Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Puterea ar putea pierde majoritatea în parlament

Înscrierea în PNL a senatorului Iosif Secăşan şi plecarea senatorului PDL, Radu F Alexandru, la CNA ar putea face ca de săptămâna viitoare opoziţia să deţină majoritatea la Camera Superioară a parlamentului.

Puterea ar putea pierde majoritatea în parlament
Cristian Popescu Piedone(stânga) va candida din partea USL la primăria sectorului4. Foto: Agerpres.

Articol de Sorin Solomon, 30 Martie 2012, 19:00

În acest moment opoziţia are o majoritate sensibilă în Senat dar şi o strategie de a obţine puterea în Camera Deputaţilor, după cum anunţa vineri copreşedintele USL Victor Ponta.

Este o ocazie pentru USL de a-şi atinge mai multe obiective între care organizarea de alegeri anticipate de către un guvern nepolitic sau schimbarea Robertei Anastase din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor.

De consolidarea puterii opoziţiei este responsabilă migraţia dinspre PDL spre alte partide, conform redactorului Radio România Actualităţi, Iulia Gherman.

Opoziţia va avea asigurată de săptămâna viitoare majoritatea la Senat odată cu înscrierea în PNL a lui Iosif Secăşan şi cu plecarea senatorului PDL, Radu F Alexandru la CNA.

O majoritate situată însă exact la limita cvorumului de şedinţă de 67 de parlamentari.

Posibila revenire a opoziţiei la lucrările din legislativ cel puţin pentru legile pe justiţie şi de control a mecanismului de cooperare exclude orice absenţă înregistrată în tabăra USL, dacă Uniunea doreşte să preia frâiele în adoptarea proiectelor de lege.

Ca replică la situaţia nouă din Senat puterea spune că va încerca să obţină de partea sa voturi de la parlamentari din afara coaliţiei, unul dintre cei vizaţi fiind independentul Mircea Geoană.

La Camera Deputaţilor balanţa înclină în favoarea puterii la o distanţă de doar 2 parlamentari.

Chiar şi aşa cvorumul de şedinţă este greu de obţinut în ultimele luni, iar nemulţumirile unor democraţi liberali faţă de premierul Ungureanu cu privire la nevoile financiare ale acestora în colegii produc blocaje în adoptarea unor legi promovate de executiv.

USL analizează posibilitatea obţinerii majorităţii şi la Camera Deputaţilor.

Există o strategie pentru demiterea guvernului Ungureanu şi organizarea rapidă a alegerilor de către un guvern neopolitic, spune preşedintele PSD, Victor Ponta.

"Pe 17 prima zi lucrătoare după Paşti vom depune moţiunea de cenzură urmând probabil în funcţie de cum decid Birourile Permanente în jur de 20 să se dezbată şi se pare că va şi trece" a declarat liderul USL, Victor Ponta.

Majoritatea obţinută de opoziţie se va verifica la vot, susţine preşedintele PSD, Victor Ponta.

Fostul şef de campanie pentru alegerile din Bucureşti al alianţei PDL-UNPR revine la USL


Primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, fost lider PC, dar care îşi anunţase candidatura din partea UNPR în 2012, va candida din partea USL pentru un nou mandat, conform anunţului făcut de liderul PSD Victor Ponta.

Şi liderul PC Daniel Constantin a susţinut că Popescu Piedone va candida din partea Partidului Conservator.

Anunţul a fost făcut de Victor Ponta şi Daniel Constantin într-o conferinţă de presă la care a luat parte şi primarul sectorului 4.

Victor Ponta a afirmat că USL va face tot posibilul să îl apere pe Cristian Popescu Piedone, cât şi pe oricare alt ales local care va candida sub sigla USL, "de orice fel de abuz al instituţiilor statului, de orice fel de presiune şi orice fel de şantaj din partea oricui".

Liderul USL a reiterat că luni va fi validată în şedinţa conducerii USL candidatura lui Robert Negoiţă pentru primăria sectorului 3, urmând ca până marţi să fie decise şi anunţate şi candidaturile USL pentru sectoarele 2 şi 6.

"Cel mai târziu marţi vom decide şi vom anunţa ultimele două candidaturi, pentru sectorul 2 şi sectorul 6, în baza rezultatelor pe care le primim în acest week-end, astfel încât să desemnăm cei mai buni candidaţi", a menţionat Victor Ponta.

Totodată, liderul PSD a ţinut să arate că nu îşi ascunde "speranţa" ca toate sectoarele Capitalei, precum şi Primăria Generală şi majoritatea în Consiliul General să fie obţinute de USL.

"Vrem ca Bucureştiul să nu mai fie o victimă a bătăliilor politice, aşa cum a fost în această perioadă recentă. Vrem să fie o singură echipă pentru Bucureşti", a mai afirmat Victor Ponta.

Emil Boc versus Sorin Frunzăverde, dominanta zilei de vineri în Caraş Severin

Se încheie o săptămână dificilă pentru PDL confruntat cu o migraţie fără precedent a membrilor săi către alte partide, iar de această migraţie opoziţia ar putea profita pentru că se schimbă raportul de forţe în parlament, transmite corespondentul Radio România Actualităţi, Mario Balint.

USL anunţă deja că are o strategie pentru demiterea guvernului şi organizarea alegerilor de către un guvern nepolitic.

În Caraş Severin, de unde a pornit migraţia din PDL odată cu plecarea în opoziţie a prim-vicepreşedintelui Sorin Frunzăverde, a fost vineri o zi plină.

A venit de la Bucureşti o delegaţie condusă de preşedintele PDL, Emil Boc, pentru a discuta cu primarii PDL, dar 38 din cei 42 pe care îi are PDL-ul, au anunţat că pleacă spre alte partide.

Prim-vicepreşedintele Sorin Frunzăverde demisionează sâmbătă din PDL, partid pe care l-a fondat încă din copilăria social-democrată a PD şi l-a rebranduit în partid popular, oferindu-i o nouă doctrină şi un loc în PPE.

Sorin Frunzăverde a ocupat o lungă perioadă de timp funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Caraş Severin, reuşind să consolideze organizaţia PDL din judeţ, care acum numără 42 de primari din 77 posibili, trei parlamentari, 16 consilieri judeţeni şi câteva sute de consilieri locali.

38 de primari, consilierii judeţeni şi parlamentarii au declarat deja că îşi urmează liderul.

După trecerea acestuia de partea PNL, liderii PDL s-au împărţit în două: o parte care a criticat opţiunea lui Sorin Frunzăverde, cealaltă, acuzând direct pe preşedintele Emil Boc.

Acesta s-a aflat vineri la Reşiţa, în încercarea de a salva organizaţia judeţeană extrem de firavă acum.

Emil Boc a promis primarilor în funcţie că vor fi alocate fonduri de la buget pentru proiectele pe care aceştia le derulează.

"Mă bucur că măcar acum Emil Boc a ajuns la această concluzie, ţinând cont că eu susţin bugetarea directă a administraţiilor publice locale de patru ani de zile. În realitate, administraţiile publice locale au fost subfinanţate", a declarat Sorin Frunzăverde.

Replicile în contradictoriu, pe tot parcursul zilei

"Nu am avut niciun fel de dispută în Biroul Permanent Naţional cu dl Sorin Frunzăverde. De aceea am fost consternat să aflăm de la televizor că dl Frunzăverde pleacă din PDL, din moment ce nu a venit în BPN să spună cu subiect şi predicat motivele pentru care pleacă" a spus Emil Boc.

"Pot să vă spun că eu nu am fost de acord cu anumite hotărâri ale conducerii partidului din 2006, când m-am opus de ruperea Alianţei DA, în 2007, când m-am opus la schimbarea numelui partidului în PDL, probabil că şi din acest motiv un număr atât de mare de primari mă urmează în demersul meu politic" a replicat Sorin Frunzăverde.

"Eu am încercat să vorbesc înainte de a anunţa public decizia pe care a făcut-o, l-am sunat, dar nu mi-a răspuns la telefon" a spus Emil Boc.

"Şi eu am încercat să iau legătura cu el câţiva ani buni!" a venit replica fostului prim-vicepreşedinte PDL, Sorin Frunzăverde.

O lovitură puternică pentru PDL o dă însă senatorul Iosif Secăşan, care, odată cu trecerea de partea USL, schimbă baleanţa în Senat, acolo unde puterea pierde majoritatea.

"Am spus că atât timp cât o să mai fac politică o să fiu alături de Sorin Frunzăverde. Considerentul este că eu consider că această mişcare politică a dumnealui este de importanţă strategică pentru Caraş Severin" a spus senatorul Iosif Secăşan.

Preşedintele PSD Caraş Severin, deputatul Ion Mocioalcă, crede că trecerea lui Iosif Secăşan la USL va determina opoziţia să revină la lucrările parlamentului.

Piedone anunţă că nu va candida pentru Primăria Capitalei
Politică 21 Septembrie 2011, 16:32

Piedone anunţă că nu va candida pentru Primăria Capitalei

Edilul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, precizează într-un comunicat de presă că nu va candida la Primăria...

Piedone anunţă că nu va candida pentru Primăria Capitalei
Altercaţie între deputaţii Florin Roman şi Dan Vîlceanu. Nicolae Ciucă cere măsuri
Politică 21 Mai 2024, 13:47

Altercaţie între deputaţii Florin Roman şi Dan Vîlceanu. Nicolae Ciucă cere măsuri

Preşedintele Senatului şi liderul PNL, Nicolae Ciucă, cere măsuri în urma altercaţiei dintre deputaţii Florin Roman şi Dan...

Altercaţie între deputaţii Florin Roman şi Dan Vîlceanu. Nicolae Ciucă cere măsuri
Ghid destinat românilor care votează în străinătate, publicat de MAE
Politică 16 Mai 2024, 12:44

Ghid destinat românilor care votează în străinătate, publicat de MAE

Ghidul destinat celor care doresc să voteze la secţiile organizate în străinătate este disponibil pe site-ul MAE.

Ghid destinat românilor care votează în străinătate, publicat de MAE
România se află pe primul loc în UE la intenția de vot în rândul tinerilor
Politică 15 Mai 2024, 09:23

România se află pe primul loc în UE la intenția de vot în rândul tinerilor

România se află pe primul loc în Uniunea Europeană la intenția de vot în rândul tinerilor pentru alegerile europarlamentare,...

România se află pe primul loc în UE la intenția de vot în rândul tinerilor
Preşedintele AEP, Toni Greblă, a asigurat cetăţenii că votul lor va fi respectat
Politică 14 Mai 2024, 08:42

Preşedintele AEP, Toni Greblă, a asigurat cetăţenii că votul lor va fi respectat

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, a asigurat cetăţenii că votul lor va fi respectat şi se va...

Preşedintele AEP, Toni Greblă, a asigurat cetăţenii că votul lor va fi respectat
VIDEO: Ședinţă la Parlament consacrată Zilei Solidarităţii şi Prieteniei dintre România şi Statul Israel
Politică 14 Mai 2024, 08:14

VIDEO: Ședinţă la Parlament consacrată Zilei Solidarităţii şi Prieteniei dintre România şi Statul Israel

Camera Deputaţilor şi Senatul se vor întruni, marți dimineaţă, într-o şedinţă solemnă comună, consacrată Zilei Solidarităţii...

VIDEO: Ședinţă la Parlament consacrată Zilei Solidarităţii şi Prieteniei dintre România şi Statul Israel
915 secţii de votare în străinătate pentru alegerile europarlamentare
Politică 12 Mai 2024, 09:17

915 secţii de votare în străinătate pentru alegerile europarlamentare

Este un număr aproape dublu față de alegerile europene din 2019, potrivit Ministerului de Externe.

915 secţii de votare în străinătate pentru alegerile europarlamentare
Rachetele pentru înzestrarea avioanelor F-16 ale Forţelor Aeriene Române, „parte a unui efort de modernizare mai mare”
Politică 10 Mai 2024, 10:19

Rachetele pentru înzestrarea avioanelor F-16 ale Forţelor Aeriene Române, „parte a unui efort de modernizare mai mare”

Ministerul Apărării Naţionale salută anunţul Statelor Unite ale Americii, care aprobă vânzarea către România de rachete...

Rachetele pentru înzestrarea avioanelor F-16 ale Forţelor Aeriene Române, „parte a unui efort de modernizare mai mare”