Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Apel matinal

Apel matinal - Invitat: Mihai Păsculescu, preşedintele Federaţiei Patronale din Industria Uşoară

Apel matinal

Articol de Radio România Actualităţi, 04 Februarie 2021, 10:24

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (4 februarie, ora 8:30) - Realizator: Firmele româneşti din industria textilă, certificate şi autorizate să producă măşti de protecţie, nu au primit nici o comandă de la statul român, dar exportă producţia proprie în Germania sau Franţa, în timp ce spitalele publice, dar şi companii ca Unifarm au cumpărat şi distribuit peste un milon de măşti aduse din China, cazul fiind anchetat acum de procurori, după ce au fost declarate neconforme. Industria textilă din România arată că magazinele noastre sunt închise, nu există comenzi, iar producţia se rezumă la îmbrăcăminte medicală şi de protecţie care se exportă. O spune Mihai Păsculescu, preşedintele Federaţiei Patronale din Industria Uşoară, care este invitatul de astăzi al ”Apelului matinal”. Bună dimineaţa!

Mihai Păsculescu: Bună dimineaţa!

Realizator: Să întelegem că producţia românească de echipamernte sanitare de protecţie este bună în vestul Europei, dar în ţară nu are loc. De ce?

Mihai Păsculescu: În primul rând este o problemă de securitate naţională. În România nu mai există nici o ţesătorie. Deci, Doamne fereşte de un război, cum spunea un fost ministru al economiei, nu avem să facem nici izmene la soldaţi. Asta este principala problemă pentru care iniţiail, în martie, când m-a chemat la Ministerul Economiei să mă întrebe dacă industria noastră poate produce aceste echipamente medicale, am spus că da, pentru că sunt peste 2.000 de firme şi să ne aducă materie primă, dar la momentul respectiv era totul blocat. A doua zi le-am transmis aceste caracteristici ale materiilor prime şi o listă de zece firme, /pentru că/ avem un protocol cu /.../, datorită lipsei industriei orizontale la noi şi în care ne garantau în 24 de ore transmiterea şi materii prime sau şi produse finite, deci garantau inclusiv calitatea acestor produse. Atunci a apărut problema, /când/ partenerii noştri din străinătate ne-au cerut să lucrăm măşti pentru ei în sistem lohn, adică ne trimit ei materia primă. Au fost vreo patru, cinci zile probleme cu vama că nu înţelegeam, atunci a fost un decret prin care se interzicea exportul de astfel de produse, cu toate că în hotărârea de guvern era menţionat faptul că în cazul în care cu materialul clientului avem voie să exportăm, şi atunci am început să exportăm în Franţa. Toată jandarmeria din Franţa au măşti româneşti, în Germania, în Italia şi echipamente medicale, dar cu materie primă adusă de clienţii din afară.

Realizator: Anul trecut, când era criza de măşti pe piaţă şi preţul lor a crescut de zeci de ori, se putea acoperi cererea fără precedent măcar parţial şi din producţie internă?

Mihai Păsculescu: Se putea acoperi cu condiţia, deoarece erau blocate toate exporturile de materiale medicale din toate ţările, de aia am şi trimis la minister, a doua zi, caracteristicile să se aducă ţesătura şi materialele necesare din import, de afară. S-a adus ceva, o cantitate foarte mică din Turcia doar. Dar problema este că firmele, totuşi, la o lună de zile, au reuşit să-şi facă rost de materii prime, s-au dus, s-au autorizat, pentru că la Ministerul Sănătăţii era mult mai greu, a fost o direcţie în MApN care autoriza şi au început să producă. Unifarm a făcut la început nişte contracte, dar pe urmă le-au anulat că au adus măştile de afară, de te miri unde, că nici măcar la cele zece firme care garantau calitatea nu au luat nici măcar o mască sau un combinezon sau ceva, un produs medical şi ne şi scriau, din două în două zile, că ce se întâmplă cu România, nu are nevoie. De ce nu s-au importat? Vă daţi seama că şi atunci, din 15 februarie când am avut eu aceste discuţii, abia în 15 aprilie au fost aduse cu primul avion din Coreea de Sud. Câte cadre medicale au murit din cauză, neavând aceste haine de protecţie şi măşti.

Realizator: Dar de ce s-au preferat achiziţiile din afară? Erau măştile mai ieftine?

Mihai Păsculescu: Deci, dacă o să urmăriţi, undeva prin mai, la Iaşi s-a aflat domnul Cîţu, care era ministrul finanţelor, şi l-a întrebat un reperezentat al unei fabrici care producea şi nu a ştiut să răspundă, a zis cred că nu sunteţi competitivi. Şi a spus, cum la export suntem competitivi şi la piaţă internă nu suntem competitivi? Este o aberaţie! Şi nu a fost nici o explicaţie./lazard/ilapadat

Realizator: Spuneați că materia primă se importă, dar tehnologiile necesare nu se pot aduce și instala în țară?

Mihai Păsculescu: Deci, practic, există și tehnologie automată, cea pe care au importat-o Ministerul Apărării, care au importat numai utilaje, n-au importat și tehnologia și know- how-ul, să zic așa, și au dat greș, după cum știți. Măștile au fost redistribuite în cadrul Ministerului că erau neconforme. Deci, /.../ cu materiale se pot fabrica și pe tehnologia inițială, adică cu mașinile de cusut, care există în industria confecțiilor și utilajele care există în industria confecțiilor. Într-adevăr, productivitatea e mult mai mare pentru o linie automată specială. Am fost la Baia Mare, parcă a fost o fabrică care a luat un /.../ de pe la Râmnicu Vâlcea, și cu ajutorul ministerului au încercat să facă, dar nu pot să vă spun exact cât au reușit să facă măști de protecție, doar măști, fără alte produse. Dar nu era de profilul de confecții fabrica respectivă.

Realizator: Dacă tot este cerută producția românească în Franța sau Italia, se face promovare externă a produselor și producătorilor români?

Mihai Păsculescu: Ei, aici ați atins un lucru foarte grav. Deci noi luni am avut un consiliu /de export/, este un parteneriat public privat între patronatele exportatoare și guvern, în care domnul ministru Năsui efectiv nu a vrut să fie prezent, cu toate că interesul era personal și al dumnealui ca să afle ce e în economia reală. Plus de asta, în loc de 65 de milioane, noi avem aprobate prin Consiliul Concurenței cam 80 de milioane pe an promovare la export. Plus că este legea 30 din 1999, care spune că guvernul are obligația să aloce minimum 0,1% din valoarea exportului pe anul precedent pentru promovarea la export. Plus, sunt cele două legi 120 și HG /201/, care reglementează aceste lucruri. Deci, practic, el la minister în loc de această sumă a cerut numai un milion de lei, ceea ce practic e o jignire, o bătaie de joc, nu se poate face nici măcar un târg. Și așa s-a anulat, cu toate că erau credite de angajament. În primul trimestru avem de obicei, facem târgul până se aprobă bugetul. /.../ s-au anulat trei târguri, unul în Dubai pentru mâncare și unul era la Paris pentru fashion în Paris. Deci n-a vrut să semneze, că trebuie să analizeze, să facă, dar târgurile au date fixe, nu depind de noi. Plus, am văzut că a dat pe Facebook niște valori ale unor... Valorile respective sunt pentru că firmele nu primesc nici un ban direct. Deci este o firmă care vine la licitație, câștigă licitația, și după aia decontează cheltuielile firmelor. Și a mai fost o aberaţie, că se face turism. Păi o firmă numai în textile vă spun, care pare mai mică, așa, cheltuiește 15.000-20.000 de euro să-şi facă...

Realizator: Apropo de cheltuieli și de tot ce se întâmplă acum, după această perioadă de criză ce se va întâmpla cu industria textilă?

Mihai Păsculescu: Păi e clar ce s-a întâmplat în 2020. Deci au dispărut 30% din firme, iar 70% lucrează la 20%-30% din capacitate, mai ales echipamente medicale. Pentru că piețele sunt închise și în Occident, că noi /90%/ din ce producem în România exportăm, 80% din piața comunității europene. Vă dați seama că atunci nu sunt comenzi ca și la intern, nu se poate lucra.

Realizator: Dar există scheme de ajutor din partea statului?

Mihai Păsculescu: Deci ajutor din partea statului. Firmele noastre practic n-au obținut prin programul ala, că de fapt ne-au trimis la bănci, acesta a fost ajutorul. Iar singurul ajutor care a fost până la sfârșitul anului trecut a fost acel șomaj tehnic./ahincu/ilapadat

Dar în continuare, pentru că situația este la fel, parerea mea e că căderea e mai mare decât la HoReCa, ținând cont că acest sector în ultimii 20 de ani a fost pe primele două locuri ca exportator /.../.

Realizator: Și atunci, în această situație, de ce ar avea nevoie industria textilă pentru refacerea capacității de producție?

Mihai Păsculescu: Păi una din problemele pe care le-am avut /.../ o întâlnire cu domnul prim-ministru, Orban, anul trecut, în aprilie, a fost cu exportatorii, /i-am/ zis că în condițiile acestea /să/ supraviețuiască industria, trebuie să ne dea comenzi de stat, să lucrăm echipamente pentru armată, poliție, jandarmerie, ca ceea ce și lucrăm astăzi, pentru Germania, Franța, Italia și răspunsul a fost că s-au dat pomeni electorale în parlament și că nu are bani. Și i-am zis: domnule prim-ministru, dar dacă vin cei 200 și vreo 20 mii de salariați cât lucrează în sectorul ăsta în șomaj, nu mai bine să le dați de lucru și să vă dea taxe și impozite? Și răspunsul, nu a mai fost nicun răspuns.

Realizator: Vă mulțumim pentru toate aceste precizări. Mihai Păsculescu, președintele Federației Patronale din Industria Ușoară a fost invitatul de astăzi al "Apelului matinal".

(PH)

Semne de stabilizare a terenului la Slănic Prahova
România 05 Mai 2024, 15:50

Semne de stabilizare a terenului la Slănic Prahova

Prefectul județului spune că tasarea prezintă urme de stabilizare.

Semne de stabilizare a terenului la Slănic Prahova
Cod galben de ploi în mai multe județe din ţară
România 05 Mai 2024, 15:48

Cod galben de ploi în mai multe județe din ţară

În unele zone va cădea grindină.

Cod galben de ploi în mai multe județe din ţară
Dorințele de Paște ale copiilor
România 05 Mai 2024, 13:24

Dorințele de Paște ale copiilor

Însă copiii nu au nevoie doar de lucruri materiale.

Dorințele de Paște ale copiilor
Sărbătoarea Paştelui modifică programul serviciilor medicale
România 05 Mai 2024, 13:15

Sărbătoarea Paştelui modifică programul serviciilor medicale

Cei care întâmpină probleme de sănătate vor putea apela doar la ambulanţă şi la camerele de gardă din marile spitale.

Sărbătoarea Paştelui modifică programul serviciilor medicale
MAI: Niciun incident major în noaptea de Înviere
România 05 Mai 2024, 13:12

MAI: Niciun incident major în noaptea de Înviere

Ministerul Afacerilor Interne a vegheat la respectarea ordinii și siguranței publice în proximitatea lăcașelor de cult.

MAI: Niciun incident major în noaptea de Înviere
Iași: Expoziţia "Maria a României, regină şi artistă"
România 05 Mai 2024, 11:36

Iași: Expoziţia "Maria a României, regină şi artistă"

Muzeul Municipal "Regina Maria" din Iaşi organizează expoziţia "Maria a României, regină şi artistă".

Iași: Expoziţia "Maria a României, regină şi artistă"
Creștinii ortodocşi, greco-catolici și neo-protestanți sunt în prima zi de Paști
România 05 Mai 2024, 10:00

Creștinii ortodocşi, greco-catolici și neo-protestanți sunt în prima zi de Paști

Cea mai mare sărbătoare a creștinismului.

Creștinii ortodocşi, greco-catolici și neo-protestanți sunt în prima zi de Paști
Slănic Prahova: Lucrările de umplere cu pietriş a gropii, finalizate
România 05 Mai 2024, 09:05

Slănic Prahova: Lucrările de umplere cu pietriş a gropii, finalizate

Situația de la Slănic Prahova este monitorizată în permanență.

Slănic Prahova: Lucrările de umplere cu pietriş a gropii, finalizate