Ascultă Radio România Actualitaţi Live

"APEL MATINAL"

"Apel matinal" - Invitat, Ciprian Teleman, ministrul cercetării, inovării şi digitalizării.

"APEL MATINAL"
Foto arhivă

Articol de Florin Lepădatu, 20 Mai 2021, 09:13

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Realizator: Cercetarea nu aduce capital politic celor care ar trebui să o susţină sau o fac. Ea aduce capital politic unor generaţii viitore, prin rezultatele care contribuie la dezvoltarea economică a unei ţări, spune ministrul cercetării. Vorbim, de asemenea, de mulţi ani de potenţialul uriaş al României în a atrage profesionişti, iar viza pentru 'nomazii digitali' este unul dintre instrumentele care poate face trecerea de la potenţial la realitate, mai spune Ciprian Teleman, ministrul cercetăţrii, inovării şi digitalizării, invitatul de astăzi al Apelului matinal. Bună dimineaţa!


Ciprian Teleman: Bună dimineaţa!


Realizator: Vă mai citez în continuare, tot dumneavoastră spuneaţi recent în Senat, că domeniul cercetării trebuie recondiţionat în aşa fel încât între universităţi şi institutele naţionale de cercetare-dezvoltare să existe o interoperabilitate. Cum se poate face, cum se poate ajunge la ea?


Ciprian Teleman: Ambele rotiţe - că aşa le-am descris la Senat - au nevoie în primul rand de evaluare din punctul de vedere al modului în care sunt concepute proiectele de cercetare, o evaluare a institutelor sau a centrelor de cercetare, atât cele din universităţi, cât şi din cercetare-dezvoltare şi, de asemenea, un sistem de evaluare a cercetătorilor. Şi abia apoi, după ce ştim exact cum stăm, vom înţelege pe unde să ne deplasăm înainte.


Realizator: Prin PNRR vom obţine şi fonduri europene, vor fi alocate chiar sume importante pentru digitalizare. Suntem în 20 mai 2021, unde credeţi, unde ne aflăm în acest moment, gândindu-ne şi la zonele rurale?


Ciprian Teleman: Un spaţiu digital are nevoie de instrumente, de aplicaţii care să ne facă, să ne aducă confort, să ne facă viaţa un pic mai simplă. Aplicaţiile, însă, au nevoie de conectivitate. Nu stăm grozav la conectivitate; asta, din punct de vedere al infrastructurii, cât şi din punctul de vedere al felului în care au fost construite acest aplicaţii, în privinţă capacităţii lor de a putea comunica informaţii unele cu celelalte. Şi, aici, va fi un şantier foarte mare, foarte mare. Este un spaţiu digital destul de insular, pe care va trebui să-l conectăm.


Realizator: Cât de mult ne va ajuta tehnologia 5G, în condiţiile în care Camera Deputaţilor din Parlament a adoptat proiectul de lege privind instalarea acestei tehnologii?


Ciprian Teleman: Tehnologia 5G este una destinată în primul rând comunicării de date între maşini. Bunăoară, între senzori conectaţi la Internet care ne transmit informaţii despre calitatea mediului sau camere care preiau imagini din mediu şi la fel le transmit unor aplicaţii. E un drum lung până când vom putea beneficia de 5G în multe zone ale ţării, dar, de regulă, aceste proiecte încep cu a face un rol al tehnologiilor în zonele în care pot contribui economic, în care pot aduce valoare economică, de exemplu în zona aeroporturilor sau de-a lungul unor coridoare rutiere de transport de mărfuri, unde am putea de exemplu avea camioane autonome, cum deja se întâmplă în unele locuri şi sunt experimentale, sau în domeniul feroviar ş.a.m.d. Deci, cred că e un drum lung.

Realizator: Vorbeam mai devreme despre interoperabilitatea dintre universităţi şi institutele naţionale de cercetare dezvoltare. În acest moment, statul român cum îi sprijină pe cercetători şi inventatori, întrucât am desluşit, împreună cu echipa Matinalului, sunt din ce în ce mai puţine invenţii create de specialiştii români?


Ciprian Teleman: Da. E adevărat că am coborât în aceste clasamente. Pe de o parte, sunt puţine, pe de altă parte, şi mai puţine dintre ele se transformă în ceva cu aplicabilitate economică, adică sunt puse în valoare, pentru transfer în economie. Pentru anii următori insistăm foarte mult să dezvoltăm zona asta de inovare şi ne-am propus cel puţin să dublăm fondurile care au fost atrase prin Programul Horizon Europe. Prin Horizon 2020 au fost atrase cam 250 de milioane, trebuie cel puţin să dublăm această sumă atrasă, apoi în minister dezvoltăm până în zona de inovaţie şi de transfer tehnologic şi acum în PNRR am conceput instrumente financiare, care să uşureze transferul acestor rezultate ale cercetării în industrie şi avem încredere că vor trece de Comisie şi vor fi folosite.


Realizator: Și vor apărea și rezultate. Dacă tot vorbeam despre cercetători, care mai este situația proiectului ELI-NP pe de la Măgurele? Au fost atâtea discuții. Va mai putea fi inclus în proiectul consorțiului european de cercetare?


Ciprian Teleman: Da, consorțiul este o formulă administrativă, care gestionează și din punct de vedere științific, și economic infrastructura de cercetare de la Măgurele. Nu există în momentul de față vreun motiv pentru care noi să nu facem parte, în viitorul apropiat, din acest consorţiu. Evident că sunt alternative, dar opţiunea principală este să devenim membri ai consorţiului. Şi, de exemplu în luna iunie vom avea vizita comună a miniştrilor de resort din Cehia şi din Ungaria, miniştrilor cercetării şi evident vom discuta planul prin care noi o să fim parte în acest consorţiu. Dar nu sunt motive de îngrijorare.


Realizator: În această săptămână avem două evenimente interesante: OpenGov Week şi Bucharest Tech Week. Toată lumea, ştim acest truism, are nevoie de specialişti, inclusiv România. Putem atrage nomazii digitali, aşa cum e noua lor denumire, şi a aduce astfel resurse financiare în economie?


Ciprian Teleman: Da, România fără prea multă reclamă este a treia destinaţie la nivel global într-un anumit clasament ca favorabilitate pentru aceşti nomazi digitali, adică pentru persoane care pot lucra cu ajutorul tehnologiilor din orice loc unde au conectivitate. Faptul că avem o viteză destul de mare în raport cu alte ţări a conexiunilor internet, faptul că chiriile la noi nu sunt foarte mari şi faptul că e o ţară foarte, foarte frumoasă face România atractivă. Aşadar, ăsta a fost motivul pentru care, împreună cu colegii din parlament, am adăugat această categorie, a nomazilor digitali, în lista persoanelor care pot primi permis de muncă în România, adică recunoaştem existenţa acestei categorii şi asta le va facilita obţinerea permisului de muncă până la doi în România.


Realizator: Se tot vorbeşte despre digitalizarea României. Ştim bine, Estonia este campioană la acest capitol. Chiar ieri ministrul mediului a remarcat că programul Rabla auto se mişcă foate greu din cauza birocraţiei. Ce ar mai trebui făcut pe acest drum al digitalizării?

Ciprian Teleman: O, sunt foarte multe lucruri! În primul rând să ne adunăm, cum s-ar spune, în acest cloud guvernamental, care va fi o infrastructură atât de calcul, cât şi de stocare. Apoi interoperabilitatea bazelor de date ale marilor instituţii ale statului, apoi e ca şi cum ne-am face o casă pe care nu am păzi-o. Aici vorbim despre securitatea cibernetică, un domeniu nu foarte prezent în conştiinţa noastră şi care poate duce la pierderi foarte mari. Apoi vorbim despre educaţia digitală a copiilor noştri, a persoanelor cu risc de excluziune din spaţiul digital. Sunt foarte, foarte multe direcţii în care trebuie să avansăm.


Realizator: Foarte interesantă remarca pe care aţi făcut-o la început, şi anume, sintagma de fapt, cloud guvernamental. Nu intrăm în politică, apropo de acest cloud guvernamental. Ţin să vă mulţumesc pentru prezenţă. Sper să ne întâlnim cu veşti şi mai bune.


Ciprian Teleman: Da. Mulţumesc şi eu pentru invitaţie şi îi salut pe ascultătorii dumneavoastră.

Etichete : microfon rra
Semne de stabilizare a terenului la Slănic Prahova
România 05 Mai 2024, 15:50

Semne de stabilizare a terenului la Slănic Prahova

Prefectul județului spune că tasarea prezintă urme de stabilizare.

Semne de stabilizare a terenului la Slănic Prahova
Cod galben de ploi în mai multe județe din ţară
România 05 Mai 2024, 15:48

Cod galben de ploi în mai multe județe din ţară

În unele zone va cădea grindină.

Cod galben de ploi în mai multe județe din ţară
Dorințele de Paște ale copiilor
România 05 Mai 2024, 13:24

Dorințele de Paște ale copiilor

Însă copiii nu au nevoie doar de lucruri materiale.

Dorințele de Paște ale copiilor
Sărbătoarea Paştelui modifică programul serviciilor medicale
România 05 Mai 2024, 13:15

Sărbătoarea Paştelui modifică programul serviciilor medicale

Cei care întâmpină probleme de sănătate vor putea apela doar la ambulanţă şi la camerele de gardă din marile spitale.

Sărbătoarea Paştelui modifică programul serviciilor medicale
MAI: Niciun incident major în noaptea de Înviere
România 05 Mai 2024, 13:12

MAI: Niciun incident major în noaptea de Înviere

Ministerul Afacerilor Interne a vegheat la respectarea ordinii și siguranței publice în proximitatea lăcașelor de cult.

MAI: Niciun incident major în noaptea de Înviere
Iași: Expoziţia "Maria a României, regină şi artistă"
România 05 Mai 2024, 11:36

Iași: Expoziţia "Maria a României, regină şi artistă"

Muzeul Municipal "Regina Maria" din Iaşi organizează expoziţia "Maria a României, regină şi artistă".

Iași: Expoziţia "Maria a României, regină şi artistă"
Creștinii ortodocşi, greco-catolici și neo-protestanți sunt în prima zi de Paști
România 05 Mai 2024, 10:00

Creștinii ortodocşi, greco-catolici și neo-protestanți sunt în prima zi de Paști

Cea mai mare sărbătoare a creștinismului.

Creștinii ortodocşi, greco-catolici și neo-protestanți sunt în prima zi de Paști
Slănic Prahova: Lucrările de umplere cu pietriş a gropii, finalizate
România 05 Mai 2024, 09:05

Slănic Prahova: Lucrările de umplere cu pietriş a gropii, finalizate

Situația de la Slănic Prahova este monitorizată în permanență.

Slănic Prahova: Lucrările de umplere cu pietriş a gropii, finalizate