Ascultă Radio România Actualitaţi Live

3 militari au murit în accidentul din judeţul Argeş

Camionul militar în care erau 13 persoane s-a răsturnat aseară, în afara carosabilului în apropiere de localitatea Valea Urdei din judeţul Argeş

3 militari au murit în accidentul din judeţul Argeş

Articol de Radiojurnal, 29 Iunie 2017, 22:55

Up-date ora 3.30: MApN a dat publicităţii numele celor 3 militari decdedaţi în accidentul de aseară:

Plutonierul-major Mihai Ionuț Toma, caporalul clasa a III-a George-Emilian Catană și caporalul clasa a III-a Petre Cristian Toader au decedat în urma accidentului survenit aseară, în apropierea localității Valea Urdei, județul Argeș.

Plutonierul-major Mihai Ionuț Toma avea 38 de ani și era necăsătorit. Era veteran al teatrelor de operații, cu două misiuni executate în Afganistan, fiind angajat al MApN din anul 2002.

Caporalul clasa a III-a Petre Cristian Toader era în vârstă de 32 de ani, era căsătorit și avea un copil. Executase o misiune în teatrul de operații din Afganistan, fiind angajat al MApN din anul 2008.

Caporalul clasa a III-a George-Emilian Catană, avea 40 de ani, era angajat al MApN din anul 2002. Era căsătorit și avea un copil.

Toți militarii răniți sunt în stare stabilă și se află internați în spitale militare. Doi dintre ei se află în îngrijirea medicilor de la Spitalul Militar de Urgență “Regina Maria” din Brașov, unul la Spitalul Militar de Urgență “Dr. Ion Jianu” din Pitești, iar ceilalți șase se află, la ora difuzării comunicatului, în proceduri de transfer către Spitalul Universitar de Urgență Militar Central “Dr. Carol Davila” din București.

Astăzi, 30 iunie, la ora 8.30, vor fi organizate în unitățile militare din țară ceremonii de comemorare a militarilor decedați în tragicul accident.

Up-date ora 3.00: Declaraţii ale secretarului de stat în MAI, Raed Arafat, privind evoluţia militarilor răniţi

Într-o declaraţie pentru Radio România Actualităţi, secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat, a vorbit despre ultimele evoluţii:

Raed Arafat: "În acest moment, la Câmpulung suntem. Sunt două maşini de multiple victime care vor prelua patru răniţi către Spitalul Militar din Bucureşti. Alte două persoane au ajuns la Spitalul Militar din Braşov şi mai sunt două persoane care vor fi evacuate cu elicopterul la Bucureşti, având leziuni la nivelul coloanei şi nu vrem să-i transportăm cu maşina. Deci ăsta este bilanţul. Din păcate, trei decedaţi şi mai avem o persoană care este rănită foarte uşor, care nu are probleme şi care n-a necesitat îngrijiri medicale".

Up-date-ora 1.03: Un camion cu 13 militari din cadrul Batalionului 30 Vânători de Munte la bord s-a răsturnat aseară, în afara carosabilului în apropiere de localitatea Valea Urdei din judeţul Argeş. Camionul era ultimul dintr-o coloană de patru vehicule militare, care se deplasau dinspre poligonul Cincu, unde efectuaseră un exerciţiu, spre garnizoana din Câmpulung Muşcel, precizează într-un comunicat Ministerul Apărării Naţionale.

La locul accidentului s-au deplasat ministrul de resort, Adrian Ţuţuianu, secretarul de stat Mircea Duşa şi şeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă.

Acolo se află acum şi corespondentul nostru, Cristian Matei. Ce informaţii noi ne poţi spune?

Corespondent, Cristian Matei: Din păcate, informaţiile nu sunt prea bune. Accidentul s-a soldat cu trei persoane decedate, deci avem trei militari decedaţi; avem şapte transportaţi la spitalul din Câmpulung pe care, din câte mi-a spus Biroul de Presă al Poliţiei Argeş, este foarte posibil să-i preia Spitalul Floreasca; alţi doi militari se află la spital în Braşov, iar unul dintre militari a scăpat nevătămat. Camionul era într-adevăr ultimul în coloană. O femeie este cea care a apelat numărul de urgenţă 112.

Realizator: Ce se întâmplă acum acolo?

Corespondent, Cristian Matei: Aici sunt desfăşurate, sunt încă foarte multe maşini, sunt maşinile speciale ale pompierilor, cele care sunt dotate şi cu echipament pentru descarcerare. N-au plecat nici militarii de aici, sunt şi camioanele militare şi ei încearcă să ajute cu cât pot. Ei sunt şi cei care au încercat să-i scoată primii pe colegii lor. Circulaţia, bineînţeles, până aici, în Valea Urzii şi după, este întreruptă total.

Realizator: Descrie-ne puţin zona în care a avut loc accidentul.

Corespondent, Cristian Matei: Este vorba despre un ac de păr, se cobora o pantă dinspre Braşov înspre Câmpulung, eu mă aflu chiar aici acum, la locul accidentului, deci o curbă în ac de păr foarte strânsă. Camionul nu a mai putut efectua curba în totalitate, a rupt parapetul de protecţie şi a căzut în râpă. Este aproape la vertical, nu suntem lăsaţi să vedem ce este dincolo de parapet.

Realizator: Circumstanţele producerii accidentului vor fi investigate de o comisie de cercetare administrativă, din ordinul şefului Statului Major General. Conform procedurilor legale, a fost sesizat Parchetul Militar - precizează Ministerul Apărării Naţionale.

Up-date ora 1.00: Corespondent, Cristian Matei: 3 militari au decedat, unul a scăpat nevătămat din accident, restul victimelor sunt internate la Spitalele din Câmpulung şi Braşpv

Up-date ora 0.15: Într-o declaraţie pentru Radio România Actualităţi, secretul de stat Raed Arafat a vorbit despre starea victimelor:

Raed Arafat: "La acest moment avem două persoane transportate la Braşov, 7 la Câmpulung care urmează să fie preluate către Bucureşti şi mai avem încă trei persoane la faţa locului, una declarată decedată, două înarcerate, care se lucrează, va fi o operaţiune grea de descarcerare, dar, din păcate, par a fi decedaţi. Nu putem confirma până la finalizarea descarcerării."

Reporter: Se cunosc cauzele?

Raed Arafat: "Nu. Aici nu putem să ne pronunţăm, nici nu ştim despre ce e vorba."

Circumstanţele producerii accidentului vor fi cercetate de o comisie de cercetare administrativă din ordinul Statului Major General. Conform procedurilor legale, a fost sesizat Parchetul Militar, precizează MApN.

Up-date: Un camion cu 13 militari din cadrul Batalionului 30 Vânători de Munte la bord s-a răsturnat aseară în afara carosabilului în apropiere de localitatea Valea Urdei, din judeţul Argeş. Camionul era ultimul dintr-o coloană de patru vehicule militare, care se deplasau dinspre poligonul Cincu, unde efectuaseră un exerciţiu militar, spre garnizoana din Câmpulung Muşcel, precizează într-un comunicat Ministerul Apărării Naţionale. La locul accidentului s-au deplasat ministrul de Resort, Adrian Ţuţuianu, secretarul de stat, Mircea Duşa şi şeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciuca.

Ştire iniţială: La nivelul judeţului Arge;, s-a pus în aplicare Planul Roşu şi au fost alertate mai multe echipaje SMURD şi ale Ambulanţei.

Corespondent, Cristian Matei:

"Din informaţiile furnizate de Biroul de Presă al Inspectoratului de Poliţie Argeş pot să vă spun că este vorba despre o coloană de militari, de la unitate din Câmpulung care se întorcea de la o aplicaţie militară de la Cincu. Accidentul s-a produs într-o zonă de pe DN 73, o zonă destul de periculoasă şi ziua, dar noaptea. Sunt multe viraje. O zonă cu foarte multe serpentine, cu 'ace de păr', cu curbe duble. Mai multe informaţii vă voi spune în momentul în care voi ajunge la faţa locului.

S-ar părea că sunt persoane încarcerate, aşa cum s-a menţionat şi înainte. Vă repet informaţiile, din câte ştiu, se pare că sunt în jur de 10 echipaje de ambulanţe şi ambulanţe speciale SMURD care sunt acum la faţa locului."

Timișoara va avea un nou spital municipal
România 28 Martie 2024, 21:53

Timișoara va avea un nou spital municipal

Clădirea ar trebui finalizată în aproximativ cinci-șase ani, în zona de nord a orașului.

Timișoara va avea un nou spital municipal
APEL MATINAL – În direct cu Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu
România 28 Martie 2024, 21:42

APEL MATINAL – În direct cu Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu

RRA: Vineri, 29 martie, la Apel matinal vom vorbi cu Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, despre procesul...

APEL MATINAL – În direct cu Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu
Aeroportul din Timișoara va avea un nou terminal de plecări externe
România 28 Martie 2024, 19:36

Aeroportul din Timișoara va avea un nou terminal de plecări externe

Construit pe o suprafață de 12.000 m², noul terminal are șase filtre de securitate, opt porți de îmbarcare și 18 ghișee de...

Aeroportul din Timișoara va avea un nou terminal de plecări externe
Calculatoare pentru elevi și studenți
România 28 Martie 2024, 19:25

Calculatoare pentru elevi și studenți

Ajutorul este destinat copiilor și tinerilor cu venituri reduse, de cel mult 500 de lei pe membru de familie.

Calculatoare pentru elevi și studenți
17 bănci participă la ediția din acest an a programului Noua Casă
România 28 Martie 2024, 17:35

17 bănci participă la ediția din acest an a programului Noua Casă

Numărul împrumuturilor este destul de redus, la jumătate față de situația din 2021.

17 bănci participă la ediția din acest an a programului Noua Casă
Avocat: Mario Iorgulescu suferă de leziuni cerebrale din copilărie
România 28 Martie 2024, 17:31

Avocat: Mario Iorgulescu suferă de leziuni cerebrale din copilărie

Problemele au contribuit la producerea accidentului grav de circulație în care tânărul Iorgulescu a omorât un om, a mai spus...

Avocat: Mario Iorgulescu suferă de leziuni cerebrale din copilărie
Ultimele pregătiri înainte de intrarea României în spaţiul Schengen cu frontierele maritime şi aeriene
România 28 Martie 2024, 16:26

Ultimele pregătiri înainte de intrarea României în spaţiul Schengen cu frontierele maritime şi aeriene

Pe Aeroportul Otopeni, cel mai mare din ţară, se reconfigurează porţile de control din Terminalul Plecări, iar la Ministerul...

Ultimele pregătiri înainte de intrarea României în spaţiul Schengen cu frontierele maritime şi aeriene
Guvernul a aprobat prelungirea perioadei de plafonare a RCA
România 28 Martie 2024, 16:19

Guvernul a aprobat prelungirea perioadei de plafonare a RCA

Plafonarea era valabilă până la finalul acestei luni, dar acum ea se aplică până la 30 iunie 2024.

Guvernul a aprobat prelungirea perioadei de plafonare a RCA