Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Reacţie a preşedintelui Iohannis după Raportul MCV

Preşedintele Klaus Iohannis a avut o primă reacţie după prezentarea raportului MCV.

Reacţie a preşedintelui Iohannis după Raportul MCV

Articol de Radu Dobriţoiu, 13 Noiembrie 2018, 18:16

Klaus Iohannis: Aş vrea să facă câteva observaţii legate de cele două evenimente de astăzi, şi anume votarea rezoluţiei din Parlamentul European şi prezentarea Raportului MCV.

Aceste două chestiuni reprezintă într-adevăr două note foarte-foarte proaste pentru actuala guvernare, Dragnea-Dăncilă, aceasă guvernare pe care o consider un accident al democraţiei româneşti. Şi în rezoluţia Parlamentului European, şi în Raportul MCV apar cam aceleaşi lucruri: românii, majoritatea românilor, şi eu şi mulţi alţii dorim să fim europeni, să construim o democraţie solidă, transparentă, pentru români. Din nefericire, acest accident al democraţiei care este guvernarea Dragnea-Dăncilă are cu totul alte idei şi încearcă să tragă ţara înapoi. Aceste multiple schimbări şi intenţii de schimbări - la legile justiţiei, la coduri penale - au atras atenţia în modul cel mai negativ. Aceste lucruri ne aduc deservicii majore. Şi trebuie să observăm că, de exemplu, Dragnea - ca să folosesc o expresie din Caragiale -, "şi dă-i şi luptă, şi dă-i şi luptă"... şi cară valize, şi vorbeşte între uşi, în faţa uşii, în spatele uşii... Se luptă... Partea proastă este că se luptă cu România în loc să se lupte pentru România.

Despre doamna prim-ministru n-aş spune că se luptă. Ca să parafrazez o vorbă din bătrâni, ţara arde şi doamna prim-ministru se ascunde în Arabia. Este îngrijorător, foarte îngrijorător, şi aceste lucruri astăzi trebuie să ne dea foarte-foarte mult de gândit.

Reporter (ANTENA 3): Domnule preşedinte, dvs aţi făcut ceva pentru a opri acea rezoluţie, pentru a îndulci tonul MCV? Ca preşedinte, aţi întreprins vreo acţiune?

Klaus Iohannis: O fi posibil să nu observaţi că am fost în Parlamentul European, sau în Comisie? Cred că m-aţi observat.
Reporter: În afară de acea ieşire publică...

Klaus Iohannis: Vă rog, alte întrebări!

Reporter (B1 TV): Ce consecinţe credeţi că vor avea cele două rapoarte? Pentru că tot vorbim despre aceste rapoarte negative, iar cei de la PSD şi ALDE nu dau semne că ar ţine cont de ele. Şi atunci, care ar fi rezolvarea, soluţia, finalul acestei probleme fără sfârşit?


Klaus Iohannis: Observăm cu toţii, şi cred că observăm cu mare îngrijorare, că aceşti guvernanţi se fac că plouă - cum se spune popular. Ei au alte preocupări. Şi într-adevăr aşa este. Singurul obiectiv al acestei guvernări, Dragnea-Dăncilă, este să îl scape pe Dragnea de închisoare şi de dosare. Orice altceva pentru ei nu contează. Este clar că dacă aceşti Dragnea-Dăncilă au singurul obiectiv să-l scape pe Dragnea de justiţie nu-i mai interesează nici Europa, nici românii, nici mersul României... Şi este foarte trist acest lucru.

Este clar că aceste două documente trebuie citite cumva ca să înţeleagă toată lumea. Ele, practic, ne spun că România s-a întors acolo unde a fost acum 11 ani, înainte de aderare. Or, aşa ceva nu ne-am dorit pentru România! Iată un prim rezultat palpabil, vizibil şi măsurabil al acestei guvernări Dragnea-Dăncilă. Au şters cu buretele tot efortul şi tot rezultatul din cei 11 ani de când am aderat la Uniune şi ne-am străduit, cu toţii ne-am străduit, fiecare în felul lui, să facem ţara mai bună. Iată că acest accident al democraţiei româneşti a reuşit în timp record să anuleze aceste rezultate.

Reporter (RTV): Cât timp ne va lua să ne redresăm, domnule preşedinte, dacă ne-am întors cu 11 ani în urmă?
Klaus Iohannis: Nu va fi absolut deloc uşor. Nu va fi uşor deloc! Sper să se trezească din ce în ce mai mulţi politicieni din România la realitate - în special, desigur, cei care sunt în parlament -, să tragă concluziile de rigoare şi să acţioneze odată.
Reporter (TVR): Comisia recomandă explicit suspendarea procedurilor de numire, respectiv revocarea de la DNA şi Parchetul General. Ce veţi face cu propunerile care sunt la dumneavoastră? Propunerea privind-o pe doamna Adina Florea este deja la Cotroceni, probabil o să ajungă şi propunerea privind revocarea domnului Lazăr.

Klaus Iohannis: Le voi analiza cu mare atenţie şi în lumina acestor recomandări.

Reporter (ANT3): Domnule preşedinte, pentru că aţi vorbit de dosare, şi în ultimul timp au apărut în spaţiul public răspunsuri de la Parchetul de pe lângă Înalta Curtea de Apel Alba Iulia legate de dosarele pe care le-aţi avut dumneavoastră - că au fost nouă, că au fost 17, că în două aţi fost urmărit penal -, câte dosare aţi avut, domnule Iohannis?

Klaus Iohannis: Eu nu am avut niciun dosar. Toate s-au clasat, şi asta se numeşte că nu am avut un dosar. Am văzut că acest harnic Dragnea, cu valizele lui... - nici nu este original, aşa, între noi fie vorba; el adună articole pe care dumneavoastră şi alţii le-aţi scris pe parcursul acelor cinci campanii electorale în care am fost. Aceste clasări nu s-au făcut fiindcă mă cunosc eu cu Lazăr - un Lazăr, doi - sau altcineva. Nu i-am cunoscut pe aceşti oameni, nici nu am vreun fel de relaţie personală. Avem relaţii instituţionale. Aceste dosare toate s-au clasat fiindcă nu există fapte. Eu ştiu foarte bine ce am făcut şi la primărie, şi înainte de primărie, şi la preşedinţie... Şi poate este important şi pentru români să ştie şi de la mine, să afle şi din gura mea: eu nu am comis niciodată o ilegalitate sau faptă penală, lucru care este la fel de adevărat şi pentru soţia mea Carmen.
Reporter: Va merge doamna Iohannis joi la acea audiere în care a fost citată la Parchetul General?

Klaus Iohannis: Nu va merge, fiindcă ne vom afla în vizită de stat în Londra.
Reporter: Va cere amânarea acestei date?
Klaus Iohannis: Da, sigur... Probabil.

Reporter (DIGI 24): Cum vedeţi propunerea pe care a făcut-o astăzi social-democraţii pentru cele două ministere, Ministerul Educaţiei şi Ministerul Afacerilor Europene - George Ciamba, respectiv doamna Ecaterina Andronescu? Cum vedeţi cele două propuneri?

Klaus Iohannis: Parcă acum câteva săptămâni se făcea mare tam-tam cu remanierea guvernamentală... Văd că au lăsat-o mai moale şi acum se face o remaniere cu ţârâita - cred că ar fi o exprimare potrivită. Adică unul câte unul este convins să plece şi înlocuit cu cineva propus de partid.

Se pare că voi primi două propuneri, dintre care una va fi analizată foarte-foarte repede şi mă voi strădui să dau un răspuns rapid - este vorba de ministrul delegat pentru afaceri europene. Totuşi, ne pregătim pentru a prelua la 1 decembrie (ianuarie - n.r.) preşedinţia UE, şi nu avem un ministru care gestionează aceste afaceri! Nu ştiu de ce a demisionat ministrul Negrescu, nici nu a dat explicaţii foarte clare. Cert este că nu avem ministru al afacerilor europene, în ajunul preşedinţiei. Propunerea care a fost făcută mi se pare una pe care o voi citi într-o notă pozitivă. Cu domnul Ciamba am mai lucrat, este un bun expert în afaceri europene, am colaborat bine până acum şi cred că este foarte important să dau repede o rezoluţie pe această propunere, ca să ne mişcăm odată. Eu n-am criticat guvernul pentru a-i opri din muncă; eu am criticat guvernul ca să-i impulsionez - doar-doar se întoarce cineva din Arabia şi pune mâna şi lucreză ceva, măcar acum, în ceasul al doisprezecelea.
Cealaltă propunere - dacă bine am reţinut, doamna Andronescu va fi propusă pentru învăţământ. Ei, vă spun, aici o să dureze un pic mai mult; s-ar putea chiar un pic mult mai mult... Dintr-un motiv simplu: eu am fost recent la un eveniment foarte frumos la Politehnică - poate vă amintiţi, 200 de ani de învăţământ tehnic românesc, un eveniment la care am participat cu plăcere. Am văzut realizări senzaţionale la Politehnică şi mi-a părut bine că am mers acolo. Neîntrebată, mi-a spus totuşi doamna Andronescu că ea în niciun caz nu va merge la minister, că lucrurile nu merg bine ş.a.m.d. Aflu acum cu surprindere că este propusă! Va dura un pic până mă lămuresc dacă este dorinţa domniei sale să meargă sau numai dorinţa partidului, sau dacă se face, aşa, o remaniere cu bucata.

Reporter (DIGI 24): O consideraţi competentă şi potrivită pentru acest post? A avut trei mandate doamna Andronescu, deci o activitate transparentă, din care să vă faceţi o idee.

Klaus Iohannis: Da. V-am spus care este momentan stadiul, şi când va fi altceva, o să vă anunţ atunci.
Reporter (RTV): Cât de mult ar putea dura această analiză? Pentru că joi expiră interimatul Rovanei Plumb la minister.
Klaus Iohannis: Da... Se poate construi un alt interimat până când mă lămuresc.

Reporter (ANT3): Domnule preşedinte, ce s-a schimbat totuşi în doar şase zile? Pentru că dvs tot timpul aţi spus că lucraţi bine cu guvernul pentru preluarea preşedinţiei. Pe 6 noiembrie spuneaţi că lucrurile merg bine, şi ieri, înainte ca astăzi să se dea MCV-ul şi rezoluţia, aţi criticat preluarea aceasta.

Klaus Iohannis: Afirmaţiile mele pot să vă asigur că nu au influenţat nici MCV, nici Parlamentul European, nici măcar acolo nu se lucrează la aşa viteză. Însă lucrurile, am spus-o ieri şi am spus-o primarilor, fiindcă au fost foarte interesaţi, lucrurile s-au dereglat grav. Dacă acum când trebuie să se lucreze cu cea mai mare intensitate la pregătirea preşedinţiei Consiliului şi cel mai ocupat trebuie să fie în mod natural ministrul afacerilor europene, acela pleacă. Nici nu înţelegem de ce. Dacă omul ar fi spus clar pe faţă: plec fiindcă nu mai pot sau plec fiindcă nu mai sunt dorit, am fi înţeles. Aşa, este o întreagă nebuloasă. Nu ştim dacă el a vrut să plece sau a fost plecat, din ce motive, fiindcă motivele în mod natural nu ţin de culoarea părului sau a ochilor, motivele ţin de munca care se depune - or, el a lucrat pentru această preşedinţie. Şi atunci este clar că aici apar nişte semne de întrebare şi este clar că lucrurile nu funcţonează. Poate că acum, dacă vine altcineva, lucrurile reintră pe un făgaş mai bun, ca să zic aşa.

Reporter: Premierul cere consens, domnule preşedinte, şi vă cere să renunţaţi la declaraţiile politice în această perioadă tocmai pentru a putea colabora pentru această preluare a preşedinţiei.

Klaus Iohannis: Acum, ştiţi, dacă doamna prim-ministru din când în când vine din Arabia în Bucureşti şi spune, aşa, lucruri: "Haideţi să facem să fie bine ca să fie bine", asta nu înlocuieşte în niciun fel buna guvernare! Ar trebui să se străduiască mult mai mult pentru a rezolva problemele României. Vă mulţumesc!

Transcriere RADOR

Klaus Iohannis, vizită oficială în Coreea de Sud
Politică 19 Aprilie 2024, 11:22

Klaus Iohannis, vizită oficială în Coreea de Sud

Cu ocazia vizitei va fi adoptată, la cel mai înalt nivel, declarația comună privind consolidarea Parteneriatului Strategic...

Klaus Iohannis, vizită oficială în Coreea de Sud
România poate fi „poarta de investiții a statului Qatar în UE”
Politică 17 Aprilie 2024, 16:36

România poate fi „poarta de investiții a statului Qatar în UE”

Premierul Marcel Ciolacu efectuează o vizită în Qatar.

România poate fi „poarta de investiții a statului Qatar în UE”
Senatul a discutat în comisiile de specialitate noul Cod Silvic
Politică 16 Aprilie 2024, 16:43

Senatul a discutat în comisiile de specialitate noul Cod Silvic

Documentul urmează să stabilească un echilibru între interesele fiecărei părți implicate în acest domeniu, a spus în cadrul...

Senatul a discutat în comisiile de specialitate noul Cod Silvic
CNSAS deţine „peste 95% din documentele care privesc Holocaustul din România”
Politică 16 Aprilie 2024, 15:07

CNSAS deţine „peste 95% din documentele care privesc Holocaustul din România”

Minorităţile naţionale vor avea un reprezentant în Colegiul CNSAS, potrivit unei măsuri adoptate de Camera Deputaţilor.

CNSAS deţine „peste 95% din documentele care privesc Holocaustul din România”
Pericolul atacurilor cibernetice, al propagandei și al știrilor false „este real și acut”
Politică 16 Aprilie 2024, 14:43

Pericolul atacurilor cibernetice, al propagandei și al știrilor false „este real și acut”

La București are loc un forum internațional dedicat tehnologiilor digitale și modalităților de protejare a infrastructurii...

Pericolul atacurilor cibernetice, al propagandei și al știrilor false „este real și acut”
Aproape o treime dintre candidaţii propuşi de partide la alegerile europarlamentare din iunie sunt femei
Politică 16 Aprilie 2024, 08:16

Aproape o treime dintre candidaţii propuşi de partide la alegerile europarlamentare din iunie sunt femei

Aproape o treime dintre candidaţii propuşi de partide la alegerile europarlamentare din iunie sunt femei, iar 10 din 15...

Aproape o treime dintre candidaţii propuşi de partide la alegerile europarlamentare din iunie sunt femei
Încep înscrierile candidaţilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Politică 16 Aprilie 2024, 07:37

Încep înscrierile candidaţilor pentru alegerile locale din 9 iunie

Campania electorală pentru europarlamentare, pe posturile de radio şi de televiziune, publice şi private, începe în data de...

Încep înscrierile candidaţilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Deputatul Silviu Vexler a condamnat atacul Iranului asupra Israelului
Politică 15 Aprilie 2024, 19:11

Deputatul Silviu Vexler a condamnat atacul Iranului asupra Israelului

Într-o declaraţie în plenul Camerei Deputaţilor, Silviu Vexler a subliniat că acţiunile Iranului ameninţă atât Orientul...

Deputatul Silviu Vexler a condamnat atacul Iranului asupra Israelului