Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Apel matinal

"Apel matinal" - Invitat: Gindrovel Dumitra, președintele Grupului de Vaccinologie

Apel matinal
Foto arhivă

Articol de Radio România Actualităţi, 09 Aprilie 2021, 10:25

Emisiunea: "Matinal" - Rubrica: "Apel matinal" - Realizator: Viorela Pănculescu - Imunizarea cu vaccinul AstraZeneca va continua în România pentru toate grupele de vârstă - a anunțat președintele Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, colonel Valeriu Gheorghiță. Decizia a fost luată ieri, după o ședință cu reprezentanți ai Institutului Național de Sănătate Publică, Ministerului Sănătății, Agenției Naționale a Medicamentului și specialiști în hematologie. De asemenea, Agenția Europeană a Medicamentului a confirmat faptul că raportul beneficiu-risc al acestui vaccin rămâne pozitiv. Discutăm cu medicul Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale de Medicină a Familiei și președintele Grupului de Vaccinologie. Bună dimineața!
Realizator: Cu toate acestea, anumite reacții adverse au îngrijorat autoritățile din unele state europene și în România multe persoane au renunțat. Sunt motive de renunțare întemeiate?
Gindrovel Dumitra: Sigur că teama este destul de importantă şi reticenţa la un anumit vaccin, atunci când informațiile din spaţiul media sunt abundente pot să creeze la un moment o reticenţă, mai ales pentru că se formează o imagine hipertrofiată în ceea ce priveşte numărul de reacţii adverse. Adică, discutăm foarte mult despre acest lucru, asta nu înseamnă că aceste reacţii sunt frecvente, ci, dimpotrivă, ele sunt cât se poate de rare. Comform raportului Agenţiei Europene a Medicamentului vorbim de aproximativ cinci-șase reacții la un milion, ceea ce încadrează în acest moment această reacţie în cam aceeaşi categorie pe care o avem atunci când discutăm despre reacţii anafilactice grave, adică, şocul anafilactic. Şi, după cum bine ştim, avem soluţie terapeutică pentru acest lucru. Ei bine, ăsta este cel mai important lucru pe care trebuie să îl înţeleagă ascultătorii dumneavoastră, că întotdeauna şi când administrăm un vaccin şi când administrăm un medicament există un risc, dar renunțarea la administrarea vaccinului în acest moment datorită acestui risc nu înseamnă nimic altceva decât o expunere sau păstrarea statusului de risc mult mai mare de a te îmbolnăvi cu COVID-19 și de a ajunge în Terapie Intensivă. Pentru că despre asta vorbim aici, este practic o punere în balanţă a riscurilor şi întotdeauna trebuie să alegi riscul cel mai mic.
Realizator: Unele țări au decis să rezerve vaccinul acesta pentru cei peste 55 de ani, reacțiile adverse mai serioase apar așadar la persoane tinere?
Gindrovel Dumitra: Aici datele sunt un pic influenţate de faptul că la începutul campaniei, după cum bine ştim, au fost două situaţii: Marea Britanie a început vaccinarea cu vaccinul AstraZeneca pe toate grupele de vârstă, pe când Uniunea Europeană l-a aprobat până la vârsta de 55 de ani. Acest lucru face posibil ca aceste reacţii adverse să fie culese fix din rândul persoanelor vaccinate, adică din rândul persoanelor care aveau vârsta sub 55 de ani, ceea ce ne poate crea falsa senzaţie că cele mai multe reacţii adverse sunt la această grupă de vârstă, ceea ce este adevărat. Ei bine, în Marea Britanie s-a constatat că există o etalare a acestor tipuri de cazuri pe toate grupele de vârstă şi nu sunt create în acest moment condiţiile ca să putem să decelăm sau să putem să realizăm un profil al pacientului care ar putea să fie la risc pentru a dezvolta aceste reacţii. Este un element care se află în desfășurare, vom vedea în viitor dacă ne vor aduce suficiente date în acest moment ca să tragem această concluzie. Dar, e drept, în Europa aceste cazuri au apărut la această grupă de vârstă sub 55 de ani, repet, fiind foarte puternic influențate de faptul că în prima parte a campaniei am vaccinat exclusiv această grupă de vârstă.
Realizator: Dată fiind această situaţie, se poate face rapelul cu alt tip de vaccin?
Gindrovel Dumitra: Ei bine, acest lucru este luat în considerare în acest moment în mai multe ţări. De exemplu, Marea Britanie nu numai că, mă rog, ia în calcul o asttfel de variantă, ci chiar testeză anumite combinaţii de vaccin pentru a urmări imunogenicitatea./atataru/ Germania a luat decizia ca să administreze rapelul cu un alt tip de vaccin. Noi, în acest moment, vedeți, persoanele care se află acum la rapel ar trebui să primească rapelul, după cum bine știm, la opt săptămâni, dar intervalul de siguranță în care poate fi administrat rapelul este până la 12 săptămâni, așa cum avem datele din studiile clinice sosite de la firma producătoare. Ca atare, recomandarea mea, cel puțin în acest moment, este ca persoanele care pot să facă vaccinul să îl facă în acest moment, iar cei care vor dori cândva să facă un alt vaccin mai există un timp de aproximativ patru săptămâni în care putem să primim datele de la celelalte state și să vedem care este profilul de siguranță și, mai ales, care va fi schema care va putea să fie recomandată. Deci, pur și simplu, suntem în explorare în acest moment. Eu, ca profesionist, clar nu pot să emit o opinie în legătură cu acest subiect cât se poate de fermă; în schimb, e clar că vaccinul AstraZeneca rămâne în continuare o soluție pentru a limita răspândirea bolii, mai ales în contextul epidemiologic actual.
Realizator: Dar, în condițiile temporizării vaccinării cu AstraZeneca, se mai poate atinge ținta propusă de 100.000 de vaccinați pe zi?
Gindrovel Dumitra: E motivul principal, în opinia mea, pentru care s-a menținut decizia de a se continua. Pentru că celelalte vaccinuri, de la Pfizer, respectiv de la Moderna, au cantități limitate. Practic, a renunța la vaccinul AstraZeneca înseamnă a reduce numărul de persoane care pot fi vaccinate zilnic, ceea ce pune în pericol ținta de, să zicem, limitare a epidemiei într-un timp cât mai scurt. Este drept că o decizie de retragere în acest moment ar duce la un număr mai mic de vaccinări și, în același timp, la un număr mai mare de persoane în Terapie Intensivă. Da, sigur că da, întreruperea vaccinului AstraZeneca ar pune în pericol toate obiectivele.
Realizator: Am vorbit și data trecută cu dumneavoastră despre vaccinarea în cabinetele medicilor de familie. Cum a evoluat situația față de acum două săptămâni?
Gindrovel Dumitra: În acest moment ne aflăm în situația în care proiectul-pilot de la Timișoara a demarat deja, de luni, deci, nu este un interval de timp, sau de marți, iertați-mă, este un interval de timp foarte scurt. Vom vedea care sunt rezultatele la Timișoara și, în funcție de evoluția, să zicem, sau aderența pe care o au pacienții la vaccinare de către medicul de familie /vom putea trece/ mai departe. Dar am văzut ieri încă o știre că în Germania acest lucru a dus la administrarea unui număr record de vaccinuri atunci când s-a trecut la vaccinarea în cabinetele medicilor de familie. Sigur că da, vaccinarea în cabinetele noastre rămâne o soluție deschisă; rămâne să vedem care va fi vaccinul preferat.
Realizator: Putem alege ce vaccin să facem?
Gindrovel Dumitra: Depinde de decizia care va fi luată la nivel național la momentul respectiv. În acest moment, singurele vaccinuri care sunt posibile a fi administrate sau pentru care sunt create condițiile să fie administrate în cabinetele medicilor de familie sunt cele de la AstraZeneca și de la Johnson & Johnson.
Realizator: Vă mulțumim pentru toate aceste precizări. Invitatului "Apelului matinal" de astăzi a fost medicul Gindrovel Dumitra, vicepreşedintele Societății Naționale de Medicină a Familiei și preşedintele Grupului de Vaccinologie.

(RS)

Raport favorabil proiectului de lege privind pensiile de serviciu
România 28 Martie 2023, 16:34

Raport favorabil proiectului de lege privind pensiile de serviciu

Senatorii din comisiile de specialitate au dat raport favorabil proiectului de lege privind pensiile de serviciu.

Raport favorabil proiectului de lege privind pensiile de serviciu
Accidentul feroviar de la Galaţi „nu este primul incident de acest fel”
România 28 Martie 2023, 16:31

Accidentul feroviar de la Galaţi „nu este primul incident de acest fel”

Accidentul feroviar de la Galaţi nu este primul incident de acest fel, afirmă preşedintele FNF M/C, Gabriel Mare.

Accidentul feroviar de la Galaţi „nu este primul incident de acest fel”
Parlamentul a votat numirea lui Toni Greblă în funcţia de preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente
România 28 Martie 2023, 15:23

Parlamentul a votat numirea lui Toni Greblă în funcţia de preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente

Toni Greblă, care este în prezent prefect al Capitalei, a fost propus de PSD pentru această funcţie. Mandatul este de 8 ani.

Parlamentul a votat numirea lui Toni Greblă în funcţia de preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente
Aproape 100 de oi au murit într-un incendiu izbucnit la o stână de lângă Măcin, jidețul Tulcea
România 28 Martie 2023, 15:17

Aproape 100 de oi au murit într-un incendiu izbucnit la o stână de lângă Măcin, jidețul Tulcea

Aproape 100 de oi au murit, astăzi, într-un incendiu izbucnit la o stână din apropierea oraşului tulcean Măcin,...

Aproape 100 de oi au murit într-un incendiu izbucnit la o stână de lângă Măcin, jidețul Tulcea
România și Polonia vor sprijini în continuare Ucraina, a declarat premierul Nicolae Ciucă în timpul ședinței comune de guvern România-Polonia
România 28 Martie 2023, 14:52

România și Polonia vor sprijini în continuare Ucraina, a declarat premierul Nicolae Ciucă în timpul ședinței comune de guvern România-Polonia

Premierul Nicolae Ciucă a agreat cu premierul polonez, Mateusz Morawiecki, la întâlnirea avută astăzi la Palatul Victoria,...

România și Polonia vor sprijini în continuare Ucraina, a declarat premierul Nicolae Ciucă în timpul ședinței comune de guvern România-Polonia
Profesorul Streinu-Cercel despre combaterea consumului de droguri în școli: Nu copilul trebuie testat
România 28 Martie 2023, 13:37

Profesorul Streinu-Cercel despre combaterea consumului de droguri în școli: Nu copilul trebuie testat

Profesorul Streinu-Cercel susține că nu copilul trebuie testat în școli, ci suprafețele ar trebui testate pentru un control...

Profesorul Streinu-Cercel despre combaterea consumului de droguri în școli: Nu copilul trebuie testat
România și Polonia, "discuții cu CE despre trasabilitatea exporturilor din Ucraina"
România 28 Martie 2023, 12:12

România și Polonia, "discuții cu CE despre trasabilitatea exporturilor din Ucraina"

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, la Forumul economic România-Polonia, că cele două țări vor discuta cu Executivul comunitar...

România și Polonia, "discuții cu CE despre trasabilitatea exporturilor din Ucraina"
O locomotivă a deraiat în judeţul Vâlcea
România 28 Martie 2023, 12:11

O locomotivă a deraiat în judeţul Vâlcea

În urma incidentului, rezervorul locomotivei s-a spart, iar în sol s-a scurs o cantitate mare de motorină. O autospecială de...

O locomotivă a deraiat în judeţul Vâlcea