Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Analistul Ştefan Popescu: SUA nu mai privesc alianțele și pe aliați așa cum îi priveau înainte

"Apel matinal" - Invitat: analistul de politică externă, Ştefan Popescu.

Analistul Ştefan Popescu: SUA nu mai privesc alianțele și pe aliați așa cum îi priveau înainte
Foto: pixabay.com

Articol de Radio România Actualităţi, 26 Mai 2025, 08:54

Emisiunea ''Apel matinal'' - Realizator: Daniela Petrican şi Cătălin Cîrnu

Președintele Donald Trump a declarat că Statele Unite ale Americii vor amâna aplicarea taxelor vamale de 50% asupra produselor din Uniunea Europeană de la 1 iunie până la 9 iulie, pentru a câștiga timp privind negocierile cu blocul comunitar relatează Associated Press.

Donald Trump justifică introducerea tarifelor vamale prin deficitul comercial dintre cele două părți, după cum explică presa americană. În Europa, analiștii spun că jocul președintelui american aduce din nou confuzie, inclusiv pe Wall Street, cu acest anunț care seamănă cu relansarea războiului comercial global început de Trump, pe 2 aprilie. Discutăm pe acest subiect alături de invitatul apelului matinal, analistul de politică externă, Ștefan Popescu. Bună dimineața!

Bună dimineața!

Trece lună după lună și Donald Trump, de fiecare dat,ă mai vine cu câte o găselniță, ca să fiu și eu elegant. De ce ar încerca președintele Statelor Unite să creeze noi tensiuni tocmai acum cu aliații săi europeni în contextul crizei negocierilor în conflictul din Ucraina?

Pentru că prioritatea lui Donald Trump este reindustrializarea Statelor Unite ale Americii, acest lucru fiind foarte important în competiția cu China. Există un raport al unei comisii privind China din Camera Reprezentanților, care a fost dat publicității anul trecut și care arăta că în materie de construcții navale, China are de 230 de ori capacități mai mari decât Statele Unite ale Americii. Gândiți-vă ce înseamnă capacitatea, acest lucru asupra capacității Statelor Unite de a ține pasul în ce privește construcțiile navale militare. Efectul de masă contează, în ciuda avansului tehnologic al Statelor Unite ale Americii. Ori în fața acestei priorități nu mai există aproape aliați. Sau da, există aliați, dacă ați ascultat discursul lui Donald Trump de la Riad din 13 mai, care a deschis turneul în cele 3 monarhii sunite ale Golfului, Arabia Saudită, Qatar, Emiratele Arabe Unite - Statele Unite sunt gata să apere aceste state, pentru că au capacitatea să investească 1.000 de miliarde de dolari pe piața americană, să dea de lucru companiilor americane pentru proiecte gigant, precum Centrul de date în inteligență artificială de la Abu Dhabi. Ori Europa nu are capacitatea de a susține această prioritate a Statelor Unite ale Americii.

Dar scenariul din aprilie pare că se repetă. Se poate subînțelege că, de fapt, liderul de la Washington nu dorește să ajungă la o înțelegere cu europenii?

În niciun caz, acum, termenul de 9 iulie este, de fapt, respectarea acelei paranteze de 90 de zile acordate Uniunii Europene pentru a negocia. Știți că din aprilie au crescut tarifele cu încă 10%, ceea ce înseamnă că un produs european este taxat în medie cu 12,5%. Este clar că președintele american dorește să impună un fel de taxă de acces pentru piața americană, ceea ce va afecta Uniunea Europeană. Gândiți-vă, sunt schimburi de peste 1.600 de miliarde de dolari, dar distribuite inegal. Cele mai afectate sunt economia germană, exporturile spre Statele Unite, înseamnă 3,8% din PIB-ul Germaniei, un PIB de 4.000 de miliarde de dolari. Apoi Italia, cu peste 40 de miliarde de dolari, Franța, ceva mai echilibrat, 3 miliarde de dolari. Am dat aceste exemple pentru a arăta și impactul asupra României, pentru că este vorba de principalii noștrii parteneri comerciali din Uniunea Europeană. Și bineînțeles, industria noastră este o industrie care fabrică subansambluri pentru economia germană, pentru marea industrie auto germană. Două produse, în primul rând, ar putea fi afectate: industria farmaceutică și industria auto europene.

Da, până la urmă, totul se rezumă numai la considerantele financiare? Statele Unite ce ar mai câștiga dacă își îndepărtează aliații europene, de exemplu, pe cei credibili și pe cine poate miza Washingtonul în continuare la nivel internațional?

Statele Unite, se pare, în noua concepție de politică externă a lui Donald Trump, nu mai privesc alianțele și pe aliați așa cum îi priveau înainte. Prin urmare, prioritatea lor este să rămână numărul 1 mondial, dar să nu mai exercite un rol, dacă vreți, de jandarm al lumii, de hegemon mondial, care ar implica costuri foarte mari. Prin urmare, investiții în securitatea aliaților europeni. Sigur, acest lucru nu însemnă o retragere, pentru că Donald Trump își dă seama și de interesele industriale, militare, care contează foarte mult în menținerea trupelor, de pildă, pe flancul estic, dar prioritatea numărul 1 de care depinde această poziție, numărul 1 în sistemul internațional, este refacerea industriei Statelor Unite ale Americii și mai puțin zona de servicii.

Traversăm o perioadă marcată de tensiune și incertitudini la nivel mondial. Escaladarea conflictului comercial între Statele Unite ale Americii și Europa, la care se adăugă criza ucraineană și conflictul din Orientul Mijlociu, ce rezultat ar putea avea?

Rezultatul asupra Uniunii Europene este destul de... este negativ, pentru că vedeți foarte mult că au dispărut, practic, alianțele în sensul pe care noi îl cunoșteam. Avem alinieri ale statelor pe dosare punctuale. Apoi, agenda americană a devenit foarte stufoasă în priorități - Orientul Mijlociu, China, Arctica, prețul mondial al petrolului. Or, în această densitate de subiecte, Ucraina aproape că nu se mai vede, de unde și intensificarea operațiunilor militare rusești și slabele reacții americane, care se rezumă la niște mesaje date presei sau postate pe rețelele de socializare pe care postează de obicei președintele Donald Trump.

Ne reîntoarcem la declarația lui Donald Trump, cum că Statele Unite ale Americii vor amâna aplicarea taxelor vamale de 50% asupra produselor din Uniunea Europeană până în data de 9 iulie. În acest context sau de-a lungul perioadei următoare, ce se poate face și mai ales cum ar trebui să procedeze Uniunea Europeană?

Uniunea Europeană trebuie numai să negocieze. Negociatorul şef este comisarul pentru comerţ cu mare experienţă diplomatică, este un ambasador şi cel mai vechi comisar - este de 15 ani în Comisia Europeană - Maroš Šefčovič, acest slovac, obişnuit cu dosare sensibile şi ceea ce este important şi observ în metoda UE este un răspuns gradual. E drept că UE are la dispoziţie și un regulament, regulamentul 2675 din 2023, care este un fel de nucleară: în cazul în care nu se ajunge la un acord, se pot aplica măsuri protecționiste, cu alte cuvinte, taxe în oglindă, și, bineînțeles, interzicerea accesului pe piața europeană pentru unele companii americane. Dar orice asemenea măsură, gândiți-vă că ne va afecta pe toți, nu îi vor afecta numai pe americani, ne vor afecta și pe noi, de aceea este foarte important să nu se procedeze precum China, care a aplicat în oglindă tarife, ci să se dea tot timpul un spațiu de manevră negocierilor. Avem nevoie de Statele Unite ale Americii, trebuie să gândim într-o perspectivă lungă a timpului și nu pe termen scurt și să accesăm mai ales mediile economice americane care n-au interesul unui război comercial. Gândiți-vă că marile companii tehnologice, Google, Amazon, Apple, Facebook, 25% din imensa lor cifră de afaceri o realizează pe piața europeană. Chiar ele sunt responsabile de creșterea deficitului. De pildă, mica Irlandă are un excedent cu Statele Unite de peste 50 de miliarde de dolari, tocmai pentru că aceste firme americane au sediul în Irlanda.

Și, în tot acest context, ca o curiozitate, pentru că se vorbește în România în ultimele luni despre reindustrializarea țării noastre, cum credeți că am putea face acest lucru, raportându-ne evident la Uniunea Europeană?

Într-adevăr, contextul este destul de dificil, pentru că statele sunt într-o adevărată competiție pentru a se industrializa, pentru a atrage investiții. Este nevoie să avem o strategie de industrializare care să fie pe termen lung și, bineînțeles, să fim cât mai atractivi. România are anumite atuuri: abundența energetică, autonomia ei, am putea spune, strategică în materie de energie și sursele de energie contează foarte mult și, bineînțeles, este important să punem capăt acestui provizorat politic, acestie instabilități care ne-a adus o anumită paralizie în toate domeniile, dar mai ales cel diplomatic, al acțiunii diplomației economice în exterior. Este important să proiectăm imaginea unei țări stabile. De aceea mă bucur că am terminat cu alegerile.

Mulțumim pentru toate aceste precizări și pentru prezența la Apel Matinal./editor Florin Lepadatu/

Programul Rabla 2025 începe pe 4 iunie
România 28 Mai 2025, 21:42

Programul Rabla 2025 începe pe 4 iunie

Valoarea eco-tichetelor acordate persoanelor fizice variază între 10 și 37 de mii de lei, în funcție de tipul autovehiculului...

Programul Rabla 2025 începe pe 4 iunie
Evaluarea Națională: Ministrul vrea mai multe materii, elevii spun că e prea mult
România 28 Mai 2025, 19:00

Evaluarea Națională: Ministrul vrea mai multe materii, elevii spun că e prea mult

"Evaluarea Națională este, ca structură, depășită de cerințele prezentului", a declarat ministrul educației și cercetării,...

Evaluarea Națională: Ministrul vrea mai multe materii, elevii spun că e prea mult
Pericol de inundaţii în mai multe zone din Transilvania, Moldova şi Muntenia
România 28 Mai 2025, 18:55

Pericol de inundaţii în mai multe zone din Transilvania, Moldova şi Muntenia

În judeţul Neamţ, un bărbat de 81 ani, a fost găsit decedat în beciul casei.

Pericol de inundaţii în mai multe zone din Transilvania, Moldova şi Muntenia
Apele Române: Peste 6.000 de oameni monitorizează zonele vizate de avertizări hidrologice
România 28 Mai 2025, 17:15

Apele Române: Peste 6.000 de oameni monitorizează zonele vizate de avertizări hidrologice

În judeţele Braşov şi Covasna - cele mai afectate de viiturile din ultimele zile - sunt pregătiţi să acţioneze aproximativ...

Apele Române: Peste 6.000 de oameni monitorizează zonele vizate de avertizări hidrologice
Partidele AUR şi SOS nu au participat la consultările iniţiate de preşedintele României, Nicuşor Dan
România 28 Mai 2025, 17:11

Partidele AUR şi SOS nu au participat la consultările iniţiate de preşedintele României, Nicuşor Dan

Şeful statului a precizat că discuţiile vizează modalitatea de echilibrare a bugetului de stat şi noul guvern.

Partidele AUR şi SOS nu au participat la consultările iniţiate de preşedintele României, Nicuşor Dan
România 28 Mai 2025, 17:01

Dosar penal pentru o agresiune petrecută la o școală din județul Galați

Şi Inspectoratul Şcolar Județean Galați investighează incidentul.

Dosar penal pentru o agresiune petrecută la o școală din județul Galați
Pericol de inundații pe mai multe râuri din 12 județe
România 28 Mai 2025, 16:55

Pericol de inundații pe mai multe râuri din 12 județe

Este pericol ridicat de inundaţii în mai multe zone din Transilvania, Moldova şi Muntenia. Râuri din 12 judeţe se...

Pericol de inundații pe mai multe râuri din 12 județe
“Copiii furați ai Ucrainei” – cum califică diplomații, jurnaliștii și experții cel mai tulburător capitol al invaziei ruse
România 28 Mai 2025, 16:51

“Copiii furați ai Ucrainei” – cum califică diplomații, jurnaliștii și experții cel mai tulburător capitol al invaziei ruse

Tema deportării minorilor ucraineni către Rusia a devenit linia roșie comună în discursurile occidentale: peste 25 000 de...

“Copiii furați ai Ucrainei” – cum califică diplomații, jurnaliștii și experții cel mai tulburător capitol al invaziei ruse