ANSVSA și-ar dori să fie partener cu agenții economici
"Apel matinal" - Invitat: președintele ANSVSA, secretarul de stat Alexandru Bociu.

Articol de Daniela Petrican, 17 Iunie 2025, 09:16
Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a dat oficial startul comandamentului pentru sezonul estival 2025 la Constanța, o campanie care se va desfășura pe tot litoralul în această vară. Prioritățile anunțate de conducerea autorității vor fi atât siguranța alimentară, cât și dialogul cu mediul de afaceri.
Invitat la "Apel matinal" este președintele ANSVSA, secretarul de stat Alexandru Bociu.
Bună dimineața!
Bună dimineața dumneavoastră și radioascultătorilor noștri! Vă mulțumesc frumos pentru invitație!
Mulțumim și noi că ați acceptat invitația. Ne interesează, pentru că tocmai ce spuneam că au început vacanțele, cum va fi organizată activitatea de control pe litoral.
Avem un început de comandament atipic - spun acest lucru pentru că în ultimii trei ani de zile am avut comandamente pe zona litorală, atingându-ne dezideratul "zero toxinfecții alimentare". Anul acesta încercăm, pentru o perioadă de două săptămâni de zile, un comandament atipic, spun eu: de prevenție, consiliere și colaborare. Efectiv, inspectorii vor merge la unitățile de pe litoralul românesc și vor efectua acțiuni de prevenție, consiliere și colaborare. În această perioadă de două săptămâni vor mai fi încă trei instruiri - în zona de nord, în zona de sud și, încă o dată, la sediul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Constanța. Rolul nostru este să fim parteneri cu agenții economici de pe teritoriul României - de pildă, în momentul de față, cu un accent deosebit pe zonele de mare și munte. Suntem parteneri, avem un singur scop: de a asigura cetățenii că consumă produse sigure și bune pentru consum.
Aceste zone de instruire cui îi sunt destinate? Cine va avea acces? Cum vor funcționa?
Toți agenții economici. Există dialog în momentul de față între toate instituțiile din județul Constanța. La deschiderea comandamentului estival, unde am fost personal ieri, au participat reprezentanți ai tuturor instituțiilor din județul Constanța și operatori economici.
Și câte echipe vor fi în teren și mai ales în ce zone?
Vor fi echipe de control în toate zonele de pe litoralul românesc. Vom suplimenta cu personal din țară. În funcție de aglomerarea zonelor, vom stabili numărul de echipe care vor acționa.
Sunt vizate, bănuiesc, cu prioritate restaurantele, terasele, hotelurile, plajele, tonetele, ambulante...
Tot. "De la furcă la furculiță" este dictonul ANSVSA, și acest lanț este verificat îndeaproape de către specialiștii noștri. Spun acest lucru pentru că beneficiem de cea mai puternică rețea de laboratoare sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor de stat din Europa, avem absolut totul integrat.
Spuneați că, pe lângă siguranța alimentară, ANSVSA vizează cu prioritate și dialogul cu agenții economici, sprijinul celor care respectă legea. Dar ce presupune acest dialog?
Efectiv, îndrumăm agenții economici din punct de vedere legislativ, tehnic și efectiv cum trebuie să aplice legislația în unitatea respectivă.
Dar în atâția ani de zile nu au învățat? Că lucrurile acestea nu sunt de ieri, de azi.
De fiecare dată e bine să repetăm anumite lucruri, pentru a nu fi probleme. Faptul că în ultimii trei ani de zile numărul amenzilor a fost mai mic decât în anii precedenți pentru noi e o mare realizare, pentru că agenții economici devin din ce în ce mai responsabili, și asta ne bucură.
Dar care sunt cele mai frecvente nereguli descoperite în sezoanele estivale anterioare?
De la igienă deficitară la produse expirate... O serie de nereguli care au fost constatate de-a lungul timpului. Dar, v-am spus, inspectorii își fac datoria și am avut atins dezideratul "zero toxiinfecții alimentare".
Dar turiștii care sesizează nereguli ce pot face? Unde pot face aceste sesizări? Există un număr de telefon sau o platformă online dedicată?
Există un număr de telefon al comandamentului estival, care va fi pus la dispoziție, și poți suna în orice moment.
Dumneavoastră acum sunteți pe litoral?
Nu sunt pe litoral, sunt la serviciu la București.
Dar vi s-a întâmplat, în vacanțele dumneavoastră, să fiți parte a unei astfel de situații în care să întâlniți nereguli în ceea ce privește mâncarea sau, nu știu, cazarea nu v-a plăcut?
Eu recomand ca toți consumatorii să achiziționeze și să consume produse doar din unități autorizate și înregistrate sanitar-veterinar.
V-am întrebat dacă vi s-a întâmplat dumneavoastră; că știm și noi ce să urmărim, dar nu se potrivește mereu.
Până în momentul de față nu mi s-a întâmplat.
Am înțeles. O recentă acțiune a inspectorilor sanitar-veterinari și pentru siguranța alimentelor a dus la aplicarea unor sancțiuni în urma controalelor la mai multe unități economice importante și din Capitală. Care au fost neregulile constatate și ce sancțiuni au fost aplicate?
Această acțiune va continua până la finalul acestei luni. Este o acțiune amplă, la nivel național, vizează toți operatorii economici. În primă fază au fost vizate hipermarketurile. Am aplicat măsuri de interzicere a activității unor supermarketuri din București. Au fost deficiențe majore de igienă, structurale, inclusiv produse expirate.
Ştiți ce mă gândesc? Dumneavoastră urmăriţi și dacă amenzile sunt plătite?
Bineînțeles.
Pentru că de cele mai multe ori sunt uitate, sunt cumva achitate...
Vă contrazic în acest sens datorită faptului că, dacă nu se plătește amenda, nu mergem să verificăm remedierile și nu se deschide unitatea.
Păi asta era ideea, să știm ce se întâmplă mai departe. Mulțumim pentru toate aceste precizări și cu siguranță ne vom mai auzi în vara aceasta, deși nu mi-aș dori să aud de situații neplăcute.
Eu îmi doresc să avem același deziderat, "zero toxiinfecții alimentare", și vă asigur că vă stăm la dispoziţie pentru orice elemente de noutate care apar.
Mulțumim!