Ascultă Radio România Actualitaţi Live

USL supravieţuieşte în teritoriu

La o zi după ce preşedintele PNL Crin Antonescu a anunţat încetarea colaborării dintre liberali şi social-democraţi, majoritatea liderilor PSD din teritoriu deplâng ruperea USL.

USL supravieţuieşte în teritoriu
Liderii USL, Victor Ponta, Crin Antonescu şi Daniel Constantin (de la stânga la dreapta). Foto: Arhivă Agerpres.

Articol de Titus Iordan, 26 Februarie 2014, 15:22

La o zi după ce preşedintele PNL Crin Antonescu a anunţat încetarea colaborării dintre liberali şi social-democraţi, părerile mai multor oficiali locali sunt împărţite.

Majoritatea liderilor PSD din teritoriu deplâng ruperea USL şi se declară deschişi continuării colaborării cu liberalii.

Liberalii răspund de multe ori că vor continua colaborarea.

Mai multe ştiri despre destrămarea USL găsiţi pe portalul nostru special.

Preşedintele PNL Galaţi, deputatul Victor Paul Dobre, a declarat pentru RRA că speră să menţină colaborarea cu PSD şi pe viitor.

„Noi am funcţionat în formula aceasta nu din 2012 [de la înfiinţarea USL], ci din 2008 şi cred că vom putea menţine această colaborare şi în viitor. Nu mai putem să îi spunem că este vorba de o alianţă, ci de o coaborare cu PSD şi PC care funcţionează”, a precizat Victor Paul Dobre.

Potrivit corespondentului Radio România Actualităţi în Galaţi, Maria Măndiţă purtătorul de cuvânt al PSD Galaţi, Claudiu Brânzan a declarat că “tot ceea ce este legal şi în interesul cetăţenilor vom vota fără probleme”.

Claudiu Brânzan a precizat că deocamdată nu sunt motive să nu continue în plan local colaborarea cu PNL şi PC.

Protocolul USL, "rămâne, decomandată, valabil" în Braşov

În județul Brașov, ”protocolul USL rămâne, deocamdată, valabil”, a declarat miercuri vicepreşedintele PSD Braşov, și totodată vicepreședintele Consiliului Județean, Mihai Popa. El a mai precizat că săptămâna viitoare vor urma noi discuţii, dar dorința de menținere a colaborării este a ambelor părți, transmite corespondentul RRA Mădălin Iacob.

”Conform ultimelor discuţii pe care le-am avut în interiorul alianţei, protocolul judeţean USL la Braşov rămâne în picioare. Nici la nivel politic şi nici al deconcentratelor deocamdată nu se va schimba nimic”, a mai spus Popa.

Opinia PSD-ului brașovean este susținută și de cei din PNL. Președintele Consiliului Județean și totodată unul din cei mai vechi membrii ai PNL, Aristotel Căncescu a declarat că speră ca la nivel județean proiectul USL să continue. Aceasta mai ales că Brașovul are două proiecte de amploare în desfășurare: aeroportul și modernizarea spitalului județean.

Totodată Aristotel Căncescu a fost unul din cei mai vocali susținători a ieșirii de la guvernare a PNL-ului, dar el susține că în teritoriu problemele se văd altfel.

Liberalii din Brăila, sfătuiţi să continue parteneriatul cu PSD

La nivel local, liberalii au fost sfătuiţi să continue un parteneriat cu social-democraţii, astfel încât, guvernările locale să nu aibă de suferit, transmite corespondentul RRA Gina Bahor.

"In ceea ce priveşte politica şi proiectele la nivel local, nu considerăm astăzi că sunt motive să denunţăm colaborarea şi nu vorbesc despre USL, ci despre colaborarea cu partenerii noştri.Asta nu înseamnă că nu mai pot fi nişte aspecte, în ceea ce priveşte colaborarea, la care mai putem lucra. Vineri vom avea o întâlnire cu toţi membrii care au legatură cu administraţia, primari, consilieri, oameni care au un cuvânt decizional în partid. Vom discuta cu toţii despre acest subiect şi vom lua o hotărâre împreună. Motiv ca să creem un cutremur, astăzi nu avem’’, a spus preşedintele PNL Brăila, senator Cătălin Boboc.

"Una din condiţii va fi aceea ca directorii numiţi pe deconcentrate să rămână pe poziţii, iar eu voi avea şi o discuţie separată cu aceştia, atenţionându-i că eu sunt tânăr şi am de gând să fac politică mult timp de acum înainte , asta în caz că le vine vreo idee să trădeze", a mai spus pentru RRA senatorul Boboc.

Acesta a mai spus că, personal, îi va fi greu să facă opoziţie la centru şi pe plan local, nu.

"Alianţă între oameni, nu între politicieni", în Prahova

Preşedintele PNL Prahova, Mircea Roşca, a declarat astăzi, că USL poate functiona la fel în susţinerea proiectelor de mare anvergură din judeţul Prahova, ne informează corespondentul nostru Simona Uţă.

"La Prahova a existat alianta USL, dar exista o alianţă între oameni în primul rând, iar dacă vorbim despre alianţe, cele mai importante sunt la nivelul Consiliului Judeţean şi la nivelul Consiliului Local Ploieşti.

"Alianţa a funcţionat fără sincope împreună cu preşedintele Mircea Cosma ( PSD), ea poate funcţiona la fel în susţinerea proiectelor de mare anvergură din judeţul Prahova şi mai ales a autoritatilor locale. În perspectivă, şi la nivelul municipiului Ploieşti, vom dori să colaborăm, atâta timp cât se vor continua proiectele corecte pentru cetateni, vom fi impreuna" a declarat Mircea Roşca.

USL rămâne în picioare la Buzău

Uniunea Social Liberală este încă valabilă spun la unison liderii social-democrat şi cel liberal din judet.

Constantin Boscodeală, preşedintele PSD Buzau spune ca a transmis deja tuturor primarilor din judet sa pastreze inca alianta cu liberalii din teritoriu, ne-a transmis corespondentul RRA Cristina Moise.

Liderul buzoian spune ca ruptura nu are rost in teritoriu doar de dragul celei de la centru, situatie pe care vrea sa o pastreze si in Consiliul Judetean, dar si in cel local al orasului Buzau.

In acelasi timp, Cristi Bigiu, presedintele Consiliului Judetean Buzau si vicepresedinte al PNL Buzau, spune ca nu se gandeste nicidecum sa paraseasca PNL, insa cu privire la aliantele care se vor crea post-schisma de la Bucuresti se arata rezervat deocamdata.

"O situaţie specială", la Arad

Presedintele PSD Arad Dorel Caprar doreste in continuare colaborarea cu PNL la Arad, unde exista in opinia domniei sale, o situatie speciala.

Potrivit corespondentului RRA Ioan Suciu, majorităţile din Consiliul Judeţean şi Consiliul Local Arad sunt formate de PDL, UDMR şi PPDD.

PSD si PNL sunt aici in opozitie.

Presedintele PDL Arad Gheorghe Falca a declarat ca “la un moment dat exista posibilitatea formarii unei aliante cu PNL Arad”.

Soarta USL în judeţul Olt, decisă joi

Preşedintele PNL Olt, deputatul Gigel Ştirbu, a declarat că la nivel judeţean poate continua colaborarea cu PSD în condiţiile în care atât liberalii din filială cât şi social-democraţii vor fi de acord.

Gigel Ştirbu a explicat că, liberalii nu vor denunţa protocolul cu PSD deoarece nu au avut divergenţe majore care să radicalizeze poziţiile, dar a completat Ştirbu, aceste chestiuni vor fi discutate mâine, cu colegii din partid, în Biroul Judeţean.

Potrivit corespondentul RRA Laura Stoican, preşedintele PNL Olt a menţionat că la nivelul conducerilor instituţiilor publice deconcentrate nu ar trebui să aibă loc schimbări deoarece funcţiile de conducere au fost ocupate prin concurs, de profesionişti, majoritatea nefiind membri de partid.

"PSD a trădat proiectul USL" în Timiş

Liderii PNL şi PSD Timiş nu au luat încă o decizie privind ruperea USL în plan local, transmite corespondentul RRA Alina Bujancă.

Preşedintele PNL Timiş, Nicolae Robu a reacţionat printr-o declaratie de presă, spunând că “ USL a fost un proiect politic serios pe care PSD l-a trădat” şi a precizat că în calitate de vicepreşedinte al PNL la nivel national, a votat pentru ieşirea de la guvernare şi desfiinţarea USL.

Corespondentul RRA Alina Bjancă transmite că liderul PNL Timiş a spus că la nivel local, colaborarea cu PSD a fost "destul de bună" în privinţa proiectelor pentru dezvoltarea Timişoarei.

La rândul său, liderul PSD Timiş, Titu Bojin, preşedintele al Consiliului Judeţean a declarat că regretă ruperea USL.

Acesta s-a declarat în mai multe rânduri mulţumit de colaborarea cu PNL Timiş şi a spus că pe plan local nu s-a luat încă o decizie privind viitorul acestei alianţe.

Ruperea USL în Alba, "fără efect"

Potrivit corespondentului nostru Mihai Bantea, în Alba ruperea USL-lui nu a produs nici un efect deoarece alianţa locală s-a dizolvat practic imediat după alegerile din 2012.

Sub pretextul că, în judeţ, alianţa nu a câştigat alegerile, fiecare partid a făcut ce a crezut mai bine fără să ţină cont de protocolul USL.

În Consiliul Judeţean PNL-ul colaborează cu PDL-ul formând majoritatea şi având o funcţie de vicepreşedinte.

USL, "destinată rupturii mai devreme" în Vâlcea

La nivelul judetului Valcea, USL functioneaza doar la nivelul existentei unor directori pe functii la diferite deconcentrate din judet.

De numeroase ori, in Valcea aceasta alianta nu a functionat din cauza reprosurilor permanente adresate de catre Cristian Buican, presedintele PNL Valcea, actualului presedinte al Consiliului Judetean Valcea, Ion Calea.

In cadrul alegerilor interne ale PDL, Cristian Buican s-a prezentat acuzand actuala guvernare si a aratat cu degetul spre posturile reduse pe care PNL le ocupa in Valcea la diferite institutii.

In repetate randuri, s-a sustinut ca la Valcea aceasta alianta era "destinata rupturii" mult mai devreme, ne-a transmis corespondentul Radio România Actualităţi Ana-Maria Cîrstea.

În Valea Jiului, "PNL rupe alianţa cu PSD"

În Valea Jiului, Partidul Naţional Liberal nu va continua cooperarea cu Partidul Social Democrat, urmând să îşi iniţieze propriile proiecte politice, tranmsite corespondentul RRA, Ilie Pintea.

Costel Avram, coordonatorul PNL Valea Jiului şi vicepreşedinte al organizaţiei judeţene din Hunedoara, a declarat că, de fapt, Alianţa nici nu a funcţionat aşa cum se preconiza la nivel local.

"În Valea Jiului, cu câţiva directori de şcoli generale nu putem spune că am fost la guvernare. Vom vedea ce vom face. Vom munci, ca PNL să revină la guvernare. Mă aştept să plece acum oamenii şi de la PNL la PSD, cum mă aştept să fie şi invers", a precizat Costel Avram.

În replică, foştii parteneri de alianţă de la PSD s-au declarat mulţumiţi de colaborarea cu liberalii, şi afirmă că ruperea alianţei va fi taxată de electorat. Ioan Rus, preşedintele PSD Petroşani, a declarat că alianţele şi desfacerea lor fac parte din firescul politicii şi a precizat că organizaţia pe care o conduce se pregăteşte pentru alegerile europarlamentare, urmând să colaboreze cu formaţiunile politice care vor fi decise de la centru.

Constanţa: PNL "poate face alianţe cu orice partid"

Membrii PNL din structurile locale din judetul Constanta pot face aliante sau intelegeri cu orice partid privind proiectele pe care doresc sa le sustina, ne informează corespondentul RRA Mona Constantinescu.

Presedintele organizatiei judetene a PNL Constanta, deputatul Gheorghe Dragomir a declarat ca, desi USL s-a rupt la nivel national, in teritoriu, consilierii judeteni, municipali sau locali au libertatea de a vota alaturi de orice formatiune politica pentru a sustine proiectele bune pentru cominitate, transmite corespondentul RRA, Monica Constantinescu.

Consilierii PNL şi PSD au votat împreună, în Caraş-Severin

Consilierii judeţeni PNL şi PSD din Caraş-Severin au votat în cadrul şedinţei ordinare, alocarea sumei de 400 de mii de lei din fondul de rezervă bugetară a Consiliului Judeţean pentru reabilitarea blocului din Reşiţa afectat de o explozie în luna octombrie a anului trecut.

Corespondentul RRA Mario Balint transmite că, potrivit preşedintelui CJ Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde (PNL), banii au fost alocaţi prin rectificarea bugetul propriu.

Potrivit primarului PSD al Municipiului Reşiţa, MIhai Stepanescu, cei 100.000 de euro vor fi utilizaţi pentru reabilitarea celor două blocuri explodate de pe Aleile Gugu şi Vlădeasa, fără a se mai aştepta intervenţia Guvernului.

PSD: USL nu se scindează în judeţul Olt

Conducerea PSD Olt a anunţat, astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, organizată la sediul partidului, că Uniunea Social Liberală va continua la nivelul judeţului, potrivit corespondentului RRA, Laura Stoican.

Preşedintele PSD Olt, Paul Stănescu, a declarat că la alegerile de anul trecut PSD a avut aceeaşi ofertă electorală cu PNL şi este normal să ducă la îndeplinire promisiunile făcute împreună.

YOU + EU : Care sunt atribuțiile Parlamentului European? 
Politică 28 Martie 2024, 14:49

YOU + EU : Care sunt atribuțiile Parlamentului European? 

Eugen Tomac: „Uniunea Europeană are nevoie de noi instrumente pentru a combate dezinfomarea – un front periculos deschis de...

YOU + EU : Care sunt atribuțiile Parlamentului European? 
Fostul premier Mihai Tudose va deschide lista comună PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare
Politică 25 Martie 2024, 16:40

Fostul premier Mihai Tudose va deschide lista comună PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare

Liderii coaliției de guvernare au stabilit și modul în care împart candidaturile la primăriile de municipii reședință de...

Fostul premier Mihai Tudose va deschide lista comună PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare
Algoritmii împărțirii candidaturilor PSD și PNL pentru primăriile reședințe de județ care sunt conduse de USR
Politică 25 Martie 2024, 14:40

Algoritmii împărțirii candidaturilor PSD și PNL pentru primăriile reședințe de județ care sunt conduse de USR

PSD și PNL vor susține candidați unici și în București, la Sectorul 1 și la Sectorul 2.

Algoritmii împărțirii candidaturilor PSD și PNL pentru primăriile reședințe de județ care sunt conduse de USR
Filiala PNL Timiș se opune alianței electorale cu PSD
Politică 25 Martie 2024, 11:07

Filiala PNL Timiș se opune alianței electorale cu PSD

Președintele PNL Timiș, Alin Nica, spune că nu este normal ca într-un județ cu alegători de dreapta și într-un oraș ca...

Filiala PNL Timiș se opune alianței electorale cu PSD
„Odele pentru Ceaușescu nu salvează agricultura românească": Deputații vor dezbate moțiunea simplă USR împotriva ministrului agriculturii
Politică 24 Martie 2024, 13:40

„Odele pentru Ceaușescu nu salvează agricultura românească": Deputații vor dezbate moțiunea simplă USR împotriva ministrului agriculturii

Reprezentanții USR îl acuză pe ministrul agriculturii că i-ar fi tratat cu dipreţ pe fermierii care au protestat la începutul...

„Odele pentru Ceaușescu nu salvează agricultura românească": Deputații vor dezbate moțiunea simplă USR împotriva ministrului agriculturii
Numele candidaţilor comuni cu care PSD şi PNL vor participa la alegerile locale din 9 iunie „vor fi stabilite luni”
Politică 23 Martie 2024, 08:44

Numele candidaţilor comuni cu care PSD şi PNL vor participa la alegerile locale din 9 iunie „vor fi stabilite luni”

Preşedintele PNL Nicolae Ciucă a declarat că obiectivul ambelor partide este recâştigarea primăriilor municipiilor reşedinţă...

Numele candidaţilor comuni cu care PSD şi PNL vor participa la alegerile locale din 9 iunie „vor fi stabilite luni”
PSD şi PNL şi-au validat candidaţii la alegerile europarlamentare
Politică 22 Martie 2024, 07:40

PSD şi PNL şi-au validat candidaţii la alegerile europarlamentare

PSD şi PNL şi-au validat, ieri, candidaţii la alegerile europarlamentare, dar în fruntea listei cu cele 20 de poziţii...

PSD şi PNL şi-au validat candidaţii la alegerile europarlamentare
PNL a validat lista de candidați pentru alegerile europarlamentare
Politică 21 Martie 2024, 18:56

PNL a validat lista de candidați pentru alegerile europarlamentare

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat că cele două formațiuni urmează să ia o decizie în ceea ce privește retragerea...

PNL a validat lista de candidați pentru alegerile europarlamentare