Acte normative adoptate în şedinţa de guvern
Executivul a adoptat Strategia naţională pentru combaterea bolilor cardiovasculare, cu prevederi care acordă prioritate dezvoltării sistemului informaţional în sănătate, dar şi programelor de cercetare în acest domeniu.

Articol de Radio România Actualităţi, 14 Iulie 2025, 16:02
Înainte de moţiunea de cenzură, guvernul a fost şi în şedinţă. A adoptat Strategia naţională pentru combaterea bolilor cardiovasculare, cu prevederi care acordă prioritate dezvoltării sistemului informaţional în sănătate, dar şi programelor de cercetare în acest domeniu. Executivul a mai adoptat şi o hotărâre privind prelungirea duratei de viaţă a Unităţii numărul 1 a Centralei Nucleare de la Cernavodă.
Andrei Şerban este la Palatul Victoria şi are detalii: ”Strategia naţională pentru combaterea bolilor cardiovasculare prevede acţiuni până în anul 2030. Ea are scopul de a constitui un registru al pacienţilor cu risc vascular înalt, de a reduce cu cel puţin 20% timpul mediu de transport al urgenţelor cardiovasculare majore către centrele de intervenţie şi să dezvolte cel puţin două aplicaţii de telefonie mobilă şi platforme online care să fie folosite de pacienţi.
Strategia mai prevede şi creşterea numărului de medici cardiologi, de fizioterapeuţi, psihologi şi asistente medicale specializate, dar şi a numărului de consultaţii cardiologice efectuate în spitalele judeţene. De asemenea, în următorii şapte ani se mai urmăreşte şi ca cel puţin 80% din spitalele judeţene să aibă o secţie de cardiologie cu linie de gardă dedicată.
Un alt act normativ adoptat în şedinţa de luni a executivului prevede modernizarea Unităţii numărul 1 de la Centrala Nucleară de la Cernavodă. Se vor urmări două lucruri în principal: modernizarea sistemelor din partea nucleară şi din partea clasică a unităţii şi, al doilea lucru, se vor construi şi se vor introduce în folosinţă module de capacitate dublă de depozitare faţă de cele actuale pentru depozitarea combustibului ars şi răcit, care va fi rezultată din operarea Unităţilor 1 şi 2.”/editor Florin Lepadatu/