Ascultă Radio România Actualitaţi Live

"APEL MATINAL"

"Apel matinal" - invitat: purtătorul de cuvânt al Autorității de Supraveghere Financiară, Daniel Apostol.

"APEL MATINAL"
Foto: Arhivă.

Articol de Florin Lepădatu, 30 Septembrie 2021, 10:00

"Apel matinal" - invitat: purtătorul de cuvânt al Autorității de Supraveghere Financiară, Daniel Apostol

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI - Emisiunea: ''Matinal'' - Realizator: Daniela Petrican - Autoritatea de Supraveghere Financiară le cere companiilor de intermediere în asigurări să își informeze clienții că, în cazul în care primesc trei oferte de polițe RCA mai scumpe cu 36% decât prețul de referință, sunt considerați asigurați cu risc ridicat. Clienții de acest tip se pot adresa însă direct Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România, în vederea încheierii unui contract. Problema a apărut pe fondul majorării prețului polițelor RCA, în contextul falimentului City Insurance, dar și al protestelor din ultimele zile ale transportatorilor, nemulțumiți de creșterea nejustificată a prețurilor pentru polițele de asigurare. Invitatul de astăzi al ''Apelului matinal'' este Daniel Apostol, purtător de cuvânt al Autorității de Supraveghere Financiară. Bună dimineața!


Daniel Apostol: Bună dimineața, doamna Petrican, bună dimineața tuturor ascultătorilor!


Realizator: Care este, așadar, evoluția prețurilor RCA, mai ales după falimentul City Insurance?


Daniel Apostol: Pot să fac o observație aici, pentru că Autoritatea de Supraveghere Financiară nu a comentat și nu va comenta niciodată politica de prețuri, o politică comercială, un preț al fiecărui asigurator din piață, în conformitate cu piața liberă. Dar, ca observație, s-a văzut o evoluție în ultimele săptămâni, probabil o evoluție, să spunem, speculativă, în momentul în care mulți dintre solicitanții de polițe RCA s-au confruntat cu o ofertă la tarife mărite vizibil față de perioada anterioară.


Realizator: Și de ce au crescut prețurile polițelor, până la urmă?


Daniel Apostol: Eu v-am spus că consider această, să spunem, majorare ca fiind o tentativă, o tendință speculativă, o zonă emoțională. Întotdeauna se întâmplă așa în piață când un produs este ofertat de mai multe firme, atunci acel produs are un preț reglat de piață. Când dispar ofertanți ai acestui produs, tentativa economică este ca produsul să primească un preț mai mare. Însă, ce trebuie să spun în numele Autorității de Supraveghere Financiară este ceea ce ați precizat chiar dvs. - că noi am solicitat tuturor intermediarilor în asigurări să vină în sprijinul clienților, să îi informeze asupra unui fapt real, și anume dacă un ascultător de-al dvs. care are nevoie de o poliță RCA se adresează la cel puțin trei asiguratori diferiți, și de la cei trei va primi oferte cu prime de asigurare RCA semnificativ mai mari decât tariful de referință, și am să vin cu detalii ce înseamnă semnificativ mai mari, atunci acest ascultător al dvs. are de partea sa un cadru legal, potrivit Legii 132/2017. El se poate îndrepta spre BAAR, adică spre Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România, și, solicitând BAAR-ului, va obține o ofertă pentru încheierea unui contract RCA la un preț, la un tarif maximal. Iar acest tarif maximal se obține prin tariful de referință pe care Autoritatea de Supraveghere Financiară, ca practică, îl publică anual, de două ori, de fapt, de două ori pe an. Este un tarif de referință calculat independent de către o companie, un auditor special. Acest tarif de referință este făcut public, cum spuneam, pe site-ul Autorității și reprezintă un indicator cu privire la nivelul, să spunem, corect al tarifelor RCA pe care le regăsim în piață. Tariful maximal se obține multiplând tariful de referință cu factorul 1,36. Este un criteriu după care reușim să venim în piață cu recomandarea de tarife care se apropie sau care sunt, să spunem, corespunzătoare cu unnivel corect de tarifare.


Realizator: Ați discutat cu transportatorii, ei fiind cei mai afectați?

Daniel Apostol: Bineînţeles, am avut aceste discuţii şi la Ministerul de Finanţe împreună cu transportatori, dar şi independent de întâlnirea de la Ministerul de Finanţe, iar această procedură de calculare a unui tarif maximal vine tocmai în sprijinul unor categorii socio-profesionale şi în sprijinul individului simplu, cetăţeanului de pe stradă, dar şi în sprijinul acestei categorii profesionale, transportatorii, care s-au plâns în ultima perioadă că sunt afectaţi de preţul de vânzare al poliţelor RCA practicate la nişte cote, să spunem, spectaculoase, deranjante. Noi precizăm că în urma consultării cu asociaţiile de transportatori, am ajuns să agreem împreună această abordare, care va fi valabilă pentru perioada următoare. Şi, apropo, de transportatori, dacă îmi daţi voie, pot să dau un exemplu de calcul. Este cel pe care l-am şi comunicat, de altfel, formal. Am luat ca nivel de referinţă, să spunem, un camion, un cap tractor pentru un tir care depăşeşte 16 tone - da? - un camion care depăşeşte 16 tone. Mulţi transportatori s-au plâns că la această categorie de transport s-au văzut în faţa unei creşteri semnificative a tarifelor. Ei bine, preţul maximal de vânzare, care se obţine prin acest procedeu despre care vă spuneam, nu ar depăşi 9.662 de lei. Adică, tariful de referinţă la acest tip de vehicul, cu un gabarit de 16 tone, este de 7.105 lei, la catagoria bonus malus zero, adică la o categorie echilibrată. Multiplicat cu factorul "n", cu 1, 36, 7.105 lei tariful de referinţă, ne dă tariful maximal 9.662. Dar - atenţie! - mulţi dintre transportatori nu se regăsesc în categoria B0. Mulţi au categoria B2, B4, B6, adică au categorii de bonusare superioară. Dacă se ajunge la un B8, cea mai mare categorie de bonus, reducerea care se practică este de 50%. Deci 50% din 9.600 de lei înseamnă undeva spre 5.000 de lei, 4.800 de lei, un tarif care este uşor de acceptat de către transportatori.


Realizator: Autoritatea de Supraveghere Financiară ştiu că a cerut companiilor asiguratoare să informeze clienţii asupra categoriilor asiguraţilor cu risc ridicat. Mai concret, despre cine este vorba?


Daniel Apostol: Aşa este. Orice ascultător de-al dumneavoastră, dacă se adresează pieţei şi prin intermediul brokerilor de asigurare sau direct de la asiguratori primeşte cel puţin trei oferte la o valoare a primei de asigurare RCA semnificativ mai mare peste acest tarif maximal pe care am explicat ceva mai devreme cum se calculează, ei bine, conform legii în vigoare, este considerat că poate fi încadrat la categoria asiguraţilor cu risc ridicat. Potrivit legii, acest tip de client se poate adresa Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România (BAAR), solicitând o ofertă mai bună pentru încheierea unui contract RCA şi în conformitate cu Legea 132 din 2017, un astfel de asigurat cu risc ridicat, adresându-se BAAR pentru obţinerea unei oferte de asigurare, BAAR va formula o ofertă de asigurare calculată pornind de la tariful de referinţă şi va aloca acestui viitor client un asigurator în vederea încheierii contractului de poliţă de răspundere civilă.


Realizator: Bun, şi trăgând linie, la ce să ne aşteptăm în continuare pe piaţă?

Daniel Apostol: La o reglare, la o detensionare a pieţei cauzată, dacă vreţi, tocmai de aceste mecanisme şi aceste procedee pe care le-am adus în sprijinul tuturor consumatorilor, nu doar categoriilor profesionale, respectiv transporatori, dar şi în sprijinul ceţăţeanului simplu şi aş mai face aici o precizare. Pentru că această situaţie tensionată a venit ca urmare a ridicării de către ASF a autorizaţiei de funcţionare la un asigurator important, City Insurance, aş vrea încă o dată să transmit tuturor ascultătorilor, dacă au poliţă RCA la City Insurance şi nu au fost încă, din fericire, nu au făcut obiectul niciunui dosar de daună până acum, au posibilitatea să denunţe această poliţă. De la Fondul de Garantare a Asiguraţilor se primeşte dovada denunţării poliţei şi pot să facă, să solicite Fondului de Garantare a Asiguraţilor recuperarea sumei aferente perioadei rămase de la data denunţării până la data maturităţii poliţei respective.


Realizator: Vă mulţumim pentru toate aceste precizări şi pentru prezenţa la "Apel matinal".


Daniel Apostol: Şi eu mulţumesc!


Realizator: Invitatul de astăzi a fost Daniel Apostol, purtător de cuvânt la Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Etichete : asf
Plata pensiilor aferente lunii mai se va face înainte de Paşti
România 25 Aprilie 2024, 15:43

Plata pensiilor aferente lunii mai se va face înainte de Paşti

Plata pensiilor aferente lunii mai se va face înainte de Paşti.

Plata pensiilor aferente lunii mai se va face înainte de Paşti
Proiecte de investiţii în Bucureşti, Râmnicu Sărat, Buzău, Galaţi şi Alba, aprobate de executiv
România 25 Aprilie 2024, 15:20

Proiecte de investiţii în Bucureşti, Râmnicu Sărat, Buzău, Galaţi şi Alba, aprobate de executiv

Guvernul a aprobat 7 proiecte de investiţii în Bucureşti, Râmnicu Sărat, Buzău, Galaţi şi Alba.

Proiecte de investiţii în Bucureşti, Râmnicu Sărat, Buzău, Galaţi şi Alba, aprobate de executiv
Procurorii au început audierile în dosarul mineriadei din 1990
România 25 Aprilie 2024, 15:02

Procurorii au început audierile în dosarul mineriadei din 1990

La Parchetul General au venit, astăzi, fostul premier Petre Roman şi fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu. În acelaşi...

Procurorii au început audierile în dosarul mineriadei din 1990
Noi garnituri de metrou
România 25 Aprilie 2024, 14:45

Noi garnituri de metrou

Noua garnitură de metrou, Metropolis, produsă de compania franceză Alstom, a ajuns astăzi în Depoul Berceni al Metrorex.

Noi garnituri de metrou
Maramureș: Un polițist care urma să intre în tură, testat pozitiv la substanțe interzise
România 25 Aprilie 2024, 14:34

Maramureș: Un polițist care urma să intre în tură, testat pozitiv la substanțe interzise

IPJ Maramureș spune că la intrarea în serviciu, toți polițiștii sunt instruiți și evaluați din punct de vedere al capacității...

Maramureș: Un polițist care urma să intre în tură, testat pozitiv la substanțe interzise
În sudul, centrul şi estul ţării sunt anunţate în continuare ploi
România 25 Aprilie 2024, 14:30

În sudul, centrul şi estul ţării sunt anunţate în continuare ploi

Potrivit prognozei meteo, va mai ninge până mâine dimineaţă în toate zonele de altitudine şi mai ales în Carpaţii Meridionali...

În sudul, centrul şi estul ţării sunt anunţate în continuare ploi
Directorul pentru Europa al OMS: Trebuie să prelumgim viaţa sănătoasă
România 25 Aprilie 2024, 13:59

Directorul pentru Europa al OMS: Trebuie să prelumgim viaţa sănătoasă

Interviu cu directorul pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Hans Kluge.

Directorul pentru Europa al OMS: Trebuie să prelumgim viaţa sănătoasă
Biroul Regional OMS pentru Europa şi România se întâlneşte pentru prima dată în ţara noastră
România 25 Aprilie 2024, 13:52

Biroul Regional OMS pentru Europa şi România se întâlneşte pentru prima dată în ţara noastră

Biroul regional cuprinde 53 de state membre din Europa, fosta Uniune Sovietică plus Israel.

Biroul Regional OMS pentru Europa şi România se întâlneşte pentru prima dată în ţara noastră