Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Zece candidaţi la preşedinţia Consiliului Judeţean Galaţi

Pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Galaţi s-au înscris în cursa electorală zece candidaţi, iar în cursa pentru primăria municipiului Galaţi s-au înscris 12 candidaţi.

Zece candidaţi la preşedinţia Consiliului Judeţean Galaţi
Foto: Arhivă Agerpres.

Articol de Maria Măndiţă, Galaţi, 02 Mai 2012, 19:00

Pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Galaţi s-au înscris în cursa electorală nu mai puţin de zece candidaţi: Nicolae Bacalbaşa (USL), Eugen Chebac (APP- PDL+ UNPR), Marin Costel (PRM), Neculina Florea (Partidul Ecologist Român), Dorin Darabă (PFC), Alexandru Teodorescu (Partidul Poporului-Dan Diaconescu), Ion Popa (PNŢCD), Pompiliu Virgil Ciupercă Comşa (Partidul Verde), Ştefan Gherasim (Partidul Poporului-LC) şi Nicu Stratulat (Partidul ProDemo).

Nicolae Bacalbaşa are 68 de ani şi a absolvit Universitatea de Medicină şi farmacie Carol Davilla, Bucureşti.

El a fost şef al clinicii ATI din cadrul Spitalului de Urgenţă Judeţean (unde a activat timp de 40 de ani) şi este profesor la Facultatea de Medicină şi Farmacie, dar şi un cunoscut scriitor şi publicist.

În prezent este consilier judeţean PSD. Traseu politic: ApR, PSD.

Actualul preşedinte CJ Eugen Chebac vrea încă un mandat, candidând din partea UNPR în cadrul Alianţei Pentru Progres.

Eugen Chebac împlineşte pe 22 iulie 61 de ani şi este de profesie inginer, având şi două masterate în managementul financiar şi administraţie publică şi în administraţia publică europeană.

Este la al treilea mandat de ales judeţean (2000-2005 – consilier judeţean, din 2005-2008 vicepreşedinte CJ, 2008-în prezent, preşedinte CJ).

Traseu politic: PD, PSD, de unde a plecat în această primăvară, după ce a realizat că nu va fi desemnat candidat USL la preşedinţia CJ.

Marin Costel are 56 de ani, este de profesie jurist, şi este şef de compartiment la SC Administraţia Pieţelor Agroalimentare Galaţi.

În perioada 2000-2008 a fost (timp de două mandate) consilier judeţean PRM.

Traseu politic: înainte de ’89 a fost prim secretar al Comitetului judeţean UTC, după '89 - PRM (de unde a fost exclus), PNL, PC şi înapoi la PRM.

Neculina Florea (PER) are 59 de ani, este inginer, a absolvit Facultatea de Mecanică de la Galaţi şi în prezent ocupă funcţia de mentor asigurări în cadrul Axa Life Insurance Romania.

Traseu politic: nu a mai făcut parte din alte formaţiuni politice în afară de PER.

Dorin Darabă candidează la preşedinţia CJ Galaţi din partea Partidului Forţa Civică.

Are 48 de ani, s-a născut în judeţul Neamţ şi în prezent este manager de proiect.

Alexandru Teodorescu (PP-DD), are 58 de ani, este inginer şi consilier judeţean ales pe lista PSD partid din care a fost exclus în această primăvară.

Alexandru Teodorescu a mai fost consilier local în perioada 2004-2008.

Traseu politic: PD, PSD, PP-DD.

Ion Popa(PNŢCD) are 50 de ani şi este inginer mecanic, Pompiliu Virgil Ciupercă Comşa (Partidul Verde) are 60 de ani şi este jurist, Ştefan Gherasim (Partidul Poporului-LC) este pensionar, are 77 de ani şi lucrează ca manager de turism, iar Nicu Stratulat (Partidul ProDemo) are 49 de ani, este subinginer şi lucrează ca administrator al unei societăţi comerciale.

519 persoane candidează pentru 34 de mandate de consilier judeţean

În total, pentru cele 34 de mandate de consilier judeţean s-au înscris la alegeri nu mai puţin de 519 persoane, din partea a 15 partide sau alianţe politice, ceea ce înseamnă o concurenţă de aproape 16 candidaţi pentru un loc în CJ.

Nu există nici măcar un singur candidat independent.

Cel mai în vârstă candidat la un mandat de consilier judeţean este Lorand Fazekas (UDMR) care, pe 21 ianuarie, a împlinit frumoasa vârstă de 81 de ani.

Cel mai tânăr candidat pentru un mandat de consilier judeţean va împlini 24 de ani exact în ziua alegerilor – se numeşte Nicolae Florin Maravela (PER - candidat la un mandat de consilier judeţean).

Din cei zece candidaţi la preşedinţia Consiliului Judeţean Galaţi, jumătate au mai făcut parte din administraţia publică locală.

Eugen Chebac şi Nicolae Bacalbaşa se află la al treilea mandat de consilier judeţean, Alexandru Teodorescu şi Marin Costel se află la al doilea mandat de consilier , iar Ştefan Gherasim a mai fost o singură dată consilier judeţean.

Ceilalţi cinci candidaţi nu au mai avut până acum o experienţă în administraţia locală: Neculina Florea (Partidul Ecologist Român), Dorin Darabă (PFC), Ion Popa (PNŢCD), Pompiliu Virgil Ciupercă Comşa (Partidul Verde) şi Nicu Stratulat (Partidul ProDemo).

Cât priveşte profesiile şi ocupaţiile, majoritatea candidaţilor se declară ingineri sau jurişti şi se ocupă cu administrarea unei firme. Sunt însă şi profesii şi ocupaţii deosebite, precum: fierar (Gheorghe Biţu -Partida Romilor Pro Europa), manager de proiect (Dorin Darabă - Partidul Forţa Civică) sau ziarist (Dănuţ Vîţă - Partidul Verde).

12 candidaţi se luptă pentru primăria Galaţi

Nu mai puţin de 12 candidaţi sunt gata să ia startul în cursa pentru Primăria municipiului Galaţi.

Din aceştia, 11 sunt susţinuţi de alianţe şi partide politice, şi unul este independent - Nicuşor Ciumacenco –, până în primăvară, viceprimar al municipiului Galaţi, ales pe listele PSD.

Restul candidaţilor sunt: Marius Stan (Uniunea Social Liberală), Marius Necula (Alianţa Pentru Progres), Constantin Telegan (Forţa Civică), Cristian Mîrza (Partidul Alianţa Socialistă), Dorian Laurenţiu Munteanu (Partidul România Mare), Lăcrămioara Violeta Stavire (Partidul Verde), Arghire Osanu (Partidul Poporului – Legea Cojocaru), Daniela-Teodora Amariţei (Partidul ProDemo), Eugen Gheorghe Stamate (Partidul Ecologist Român), Constantin Ene (Partidul Poporului – Dan Diaconescu), Marian Popa (Partidul Naţional Ţărănesc Creştin Democrat).

Nicuşor Ciumacenco are 37 de ani şi este de profesie medic stomatolog.

A absolvit Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu”, din Cluj-Napoca şi până în 2008, când a fost ales viceprimar şi consilier local, a profesat ca stomatolog la Cluj, apoi la Policlinica combinatului de la Galaţi şi la cabinetul său medical individual.

Liberalul Marius Stan, candidatul USL, este preşedintele Clubului de Fotbal Oţelul Galaţi.

Are 54 de ani, este de profesie inginer, a absolvit Facultatea de Metalurgie din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” Galaţi, iar în 2008 a fost ales consilier local PNL.

Democrat-liberalul Marius Necula, candidatul APP, are 48 de ani.

Este inginer, absolvent al Facultăţii de Mecanică, doctorand în economie, licenţiat al Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Drept, a ocupat funcţia de subprefect, prefect al judeţului Galaţi şi în prezent este senator.

Constantin Telegan, propus de Forţa Civică are 48 de ani şi este de profesie avocat.

Alianţa Socialistă are propriul său candidat la Primăria Galaţi - Cristian Mîrza, pensionar, în vârstă de 44 de ani.

Candidatul PRM, Dorian Laurenţiu Munteanu are 46 de ani, a absolvit Facultatea de Nave, este de profesie inginer, a lucrat în Şantierul Naval, iar acum are propria afacere, o firmă care produce oţel beton şi plase sudate.

Ecologistul Eugen Gheorghe Stamate are 36 de ani, este economist, a absolvit Facultatea de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii Danubius din Galati şi este administrator la o societate.

Candidata Partidul Verde este avocata în vârstă de 44 de ani, Lăcrămioara-Violeta Stavire.

Partidul ProDemo ne-o propune la fotoliul de primar al Galaţiului pe Daniela-Teodora Amariţei, în vârstă de 44 de ani, de profesie economist.

Arghire Osanu, în vârstă de 66 de ani, maistru mecanic, pensionar este candidatul PP-LC.

Ofiţer în rezervă, Constantin Ene, în vârstă de 57 de ani, a intrat în cursa pentru Primăria Galaţi susţinut de partidul lui Dan Diaconescu PP-DD.

Ţărănistul Marian Popa, în vârstă de 52 de ani, de profesie mecanic, administrator al propriei firme, ultimul înscris în cursa pentru fotoliul de primar al Galaţiului din partea PNŢCD.

Primăria Tecuci

Pentru Primăria municipiului Tecuci s-au înscris 7 candidaţi: actualul primar PDL Eduard Finkelstain (care candidează din partea APP- PDL+UNPR), Vasile Dănăilă – Pazvante (Partidul Verde), Daniel Gerhardt Ţuchel – PNL, din partea USL, Livia Chirilă, candidata PRM, Anda Bourceanu (PER), Samir Oancă (PP-DD) şi Ion-Dănuţ Trandafir (PNG –CD).

Partidele pregătesc alegerile locale
Politică 07 Martie 2012, 09:47

Partidele pregătesc alegerile locale

Uniunea Social Liberală şi Mişcarea Populară îşi vor disputa cele mai multe dintre posturile din administraţia locală....

Partidele pregătesc alegerile locale
Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, trimisă în judecată
Politică 25 Aprilie 2024, 17:15

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, trimisă în judecată

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată chiar în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1.

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, trimisă în judecată
Acte normative aflate pe ordinea de zi a şedinţei de guvern de la Timișoara
Politică 25 Aprilie 2024, 14:55

Acte normative aflate pe ordinea de zi a şedinţei de guvern de la Timișoara

Toate pensiile vor fi plătite mai repede în luna mai şi vor ajunge la pensionari înainte de Paşte.

Acte normative aflate pe ordinea de zi a şedinţei de guvern de la Timișoara
Nereguli constatate de BEC la desemnarea preşedinţilor unor birouri de circumscripţie
Politică 24 Aprilie 2024, 21:23

Nereguli constatate de BEC la desemnarea preşedinţilor unor birouri de circumscripţie

BEC a dispus reluarea operaţiunilor în judeţele Alba, Argeş, Buzău, Dolj, Giurgiu, Ialomiţa şi Mureş.

Nereguli constatate de BEC la desemnarea preşedinţilor unor birouri de circumscripţie
Şedinţa de Guvern de mâine va avea loc, în premieră, la Timişoara
Politică 24 Aprilie 2024, 19:19

Şedinţa de Guvern de mâine va avea loc, în premieră, la Timişoara

Şedinţa de Guvern din 25 aprilie va avea loc, în premieră, la Timişoara.

Şedinţa de Guvern de mâine va avea loc, în premieră, la Timişoara
YOU+EU 2024:  “România poate și trebuie să-și facă auzită vocea”
Politică 24 Aprilie 2024, 14:10

YOU+EU 2024: “România poate și trebuie să-și facă auzită vocea”

Eurodeputatul Ramona Strugariu subliniază că Parlamentul European este instituția comunitară care reprezintă cel mai bine...

YOU+EU 2024: “România poate și trebuie să-și facă auzită vocea”
La Cluj-Napoca începe Târgul de Carte Gaudeamus Radio România
Politică 24 Aprilie 2024, 07:38

La Cluj-Napoca începe Târgul de Carte Gaudeamus Radio România

Pentru pasionații de lectură care nu pot ajunge în Piața Unirii din Cluj-Napoca, site-ul oficial gaudeamus.ro oferă standuri...

La Cluj-Napoca începe Târgul de Carte Gaudeamus Radio România
Apărarea, investiţiile şi comerţul exterior, în centrul discuţiilor româno-sud-coreene
Politică 23 Aprilie 2024, 18:36

Apărarea, investiţiile şi comerţul exterior, în centrul discuţiilor româno-sud-coreene

Apărarea, investiţiile şi comerţul exterior s-au aflat astăzi în centrul discuţiilor pe care preşedintele Klaus Iohannis le-a...

Apărarea, investiţiile şi comerţul exterior, în centrul discuţiilor româno-sud-coreene