legătură directă cu noi este doamna Renate Weber, Avocatul Poporului. Bună dimineața!


Renate Weber: Bună dimineaţa!


Realizator: Întrebarea care este, probabil, pe buzele tuturor, ce ar urma acum să se întâmple? Amenzile se anulează de la sine sau trebuie contestate în instanță?


Renate Weber: Nu, categoric amenzile nu se anulează de la sine în urma deciziei Curţii Constituționale. Noi am atras atenția de multă vreme, de la începutul stării de urgență, că, ori de câte ori o persoană se consideră nedreptățită prin amenda primită trebuie să meargă și să facă plângere la instanța de judecată. Aceasta este procedura. Acum, problema este că în România a fost dat un număr record de amenzi, peste 300.000. Am înțeles că deja există cam vreo 100.000 de plângeri formulate. Or, asta pe mine mă sperie strict pentru că mă gândesc în ce fel judecătorii ar putea să facă față unui număr atât de mare de plângeri. Pur și simplu, s-ar sufoca instanțele de judecată.


Realizator: Dar care este termenul... În ce termen pot face cei în cauză contestații?


Renate Weber: Termenul în mod normal este termenul de 15 zile. Așa prevede legea privind contravențiile în România. Și noi știm foarte bine că în perioada aceasta plângeri de genul acesta au trebuit să fie trimise prin email - eu nu cred că toată lumea are acces la internet și știe să le trimită astfel la instanţe - poate că foarte mulți oameni din zona rurală, pentru că au fost date foarte multe amenzi acolo, nu au posibilitatea aceasta sau, dacă ar fi vrut să se ducă la o judecătorie, în perioada aceasta nu au putut să circule. Deci cred că sunt, de fapt, multe situații care derogă sau ar trebui să fie avute în vedere de judecători atunci când primesc și judecă astfel de plângeri, pentru că în mod sigur nu toată lumea poate să respecte acest termen. Cu atât mai mult insist cu cât precizez: Curtea n-a decis că amenzile sunt neconstituţionale, Curtea a decis că textul pe baza căruia au fost date aceste amenzi, textul este neconstituțional, deci este chiar mult mai serios și mult mai grav, și atunci tocmai de asta spun că probabil că soluțiile vor fi diferite sau poate că, într-adevăr, Guvernul, Parlamentul se gândesc să facă ceva, în așa fel încât mai multe persoane să beneficieze de o ordonanță de urgență.


Realizator: Şi care ar fi acel ceva, doamnă Weber? Ce ar putea face Guvernul?


Renate Weber: Nu, acel ceva este un act legislativ. E o ordonanţă de urgență din partea Guvernului și o lege pe care s-o adopte Parlamentul și care să reprezinte un fel de amnistie în ceea ce privește amenzile. Sigur, probabil și cu excepții, dar care să privească, per ansamblu, mai multe categorii de oameni care au primit amenzi în această perioadă pentru că...


Realizator: Ce pot face...?


Renate Weber: ...am auzit că - și aici insist - am auzit că este vorba sau, mă rog, a circulat la un moment dat în spațiul public ideea că e vorba doar de cuantumul amenzii. Nu, nu, sub nicio formă nu e vorba doar de cuantum, ci de faptul că noi am fost amendați, noi ca societate vreau să spun, am fost amendaţi fără să existe o descriere în lege a faptelor respective, a contravenţiilor, repet, în lege, nu în ordonanţe militare care sunt acte administrative și nu sunt acte de legiferare.


Realizator: Un ascultător ne-a scris deja pe WhatsApp următoarea întrebare: cum ar fi trebuit să acționeze guvernanții să mențină ordinea, fără aceste amenzi?


Renate Weber: Nu. Aici nu este vorba să acționeze fără amenzi, este vorba că o contravenție se stabilește prin lege, nu printr-un act administrativ al unui ministru sau al unui comitet, așa cum a fost el constituit. Legea, adică Ordonanța 1/ 99 ar fi trebuit să prevadă exact care sunt contravențiile, în așa fel încât fiecare din noi să înțeleagă cum anume trebuie să se comporte. Asta este Constituția României. Astea sunt exigențele statului de drept și noi suntem totuşi un stat de drept. Deci despre asta este vorba

Renate Weber Guvernul ar fi trebuit pur și simplu foarte rapid să facă acele modificări, să le treacă foarte repede prin parlament - ar fi trecut fără doar și poate - și lucrurile ar fi intrat în legalitate și ar fi fost respectată Constituția.


Realizator: Ați făcut o nouă sesizare la Curtea Constituțională privind ordonanța care reglementează starea de alertă. Care este excepția de neconstituționalitate sesizată?


Renate Weber: Şi în cazul acelei ordonanțe, textul este extrem de vag, textul nu este previzibil, nu știm în ce situație ne găsim și să vă explic: nu există o definiție a stării de alertă, nu există nici măcar câteva criterii obiective pe baza cărora să se declare starea de alertă, nu există o listă de drepturi și libertăți al căror exercițiu să poată să fie restrâns pe perioada stării de alertă, nu există un termen limită pentru perioada pe care se poate declara starea de alertă. Tot ce există acolo, există o prevedere care spune că odată declarată starea de alertă, comitetele speciale, care de fapt înseamnă administrație la nivel central și la nivel local, trebuie să ia toate măsurile ca să fie în concordanță cu ceea ce se dorește a se... ce se urmărește a se combate sau ceva de genul acesta. Or, toate măsurile sau orice măsură înseamnă restricționarea, printre altele, și restricționarea unor drepturi și libertăți. Insist ce am spus și adineauri: acest lucru se poate face în conformitate cu articolul 53 din Constituție numai prin lege, nu prin alte acte administrative.


Realizator: Nu este sigur că după data de 15 mai ar putea fi declarată starea de alertă?


Renate Weber: Eu nu știu ce dorește să facă guvernul sau cum dorește guvernul să acționeze până la data de 15. Mai sunt câteva zile și multe lucruri pot fi făcute. Pe de altă parte, este o sesizare pe care noi am făcut-o Curții Constituționale. Până nu se va pronunța Curtea Constituțională nu știm să spunem dacă va fi de acord cu punctul nostru de vedere sau nu. Deci... în acest moment acest lucru nu îl știm, dar plecând de la decizia de ieri a Curții Constituționale și văzând motivarea, chiar așa, succintă, care a fost în comunicatul de presă, este clar: Curtea este de acord și împărtășește punctul nostru de vedere că astfel de restrângeri ale exercițiului drepturilor și libertăților pot fi făcute numai prin lege, nu prin acte administrative.


Realizator: Da, poate având în vedere experiența cu starea de urgență, scăparea legislativă poate fi corectată.


Renate Weber: Cu siguranță poate fi corectat Inclusiv parlamentul poate să o facă în zilele următoare, adică lucrurile acestea pot fi corectate nu trebuie așteptat neapărat să apară mai întâi o decizie a Curții Constituționale. Mie îmi pare foarte rău că ele au fost făcute până acum, dar cum România de fapt nu s-a confruntat cu stări de urgență și cu stări de alertă și așa, nu au fost făcute. Să nu uităm un lucru: starea de alertă nu există prevăzute de Constituție. Ea a apărut prin această Ordonanță de urgență 21 din 2004 și atunci cu atât mai mult trebuie să existe niște mențiuni, niște nuanțe, niște detalii cu privire la situațiile în care starea de alertă poate să fie declarată.


Realizator: Și dacă tot am vorbit de acele amenzi, cu siguranță nu înseamnă ca de acum înainte să încălcăm regulile impuse...


Renate Weber: Categoric nu! Categoric nu!


Realizator: .... ci trebuie să stăm în continuare acasă și să facem acele declarații.


Renate Weber: Noi trebuie să respectăm în continuare distanțarea socială. Ar fi și păcat, după atâtea săptămâni în care imensa majoritate a oamenilor din țara aceasta s-au conformat și au avut grijă să se apere și pe sine, dar și pe ceilalți, ar fi mare păcat ca lucrurile acestea să nu e întâmple în continuare, dar eu sunt convinsă că lumea în continuare se va comporta într-un mod responsabil.


Realizator: Mulțumim pentru toate aceste lămuriri. Invitatul Apelului Matinal a fost Avocatul Poporului, doamna Renate Weber.

(RS)

Galati - Activitati dedicate Zilei Unirii Basarabiei cu Romania
România 27 Martie 2023, 18:45

Galati - Activitati dedicate Zilei Unirii Basarabiei cu Romania

La Casa Artelor din municipiul Galaţi, sub genericul „Basarabia, sfântă icoană în inimi de români purtată” s-a desfăşurat o...

Galati - Activitati dedicate Zilei Unirii Basarabiei cu Romania
Aderarea României la Schengen, principalul subiect discutat între preşedintele României şi cel al CE, Charles Michel
România 27 Martie 2023, 18:26

Aderarea României la Schengen, principalul subiect discutat între preşedintele României şi cel al CE, Charles Michel

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, susţine adoptarea unei decizii pozitive privind aderarea ţării noastre la...

Aderarea României la Schengen, principalul subiect discutat între preşedintele României şi cel al CE, Charles Michel
Vremea se răceşte în toată România
România 27 Martie 2023, 18:24

Vremea se răceşte în toată România

Vremea se răceşte în toată România, temperaturile continuând să scadă în următoarele două săptămâni la valori negative pe...

Vremea se răceşte în toată România
Consiliul Concurenţei "nu poate interveni în situaţiile în care companiile de asigurări practică preţuri mici pentru poliţele RCA"
România 27 Martie 2023, 16:44

Consiliul Concurenţei "nu poate interveni în situaţiile în care companiile de asigurări practică preţuri mici pentru poliţele RCA"

Preşedintele Consiliului Concurenţei a spus că, pe lângă plafonarea preţurilor la poliţele RCA, ar trebui acţionat şi asupra...

Consiliul Concurenţei "nu poate interveni în situaţiile în care companiile de asigurări practică preţuri mici pentru poliţele RCA"
România va apăra integritatea teritorială a Republicii Moldova, spune președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu
România 27 Martie 2023, 16:35

România va apăra integritatea teritorială a Republicii Moldova, spune președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu

Marcel Ciolacu a subliniat că "toţi decidenţii de la Bucureşti" şi el, personal, "nu vor avea linişte până când trupul...

România va apăra integritatea teritorială a Republicii Moldova, spune președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu
Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit, la Palatul Cotroceni, pe preşedintele Consiliului European, Charles Michel
România 27 Martie 2023, 15:10

Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit, la Palatul Cotroceni, pe preşedintele Consiliului European, Charles Michel

Preşedintele Consiliului European va efectua marţi, 28 martie, o vizită în Republica Moldova.

Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit, la Palatul Cotroceni, pe preşedintele Consiliului European, Charles Michel
"Constituția din 1923 a României Întregite face parte din patrimoniul constituțional-democratic al statului român"
România 27 Martie 2023, 14:55

"Constituția din 1923 a României Întregite face parte din patrimoniul constituțional-democratic al statului român"

Constituția României Întregite, adoptată acum 100 de ani, a determinat modernizarea politică, socială, economică și culturală...

"Constituția din 1923 a României Întregite face parte din patrimoniul constituțional-democratic al statului român"
Constituția din 1923 „a pus bazele României Întregite”
România 27 Martie 2023, 13:50

Constituția din 1923 „a pus bazele României Întregite”

Curtea Constituțională celebrează centenarul Legii fundamentale a României Întregite în cadrul unei adunări solemne încheiată...

Constituția din 1923 „a pus bazele României Întregite”