Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Traian Băsescu îl acuză pe Crin Antonescu de trădare

Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a declarat că a propus CSAT revocarea din funcţie a şefului STS. Potrivit lui Crin Antonescu, decizia a fost blocată de Iulian Fota.

Traian Băsescu îl acuză pe Crin Antonescu de trădare
Şedinţa CSAT. Foto: presidency.ro.

Articol de Ionuţ Dragu, 20 Iulie 2012, 10:37

Preşedintele suspendat Traian Băsescu a apreciat, joi seară, că obiectivul celor din USL nu este demiterea şefului STS, ci "destructurarea tuturor instituţiilor de securitate naţională".

Traian Băsescu s-a referit la cererea adresată CSAT de preşedintele interimar Crin Antonescu de demitere a şefului STS, Marcel Opriş, în cazul telefonului instalat la sediul de campanie a lui Traian Băsescu.

"Ei nu au ca obiectiv demiterea şefului STS, ci destructurarea tuturor instituţiilor de securitate naţională.

"Astăzi s-a făcut un joc murdar, în care politrucii au încercat să creeze condiţiile unui raport care să ajungă la CSAT, în baza căruia să înceapă destituirea şefilor structurilor de securitate.

"Aceşti oameni sunt o clică de trădători. Nu ştiu pentru cine lucrează încă, dar vor răspunde în faţa legii", a precizat preşedintele suspendat.

Traian Băsescu a susţinut că "suntem în faţa unei lovituri de stat în curs de derulare".

"Paiaţa de la Cotroceni va răspunde în faţa legii", a mai declarat Traian Băsescu jurnaliştilor din maşina cu care pleca din sediul de campanie.

Preşedintele interimar a propus demiterea şefului STS

Preşedintele interimar Crin Antonescu a declarat, joi, la Antena 3, că a propus în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării revocarea din funcţie a şefului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), generalul Marcel Opriş, dar decizia a fost blocată de consilierul prezidenţial Iulian Fota.

"După opinia pe care eu mi-am putut-o forma, în legătură cu toate legile şi regulamentele consultate, această instalare este în afara legii. Nu are acoperire legală.

"Eu am făcut astăzi în CSAT propunerea eliberării din funcţie, revocării din funcţie a domnului Opriş.

"Deciziile CSAT se iau prin consens, deci cu toate voturile, toţi membrii au votat această propunere.

"Domnul consilier prezidenţial al domnului Băsescu, Iulian Fota, care altfel este în concediu, s-a prezentat la şedinţă şi s-a opus. În felul acesta, nu am putut lua încă o decizie", a declarat Crin Antonescu, la un post de televiziune.

Preşedintele interimar a mai spus că, din punctul său de vedere, Traian Băsescu poate avea "toate telefoanele din lume", dacă sunt respectate prevederile legale.

"Asta i-am spus şi domnului general Opriş, asta am spus şi public. Nu am niciun fel de problemă, dacă lucrurile ar ţine de un gentlemen agreement, de o înţelegere civilizată.

"Suntem, însă, în faţa unei probleme care a căpătat o amploare publică şi căreia trebuie să-i dăm un răspuns, fie această instalare a unor echipamente speciale, la o persoană care nu mai este, pe această durată cel puţin, preşedintele în exerciţiu al României şi într-o clădire privată, un sediu de campanie, are undeva o acoperire legală, clară explicită, atunci este în ordine.

"Aş fi bucuros să închidem acest subiect. Dacă, însă, nu avem o astfel de prevedere legală, atunci trebuie să găsim o altă soluţie", a mai spus Crin Antonescu.

Preşedintele interimar a mai adăugat că, joi, comisia de specialitate de la Senat şi-a exprimat poziţia cu privire la acest subiect, pe care el a adus-o la cunoştinţă în interiorul CSAT.

"Domnul Opriş invocă o legislaţie în care peste tot, că vorbim de Constituţie, că vorbim de legea de organizare a STS, că vorbim de orice alte legi, peste tot se face referire la instituţia preşedintelui.

"Instituţia preşedintelui suspendat nu există. Nu există în acelaşi timp doi preşedinţi în România.

"Sigur, din punct de vedere politic, comunicaţional, noi folosim termenul de preşedintele suspendat. Până când Traian Băsescu nu va primi un verdict din partea electoratului, domnia sa poate să se mai considere cumva preşedinte, dar doar politic", a subliniat Crin Antonescu.

Potrivit preşedintelui interimar, trebuie intrat în legalitate cât mai repede, în cazul legat de telefonul de la STS de care beneficiază Traian Băsescu.

"Problema mea este să intrăm în legalitate. În următoarele ore, în următoarea zi. Nu pot tolera un act care este în afara legii, fie mi se arată baza legală şi nu mi s-a arătat până acum, fie măcar echipamentele alea sunt retrase de-acolo, fie sub o formă sau alta domnul director Opriş pleacă.

"Cât de repede se poate legal. Eu nu am vreo ţintă să plece domnul Opriş, am avut o discuţie foarte civilizată la început.

"Eu am, pe de altă parte, preocuparea să nu fac niciun gest care să rişte la rândul lui să încalce vreo lege", a declarat Crin Antonescu.

"Telefonul este unul operativ, nu secretizat"

Preşedintele suspendat Traian Băsescu a afirmat, joi seară, la Radio România Actualităţi, că nu deţine un telefon secretizat de la STS, ci este vorba despre unul operativ, cu care să poată comunica cu Serviciul de Protecţie şi Pază.

"Un preşedinte ales nu poate fi lăsat neprotejat. Şi nu pentru că vreau eu, ci pentru că cei care, prin lege, trebuie să-l protejeze pe preşedintele ales riscă să facă ani grei de puşcărie dacă mie mi se întâmplă ceva.

"Eu trebuie să pot să comunic cu Serviciul de Protecţie şi Pază oricând. Altfel, nu am nicio treabă cu nimeni.

"Sau poate vrea preşedintele interimar... are nevoie de un punct de vedere legat de o problemă care arde. Aş fi bucuros dacă l-ar interesa părerea mea despre Siria, ce se întâmplă în Siria sau, ştiu eu, alt loc în care arde în momentul de faţă şi unde avem interese.

"Ar putea să sune oricând pe acel telefon, care nu este secretizat, este un telefon operativ. Telefonul secretizat este unul negru, cu 12 butoane, pe care nu îl am", a declarat Traian Băsescu.

Şeful Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, generalul Marcel Opriş, a susţinut joi, la finalul audierii din comisia pentru apărare a Senatului, că a procedat în conformitate cu prevederile legale în vigoare în cazul instalării unui sistem de telecomunicaţii la sediul de campanie al preşedintelui suspendat Traian Băsescu.

STS şi Marcel Opriş "şi-au depăşit competenţele"

Preşedintele Comisiei de apărare din Senat, Cristian David, a declarat că activitatea serviciului şi a directorului STS, Marcel Opriş, în chestiunea instalării unei linii telefonice speciale la sediul de campanie al preşedintelui suspendat Traian Băsescu a depăşit competenţele şi cadrul legal.

Cristian David a susţinut că măsurile care se impun ţin de decizia CSAT.

"În lista beneficiarilor serviciului de telecomunicaţii speciale nu este inclusă şi instituţia preşedintelui suspendat.

"Decizia cu privire la introducerea preşedintelui suspendat pe această listă a aparţinut în exclusivitate directorului STS", a precizat Cristian David.

Preşedintele Comisiei de apărare din Senat a mai afirmat că introducerea pe această listă a preşedintelui suspendat s-a făcut în momentul în care a fost instalată şi linia telefonică specială la sediul de campanie al preşedintelui suspendat Traian Băsescu.

"Noi considerăm că documentele pe care ni le-a pus la dispoziţie (Marcel Opriş), cum spuneam de la bun început, nu respectă cadrul legal.

"Altfel spus, noi considerăm că preşedintele suspendat, prin prerogativele care îi sunt integral suspendate, nu are acces la acest Serviciu de Telecomunicaţii Speciale.

"În consecinţă şi implicit, în consecinţă şi implicit, accesul la aceste servicii nu este legal", a declarat Cristian David.

Directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Marcel Opriş, a precizat, joi, după audierea în Comisia de apărare a Senatului, că a prezentat toate documentele, hotărâri ale CSAT, care arată că instalarea liniei speciale la sediul de campanie al lui Traian Băsescu s-a făcut în mod legal.

Marcel Opriş a arătat că membrii Comisiei de apărare vor trebui să-şi spună punctul de vedere, după ce le-a prezentat toate legile care reglementează activitatea STS şi care arată că a acţionat potrivit legilor şi procedurilor.

"Nu noi facem procedurile, noi le aplicăm. Este o mare problemă.

"Cred că nu prezenţa mea este importantă acum, ci cei care trebuie să decidă dacă eu am acţionat sau nu legal pe baza documentelor prezentate.

"Nu eu sunt persoana interesantă", a spus directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale.

Cristian David precizase înaintea audierilor din comisie că a fost convocată azi o şedinţă specială a comisiei la care a fost invitat, pentru audieri, şeful STS, în vederea lămuririi aspectelor cu privire la legalitatea instalării şi funcţionării sistemului de telecomunicaţii speciale pe care serviciul l-a pus la dispoziţia preşedintelui suspendat Traian Băsescu.

Preşedintele Comisiei de apărare din Senat a susţinut că membrii comisiei nu s-au reunit în temeiul unor suspiciuni, ci în temeiul respectării întocmai a legalităţii privind funcţionarea acestui serviciu.

Legile României "se fac în România"
Politică 13 Iulie 2012, 18:54

Legile României "se fac în România"

Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a declarat că "legile României se fac în România, în conformitate cu Constituţia, şi...

Legile României "se fac în România"
Gabriela Firea și-a depus candidatura la Primăria Capitalei
Politică 28 Aprilie 2024, 16:38

Gabriela Firea și-a depus candidatura la Primăria Capitalei

Candidata PSD la Primăria Bucureşti, Gabriela Firea, a depus semnăturile necesare înscrierii în cursa pentru Bucureşti.

Gabriela Firea și-a depus candidatura la Primăria Capitalei
Luni, tragerea la sorţi pentru stabilirea ordinii pe buletinele de vot
Politică 28 Aprilie 2024, 09:37

Luni, tragerea la sorţi pentru stabilirea ordinii pe buletinele de vot

Tragerea la sorţi va fi făcută de preşedintele Biroului Electoral Central, luni de la ora 12:00.

Luni, tragerea la sorţi pentru stabilirea ordinii pe buletinele de vot
Poșta anunță că a început să distribuie pensiile pe aprilie
Politică 27 Aprilie 2024, 16:53

Poșta anunță că a început să distribuie pensiile pe aprilie

Autoritățile spun că pensionarii ar trebui să-și primească banii până de Paște.

Poșta anunță că a început să distribuie pensiile pe aprilie
Candidatul PNL pentru Primăria Capitalei, Sebastian Burduja, şi-a depus dosarul la BEM
Politică 27 Aprilie 2024, 13:18

Candidatul PNL pentru Primăria Capitalei, Sebastian Burduja, şi-a depus dosarul la BEM

Sebastian Burduja a prezentat listele de semnături necesare la Biroul Electoral Municipal Bucureşti (BEM).

Candidatul PNL pentru Primăria Capitalei, Sebastian Burduja, şi-a depus dosarul la BEM
Cum se va vota cu urna specială la alegerile din iunie
Politică 27 Aprilie 2024, 10:58

Cum se va vota cu urna specială la alegerile din iunie

Biroul Electoral Central (BEC) a stabilit condiţiile pentru votul cu urna specială la alegerile europarlamentare şi locale.

Cum se va vota cu urna specială la alegerile din iunie
Legea combaterii traficului de droguri, pe masa deputaților
Politică 26 Aprilie 2024, 20:39

Legea combaterii traficului de droguri, pe masa deputaților

Tot săptămâna viitoare, Senatul este așteptat să dea un vot asupra noului cod silvic.

Legea combaterii traficului de droguri, pe masa deputaților
Gabriela Firea, validată drept candidatul PSD la funcția de primar al capitalei
Politică 26 Aprilie 2024, 20:36

Gabriela Firea, validată drept candidatul PSD la funcția de primar al capitalei

„Bucureștiul arată mult mai rău decât acum patru ani”, a declarat Gabriela Firea.

Gabriela Firea, validată drept candidatul PSD la funcția de primar al capitalei