Administratori de gropi de gunoi, amendaţi pentru deficienţe în organizare
În majoritatea cazurilor, motivul sancţiunii a fost lipsa infrastructurii de tratare a deşeurilor.

Articol de Marcela Petcu, 23 Iulie 2025, 14:14
În ultima perioadă, aproape 50 de administratori de gropi de gunoi, din toată ţara, au fost amendaţi pentru deficienţe în organizare, în urma controalelor Gărzii de Mediu. În majoritatea cazurilor, motivul sancţiunii a fost lipsa infrastructurii de tratare a deşeurilor. În Giurgiu, de exemplu, există doar staţii de sortare, compostare şi eliminare, iar autorităţile spun că investiţiile în dotări suplimentare presupun costuri foarte mari.
Reporter: Verificări au fost efectuate și la depozitul ecologic din Frătești, județul Giurgiu, însă acesta dispune doar de capacități de depozitare, sortare și compostare, dar nu și de tratare.
Investiția într-o stație de tratare mecanico-biologică este costisitoare, susține directorul ADI Giurgiu, Cristian Grătianu.
Cristian Grătianu: În documentele strategice ale județului, adică planul județean în gestionare a deșeurilor, este prevăzută realizarea unui investiții de genul acesta, dar, din păcate, în exercițiul financiar actual, adică prin PDD, astfel de sisteme nu se finanțează. În cazul SMID-ului din Giurgiu nu a fost prevăzută o astfel de investiție. La momentul respectiv, pe evaluările care s-au făcut, nu s-a considerat oportună o asemenea investiție, și de aceea nu s-a făcut.
Tratarea mecanico-biologică a deșeurilor este necesară pentru a nu să mai produce factori de mediu dăunători, cum ar fi mirosurile, pulberile în suspensie sau lichidele contaminate.