Ascultă Radio România Actualitaţi Live

A cincea zi de proteste în ţară

LIVE UPDATES: În Piaţa Universităţii din Bucureşti, jandarmii au efectuat şi marţi controale corporale. Aproximativ o mie de jandarmi asigură ordinea în Capitală, potrivit purtătorului de cuvânt al ministerului de interne.

A cincea zi de proteste în ţară
Protestatari în Piaţa Universităţii din Bucureşti. Foto: Reuters.

Articol de Bogdan Mihai, 17 Ianuarie 2012, 17:38

Ora 21.00: În Capitală, jandarmii au mai reţinut o persoană asupra căreia a fost găsită o armă albă, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului de interne, Marius Militaru.

Încheiem aici relatarea moment cu moment a evenimentelor din Bucureşti şi din ţară. Ştirile continuă însă în programele noastre informative care sunt difuzate din oră în oră pe postul Radio România Actualităţi.

Ora 19.45: O persoană care avea asupra sa un spray iritant lacrimogen a fost ridicată din Piaţa Universităţii din Capitală, potrivit purtătorului de cuvânt al ministerului de interne, Marius Militaru.

Ora 19.20: Potrivit Jandarmeriei, la ora 18.00 în Piaţa Universităţii din Capitală protestau aproximativ 600 de persoane. La toate ieşirile din metrou din zonă s-au organizat filtre.

Ora 19.11: Peste 100 de oameni protestează în Piaţa Publică din Botoşani, potrivit corespondentului Radio România, Gina Poenaru.

Oamenii scandează, ca şi în serile precedente, lozinci contra preşedintelui, împotriva guvernului şi a partidului aflat la putere.

Alături de protestatarii au venit reprezentanţi ai PNL şi PSD, aşa cum s-a întâmplat luni seară.

În zonă sunt şi echipaje de jandarmi şi de la ISU, iar poliţiştii rutieri dirijează traficul.

Niciun protest nu a fost autorizat, însă oamenii legii nu au aplicat sancţiuni şi nu au intervenit pentru că manifestaţiile au fost paşnice.

Ora 18.40: Reprezentanţii ministerului de interne au luat decizia de a ridica nivelul de alertă la gradul 2, adică moderat.

"Nivelul cod albastru sau nivelul 2 constă în adoptarea unor măsuri specifice, care să asigure creşterea eficienţei dispozitivelor existente şi a acţiunilor în curs de desfăşurare, la noua situaţie operativă, precum şi posibilitatea de a trece într-un timp scurt, cu o parte din forţe, la executarea unor misiuni specifice.

"În astfel de cazuri, 1/4 din personal trebuie să se afle la serviciu. Trebuie să ne imaginăm o scară de la 1 la 4, vorbim despre nivelul 2, care este unul moderat", a declarat Marius Militaru, purtătorul de cuvânt al ministerului de interne.

Ora 18.00: Premierul Emil Boc a declarat că miercuri, la ora 13:00, se va întâlni cu liderii Uniunii Social Liberale, de opoziţie, urmând să discute despre priorităţile politice şi economice ale anului în curs, precum şi despre o sesiune parlamentară extraordinară.

Ora 17.42: Câteva zeci de timişoreni protestează în continuare în Piaţa Victoriei din Timişara, informează corespondentul Radio România, Manuela Stănescu.

Protestatarii sunt hotărâţi să mai rămână în centrul oraşului, deşi autorizaţia pentru mitingul revoluţionarilor a expirat la ora 17.00.

Protestatarii scandează lozinci împotriva preşedintelui Traian Băsescu şi a guvernului. Până acum nu s-au înregistrat incidente.

Protestele împotriva preşedintelui şi a conducerii politice a ţării continuă pentru a cincea zi consecutiv în mai multe oraşe din ţară, în ciuda deciziei fondatorului SMURD Raed Arafat de a reveni în funcţia de subsecretar de stat la ministerul sănătăţii.

În capitală protestatarii s-au adunat după ora 16.00 în faţa Teatrului Naţional din Piaţa Universităţii.

Ei scandează lozinci împotriva preşedintelui, a premierului şi a ministrului dezvoltării şi turismului, Elena Udrea, şi îndeamnă la continuarea protestelor până la "căderea" lui Traian Băsescu.

Trei mitinguri neautorizate au început, în jurul orei 16.00, şi în municipiile Deva şi Orăştie şi oraşul Uricani, potrivit corespondentului Radio România Actualităţi, Dorin Corpade.

În Giurgiu, protestatarii, în marea majoritate tineri, demonstrează pe platoul din fata Teatrului Tudor Vianu.

Aceştia poartă numeroase pancarte şi scandează lozinci antiguvernamentale şi antiprezidenţiale.

Protestatarilor giurgiuveni li s-au alăturat, marţi, şi însoţitorii persoanelor cu handicap, care nu şi-au mai primit de câteva luni indemnizaţiile.

Spre deosebire de zilele precedente, acum se alătură protestatorilor şi giurgiuvenii care trec prin preajmă. Pentru asigurarea ordinii, un număr mic de poliţişti supraveghează manifestaţia, informează corespondentul Radio România Actualităţi, Emil Talianu.

În Galaţi, circa 50 de oameni protestează paşnic în faţa Prefecturii judeţului. Oamenii cer demisia preşedintelui Traian Băsescu şi a guvernului şi flutură drapele.

Deşi au aflat că doctorul Raed Arafat se va reîntoarce la ministerul sănătăţii, oamenii spun că nu vor renunţa la proteste căci, spun ei, nemulţumirile lor nu se referă doar la acest aspect, ci în general la viaţa grea pe care o duc, "rezultat al măsurilor actualei puteri".

Protestul este autorizat să se desfăşoare până la ora 20.00, potrivit corespondentului Radio România la Galaţi, Maria Măndiţa.

"Peste 13.000 de participanţi" la protestele din ultimele patru zile

Peste 13.000 de oameni au participat la proteste în ultimele patru zile la nivel naţional, a declarat şeful Direcţiei Ordine şi Siguranţă Publică din cadrul Jandarmeriei Române, colonelul Aurel Moise.

În capitală, 1.600 de persoane au protestat, luni seară, în Piaţa Universităţii.

Tot luni, în Bucureşti, au fost conduse la secţiile de poliţie sau de jandarmerie pentru identificare şi pentru sancţionare peste 150 de persoane.

Luni au fost proteste în 52 de localităţi din ţară şi în capitală.

Reprezentanţii jandarmeriei fac în continuare apel la calm şi anunţă că autorităţile nu vor tolera violenţa.

"Cuvântul de ordine, luni, la manifestările desfăşurate atât în ţară, cât şi în capitală, a fost dialogul şi activităţile preventive desfăşurate premergător pe timpul şi după terminarea manifestărilor de protest.

"Orice manifestare paşnică va fi protejată. Nu vom tolera însă violenţa şi alte acte de tulburare a ordinii publice manifestate de către persoane certate cu legea", a declarat colonelul Aurel Moise, şeful Direcţiei Ordine şi Siguranţă Publică din Jandarmeria română.

Guvernul a optat pentru "beneficii pe termen lung"

Guvernul va menţine dialogul cu populaţia, dar nu poate promite creşteri de salarii şi pensii peste noapte, având de optat între colapsul economic al ţării şi măsuri dure de reformă care pot aduce beneficii pe termen mediu şi lung, a declarat, marţi, premierul Emil Boc.

"Credeţi că eu şi colegii mei nu ştim cât de greu o duc mulţi oameni în această ţară, credeţi că nu ştiu ce impact a avut măsura de a reduce salariile? Ştim că aproximativ 200.000 bugetari şi-au pierdut slujbele în aceşti ani. Nu am dorit acest lucru, dar era nevoie oare de redimensionarea aparatului de lucru în sistemul bugetar? Era nevoie.

"Oamenii au toate motivele să fie nemulţumiţi şi îi înţeleg, dar nu aveam alternativă decât colapsul pe de-o parte, să scufundăm economia şi ţara, sau să luăm nişte măsuri mai neplăcute, dar care pe termen mediu şi lung ne pot aduce ce aşteaptă toţi românii", a spus Emil Boc.

Premierul a arătat că ministerul muncii va avea noi discuţii cu organizaţiile sindicale, pentru a explica anumite lucruri care nu au fost "suficient de bine explicate".

Proteste soldate cu răniţi în Bucureşti
România 15 Ianuarie 2012, 08:04

Proteste soldate cu răniţi în Bucureşti

Manifestaţiile din Capitală, care au început ca o mişcare de solidaritate faţă de medicul Raed Arafat, s-au transformat în...

Proteste soldate cu răniţi în Bucureşti
Cristian Popescu Piedone şi-a depus candidatura pentru Primăria Generală a Bucureștiului
România 19 Aprilie 2024, 15:43

Cristian Popescu Piedone şi-a depus candidatura pentru Primăria Generală a Bucureștiului

Săptămâna viitoare va înscrie la Biroul Electoral şi lista pentru Consiliul General, pentru că aşteaptă eventuale negocieri...

Cristian Popescu Piedone şi-a depus candidatura pentru Primăria Generală a Bucureștiului
Refacerea podului de piatră din Băile Herculane a fost recepționată
România 19 Aprilie 2024, 14:46

Refacerea podului de piatră din Băile Herculane a fost recepționată

Reparaţiile sunt parte a proiectului "Reabilitare obiecte de patrimoniu pentru promovarea turistică a staţiunii Băile...

Refacerea podului de piatră din Băile Herculane a fost recepționată
Marcel Ciolacu: Dorim extinderea cooperării cu partenerii emiratezi pentru Portul Constanța
România 19 Aprilie 2024, 14:07

Marcel Ciolacu: Dorim extinderea cooperării cu partenerii emiratezi pentru Portul Constanța

În cele patru zile ale vizitei premierului Marcel Ciolacu în Orientul Mijlociu, discuțiile cu oficialii din Qatar și...

Marcel Ciolacu: Dorim extinderea cooperării cu partenerii emiratezi pentru Portul Constanța
Ziua Mondială a Circului, sărbătorită la Aeroport
România 19 Aprilie 2024, 13:42

Ziua Mondială a Circului, sărbătorită la Aeroport

Ziua Circului se sărbătorește în toată lumea între 14 și 20 aprilie.

Ziua Mondială a Circului, sărbătorită la Aeroport
Valul de precipitații din aceste zile a venit la momentul potrivit pentru agricultură
România 19 Aprilie 2024, 13:41

Valul de precipitații din aceste zile a venit la momentul potrivit pentru agricultură

Valul de precipitații din aceste zile a venit la momentul potrivit în multe ferme din țară, unde campania de semănat s-a...

Valul de precipitații din aceste zile a venit la momentul potrivit pentru agricultură
Manifestări dedicate Zilei Forţelor Terestre Române
România 19 Aprilie 2024, 12:23

Manifestări dedicate Zilei Forţelor Terestre Române

Unităţile militare din toată ţara vor organiza o serie de manifestări destinate publicului, începând de sâmbătă şi până...

Manifestări dedicate Zilei Forţelor Terestre Române
Situația pacienților cu boli cronice este tot mai gravă
România 19 Aprilie 2024, 10:17

Situația pacienților cu boli cronice este tot mai gravă

Situația pacienților cu boli cronice este tot mai gravă, atrage atenția președintele Alianței Pacienților Cronici din...

Situația pacienților cu boli cronice este tot mai gravă