ANPC va demara, în perioada următoare, acţiuni de control
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor va demara, în perioada următoare, acţiuni de control.
 
			Articol de Florin Lepădatu, 21 Iulie 2022, 08:39
Autoritatea  Naţională pentru Protecţia Consumatorilor va demara, în perioada  următoare, acţiuni de control pentru supravegherea pieţei produselor  alimentare şi a unităţilor de alimentaţie publică, a anunţat directorul  general al instituţiei, Paul Anghel.
  Vor fi verificate unităţi de tip fast-food, restaurant auto-servire,  bufet tip expres, pizzerie-snack-bar, restaurante, terase, rotiserii,  braserii şi berării.
  "Se vor verifica, în principal, calitatea alimentelor (inclusiv a  preparatelor culinare) şi a băuturilor comercializate (existenţa  documentelor de provenienţă, verificarea directă a caracteristicilor  organoleptice a alimentelor, respectiv, a mâncărurilor preparate  existente la comercializare, încadrarea în data durabilităţii minimale,  respectiv data limita de consum), atât pentru alimentele comercializate  ca atare, cât şi pentru cele preparate (comercializarea lor în ziua în  care au fost preparate). De asemenea, comisarii ANPC vor verifica  condiţiile de expunere, prezentare şi comercializare ale alimentelor,  respectarea prevederilor legale la transportul şi depozitarea produselor  alimentare (respectarea condiţiilor de temperatură impuse de actele  normative în vigoare sau de producători, expunerea la comercializare)", a  scris  Paul Anghel pe pagina sa de Facebook.
  Reprezentantul ANPC subliniază că produsele alimentare nu trebuie  cumpărate din locuri neautorizate, întrucât comerciantul respectiv nu  are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare  şi comercializare şi nu poate elibera bonul.
  De asemenea, consumatorii trebuie să verifice cu atenţie data  durabilităţii minimale, data limită de consum a produselor (termen de  valabilitate), caracteristicile produsului (miros, culoare, aspect etc.)  având în vedere că temperaturile ridicate favorizează procesul de  alterare a produselor alimentare.
  "Refuzaţi produsele care prezintă caracteristici de produs alterat  (aspect măzguit, miros de acru, aspect spongios de început de  fermentare, produs deformat şi consistenţa moale-îngheţată, ambalaje  deformate etc.). Atunci când cumpăraţi produse alimentare, acordaţi  atenţie deosebită asupra modului de prezentare a ambalajului. În cazul  în care ambalajul este bombat, prezintă deformări sau este rupt înseamnă  că produsul nu mai prezintă deplină siguranţă pentru sănătatea  dumneavoastră. Evitaţi să achiziţionaţi astfel de produse", a precizat  directorul general al ANPC.
  Clienţii ar trebui să verifice şi dacă este respectată temperatura la  care este depozitat/expus la vânzare produsul alimentar ales  (temperatura menţionată de producător pe eticheta ce însoţeşte produsul  trebuie să coincidă cu temperatura la care este expus la comercializare  produsul achiziţionat).
  În condiţiile în care consumul de lichide este mare în perioade  caniculare, consumatorii trebuie să fie atenţi asupra modului de  depozitare şi expunere a lichidelor (apă minerală naturală, apă de masă,  sucuri de fructe, băuturi răcoritoare).
  "Atragem atenţia asupra faptului că legumele şi fructele comercializate  în cadrul pieţelor, în spaţii deschise unde temperatura mediului ambiant  este foarte ridicată, afectează calitatea produselor (deshidratare,  accelerarea procesului de alterare, ofilirea verdeţurilor etc)", mai arată  Paul Anghel, potrivit Agerpres.












