Ascultă Radio România Actualitaţi Live

"Tentativa de suicid" a lui Adrian Năstase (timeline)

Fostul premier Adrian Năstase a fost operat după presupusa tentativa de sinucidere. El fusese condamnat la doi ani de închisoare în dosarul "Trofeul Calităţii".

"Tentativa de suicid" a lui Adrian Năstase (timeline)
Premierul Adrian Năstase la decernarea "Trofeului calităţii în construcţii" 2004. Foto: Arhivă Agerpres.

Articol de Ionuţ Dragu, 21 Iunie 2012, 19:53

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au pronunţat verdictul final în recursul dosarului "Trofeul calităţii".

Fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu executare.

I-au fost interzise timp de doi ani dreptul de a alege şi de a fi ales într-o funcţie sau demnitate publică.

Fostul premier Adrian Năstase este internat la spitalul Floreasca unde a fost operat, după ce ar fi încercat să se sinucidă la cateva ore de la pronuntarea sentintei.

Incidentul a avut loc miercuri seară în timp ce poliţiştii se aflau la reşedinţa sa din strada Zambaccian pentru a pune în aplicare mandatul de arestare emis în urma deciziei instanţei supreme.

Vineri Adrian Năstase împlineşte 62 de ani.

MIERCURI
18.40Completul de cinci judecători ai Curţii Supreme pronunţă condamnarea definitivă la doi ani de închisoare cu executare a lui Adrian Năstase, fost premier în perioada 2000-2004, preşedinte al PDSR în aceeaşi perioadă. Potrivit judecătorilor, Adrian Năstase a fost condamnat în dosarul "Trofeul Calităţii" pentru încălcarea prevederilor Articolului 13 din Legea 78/2000. Potrivit acestui aricol, "Fapta persoanei care îndeplineşte o functie de conducere într-un partid (...) de a folosi influenţa ori autoritatea sa în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani".
19:50

Instanţa supremă emite mandatul de executare a pedepsei de doi ani de închisoare în cazul lui Adrian Năstase.

20.30Echipele de televiziune au inceput sa se stranga la una dintre resedintele familiei Nastase situata in centrul Bucurestiului, pe strada Zambaccian.
22:45Doi poliţişti sosesc la reşedinţa amintita a lui Adrian Năstase.
23:30Televiziunea Antena 3 anunţă ca "surse guvernamentale aproape credibile spun că Adrian Năstase ar fi încercat să se sinucidă după ce poliţiştii au venit la locuinţa sa, el provocându-şi o rană în zona gâtului cu un pistol".
23.35Ştirea presupusei tentative de suicid a fostului premier Năstase este preluată de presa naţională.
23:45O ambulanţa soseşte la reşedinţa fostului premier. Adrian Nastase este scos pe targă, cu un fular în jurul gâtului. Ambulanţa se îndreaptă către Spitalul de urgenţe Floreasca aflat în apropiere.
23.55Citând aceleaşi surse, televiziunea Antena 3 anunţă că presupusa tentativa de suicid a fostului premier ar fi eşuat, "un poliţist erou împiedicându-l în ultima clipă pe Adrian Năstase să îşi ia viaţa".
JOI
00.00Ion Iliescu, preşedintele României pe vremea în care Adrian Năstase a fost premier, a declarat la Antena 3 că "Adrian Năstase a fost tracasat şase ani cu procesele şi a cedat nervos".
00.10Premierul Victor Ponta a venit la Spitalul Floreasca. El a declarat că a venit în vizită la un om aflat în suferinţă şi s-a întrebat retoric dacă acum "preşedintele Băsescu este fericit".
00.15Parchetul general anunţă printr-un comunicat că "pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a constituit o cauză, având ca obiect incidentul petrecut în seara zilei de 20.06.2012, cu ocazia executării mandatului privind executarea pedepsei privative de libertate a închisorii aplicată numitului Nastase Adrian. Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost sesizat de organele de poliţie, iar din primele date comunicate a rezultat că ar fi existat o tentativă de suicid a numitului Nastase Adrian".
01.00Primele declaraţii ale medicilor. Aceştia spun că Adrian Năstase va fi operat dimineata, "starea lui fiind acum stabilă".
10:00Operaţia fostului premier Adrian Năstase începe si dureaza aproximativ o ora.
11.30Procurorul general al României declară că Adrian Năstase avea dreptul să posede arme. Parchetul emite un nou comunicat, potrivit căruia "în continuarea cercetărilor în cauza privind incidentul petrecut, în seara zilei de 20.06.2012, referitor la tentativa de suicid a lui Năstase Adrian, procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, împreună cu echipa operativă, au finalizat, în dimineaţa zilei de 21.06.2012, în jurul orelor 03.00, cercetarea la faţa locului. Cu acest prilej, au ridicat două obiecte de vestimentaţie (cămaşa şi maieul) pe care acesta le purta în momentul producerii incidentului, arma folosită, respectiv un revolver SMITH &WESSON, calibru 38 special şi proiectilul provenit de la focul de armă tras, în privinţa acestora din urmă fiind dispusă expertiza balistică".
12:00"Adrian Năstase a fost norocos pentru că nu i-au fost afectate structuri anatomice vitale", a declarat după operaţie medicul Ioan Lascăr. El a spus ca "glontul a intrat din partea stanga a gatului, prin muschiul sterno-cleido-mastoidian. Mai departe a atins cartilagiul tiroidian, din care a desprins o bucatica. A trecut apoi prin muschiul sterno-cleido-mastoidian din partea dreapta a gatului, foarte aproape de vena jugulara, pe care insa nu a atins-o. A ocolit clavicula producand leziune cutanata la acest nivel si a iesit prin muschiul deltoid drept". Potrivit doctorului Lascar, Adrian Nastase "nu va ramane cu sechele, ci doar cu niste cicatrici, pentru ca leziunile sunt superficiale".
12:20Avocaţii lui Adrian Năstase au depus o cerere de amânare cu trei luni a executării pedepsei.
15.00Într-un interviu la o televiziune privată, ministrul de interne Ioan Rus (PSD) a declarat ca în ziua anunţării condamnării a vorbit la telefon cu Adrian Năstase şi şi-a dat seama că aceasta "vrea să se sinucidă". Ministrul Rus a mai spus ca el a cerut ambulanţei să vină la reşedinţa lui Adrian Năstase "pentru că presimţea că urma să se întample ceva rău".
17.00Aproximativ zece-douăzeci de tineri s-au adunat în faţa reşedintei fostului premier purtând fulare la gât în semn de protest faţă de ceea ce ei au numit "lipsa de demnitate a lui Adrian Năstase".
17:30Andrei Năstase, fiul fostului premier, anunţă pe Facebook că vineri la ora 17.00 va citi la Spitalul Floreasca o scrisoare lăsată de tatăl său, despre care spune că este "un fel de testament public".
VINERI
9:30Evoluţia postoperatorie a lui Adrian Năstase este foarte bună, în parametri normali, "nu a făcut febră, nu a avut dureri", a declarat doctorul Ioan Lascăr.
13:20Medicul Şerban Brădişteanu a declarat că, la dorinţa familiei lui Adrian Năstase, spitalul Floreasca nu mai poate să furnizeze niciun fel de informaţie privind starea de sănătate a fostului premier.
15:45Andrei Năstase, fiul lui Adrian Năstase, anunţă că nu mai face publică, vineri, la ora 17.00, scrisoarea tatălui său, întrucât acesta i-a interzis acest lucru şi pentru că numărul mare de persoane care doreau să fie prezente ar fi perturbat activitatea spitalului Floreasca.
17:00Câteva zeci de simpatizanţi s-au adunat, vineri, pe trotuarul din faţa spitalului Floreasca pentru a-i transmite "La mulţi ani!" lui Adrian Năstase, care împlineşte vârsta de 62 de ani, aceştia scandând şi lozinci împotriva preşedintelui Băsescu. Un lider PSD a explicat ca "testamentul public" al lui Adrian Nastase nu mai este citit pentru ca "ar zgudui viata politica din Romania".
Adrian Năstase, doborât de "Trofeul Calităţii"
România 21 Iunie 2012, 17:27

Adrian Năstase, doborât de "Trofeul Calităţii"

Mai multe dosare au fost deschise de procurori împotriva fostului premier şi preşedinte al PSD, Adrian Năstase, dar cel care...

Adrian Năstase, doborât de "Trofeul Calităţii"
YOU + EU : Care sunt atribuțiile Parlamentului European? 
Politică 28 Martie 2024, 14:49

YOU + EU : Care sunt atribuțiile Parlamentului European? 

Eugen Tomac: „Uniunea Europeană are nevoie de noi instrumente pentru a combate dezinfomarea – un front periculos deschis de...

YOU + EU : Care sunt atribuțiile Parlamentului European? 
Fostul premier Mihai Tudose va deschide lista comună PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare
Politică 25 Martie 2024, 16:40

Fostul premier Mihai Tudose va deschide lista comună PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare

Liderii coaliției de guvernare au stabilit și modul în care împart candidaturile la primăriile de municipii reședință de...

Fostul premier Mihai Tudose va deschide lista comună PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare
Algoritmii împărțirii candidaturilor PSD și PNL pentru primăriile reședințe de județ care sunt conduse de USR
Politică 25 Martie 2024, 14:40

Algoritmii împărțirii candidaturilor PSD și PNL pentru primăriile reședințe de județ care sunt conduse de USR

PSD și PNL vor susține candidați unici și în București, la Sectorul 1 și la Sectorul 2.

Algoritmii împărțirii candidaturilor PSD și PNL pentru primăriile reședințe de județ care sunt conduse de USR
Filiala PNL Timiș se opune alianței electorale cu PSD
Politică 25 Martie 2024, 11:07

Filiala PNL Timiș se opune alianței electorale cu PSD

Președintele PNL Timiș, Alin Nica, spune că nu este normal ca într-un județ cu alegători de dreapta și într-un oraș ca...

Filiala PNL Timiș se opune alianței electorale cu PSD
„Odele pentru Ceaușescu nu salvează agricultura românească": Deputații vor dezbate moțiunea simplă USR împotriva ministrului agriculturii
Politică 24 Martie 2024, 13:40

„Odele pentru Ceaușescu nu salvează agricultura românească": Deputații vor dezbate moțiunea simplă USR împotriva ministrului agriculturii

Reprezentanții USR îl acuză pe ministrul agriculturii că i-ar fi tratat cu dipreţ pe fermierii care au protestat la începutul...

„Odele pentru Ceaușescu nu salvează agricultura românească": Deputații vor dezbate moțiunea simplă USR împotriva ministrului agriculturii
Numele candidaţilor comuni cu care PSD şi PNL vor participa la alegerile locale din 9 iunie „vor fi stabilite luni”
Politică 23 Martie 2024, 08:44

Numele candidaţilor comuni cu care PSD şi PNL vor participa la alegerile locale din 9 iunie „vor fi stabilite luni”

Preşedintele PNL Nicolae Ciucă a declarat că obiectivul ambelor partide este recâştigarea primăriilor municipiilor reşedinţă...

Numele candidaţilor comuni cu care PSD şi PNL vor participa la alegerile locale din 9 iunie „vor fi stabilite luni”
PSD şi PNL şi-au validat candidaţii la alegerile europarlamentare
Politică 22 Martie 2024, 07:40

PSD şi PNL şi-au validat candidaţii la alegerile europarlamentare

PSD şi PNL şi-au validat, ieri, candidaţii la alegerile europarlamentare, dar în fruntea listei cu cele 20 de poziţii...

PSD şi PNL şi-au validat candidaţii la alegerile europarlamentare