Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Agenții economici din turism care funcționează fără autorizație de securitate la incendiu au obligația să afișeze acest lucru la intrare

Apel matinal: Interviu cu sublocotenent Ana Covașniuc, purtător de cuvânt al ISU Dealul Spirii Bucureşti-Ilfov.

Agenții economici din turism care funcționează fără autorizație de securitate la incendiu au obligația să afișeze acest lucru la intrare
Foto: Arhivă.

Articol de Daniela Petrican, Cătălin Cîrnu, 28 Decembrie 2023, 09:03

Cătălin Cîrnu: Tragedia recentă de la pensiunea din Tohani, dar și accidentele cu materialele pirotehnice au tulburat sărbătorile de Crăciun.

Daniela Petrican: Sezonul rece și temperaturile în scădere impun repornirea și folosirea diverselor mijloace de încălzire a spațiilor locuibile sau a celor în care ne desfășurăm activitatea, fie că vorbim de populație sau de instituții ori diverse companii. Normele și procedurile în vigoare sunt stricte, iar cunoașterea și aplicarea lor nu este doar o obligație legală, dar și o necesitate pentru a preveni incendiile sau dezastrele.

Cătălin Cîrnu: Pe această temă vom discuta în continuare cu invitatul "Apelului matinal", sublocotenent Ana Covașniuc, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dealul Spirii Bucureşti-Ilfov. Bună dimineața.

Ana Covaşniuc: Bună dimineața.

Daniela Petrican: Bună dimineața.

Cătălin Cîrnu: De fiecare dată cam așa se întâmplă în România: vine o tragedie, după care se pornesc discuțiile. Deocamdată a fost vreme caldă în general, deși la munte a nins. Trebuie să fim atenți la tot ceea ce înseamnă sobă, centrală, horn și multe, multe altele, pentru că există un risc mare de incendii ori de accidente. La ce ar trebui să fim cu toții atenți și mai ales cei care, de exemplu, beneficiază de alte sisteme de încălzire, precum cele cu lemne sau cu gaze, nu neapărat încălzire centralizată.

Ana Covaşniuc: Da, într-adevăr, odată cu debutul sezonului rece și cu scăderea temperaturilor se remarcă o creștere a numărului de incendii produse la locuințe. În acest sens, Inspectoratul pentru Situații de Urgență face periodic recomandări privind respectarea unor măsuri de prevenire și apărare împotriva incendiilor. De exemplu, înainte de debutul sezonului rece ar trebui verificate, curățate și reparate tobele și coșurile de fum. Lucrările de întreținere, reviziile și reparațiile la instalațiile și aparatele electrice trebuie executate numai de către personal calificat și autorizat. Toate persoanele fizice, cât și juridice ar trebui să se asigure că sobele sau alte mijloace de încălzire nu prezintă defecțiuni sau improvizații. Coșurile de fum ar trebui izolate termic față de elementele combustibile ale acoperișului, cum ar fi grinzile sau astereala, să nu arunce și să nu aprindă focul utilizând lichide inflamabile, să nu amplaseze produse materiale și substanțe combustibile în apropierea surselor de căldură, să nu suprasolicite rețeaua electrică prin conectarea simultană a mai multor consumatori mari, să nu utilizeze în niciun caz instalațiile electrice dacă acestea prezintă defecțiuni sau improvizații și, cum bine știm cu toții că suntem în perioada sărbătorilor și în graba pregătirilor, să nu lase în niciun caz mâncarea nesupravegheată pe foc, pentru că se pot produce incendii mici sau mai mari la locuințe și ar trebui să se asigure ca fiecare persoană să aibă în locuință, la un loc ușor accesibil, un mijloc de primă intervenție, cum ar fi un stingător, care e foarte util în cazul producerii unui incendiu, de exemplu, la o oală, cratiță lăsată pe foc.

Daniela Petrican: Dar ce riscă cei care nu respectă legislația în domeniu?

Ana Covașniuc: Persoanele juridice care nu respectă legislația în domeniu și persoanele fizice, în primul și în primul rând, își pun viața în pericol, atât a lor cât și a celor din jur și, de asemenea, pot risca sancțiuni. Aș vrea să punctez ceva, dacă îmi permiteți. După cum bine știm, copiii în această perioadă sunt în vacanța de iarnă și doresc să atrag atenția că aceștia nu trebuie lăsați singuri în locuință, cu aparate sau mijloace de încălzire în funcțiune, cu lumânări sau candele aprinse, chiar dacă părăsim locuința pentru o scurtă perioadă de timp.

Cătălin Cîrnu: Suntem în perioada sărbătorilor, bine, sunt recomandări, sfaturi pe care, în esență, cred că le știm cu toții. Dar, de exemplu, pentru cei care călătoresc - mă întorc la tragedia întâmplată la Tohani, pentru că acum vin întrebările - ajungem la un hotel sau la o pensiune ca simpli turiști, cum putem afla dacă, de exemplu, pensiunea în cauză, înțeleg că trebuie să aibă peste un anumit număr de locuri, să beneficieze de autorizație ISU, cum facem să aflăm, atunci când suntem grijulii?

Ana Covașniuc: Lista autorizațiilor de securitate la incendiu emise de Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov este afișată pe site-ul oficial al instituției www.isubif.ro, la secțiunea "Prevenire - Avizare-autorizare". Putem verifica foarte ușor în acea listă. De asemenea, din categoria turism, agenții economici din categoria turism care funcționează fără autorizație de securitate la incendiu au obligația să afișeze mesajul la intrarea în unitate, următorul mesaj - că această unitate funcționează fără autorizație de securitate la incendiu, acesta fiind valabil până la obținerea autorizației de securitate la incendiu.

Cătălin Cîrnu: Dar ce înseamnă "până la obținerea", pentru că sunt cazuri care trenează de ani și ani de zile?

Ana Covașniuc: Obligativitatea obținerii autorizației de securitate la incendiu rămâne valabilă, aceasta trebuie obținută în cel mai scurt timp.

Daniela Petrican: Dar altfel, fără un aviz de la ISU, o firmă, o pensiune sau un restaurant își pot desfășura activitatea?

Ana Covașniuc: Își pot desfășura activitatea până la obținerea autorizației de securitate la incendiu, cu condiția să afișeze mesajul ca turistul, persoana care intră în acea unitate să fie informat și cu toții am putea să ne alocăm câteva minute atunci când ne cazăm, să ne asigurăm că suntem la curent și știm care sunt cele mai apropiate căi de evacuare și să vedem unde sunt amplasate mijloacele de primă intervenție, adică stingătoarele, în cazul în care avem nevoie, să putem să le folosim. Recomandat ar fi, dar și în cazul în care există persoane care nu știu să folosească un stingător, să ne alocăm, nu știu, un minut-două să studiem că există informații, avem informații acum la orice pas, să vedem care sunt pașii, sunt foarte simpli, în cazul în care nu se merge pe premisa că nu ni se poate întâmpla nouă, să fim pregătiți și să fim informați atunci când va fi nevoie.

Cătălin Cîrnu: Da, de regulă, observăm, mai ales în clădirile mari, şi aici, în Casa Radio, stingătoare peste tot. Planurile de intervenție mai sunt actuale? Aminteați mai devreme că trebuie să știi, totuși, să mânuiește un extinctor, fie el cu dioxid de carbon sau cu spumă.

Ana Covașniuc: Cu pulbere, da, da, da. Planurile... Puteţi să repetați întrebarea?

Cătălin Cîrnu: Planurile de intervenție mai sunt actuale? Le găsim în clădiri, în general.

Ana Covașniuc: Planurile de evacuare?

Cătălin Cîrnu: Da, exact, da.

Ana Covașniuc: Da, ar trebui să ne alocăm, dar sunt afișate la locuri vizibile și ar trebui să ne alocăm în orice clădire am intrat să ne alocăm câteva secunde să-l studiem și să fim siguri că în cazul producerii unei situații de urgență să nu se creeze panică, să nu fim surprinși de situație, să putem să ne evacuăm în cel mai scurt timp posibil.

Cătălin Cîrnu: N-am ajuns eu prea des prin clădirea Parlamentului. Aveți idee dacă acolo există planuri de evacuare sau aviz ISU? Apropo, și sediile dvs nu ar trebui să aibă aviz ISU?

Ana Covașniuc: Nu am informații privind clădirea de care m-ați întrebat mai devreme, să știți.

Cătălin Cîrnu: Rămâne să mai aflăm. Şi o singură întrebare legată de materialele pirotehnice. Au fost deja accidente cu petarde. Ce la ce ar trebui să fim atenți, gândindu-ne, evident, mai ales la cei tineri?

Ana Covașniuc: Da, da, în această perioadă a sărbătorilor ar fi mai multe recomandări privind prevenirea și apărarea împotriva incendiilor. Cu toții avem acasă deja un brad împodobit, casa împodobită cu diverse instalații luminoase. Ar trebui să ne asigurăm că pomul de Crăciun este amplasat în așa fel încât să nu blocheze căile de acces sau de evacuare. Bradul trebuie poziționat la o distanță de siguranță față de sursele de căldură, cum sunt caloriferele și sobele, să scoatem din funcțiune instalațiile luminoase atunci când părăsim locuința, să nu folosim instalații luminoase care prezintă defecțiuni sau improvizații și să nu aprindem candele, lumânări sau artificii în apropierea bradului. În ceea ce privește articolele pirotehnice de divertisment, adică artificiile, acestea ar trebui achiziționate doar de la comercianții autorizați. Articolele pirotehnice de divertisment din categoria F1 și T1 nu pot fi vândute sau puse în vreun fel la dispoziția consumatorilor care au vârsta sub 16 ani. Este interzisă utilizarea acestora între orele 24 și 6:00, cu excepţia persoanelor autorizate și a evenimentelor de interes local, național sau internațional, în baza aprobării autorităților locale. Să nu arunce în niciun caz artificiile în brad, în balcoane, în spații închise, în zone aglomerate, înspre persoane sau animale de companie sau sub autoturisme, să nu lase copiii sub nicio formă să le manevreze. Copiii sunt cea mai mare bucurie a unui părinte și totodată cea mai mare responsabilitate. Ar trebui să ne alocăm câteva minute periodic, măcar o dată la două-trei luni, și să discutăm, să vedem ce știu ei că ar trebui să facă în cazul producerii unei situații de urgență și mai ales acum când tentația utilizării acestor jocuri de artificii este foarte mare.

Daniela Petrican: Da, sperăm să țină toată lumea cont de toate recomandările dvs. Mulțumim pentru prezența la "Apel matinal".

Cătălin Cîrnu: Da, recunoaștem că am încercat să luăm legătura și cu cei din echipa managerială a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, pentru că avem doi generali la conducere, un colonel doctor inginer, dar, în fine, sunt sărbătorile de iarnă, încercăm să fim și noi înțelegători, dar, după toate nenorocirile întâmplate la Colectiv sau la Crevedia, iată că a venit și cea de la pensiunea de la Tohani, iar răspunsurile, de regulă, vin ceva mai târziu sau niciodată.

Cod galben de ploi în mai multe județe din ţară
România 05 Mai 2024, 15:48

Cod galben de ploi în mai multe județe din ţară

În unele zone va cădea grindină.

Cod galben de ploi în mai multe județe din ţară
Dorințele de Paște ale copiilor
România 05 Mai 2024, 13:24

Dorințele de Paște ale copiilor

Însă copiii nu au nevoie doar de lucruri materiale.

Dorințele de Paște ale copiilor
Sărbătoarea Paştelui modifică programul serviciilor medicale
România 05 Mai 2024, 13:15

Sărbătoarea Paştelui modifică programul serviciilor medicale

Cei care întâmpină probleme de sănătate vor putea apela doar la ambulanţă şi la camerele de gardă din marile spitale.

Sărbătoarea Paştelui modifică programul serviciilor medicale
MAI: Niciun incident major în noaptea de Înviere
România 05 Mai 2024, 13:12

MAI: Niciun incident major în noaptea de Înviere

Ministerul Afacerilor Interne a vegheat la respectarea ordinii și siguranței publice în proximitatea lăcașelor de cult.

MAI: Niciun incident major în noaptea de Înviere
Iași: Expoziţia "Maria a României, regină şi artistă"
România 05 Mai 2024, 11:36

Iași: Expoziţia "Maria a României, regină şi artistă"

Muzeul Municipal "Regina Maria" din Iaşi organizează expoziţia "Maria a României, regină şi artistă".

Iași: Expoziţia "Maria a României, regină şi artistă"
Creștinii ortodocşi, greco-catolici și neo-protestanți sunt în prima zi de Paști
România 05 Mai 2024, 10:00

Creștinii ortodocşi, greco-catolici și neo-protestanți sunt în prima zi de Paști

Cea mai mare sărbătoare a creștinismului.

Creștinii ortodocşi, greco-catolici și neo-protestanți sunt în prima zi de Paști
Slănic Prahova: Lucrările de umplere cu pietriş a gropii, finalizate
România 05 Mai 2024, 09:05

Slănic Prahova: Lucrările de umplere cu pietriş a gropii, finalizate

Situația de la Slănic Prahova este monitorizată în permanență.

Slănic Prahova: Lucrările de umplere cu pietriş a gropii, finalizate
Sute de cetățeni din Sri Lanka, stabiliţi la Arad, au aniversat Anul Nou
România 05 Mai 2024, 09:02

Sute de cetățeni din Sri Lanka, stabiliţi la Arad, au aniversat Anul Nou

Deși oficial, intrarea în noul an srilankez a avut loc între 13 și 14 aprilie, comunitatea asiatică din Arad a ales să...

Sute de cetățeni din Sri Lanka, stabiliţi la Arad, au aniversat Anul Nou