Ascultă Radio România Actualitaţi Live

"Apel matinal"

"Apel matinal" - Invitat: Christian Comşa, preşedintele Asociației Şcolilor Particulare din Iaşi.

"Apel matinal"
Foto arhivă

Articol de Florin Lepădatu, 20 Noiembrie 2020, 09:31

"Apel matinal" - Realizator: Cătălin Cîrnu - Organizația Mondială a Sănătății pledează pentru menținerea școlilor deschise și evitarea carantinei. Directorul pentru Europa, Hans Kluge, a afirmat că trebuie asigurată educația, subliniind că nu copiii și adolescenții sunt vectorii principali ai contagierii. El a mai spus că izolarea reprezintă o pierdere de resurse și provoacă multe efecte secundare, între care daune aduse sănătății mintale sau creșterea episoadelor de violență domestică. Între timp, magistrații Tribunalului Iași au decis că este nelegală decizia luată de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Iași prin care au fost suspendate cursurile școlare față în față pentru a se trece în online. Acțiunea în instanță a fost deschisă de Asociația Şcolilor Particulare și unitățile membre din municipiul Iași, iar președintele Asociației, Christian Comşa, este invitatul de astăzi al "Apelului matinal". Bună dimineața!


Christian Comşa: Bună dimineaţa! Şi mulţumesc pentru invitaţie.


Realizator: A apărut o surpriză pentru toată lumea, dar, înainte de toate, ce a solicitat instanței asociația pe care o conduceți și ce va urma după decizie?


Christian Comşa: Noi am semnalat instanței faptul că hotărârile Comitetul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență nu respectă niște condițiile legale, condițiile prevăzute de Constituție practic, fiindcă prin aceste hotărâri s-a îngrădit dreptul la educație al copiilor și nu respectau nici măcar prevederile legii, care spune că suspendarea cursurilor se realizează în baza anchetelor epidemiologice și a numărului de focare din unitățile de învățământ. Să ştiţi că instanța din Iași a solicitat Prefecturii şi Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă anchetele epidemiologice care au stat la baza deciziei, dar autorităţile, din păcate, nu s-au obosit să depună în vreun fel, deci, nu au depus niciun fel de document în fața instanței.


Realizator: Se poate crea însă un precedent, asta fără îndoială. Cum credeți că vor evolua lucrurile?


Christian Comşa: În momentul de față există o altă hotărâre, cea la nivel național, și un ordin de ministru care suspendă activitățile față în față. Noi avem termen, chiar la Iași, avem un termen pe data de 25 noiembrie, un proces, practic, în care se cere anularea acestor decizii la nivel național, dar cred că cel mai important este că ce ne dorim, de fapt, este să tragem un semnal de alarmă și să facem autorităţile să stea puţin pe scaun şi să se gândească, domnule, e bună decizia asta, poate este cam mult, poate am luat-o, nu ştiu, la grămadă.E clar că trecem printr-o situaţie epidemiologică dificilă, e clar că şi măsura închiderii unităţilor de învăţământ este o măsură care contribuie la scăderea numărului de infectări, dar poate, nu ştiu, mă gândesc că grădiniţele ar putea funcţiona, clasele primare mici ar putea funcţiona...


Realizator: După modelul creşelor şi afterschool-urilor, să nu uităm amănuntul, ele funcţionează.


Christian Comşa: Exact. Exact. Clasele de final de ciclu, clasa a VIII-a, clasa a XII-a, poate în localităţile unde nu sunt cazuri, poate acolo şcolile ar putea funcţiona, nu ştiu, adică măsura aceasta este puţin disproporţională, că să îngrădeşti dreptul la educaţie unitar, nu mai intrăm în detalii de genul câţi anume au acces de fapt la educaţia online, şi aceasta este o certitudine, dar ce este o certitudine că nu avem certitudini. În momentul de faţă, unităţile de învăţământ sunt închise, sunt judeţe sau municipii, cum este cazul municipiului Bucureşti, şi suntem în a patra, a cincea săptămână de când activităţile sunt suspendate, ne mai aşteaptă două-trei săptămâni în faţă şi cu siguranţă ne vor mai aştepta încă alte multe săptămâni în faţă. Acest fapt este dureros. Este dureros că educaţia nu este pusă în societate în locul pe care îl merită şi să... na, mi-a plăcut foarte mult declaraţia premierului Irlandei, care a spus că şcolile se vor închide ultimele, se vor deschide primele, deci cred că astfel de...


Realizator: ... abordări, să le spunem, deşi şi la nivelul politicii, la nivelul guvernamental s-a luat în calcul o posibilă redeschidere a şcolilor, dar cum vedeţi dvs. apropo şi de anunţul făcut şi de directorul OMS pentru Europa, în schimb, alţi specialişti spun că aglomerările publice cresc riscul de îmbolnăvire, e greu să judeci sau să iei cea mai bună soluţie.


Christian Comşa: Evident, evident. Ştiţi ce este dureros? Eu lucrez într-o şcoală, într-o şcoală în care avem copii mici, de la 6 ani până la clasa a VIII-a, şi să ştiţi că atâta timp câ a funcţionat unitatea de învăţământ faţă în faţă să ştiţi că acei copilaşi au purtat mască timp de 7-8 ore pe zi, şi profesorii. Şi care a fost prima măsură care s-a luat, evident excludem aici restaurantele şi barurile, s-au închis şcolile, adică până să se ia măsura ca toţi adulţii de pe stradă să poarte mască, până să se ia măsura, nu ştiu, suspendării activităţilor acelor operatori în care se creează aglomeraţii, nu ştiu, vorbim de mall-uri, vorbim de supermarketuri, adică nu s-au luat măsuri... nu-mi doresc închiderea acestora, dar să se ia măsuri astfel încât să se asigure distanţarea. Primul lucru care s-a făcut: au închis şcolile!


Realizator: Apropo de şcoală, evident că ne-am dori cu toţii să găsim algoritmul fericit în acest caz..Dar aminteați mai devreme de declarația premierului Irlandei; în New York, de exemplu, s-au închis și acolo școlile, de ieri, dacă nu greșesc, dar aveți idei despre ce se mai întâmplă la nivel european? Care este abordarea prioritară în celelalte state ale Uniunii Europene, de exemplu?


Christian Comşa: Sunt trei state care au decis în momentul de față un lockdown total la nivelul unităților de învăţământ - Cehia, Grecia și Austria, dar să știți că diferența între aceste state și România este că acolo se decide: domnule, închidem două săptămâni. Cehia a avut lockdown total, redeschid școlile, au decis să redeschidă școlile, știți? Adică au, și-au făcut o prioritate. Repet, și închiderea unităților de învăţământ reprezintă o măsură, care, evident, în anumite circumstanțe, trebuie luată, pentru a proteja sănătatea. Dar să ai un orizont de timp. Noi nu avem un orizont de timp. Și vorbim doar de trei state la nivelul Uniunii Europene. Toate celelalte state au unitățile deschise total, cum avem UK sau alte... și Irlanda, și așa mai departe, avem și state unde școlile sunt închise parțial. Cum spuneam, au lăsat grădinițele, nivelul primar deschis, au închis gimnaziul, s-a închis doar liceul. Înțelegi? Adică nu s-au luat măsuri din acestea...


Realizator: Am priceput. Știți ce ar fi interesant apropo de toate cazurile de persoane infectate cu SARS-CoV-2? De câteva zile, am trecut de 10.000; ar fi fost interesant să știm câți dintre aceștia, câți dintre aceste persoane sunt de fapt copii și poate am fi izbutit să facem și alt fel de calcule. Dar, oricum, rămânem pe recepție. Vă rog.


Christian Comşa: Să știți că avem. DSP Cluj a dat o informare oficială, la solicitarea noastră, și, vă dau doar un singur exemplu, în perioada 14 septembrie, deci, practic, de când s-a deschis școala, până pe 20 octombrie, când s-a luat decizia închiderii, au fost la nivelul preșcolar, deci, copii mici, nouă cazuri. În grădinițele din Cluj sunt 18.000 de copii.


Realizator: Da, dar aici nouă cazuri, în fine, familii... Da, este destul de dificil să cuantificăm, dar....


Christian Comşa: E greu, dar, totuși, nu poți să... Să știți că ascultam, toate aceste libertăți și drepturi, că vorbim de dreptul la educație, libertatea religioasă, dreptul la sănătate, dreptul la opinie...


Realizator: La vot...


Christian Comşa: ... la vot, toate,. nu este, într-un stat democratic, ne îndreptăm spre fascism în momentul în care punem un drept deasupra celuilalt drept în maniera aceasta. Adică trebuie găsit un echilibru și o proporționalitate. Evident că în situații speciale, că vorbim de epidemii, de războaie sunt anumite drepturi care sunt superioare și se îngrădesc celelalte, dar nu în acest mod, ci într-un mod...


Realizator: Dacă îmi permiteți să spun că, da, totuși cred că sunteți prea dur apropo de afirmația pe care ați făcut-o mai devreme. În fine, vă aparține. Eu, noi de fapt, cei de la Radio România Actualități, râmânem atenți la toate detaliile, suntem curioși, evident, ce va urma, apropo de demersul în instanță pe care l-ați inițiat. Mulțumesc pentru prezența la "Apel matinal".


Christian Comşa: Și eu vă mulțumesc.


Realizator: Christian Comşa, preşedintele Asociației Școlilor Particulare și unitățile membre din municipiul Iași, a fost invitatul de astăzi al "Apelului matinal".

Etichete : microfon rra
Eveniment special la Castelul Corvinilor
România 18 Mai 2024, 16:00

Eveniment special la Castelul Corvinilor

De la ora 21:00, vizitatorii au intrarea gratuită.

Eveniment special la Castelul Corvinilor
Circulaţia camioanelor, interzisă între Comăneşti şi Ghimeş de Rusaliile Catolice
România 18 Mai 2024, 15:59

Circulaţia camioanelor, interzisă între Comăneşti şi Ghimeş de Rusaliile Catolice

Restricţia este impusă pentru a permite organizarea pelerinajului de Rusalii.

Circulaţia camioanelor, interzisă între Comăneşti şi Ghimeş de Rusaliile Catolice
Navă scufundată în apropiere de Sf. Gheorghe-Deltă
România 18 Mai 2024, 13:19

Navă scufundată în apropiere de Sf. Gheorghe-Deltă

Continuă căutarea celor trei marinari dați dispăruți după ce o navă sub pavilion tanzanian s-a scufundat la 26 de mile marine...

Navă scufundată în apropiere de Sf. Gheorghe-Deltă
Procesiunea de Rusaliile Catolice, la Şumuleu-Ciuc
România 18 Mai 2024, 11:27

Procesiunea de Rusaliile Catolice, la Şumuleu-Ciuc

Procesiunea este considerată cea mai mare de acest fel din Europa Centrală şi de Est.

Procesiunea de Rusaliile Catolice, la Şumuleu-Ciuc
Ediţie aniversară a evenimentului Noaptea Europeană a Muzeelor
România 18 Mai 2024, 09:14

Ediţie aniversară a evenimentului Noaptea Europeană a Muzeelor

Anul acesta nu toate muzeele vor participa, în urma protestelor angajaților nemulțumiți de salarii.

Ediţie aniversară a evenimentului Noaptea Europeană a Muzeelor
Bursa generală a locurilor de muncă a oferit 39.000 de posturi
România 18 Mai 2024, 09:07

Bursa generală a locurilor de muncă a oferit 39.000 de posturi

Dintr-un total de aproape 34.000 de participanți, 600 au fost angajați pe loc.

Bursa generală a locurilor de muncă a oferit 39.000 de posturi
Percheziţii la locuinţele unor persoane bănuite de contrabandă, în Mehedinţi
România 18 Mai 2024, 00:29

Percheziţii la locuinţele unor persoane bănuite de contrabandă, în Mehedinţi

Suspecţii sunt doi bărbaţi din comunele Livezile şi Corlăţel.

Percheziţii la locuinţele unor persoane bănuite de contrabandă, în Mehedinţi
Acord de colaborare în vederea tranziţiei industriei chimice din România către economia verde
România 17 Mai 2024, 23:59

Acord de colaborare în vederea tranziţiei industriei chimice din România către economia verde

O scrisoare de intenţie în acest sens a fost semnată azi de ministrul economiei, Radu Oprea, şi de preşedintele Asociaţiei...

Acord de colaborare în vederea tranziţiei industriei chimice din România către economia verde